Mówi się, czyli filozoficzne rozważania lingwistyczne

1356710

Komentarz

• Ojtam czepiasz się :D literówa
  • Ale że złapałeś jeszcze... Chociaż admin może wszystko ponoć :p
  • u nas się drzwi zamyka "na zatrzask"
  • Kluski są z sosem,.booszszsz, w rosole są nudle, czyli makaron
  • Kluski w.sensie nie makaron z sosem bolońskim,.tylko te kluski - kulki z sosem z pieczeni
  • No, kluski z serem, to jedno z ulubionych dań z mojego dzieciństwa.
    Kluski, czyli makaron domowy. Okraszony słoniną i posypany pokruszonym twarogiem.
    Podziękował(a) 1Skatarzyna
  • No i oczywiście mówi się 5 kluZek, a nie kluSek po śląsku, co purystów językowych do szału doprowadza
  • Moja teściowa mówi tiramiZu. I robi szarlotkę z muZem jabłkowym. Wielkopolanka z dziada pradziada.
  • A mówi "jeZdem"?
  • W Wielkopolsce często jedzą naleŹniki
  • Naleźnik, to w moich rodzinnych stronach byłoby uznane, za coś znalezionego. Mówiło się nalazłem, naleźć. Taki rusycyzm chyba.
  • Juka powiedział(a):

U mojego męża na kapcie mówi się ciapy . Dla mnie ciapy to takie życiowe fujary .
    Na Kaszubach mieszkam prawie 20 lat, ale jeszcze się nie przyzwyczaiłam do składni - jesteśmy wyjechani, dostaniemy gosci, on to ma zrobione, zakluczone drzwi ... Jo ma sto znaczeń, w zależności od intonacji :D
    O języku kaszubskim nawet nie wspominam, bo on nie jest do pojęcia dla obcokrajowców. Ja go nie mam opanowane ani trochę :D

Dla mnie szczyt tej strony biernej to: czy ona już ma urodzone? W sensie czy urodziła :)
    Podziękował(a) 1Juka
  • U nas - ubierz się w kurtkę / załóż kurtkę.
    Nie wiem gdzie ale słyszałam "ubierz kurtkę" ubierz spodnie...
  • u nas często mówią ubierz spodnie, ubierz kurtkę, ubierz rajstopy
  • ola_g powiedział(a):

W Wielkopolsce często jedzą naleŹniki

Jakem poznanianka od zawsze, pierwsze słyszę
  • Yucami powiedział(a):

ola_g powiedział(a):

W Wielkopolsce często jedzą naleŹniki

Jakem poznanianka od zawsze, pierwsze słyszę
    A bo to jakiś koszmarek jest...
    Błąd językowy a nie regionalizm, ale często spotykam
  • @Dorotako u nas prawie w ogóle nie mówi się WYPRASOWAĆ tylko UPRASOWAC
  • Dorotako powiedział(a):

To jest kalka z niemieckiego ta strona bierna. Niestety tez jej nadużywam - ktoś kiedyś mi zwrócił na to uwagę. Np mój maz nie mówi, że trzeba to wyprać, zacerować czy wyprasować tylko: trzeba to dać do prania, do zacerowania czy wyprasowania. I wcale nie oznacza to, że pracuje u nas jakaś służąca która to wszystko wykonuje ;) Zawsze wydawało mi się to zabawne.

U nas też się tak mówi
  • Nie wiem, czy błąd. Udźwięcznianie to jedna z cech mowy krakowsko- poznańskiej. Tyle, że większość tego nie słyszy. No i w pokoleniu wychowanym na ogólnopolskiej tv część przejmuje wymowę warszawską.
  • Honi powiedział(a):

U nas - ubierz się w kurtkę / załóż kurtkę.
    Nie wiem gdzie ale słyszałam "ubierz kurtkę" ubierz spodnie...

Nie zrozumiałam na początku :D Przecież SIĘ MÓWI "ubierz kurtkę" wtf :D
    Podziękował(a) 1[Usunięty użytkownik]
  • No i ponoć na Śląsku częściej "auto" niż "samochód"
  • edytowano kwietnia 2021
    W Poznaniu zdziwiło mnie "nadusić" zamiast "nacisnąć" i jeszcze, że nie rozumieli w sklepie co to są "winerki" (kiełbaski wiedeńskie, z cielęciny chyba) i "kołaczyki" (niby trzeba było mówić drożdżówki, ale na Śląsku to inne ciastka, kołaczyki nie muszą być drożdżowe)
    Podziękował(a) 1Juka
  • Albo szneka z glancem B)
  • edytowano kwietnia 2021
    To nie znam, zapamiętałam za to, że "wyje bana w lesie" to "pociąg gwiżdże w lesie," czy jakoś tak :D
    Podziękował(a) 2Izka Madzikg
  • U mnie się na przykład mówiło: bułka zwykla, a na drożdżówka bułka słodka.
  • Słodka bułka to maślana u nas
  • Kraków był dla mnie odkryciem językowym

Oprócz pola, zaniemówiłam, kiedy ekspedientka w sklepie zaproponowała mi PUSTĄ BUŁKĘ :)
    Podziękował(a) 1Juka
  • U nas też się chodziło na rynek, nie na targ
  • A "bynajmniej" zamiast "przynajmniej"? To regionalizm czy błąd językowy?
    Bynajmniej ja nie wiem ;)

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik