Nowenna pompejańska

189101214

Komentarz

• edytowano marca 2023
    Rusałka powiedział(a):

Ja jeszcze trwam.
    Mój mąż dziś mi.powiedzial, że pewnie będzie to moja droga już do końca życia te Nowenny. Będę babulinką z Różańcem w ręce z tymi Nowennami i coś w tym jest bo jak mam przerwę to jakoś mi tak.pusto i dziwnie.

Ja tak mam od 10 lat.
    Ktoś mnie kiedyś nazwał zołzą Pompejańską bo go natrętnie namawiałam w obliczu jego problemów do odmawiania NP. Przyznam że byłam dumna z tego przezwiska.
    Podziękował(a) 5Agmar aqq Basja mamababcia Zuzapola
  • Wczoraj ukończyłam Nowennę. Ostatni tydzień był trudny, cały czas miałam w tyle głowy że nie dam rady, że na ostatniej prostej coś się wydarzy i polegnę (takie podszepty złego, tak to odbierałam).
    A jeszcze gorsze było odbieranie mi nadziei, że to nadaremny trud i nic się nie zmieni. No i na razie rzeczywiście nic się nie zmieniło, a po drodze pojawiły się jeszcze jakieś "kwiatki" z moim zdrowiem, które muszę dalej diagnozować i które mnie zdołowały. Ale nie zamieniłabym tego czasu, blisko Matki Bożej (takie duchowe macierzyństwo jak matka z córką).
  • Trwam pomimo, że trudno , w Boże Ciało kończę 3 Nowennę.
    Właściwie to już weszło w krew :) jedyne co zauważyłam na trudność, to pora roku bo w wiosnę i lato latwiej o rozkojarzenie i brak czasu. Też tak macie?
    Ja dodatkowo jak w mieście odmawiam nie mogę się skupić i grupie tajemnice lub mylę. Tym sposobem jedna część to powtórki np 3 tajemnicy bolesnej 2 razy bo nie pamiętam co mówiłam więc od nowa.
    Wymyśliłam, że zrobię mały mini Różaniec do kieszeni w miasto, żeby mieć 5 części. Taki zamiast Dziesiątki
    Podziękował(a) 2aqq Lavender
  • 23 czerwca to dobry termin na początek.
  • @Rusałka ja też mam kilka takich małych drewnianych na sznurku które w kieszeniach/ torebkach noszę.
    U mnie też latem mniej czasu, bo dzieci chcą więcej czasu spędzać na podwórku a najmłodszych trzeba jeszcze pilnować. Ale ten czas ma też swój urok, zawsze kogoś znajomego można spotkać, porozmawiać.
  • Dzisiaj zaczęłam. To już desperacja. Obym dała radę
    Podziękował(a) 2aqq JoannaS
  • A ja chciałam potwierdzić, że Matka Boża w tej Nowennie mnie wysłuchała (na razie połowicznie ale to bardzo mocna połowa). Jestem ogromnie wdzięczna! Także osobiście zachęcam do NP.
  • Dziś jest dobry dzień na początek, koniec 15 sierpnia.
  • Ja już tęsknię, choć to trochę dziwne. Muszę jednak poczekać na wolne
  • Ja zaczynam dziś.
  • Jestem w trakcie. Kończę w sierpniu na MBAnielskiej
    Podziękował(a) 1JoannaS
  • Ja trwam.
    Ale chciałam Wam polecić bardzo ciekawą książkę. Zamówiłam, czytam, piękna biografia i historia.

Podziękował(a) 2Barbasia JoannaS
  • Mam ją, czytałam.
    Podziękował(a) 1[Usunięty użytkownik]
  • edytowano lipca 2023
    Kiedyś byłam na spotkaniu u nas w parafii był facet świecki misjonarz , który promuje nowennę Pompejańską.

Dwie rzeczy mi utkwiły w pamięci jedna to , że pielgrzymki do Sanktuarium w Pompejach wyruszają z Neapolu i idą całą noc. Neapol jest bardzo zaniedbany, przestępczość, sterty śmieci , awantury , napady są na porządku dziennym i nocnym ale pielgrzymki do Pompejów mają jakąś niepisaną umowę nietykalności.
    Jak się zbliża grupa, milkną na chwilę awantury, jak jakieś zamieszki to na moment ustają aby zrobić przejście , nikt nie zaczepia pielgrzymów .

A druga rzecz to spływają z całego świata świadectwa cudów wymodlonych nowenną jest ich kiladziesiąt tomów, ale prosił aby zgłaszać gdyby ktoś kiedyś miał doświadczenie pomocy za przyczyną bł. B.Longo bo potrzebne do procesu kanonizacyjnego . On jest ściśle związany z Pompejami ale nie mają informacji potwierdzających jego wstawinnictwio i przypominał aby prosić go o pomoc.

• O mam na fb w polubieniach to Sanktuarium, ruch pielgrzymkowy non stop.
  • 37 dzień. Część dziękczynna. I tak bardzo trudno o tą wdzięczność, gdy w przedmiocie intencji tylko trudniej i trudniej
  • Jak u was z odmawianiem różańca w dniach kiedy jest wszystko inaczej niż zwykle.
    Najczęściej odmawiam różaniec w aucie jak jadę, albo w domu czasem przy jakiejś pracy ale
    miałam kilka takich sytuacji , że musiałam kombinować , raz była u mnie koleżanka , była szczególnym gościem bo zawodowo zajmuje się specjalistyczną terapią dzieci i przyjechała pracować z Jurkiem, za darmo , niestety byla/jest antykościelna i antyreligijna , więc specjalnie musiałam wstawać wcześniej , żeby odmówić różaniec rano , a co nie zdążyłam to dziesiątkami łatałam w wolnych chwilach.

Kiedyś jechaliśmy całą noc na morze , wyjechaliśmy o 22.00, więc o dwunastej zaczełam odmawiać róznaniec na kolejny dzień bo się bałam , że będę śpiaca , zmęczona i nie dam rady . Po pierwszej , przed drugą miałam już zamówiony , ale potem odmówiłam jeszcze raz w dzień .

A.kiedys byłam w szpitalu z Jurkiem i byłam bardzo zmęczona , zasypiałam prawie na stojąco wtedy rysowałam kwiatuszki , jeden na jedno zdrowaś Mario.

• Chętnie posłucham tych rad, bo u mnie najgorzej z Różańcem w niedziele i święta, szczególnie jak dzieci wpadną.
  • Jak mam taki zajęty dzień to wstaje i od rana odmawiam , po kawałku 2- 3 dziesiątki w wolnej chwili.
    Podziękował(a) 1Ganna4
  • Ja też wciskam choćby po jednej dziesiątce gdzie się da.
    Podziękował(a) 1AnnoDomini
  • I jak kto zaczyna 1 i kończy w Boże Narodzenie?
  • W wigilię koniec
  • 29 mam koniec, czyli 31 bym musiała zacząć, żeby przed Wigilią skończyć.... Miałam przed świętami jeszcze jedną zdążyć, ale teraz zwątpiłam, potem wyjeżdżam i od Wigilii będzie ciężko.
  • JoannaS powiedział(a):

I jak kto zaczyna 1 i kończy w Boże Narodzenie?

Ja myślę ale się strasznie boję że nie dam rady
  • To i tak każdy różaniec będzie ważny. Ja z youtubem odmawiałam szybko mówiona wersję.
  • JoannaS powiedział(a):

To i tak każdy różaniec będzie ważny. Ja z youtubem odmawiałam szybko mówiona wersję.

Wiem ale potem się będę dobijać że nawet to nie wychodzi
  • Czy w nowennie pompejańskiej odmawiacie trzy części różańca czy cztery? Z rozwazaniami czy bez?
  • Trzy, z rozmyślaniem.
    Mam jeszcze taką modlitwę BLongo na koniec.
    Podziękował(a) 1Mamaw

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik