Zachęcona zapytaniem w innym wątku, chciałabym założyć wątek o książkach dla dzieci Na razie tylko rzucam hasło, mam nadzieję, że się rozwinie i będziemy mieć inspiracje w jednym miejscu!
Mój J., trzecioklasista wykazuje duże zainteresowanie historią, szczególnie drugą wojną światową. Generalnie niezbyt chętnie czyta, ale jeśli go coś zainteresuje to nawet się przełamuje:). O niedźwiedziu Wojtku czytał i o Baśce Murmańskiej z zainteresowaniem. Chciałbym mu coś podsunąć do czytania, tylko nie bardzo wiem co. Seria Wojny dorosłychych, historia dzieci, nie bardzo mu pasuje, twierdzi, że to zbyt dziewczyńskie. Może macie jakieś propozycje?
@groszek a synek zna "Wojenną Odyseję Antka Srebrnego"? Mój to połknął w drugiej klasie, chrzestny mu kupił cały zestaw w prezencie. O wojnie, o bohaterstwie Polaków, o honorze i dumie, o wojennej zawierusze, polskim Podziemiu, możnaby długo opowiadać. Są dwie serie tych komiksów, jedna to Antek Srebrny a druga - Wilcze tropy -wszystko pod patronatem Instytutu Pamięci Narodowej więc dobra rzecz. Tutaj więcej: https://www.komiks.gildia.pl/komiksy/wojenna-odyseja-antka-srebrnego/1
@OlaOdPawla zapytałam się mojego syna(10l) i on mówi, że Antek Srebrny nie jest straszny, jest bardzo fajny i ciekawy, on bardzo lubi, ma swoją ulubioną część - jak Antek trafił do więzienia. Bardziej mu się Antek Srebrny podoba niż Wilcze tropy.
@Agmar pewnie juz znacie - sympatyczne są komiksy duetu Tomasz Samojlik/Adam Wajrak, treść przyrodnicza, miejsce akcji: Puszcza Białowieska. Zabawne teksty, ciekawostki o zwierzetach, zjawiskach przyrodniczych w lesie, łagodna kreska, bohaterami są zwierzęta. Kilka tytułów tak na szybko: Umarły las, Nieumarły las, Zew padliny, Ryjówka przeznaczenia. Tego jest więcej ale nie pamiętam już tytulow
My też chłopcom podczytujemy Roberta Kościuszko - Wojownika trzech swiatów mamy całą serię. Ale z racji ich wieku większość tekstu parafrazuję, żeby zrozumieli o co chodzi.
Ale obojętnie jaki komiks? Moi lubią Kajko i Kokosza, Asteriksy, Lucky Luke'a, Tintina
Narazie chyba tak, jeszcze się gust klaruje, a komiks zdecydowanie ułatwia przyswojenie treści jak się ma niedosłuch i problemy z rozumieniem tekstu . Kajko i Kokosz już za nami ale o Asterixie nie pomyślałam nawet
Nie mam tej książki własnej w domu, mimo, że lubię Wajraka, to ta książka poszla na makulature. To jest zdjecie z Umarlego lasu, ktoś nam teraz pożyczył dla.dzieci. Nie daje jej dzieciom, mnie to razi, niby to śmieszne, niby to rymowane, mi się nie podoba. Ktoś powie, że nic takiego, może nic, tylko może ktoś ma inne dzieci, moje by od razu zapamiętały tę rymowanke i serwowały sobie nazwajem. A to są przykre słowa. Nie chcę tez rozpętać tutaj jakiejś burzy i dyskusji, ze dzieci znaja gorsze słowa. Być może się stykają z gorszym słownictwem natomiast ja ze swojej strony nie chce Im podtykać dodatkowego repertuaru wyzwisk.
Nie mogę znaleźć wątku gdzie polecałaś, chyba ty @Wanda . Książki o Łemikach Maxa Lucado. Kupiłam dwie na próbę i aż żałuję, że od razu nie wzięłam więcej Jakie to jest piękne! I chłopcy słuchali jak zaczarowani. Bardzo dziękuję za polecenie!
Komentarz
O koledach gawęda
Cudba ksiażka. Nawet moja corka ktora do ksiazek to tak nie koniecznie zafascynowala sie ta pozycja
Emilia Kieres jest corką Malgorzaty Musierowicz
Rodzina Mellopsow, nie komiks, ale mój syn lat 11 się zaśmiewal.
@Agmar w Umarłym.badz Nieumarlym lesie.mnie osobiście razilo słownictwo. Nie polecam.
Moi lubią Kajko i Kokosza, Asteriksy, Lucky Luke'a, Tintina
https://tantis.pl/syn-wolnosci-czesc-i-p798519?utm_source=google&utm_medium=css&utm_campaign=TantisCSS3&gclid=Cj0KCQjwtMCKBhDAARIsAG-2Eu8DBdWY595-WiLR5qldIo0v7TVpK4dEP4U7X8WilEwlXtawtPltRAkaAnzUEALw_wcB
To jest zdjecie z Umarlego lasu, ktoś nam teraz pożyczył dla.dzieci.
Nie daje jej dzieciom, mnie to razi, niby to śmieszne, niby to rymowane, mi się nie podoba.
Ktoś powie, że nic takiego, może nic, tylko może ktoś ma inne dzieci, moje by od razu zapamiętały tę rymowanke i serwowały sobie nazwajem. A to są przykre słowa.
Nie chcę tez rozpętać tutaj jakiejś burzy i dyskusji, ze dzieci znaja gorsze słowa. Być może się stykają z gorszym słownictwem natomiast ja ze swojej strony nie chce Im podtykać dodatkowego repertuaru wyzwisk.
Książki o Łemikach Maxa Lucado. Kupiłam dwie na próbę i aż żałuję, że od razu nie wzięłam więcej
Jakie to jest piękne!
I chłopcy słuchali jak zaczarowani.
Bardzo dziękuję za polecenie!
Daja do myślenia; można porozmawiać z dziećmi.
Edit: Blad w nazwisku autora!!
Ponieważ Cie kocham
Jestes wyjatkowy (ta jest o Łemikach)
Dzieci króla