Książki dla dzieci

2456713

Komentarz

• Dziękuję też @Dziewanna :)
    Tak, są takie niesamowicie proste i trafiające prosto do serca jednocześnie.
  • Czy znacie może to?
  • A może ktoś zna to:

• moja córka dostała to na chyba 10 urodziny od koleżanki. Tylko 3 część. Mówi, że jest ciekawa i ma śmieszne anegdoty.
  • edytowano października 2021
    Dla nastolatki (12 lat), która wciąż czyta, co wartościowego i ciekawego polecacie. Chciałbym jej zrobić niespodziankę i nie chcę pytać, co by chciała dostać.
  • @groszek moja córka jest w takim wieku jak Twoja i powiem Ci co ona ostatnio czytała i co jej się b.podobalo: Hotel Winterhouse( są 3 tomy) i Miasteczko Perfect( też 3 tomy).
    Podziękował(a) 1groszek
  • Nasza rodzina generalnie - to mole książkowe. Srebrnego , Kościuszkę , Nawrocką i oczywiście klasykę komiksu - znamy .
    Ostatnio będąc w maju na Roztoczu obejrzeliśmy domki Roztoczańskich Krasnali. Okazało się , że są to bohaterowie książek autorki z Roztocza - Lusi Ogińskiej. Pierwsze trzy mają troszkę innych schemat niż 5 pozostałych. Te pięć - wplecione jest w naszą historię. Książki napisane wierszem, pięknie ilustrowane. Pierwsze trzy można kupić za kilka zł za sztukę. Wystarczy wpisać w Allegro Lusia Ogińska.
    Cytat księgi Drzewo Zaraza i Wilk:

(…) Zamykamy już kościoły!
    Ludziom usta zamykamy,
    niech na twarzach maski noszą,
    Sobór czarci zaczynamy!

Grzech nazwali ludzie cnotą,
    prawdę – kłamstwem, Boga – mitem!
    I zaiste nie odgadniesz,
    co jest przez nas nie zdobyte…

Niechaj wierzą w swoją siłę,
    że są mądrzy, świata pany,
    gdy ufają tylko sobie
    to z nich śmieją się szatany!

Człek już zrównał siebie z Bogiem,
    a swe życie ze zwierzęciem,
    dzisiaj sam już nie odpowie,
    czy jest stwórcą, czy bydlęciem?”
    Podziękował(a) 1ZielonaKawa
  • edytowano października 2021
    @Rejczel, dzięki, ale obie serie już przeczytała
  • @gfizyk dzięki wielkie. Krasnale wyglądają niesamowicie koło muzeum, warte zobaczenia. A jakich jeszcze autorów mógłbyś polecić, dla dzieci w różnym wieku?
  • @groszek a " Ewolucja wg Calpurni Tate" i druga część "Niezwykły świat Calpurni Tate"?
    Podziękował(a) 1groszek
  • @blaekie dzięki, tego nie zna. Sprawdzę
    Podziękował(a) 1blaekie
  • @ZielonaKawa polecam Łukasza Wierzbickiego : Afrykę Kazika, Wyprawa niesłychana Benedykta oraz Jana, Dziadek i Niedźwiadek.
    Sodomka Martin - Jak zbudować samochód , Jak zbudować motocykl.
    Ferdynand Ossendowski - Mali odkrywcy, Słoń Billara, Wacek i jego pies, zasadniczo jeszcze kilka pozycji dla młodzieży ...
    Oczywiście Alfred Szklarski - seria przygód Tomka Wilmowskiego.
    A dla starszych - Małgorzata Musierowicz ...
    Podziękował(a) 3Basja Wanda ZielonaKawa
  • Jeśli jeszcze nie macie to bardzo warto dzieciom w wieku 3-6 kupić za całe 9 złotych to. Ja obkupiłam wszystkich chrześniaków. https://pallottinum.pl/produkt/wierni-przyjaciele-ti.html
    Podziękował(a) 2JoannaS mysikrolica
  • @Wanda a widziałaś, ile kosztuje cały zestaw? Ja na szczęście kupiłam już dawno.
    Podziękował(a) 1Wanda
  • Ja mam jeszcze po mnie całość, ale okładki już mocno zniszczone. Może faktycznie pora wymienić
  • Niestety za 9 zł tylko pierwszy tom, reszta na allegro za ciężkie pieniądze.
  • Wanda powiedział(a):

Niestety za 9 zł tylko pierwszy tom, reszta na allegro za ciężkie pieniądze.

I trzeci, jakby co.
  • gfizyk powiedział(a):

Nasza rodzina generalnie - to mole książkowe. Srebrnego , Kościuszkę , Nawrocką i oczywiście klasykę komiksu - znamy .
    Ostatnio będąc w maju na Roztoczu obejrzeliśmy domki Roztoczańskich Krasnali. Okazało się , że są to bohaterowie książek autorki z Roztocza - Lusi Ogińskiej. Pierwsze trzy mają troszkę innych schemat niż 5 pozostałych. Te pięć - wplecione jest w naszą historię. Książki napisane wierszem, pięknie ilustrowane. Pierwsze trzy można kupić za kilka zł za sztukę. Wystarczy wpisać w Allegro Lusia Ogińska.
    Cytat księgi Drzewo Zaraza i Wilk:

(…) Zamykamy już kościoły!
    Ludziom usta zamykamy,
    niech na twarzach maski noszą,
    Sobór czarci zaczynamy!

Grzech nazwali ludzie cnotą,
    prawdę – kłamstwem, Boga – mitem!
    I zaiste nie odgadniesz,
    co jest przez nas nie zdobyte…

Niechaj wierzą w swoją siłę,
    że są mądrzy, świata pany,
    gdy ufają tylko sobie
    to z nich śmieją się szatany!

Człek już zrównał siebie z Bogiem,
    a swe życie ze zwierzęciem,
    dzisiaj sam już nie odpowie,
    czy jest stwórcą, czy bydlęciem?”

Powiem szczerze ze cytat mnie zniechecil
  • edytowano grudnia 2021
    Sięgnęłam wczoraj po takie stare starutkie baśnie, które czytałam w dzieciństwie, i pomyślałam sobie, że może za mało takich książek dzieciom czytamy.

Z dwóch sióstr, z których jedna jest leniwa i opryskliwa a druga dobra i pracowita, ta druga zostaje obsypana złotem. Z trzech braci ten dostaje królestwo i rękę pięknej królewny, który dotrzymuje słowa bez względu na wszystko.

Może to starość i nostalgia, ale urzekły mnie te bajki, proste i piękne.
    Podziękował(a) 4Aniuszka Izka Madzikg Rejczel
  • A przy okazji, znacie książeczki dla maluchów Herve Tullet?
    Bardzo lubimy.
    Największy hit u nas to "Turlututu", nie do pobicia.
    Podziękował(a) 1Duduś
  • Tak <3 <3 <3
    I Turlututu dodatkowo jest świetny dla dzieci z trudnościami w mowie.

Dla maluszków jeszcze seria Binta, Babo i Lalo.

Bardzo lubiliśmy też serię o Nusi, zaskakująco dziecięce spojrzenie na rzeczywistość. Człowiek wchodzi w książki zafascynowany i zawstydzony, jak się zestrzał .

A Tato popłyńmy na wyspę/ zbudujmy domek/ pojedźmy na grzyby/ w studni nie ma wody znacie?

I Findus.

Tylko uwaga - to nie są wartościowe książki dla dzieci, jakby ktoś miał wątpliwości. To są książki, które mogę czytać w kółko, ale tylko dla swojej i dziecka przyjemności.
  • Siostra ma ich trochę, w sensie to nie są moralizatorskie książki, ale odzwierciedlają ten już przez dorosłych zapomniany dziecięcy świat :)
  • Tulleta też lubię czytać małym.
  • tato popłyńmy na wyspę i inne z tej serii minimum 60 zł na olx!
  • https://www.facebook.com/wydawnictwoespe/videos/1342132522886206/ ktoś pytał, jak ta książka o księżniczkach brzmi w środku. eSPe nagrało krótkie fragmenty, oto jeden z nich
    Podziękował(a) 1Ganna4
  • Duże wrażenie wywarła na mnie kiedyś kwestia "Martynki", jak się o tym raz usłyszy, to potem faktycznie trudno nie zauważyć podtekstów.
    Chwilami się zastanawiałam, czy może jednak mam skrzywione spojrzenie i rysunki są zupełnie niewinne ale ostatnio wpadł mi w ręce taki egzemplarz:
    Masakra :s
  • Moje niestety lubiły, pożyczały w biblio itd. Już im przeszło.
    Najbardziej mnie zraziła książka o balecie, ale może jakąś fetyszystką jestem?
    Dziewczynki pozujące w rozkrokach, te szwy, kliny rajstop na wierzchu. Seksualizacja dzieci dla mnie.

• W tej nowszej wersji zoo kilkoro dzieci obojga płci wypiętych, wszystkie szczegóły anatomiczne, plus dziewczynki majtki na wierzchu...

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik