Ja tylko wtrącę, że węgiel więcej podrożał w październiku tona 1150, listopad ze starej dostawy 1350, nowa dostawa będzie za 1650. W zeszłym roku był poniżej tysiaka. Korwin nie Korwin, ale chyba liczyć umiemy.
To nieprawda. W dzienniku mówili, że jest dobrze i 5%.
Zawsze się odezwę z tego świata równoległego
Ja dozuje odzywanie się i po jednej I po drugiej stronie. Np co do uchodzcow to na fejsie w znajomych mam entuzjastów wpuszczania i tych co prawie by strzelali.
I nie prawda jest to, co powtarzają rezonatorzy tv PiS, że ceny na stacji wynikają tylko to z cen światowych. Te są identyczne jak w 2014,a paliwo na stacjach było wtedy prawie złotówkę tańsze.
To nieprawda. W dzienniku mówili, że jest dobrze i 5%.
Mam wiele zastrzeżeń do dziennika, ale przy ruskiej propagandzie to i tak nic. Jako jej rezonatorowi w zasadzie można powiedzieć: przyganiał kocioł garnkowi
dlaczego mamy w takim razie jedne z najniższych cen paliw w Unii Europejskiej
Ale to ma usprawiedliwiać działanie naszego rządu? Ze jest ogólnoświatowy skok na podatki z paliw? Ceny w innych krajach nie mają wpływu na mój portfel, chciałbym żeby rząd się wytłumaczył, dlaczego postanowił na nas ekstra zarabiać.
Ciekawe czemu. Te kraje nie zostały tak przeniknięte jak nasz przez niemieckie pieniądze. Nie mieli Michnika i wyborczej? A może urząd antymonopolowy tam zadziałał i nie pozwolił na monopol. Ciekawy jestem.
Btw to też ciekawe, czemu masz urząd antymonopolowy działał we wszystkich sektorach, a na media był ślepy. Tzn odpowiedź jest oczywiście oczywista....
No właśnie, nie przeczytasz uważnie, tylko wychwycisz zdanie do negowania... Więc piszę.
Paliwo kosztuje tyle samo na giełdzie światowej co w 2014. Można łatwo sprawdzić. Już po przeliczeniu na pln, żeby nie było. A kosztuje na stacji prawie złotówkę więcej. Gdzie znika ta złotówka?
W zasadzie wszystkie media głównego ścieku realizowały ruską agendę, co było widać w szczególności po Smoleńsku.
Swoją drogą ciekaw jestem korzeni Twojego uwielbienia dla Rosji. Chodzi tylko o wpływ Mikkego, czy coś jeszcze?
Jeżeli uważasz, że uwielbiam Rosję, to absolutnie nic nie zrozumiałeś. Ale nie chcę mi się ponownie tłumaczyć, bo i tak już masz mnie wyrzuconego do szuflady wrogów narodu, propagatorów propagandy i spranych mózgów. A że z każdego mojego zdania wyrwiesz co ci do tezy pasuje, a mi się nowych epitetów nie chce słuchać, to nie będę w kółko powtarzał.
Paliwo kosztuje tyle samo na giełdzie światowej co w 2014. Można łatwo sprawdzić.
Od piętnastu lat pracuję w branży paliwowej więc wiem doskonale po ile paliwo na bieżąco. Mało tego - strategia firmy zakłada różne przewidywane scenariusze w przyszłości.
Już po przeliczeniu na pln, żeby nie było. A kosztuje na stacji prawie złotówkę więcej. Gdzie znika ta złotówka?
Bardzo chętnie odpowiem - jak w końcu odpowiesz na jakiej podstawie twierdzisz że ""rząd postanowił ekstra zarabiać". Wszystkie rządy w Europie się zmówiły? Przypadek jakiś?
Od piętnastu lat pracuję w branży paliwowej więc wiem doskonale po ile paliwo na bieżąco
No i? Trzeci raz słyszę te gołe słowa. Z drugiej strony mam światowe ceny giełdowe i kursy NBP. Ale one pewnie zmanipulowane przez Ruskich
Cóż - sądzę że gdyby w 1939 ktoś na terenie Polski głosił hitlerowską propagandę, też spotkałby się z nieprzesadnym uznaniem, mówiąc delikatnie.
Każda krytyka działań sanacji mogła skończyć się wylądowaniem w Berezie. Na szczęście wrogów narodu izolowano, dlatego sanacja nie popełniła żadnych błędów i przez 2ws przeszliśmy z minimalną liczbą ofiar
A tak z ciekawości, które z moich zdań zagraża interesom Polski? Bo zaczynam podejrzewać cię o paranoję.
Cóż - sądzę że gdyby w 1939 ktoś na terenie Polski głosił hitlerowską propagandę, też spotkałby się z nieprzesadnym uznaniem, mówiąc delikatnie.
Każda krytyka działań sanacji mogła skończyć się wylądowaniem w Berezie. Na szczęście wrogów narodu izolowano, dlatego sanacja nie popełniła żadnych błędów i przez 2ws przeszliśmy z minimalną liczbą ofiar
Ocena rządów sanacji a rozpowszechnianie hitlerowskiej propagandy, to dwie, kompletnie inne rzeczy. Ja nie mam absolutnie nic przeciwko krytyce rządu, ale co innego krytykować rząd (a jest za co) a co innego powtarzać ruską propagandę.
Zwłaszcza że ruska propaganda jest niezmienna niezależnie od tego kto aktualnie rządzi.
A tak z ciekawości, które z moich zdań zagraża interesom Polski? Bo zaczynam podejrzewać cię o paranoję.
Pisałeś o "umieraniu za Europę" - dokładnie to samo grają ruscy propagandyści w odniesieniu do Polski. Nie że nas dwa zbójeckie reżimy napadły - to my sobie postanowiliśmy "umrzeć za Europę". Jest to tak rzadkiej maści kurestwo, że aż trudno sobie większe wyobrazić.
Pisałeś że Polska prowadzi antyrosyjską politykę - gówno prawda. To Rosja prowadzi antypolską, wykorzystując do tego Białoruś oebcnie. Oczywiście marzeniem ruskich propagandystów byłoby pełne zjednoczenie polskiej polityki z wytycznymi z Kremla - a wszystko inne to "rusofobia". Powtarzanie tego to w najlepszym wypadku skrajna głupota. W najlepszym!
Sugerowałeś że sytuacja na granicy Polski to efekt polskiej polityki wobec Białorusi - dokładnie to samo gra Łukaszenka i Putin. Biedny Łukaszenka zapędzony do narożnika przez Polaków - a jakże - nie ma wyjścia! No, trzeba go, biedaczysko, rozumieć....
Ale - tak jak z nazistą czy komunistą w zasadzie nie ma po co gadać - nie spodziewam się że rezonatora ruskiej propagandy cokolwiek przekona.
No i? Trzeci raz słyszę te gołe słowa. Z drugiej strony mam światowe ceny giełdowe i kursy NBP. Ale one pewnie zmanipulowane przez Ruskich
Słaba manipulacja:) Ale staraj się, masz dobre wzorce
Z wyjątkiem głupiego wpisu nie masz żadnej merytorycznej odpowiedzi opartej na liczbach. Ciężko Ci jednak przyznać, że w tym przypadku PiS rżnie nas równo.
Pisałeś o "umieraniu za Europę" - dokładnie to samo grają ruscy propagandyści w odniesieniu do Polski. Nie że nas dwa zbójeckie reżimy napadły - to my sobie postanowiliśmy "umrzeć za Europę"
Zanim nas napadły dwa reżimu mieliśmy opcje. Niemcy nie planowały napaści na Polskę, jednak daliśmy się Anglikom wypuścić, słynny czerwony dywan na peronie dla Becka, spowodował, że zachód zyskał czas, a my byliśmy pierwszym miejscem wojny. Zamiast czekać ile się da, ale nie, zawsze pierwsi.
Pisałeś że Polska prowadzi antyrosyjską politykę - gówno prawda. To Rosja prowadzi antypolską, wykorzystując do tego Białoruś oebcnie
W przypadku każdego gorącego kryzysu Unia Rosja, my najbardziej krzyczeliśmy, reprezentując czasem wprost interesy Amerykanów. O ile np Kaczyński w Gruzji miał sens, to w przypadku wielu innych kryzysów wychodziliśmy przed szereg. Zupełnie bez sensu.
Sugerowałeś że sytuacja na granicy Polski to efekt polskiej polityki wobec Białorusi -
Nie sytuacja na granicy tylko złe stosunki z Białorusią to efekt 20 lat złych działań. Pokaż mi jakie antypolskie działania robił Łukaszenka w pierwszych kadencjach swojej władzy, dopóki nie zaczęliśmy wspierać opozycji? Pytałem co wygraliśmy tym wspieraniem opozycji?
Nie wiem po co to piszę i tak zamiast mi odpowiedzieć będziesz mnie obrażał, jak się okazuje na tym forum obowiązuje jedna ocena historii, a admin może nawrzucać wszystko....
Z wyjątkiem głupiego wpisu nie masz żadnej merytorycznej odpowiedzi opartej na liczbach. Ciężko Ci jednak przyznać, że w tym przypadku PiS rżnie nas równo.
Tak tak, i namówił wszystkie inne rządy w UE by dla niepoznaki robiły podobnie Rozumiem że nadal nie potrafisz uzasadnić dlaczego paliwo jest drogie w CAŁEJ UE - a u nas relatywnie tanie, prawie że najtańsze.
Nie sytuacja na granicy tylko złe stosunki z Białorusią to efekt 20 lat złych działań. Pokaż mi jakie antypolskie działania robił Łukaszenka w pierwszych kadencjach swojej władzy, dopóki nie zaczęliśmy wspierać opozycji? Pytałem co wygraliśmy tym wspieraniem opozycji?
Rozumiem że Twoim zdaniem lepiej wspierać dyktatora. Ja jednakże wiem - wystarczy naprawdę pobieżna znajomość historii - czym się charakteryzują dyktatorzy i polityka ugłaskiwania dyktatora ZAWSZE kończy się tragicznie.
Przy czym sam powiedziałeś że teza o ewentualnym lepszym podejściu do Polski przez Łukaszenkę, na skutej innej polityki - to tylko gdybanie. Zgadzam się, w dodatku niczym nie poparte.
Nie wiem po co to piszę i tak zamiast mi odpowiedzieć będziesz mnie obrażał, jak się okazuje na tym forum obowiązuje jedna ocena historii, a admin może nawrzucać wszystko....
Ach.. to kto komu paranoję przypisywał? porównywał do Klarci? Zacytować? No, przynajmniej spójny przekaz z ruską propagandą - oni też zawsze ci biedni, ofiary agresji, źli ludzie ich bez wyboru pozostawili.
Jesteś znawcą paliw czy nie? Nie zadawałem pytania, czemu drożeje w całej unii, tylko czemu drożeje w Polsce. Skoro na giełdzie kosztuje tyle samo co w 2014. Umiesz na to odpowiedzieć czy znowu zrobisz unik?
Jesteś znawcą paliw czy nie? Nie zadawałem pytania, czemu drożeje w całej unii, tylko czemu drożeje w Polsce.
To odpowiadam - z tych dokładnie samych powodów, co w całej UE. Ponawiam pytanie - na jakiej podstawie twierdzisz że rząd się obławia? Potrafisz odpowiedzieć, czy znowu zrobisz unik?
Naprawdę dla Ciebie zdrajca narodu, ruski propagandysta to adekwatne do piszesz jak Klarcia? Naprawdę?
Czy ja suflowałem ruską propagandę, czy Ty? Zadałem pytanie w czym Twoja opinia jest inna od ruskiej propagandy - mimo kilkukrotnego ponowienia pytania nie odpowiedziałeś.
Jeśli ktoś propaguje komunizm, niech się nie obraża za nazywanie go komunistą. Jeśli ktoś kradnie - złodziejem. A jeśli ktoś powiela ruską propagandę - ruskim propagandzistą.
Naprawdę? Skąd taka karkołomna teza? Ze sputniknews? Polacy zmusili Hitlera by nas napadł?
Proponuję każdy podręcznik do historii.
Czytałem niejeden, w żadnym nie znalazłem równie karkołomnej tezy. Z góry zaznaczam że ruskich nie czytałem, ich wersja polskiej historii nie interesuje mnie.
Ponawiam pytanie - na jakiej podstawie twierdzisz że rząd się obławia?
Trolujesz ogólnikami? Pokazałem Ci wyliczenia. Pokaż błąd i przestań zasłaniać się Unią.
Zanim nas napadły dwa reżimu mieliśmy opcje. Niemcy nie planowały napaści na Polskę,
Naprawdę? Skąd taka karkołomna teza? Ze sputniknews? Polacy zmusili Hitlera by nas napadł?
Niemcy proponowali udział Polski w pakcie antykominternowskim, wspólną wojnę z Rosją Sowiecką oraz przedłużenie paktu o nieagresji z 10 do 25 lat.
W reakcji na informację o decyzji Józefa Becka o nagłej wizycie w Londynie (celem przekształcenia deklaracji brytyjskiej w deklarację dwustronną), Adolf Hitler 11 kwietnia 1939 nakazał rozpoczęcie prac nad planami ataku na Polskę (Fall Weiss) i ukończenie ich do końca sierpnia tego roku. Wcześniej planował zaatakować Francję.
Oczywiście byłoby to balansowanie, ale podstawowa zasada wojny mówi, by odsuwać działania wojenne na swoim terytorium jak najdalej. To zrobili Francuzi i Anglicy. Inne kraje naszego rejonu zmieniały sojusze w zależności od sytuacji, dzięki czemu nie poniosły tak wielkich strat ludzkich.
Nie łudzę się, że wycofasz się chociażby o krok z obrażania mnie, tylko dlatego, że nie miałeś o tym pojęcia.
Komentarz
Ale najtańsze w stosunku do zarobków? Bo tylko takie porównanie ma sens.
Jako jej rezonatorowi w zasadzie można powiedzieć: przyganiał kocioł garnkowi
Czemu Litwa i Łotwa mają mądrzejszy rząd?
Ale to ma usprawiedliwiać działanie naszego rządu? Ze jest ogólnoświatowy skok na podatki z paliw?
Ceny w innych krajach nie mają wpływu na mój portfel, chciałbym żeby rząd się wytłumaczył, dlaczego postanowił na nas ekstra zarabiać.
A może urząd antymonopolowy tam zadziałał i nie pozwolił na monopol.
Ciekawy jestem.
Btw to też ciekawe, czemu masz urząd antymonopolowy działał we wszystkich sektorach, a na media był ślepy. Tzn odpowiedź jest oczywiście oczywista....
Z jakiegoż to powodu paliwo jest drogie w całej Europie? Bo się wszyscy tak umówili?
No, ale wypadałoby rozumieć przede wszystkim mechanizmy tego co się dzieje i udowodnić śmiałą tezę że "rząd postanowił ekstra zarabiać".
Może to po prostu nie są zdrajcy - i tyle wystarczy?
No to wytłumacz. Tylko hasła gdzie indziej jest gorzej, nie kupuję. Poważnie, masz jakieś wytłumaczenie?
Michnik realizował ruską agendę momentami lepiej niż komsomolskaja prawda - o czym warto nie zapominać
Które liczące się media w Polsce mają ruski? Szczególnie z tych, które kształtowały wstręt do Polski w latach 90?
Swoją drogą ciekaw jestem korzeni Twojego uwielbienia dla Rosji. Chodzi tylko o wpływ Mikkego, czy coś jeszcze?
To Ty stawiasz tezę że "rząd postanowił na nas ekstra zarabiać".
Słucham zatem uzasadnienia.
Więc piszę.
Paliwo kosztuje tyle samo na giełdzie światowej co w 2014. Można łatwo sprawdzić. Już po przeliczeniu na pln, żeby nie było.
A kosztuje na stacji prawie złotówkę więcej.
Gdzie znika ta złotówka?
Ale nie chcę mi się ponownie tłumaczyć, bo i tak już masz mnie wyrzuconego do szuflady wrogów narodu, propagatorów propagandy i spranych mózgów.
A że z każdego mojego zdania wyrwiesz co ci do tezy pasuje, a mi się nowych epitetów nie chce słuchać, to nie będę w kółko powtarzał.
Bardzo chętnie odpowiem - jak w końcu odpowiesz na jakiej podstawie twierdzisz że ""rząd postanowił ekstra zarabiać".
Wszystkie rządy w Europie się zmówiły? Przypadek jakiś?
No i?
Trzeci raz słyszę te gołe słowa. Z drugiej strony mam światowe ceny giełdowe i kursy NBP. Ale one pewnie zmanipulowane przez Ruskich
Każda krytyka działań sanacji mogła skończyć się wylądowaniem w Berezie.
Na szczęście wrogów narodu izolowano, dlatego sanacja nie popełniła żadnych błędów i przez 2ws przeszliśmy z minimalną liczbą ofiar
Ocena rządów sanacji a rozpowszechnianie hitlerowskiej propagandy, to dwie, kompletnie inne rzeczy.
Ja nie mam absolutnie nic przeciwko krytyce rządu, ale co innego krytykować rząd (a jest za co) a co innego powtarzać ruską propagandę.
Zwłaszcza że ruska propaganda jest niezmienna niezależnie od tego kto aktualnie rządzi.
Pisałeś o "umieraniu za Europę" - dokładnie to samo grają ruscy propagandyści w odniesieniu do Polski. Nie że nas dwa zbójeckie reżimy napadły - to my sobie postanowiliśmy "umrzeć za Europę". Jest to tak rzadkiej maści kurestwo, że aż trudno sobie większe wyobrazić.
Pisałeś że Polska prowadzi antyrosyjską politykę - gówno prawda. To Rosja prowadzi antypolską, wykorzystując do tego Białoruś oebcnie. Oczywiście marzeniem ruskich propagandystów byłoby pełne zjednoczenie polskiej polityki z wytycznymi z Kremla - a wszystko inne to "rusofobia". Powtarzanie tego to w najlepszym wypadku skrajna głupota. W najlepszym!
Sugerowałeś że sytuacja na granicy Polski to efekt polskiej polityki wobec Białorusi - dokładnie to samo gra Łukaszenka i Putin. Biedny Łukaszenka zapędzony do narożnika przez Polaków - a jakże - nie ma wyjścia! No, trzeba go, biedaczysko, rozumieć....
Ale - tak jak z nazistą czy komunistą w zasadzie nie ma po co gadać - nie spodziewam się że rezonatora ruskiej propagandy cokolwiek przekona.
Rozumiem że nadal nie potrafisz uzasadnić dlaczego paliwo jest drogie w CAŁEJ UE - a u nas relatywnie tanie, prawie że najtańsze.
Naprawdę? Skąd taka karkołomna teza? Ze sputniknews?
Polacy zmusili Hitlera by nas napadł?
A skądże te kryzysy UE Rosja się brały? Też przez nas? Miał sens? No, przyznam że jestem pozytywnie zaskoczony.
Dlaczego zatem miał sens?
Rozumiem że Twoim zdaniem lepiej wspierać dyktatora.
Ja jednakże wiem - wystarczy naprawdę pobieżna znajomość historii - czym się charakteryzują dyktatorzy i polityka ugłaskiwania dyktatora ZAWSZE kończy się tragicznie.
Przy czym sam powiedziałeś że teza o ewentualnym lepszym podejściu do Polski przez Łukaszenkę, na skutej innej polityki - to tylko gdybanie. Zgadzam się, w dodatku niczym nie poparte.
Ach.. to kto komu paranoję przypisywał? porównywał do Klarci? Zacytować?
No, przynajmniej spójny przekaz z ruską propagandą - oni też zawsze ci biedni, ofiary agresji, źli ludzie ich bez wyboru pozostawili.
Nie zadawałem pytania, czemu drożeje w całej unii, tylko czemu drożeje w Polsce.
Skoro na giełdzie kosztuje tyle samo co w 2014. Umiesz na to odpowiedzieć czy znowu zrobisz unik?
Naprawdę dla Ciebie zdrajca narodu, ruski propagandysta to adekwatne do piszesz jak Klarcia? Naprawdę?
Proponuję każdy podręcznik do historii.
Ponawiam pytanie - na jakiej podstawie twierdzisz że rząd się obławia? Potrafisz odpowiedzieć, czy znowu zrobisz unik?
Zadałem pytanie w czym Twoja opinia jest inna od ruskiej propagandy - mimo kilkukrotnego ponowienia pytania nie odpowiedziałeś.
Jeśli ktoś propaguje komunizm, niech się nie obraża za nazywanie go komunistą. Jeśli ktoś kradnie - złodziejem. A jeśli ktoś powiela ruską propagandę - ruskim propagandzistą.
Czytałem niejeden, w żadnym nie znalazłem równie karkołomnej tezy.
Z góry zaznaczam że ruskich nie czytałem, ich wersja polskiej historii nie interesuje mnie.
Ponawiam pytanie - na jakiej podstawie twierdzisz że rząd się obławia?
Trolujesz ogólnikami? Pokazałem Ci wyliczenia. Pokaż błąd i przestań zasłaniać się Unią.
Niemcy proponowali udział Polski w pakcie antykominternowskim, wspólną wojnę z Rosją Sowiecką oraz przedłużenie paktu o nieagresji z 10 do 25 lat.
W reakcji na informację o decyzji Józefa Becka o nagłej wizycie w Londynie (celem przekształcenia deklaracji brytyjskiej w deklarację dwustronną), Adolf Hitler 11 kwietnia 1939 nakazał rozpoczęcie prac nad planami ataku na Polskę (Fall Weiss) i ukończenie ich do końca sierpnia tego roku.
Wcześniej planował zaatakować Francję.
Oczywiście byłoby to balansowanie, ale podstawowa zasada wojny mówi, by odsuwać działania wojenne na swoim terytorium jak najdalej. To zrobili Francuzi i Anglicy. Inne kraje naszego rejonu zmieniały sojusze w zależności od sytuacji, dzięki czemu nie poniosły tak wielkich strat ludzkich.
Nie łudzę się, że wycofasz się chociażby o krok z obrażania mnie, tylko dlatego, że nie miałeś o tym pojęcia.