Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

1959698100101168

Komentarz

• Bea powiedział(a):

Wsypa na poduszkę ok 50-70 zł. Na kołdrę 160 ok. 300-350. Z metra

Edit. Plus jedwabne nici 25 zl.

Do tego dobre pierze - i ile by taka kołdra miała kosztować w sklepie ? Zakładając, że nie wcisną tam pociętego dziadostwa .

Kiedyś spałam w gościach, dostałam poduszkę z pierza. Nie wyspałam się wcale , bo poduszka mnie kłuła - wychodziły ogonki z twardych piór na zewnątrz :D
  • Czy pierzecie w pralce poduszki z pierza ?
  • O pamiętam darcie pierza u nas w domu! Babcia i prababcia nam wszystkim i jeszcze posagowe pierzynki zrobiły. W sumie chyba kilkanaście uszykowaly. Ale fruwało tego wszędzie pełno, nie dało się uchronić.
    Mam. ...na strychu bo wsypy się poprzecieraly i puszek wyłazi. I czekają, że kiedyś uszyję nowe i przełożę pierze. :p
    Póki co parę lat temu poszyłam zwykle i pod nimi śpimy. Też całkiem całkiem.
  • Duduś powiedział(a):

@Zuzapola ale wsyp to jest ta poszewka materiałowa. Właśnie ją chcę wymienić.

@Ganna4 ja też wiem, bo to kołdra właśnie przez moją mamę robiona :) Dlatego pytam, może gdzieś się wysyła kołdrę starą i ktoś świadczy usługi wymiany wsypu? Nie mam pojęcia jak sprawdzić, ile bym musiała dać za nową, bo rozrzut cenowy jest ogromny. Moja kołdra to sam puch gęsi 220x200, ale też nie wiem, ile po tylu latach i praniach straciła właściwości.

https://goo.gl/maps/vhpyfdixR1n1K23M7
  • Gdzieś w sąsiedztwie strasznie wyje pies, od wczesnego ranka, z krótkimi przerwami. Nie szczeka, tylko tak jakoś rozpaczliwie wyje. To normalne? Może tak wyć, bo został sam w domu? Czy coś mu się dzieje złego?
  • Bagata powiedział(a):

Gdzieś w sąsiedztwie strasznie wyje pies, od wczesnego ranka, z krótkimi przerwami. Nie szczeka, tylko tak jakoś rozpaczliwie wyje. To normalne? Może tak wyć, bo został sam w domu? Czy coś mu się dzieje złego?

niektore psy tak mają, jeśli od dziś rana to może ludzie do pracy wyszli a on wyje.
    Podziękował(a) 2Bagata Bea
  • Strasznie rozpacza :'( Jestem zupełnie rozstrojona.
  • Można gdzieś to zgłosić do sprawdzenia?
  • Albo na początek zobaczyć gdzie to, co to...
  • No nie wiem właśnie. Wokół dużo bloków, mnóstwo okien, dźwięk się niesie.
  • edytowano lipca 2022
    Może wyć bo sam, a mogło mu się coś stać, zaklinowł się gdzieś albo coś.
    W miastach to czasami straż miejska przyjeżdża do takich rzeczy.
  • Jedna z gorszych wersji to, że umarł właściciel i psa może spotkać śmierć głodowa. Czasem też tak się zdarza.

• Słucham i taki spokój mnie opanowuje, taka wewnętrzna radość. Nie wiecie, czy jest jakaś płyta? Najlepiej i do oglądania, bo tu i klipy są super.
    @Daga?
    Podziękował(a) 1Daga
  • Pies naszych sąsiadów wyje, bo suczka z okolicy ma cieczkę @Bagata . To taka mniej drastyczna możliwość.
    Podziękował(a) 2Bagata Bea
  • @mamababcia. A widzisz!tego nie widziałam
    Plyty Jaśko narazie nie ma
    I plyty już się chyba coraz mniej opłaca nagrywać...

You Tube i Tik Tok poii co:)
    Podziękował(a) 3asia mamababcia ola_g
  • @Daga , to kolejna, ja ich kilka wysłuchałam. Dzięki. Pozdrów syna.
    Podziękował(a) 1Daga
  • edytowano lipca 2022
    Czy ktoś ma wiedzę i może wytłumaczyć blondynce zasadę działania algorytmu rekrutacji do liceum.
    No młody ma mniej punktów do szkoły pierwszego wyboru niż do drugiego i trzeciego. Jak to działa jakby brakło do tej pierwszej? Próbowałam zrozumieć i nie mogę.
    No tak jak krowie na miedzy potrzebuję :#
    w drugiej preferencji jak ma tam dużo punktów to będzie przyjęty przed tymi co ta szkołę wskazali jako pierwsza preferencja czy dopiero jak będzie miejsce?
    We wszystkich trzech preferencjach jest więcej chętnych w pierwszej preferencji niż miejsc. On ma obiektywnie dużo punktów ale w tej pierwszej raczej będzie mało a w łódzkim już zmienić kolejności szkół nie można.
  • edytowano lipca 2022
    Jeżeli w szkole 2 wyboru ma i tak więcej punktów niż ci, którzy ja wybrali jako 1 wybór, to się załapie.
    Jeżeli ma tyle samo, co osoby z 1.wyborem, to niekoniecznie.
    Np jest 30 miejsc. On na 150 punktów. 28 miejsc jest zajętych przez uczniów z 151 pkt i więcej i on "walczy" o ostatnie 2 miejsca, to jeśli 2 uczniów z 1. wyborem będzie też miało 150pkt, to wtedy oni maja pierwszeństwo. Tylko po to są te kolejności wyborów.
    Ale jeśli do tej klasy przyjmują uczniów od 147pkt, to się łapie bez względu na kolejność wyboru szkół.
    Podziękował(a) 1Joachm
  • Jeszcze dopiszę - jeśli mu zależy na tej pierwszej szkole, a by się nie dostał, piszcie odwołanie.
    Dzieciaki rezygnują, idą np. do szkół spoza rekrutacji elektronicznej i miejsca się zwalniają. Dostają je później nie ci, którzy byli następni w kolejce, tylko ci z odwołań, nawet jeśli mieli mniejszą liczbę punktów niż pierwotny próg.
    Podziękował(a) 3Joachm joanna_1991 Nodobra

• Dalej nie do końca rozumiem ale wychodzi, że nie stoi w kolejce dopiero za tymi pierwszego wyboru i nie czeka na wolne miejsce, więc jest nadzieja, że nie zostanie z rekrutacja na sierpniowe wolne miejsca.

• Jest nadzieja.
    Może teraz będzie jasniej: System bierze po kolei od góry z największą liczbą punktów i dochodzi np. do 160,5. W pierwszej kolejności wpuszcza tych, którzy mają 160,5 i pierwszy wybór, potem tych z tymi punktami i drugim wyborem itd. resztę z tą ilością punktów. Jak ma jeszcze miejsce w klasie schodzi do 160pkt. Wpuszcza najpierw tych ze 160pkt i pierwszym wyborem, potem resztę z tą punktacją (wg kolejności wyboru). Schodzi niżej itd.
    Jak się załapie z pkt powyżej progu to spokój. Jak na granicy, to wtedy może być trudniej.
    Jak mu dobrze poszło, to luz :)
    Podziękował(a) 1Joachm
  • edytowano lipca 2022
    Nie znam ogólnego poziomu tzw. przeciętnej punktacji ogółu. Nigdy się tym nie przejmowałam bo starsi byli laureatami i mieli wolny wybór. Ten młodzieniec nie dał tego luksusu.
    Problemem jest profil rozszerzeń, który w naszym mieście mają tylko te trzy klasy, każda w innej szkole. Dlatego do tych klas 1,5/2 chętnych na miejsce . B)
    Zobaczymy co wyjdzie.

• gahana powiedział(a):

Czy pierzecie w pralce poduszki z pierza ?

Tak. I suszymy w suszarce
    Podziękował(a) 1Barbasia
  • Gdzie można kupić strój kąpielowy z majtkami takimi bardziej zabudowanymi ale nie spodenki? Czy można strój kupiony przez internet zwrócić czy tak jak przy zakupie bielizny, że nie można.
  • Na zalando jest sporo, tylko tam osobno dół do bikini i Góra, najlepiej szukać, bo mniejszy wybór tam gdzie całe stroje w komplecie. Zwracasz normalnie, jak wszystko.
    Podziękował(a) 1Mamaw
  • Ja mam strój kąpielowy ze spodniczka
    Podziękował(a) 1Mamaw
  • Czy do wątku o dzieciach niepełnosprawnych można jeszcze dołączyć jakoś?
  • Czy wiecie, że jest spora grupa ludzi robiących zakupy na Allegro, która obchodzi próg zakupów smartem? Np. chcę kupić coś za 25 zł, więc zamawiam 2 szt. i wpadam w Smarta. Przesyłka przychodzi i ja wtedy NA KOSZT SPRZEDAJĄCEGO zwracam 1 szt. Przyznam, że mnie zamurowało. Nawet przez chwilę mi nie przemknęła myśl, że tak można zrobić.
  • Darek powiedział(a):

Czy wiecie, że jest spora grupa ludzi robiących zakupy na Allegro, która obchodzi próg zakupów smartem? Np. chcę kupić coś za 25 zł, więc zamawiam 2 szt. i wpadam w Smarta. Przesyłka przychodzi i ja wtedy NA KOSZT SPRZEDAJĄCEGO zwracam 1 szt. Przyznam, że mnie zamurowało. Nawet przez chwilę mi nie przemknęła myśl, że tak można zrobić.

mi też nie, choć bywalo, że cos oddawaliśmy ale nie dlaetego.
    też b dużo korzystamy z allegro i smarta
  • To jest oszustwo jeśli robią to celowo.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik