@Calineczka27 mój chrześniak jest uczulony na kilka rzeczy w stopniu anafilaksji. Jak w żłobku wsadził niechcący rączkę do wylanego przez drugie dziecko mleka trzeba było wzywać karetkę. Obecnie 6,5 roku, aż tak akurat na mleko już nie reaguje. Nadal nie może go jeść normalnie, ale nie ma już tragedii jeśli zje coś gdzie minimalna ilość jako dodatek. Aktualnie już troszkę łagodniejsza dieta, ale nadal np. orzechów nie może tknąć, bo to zagrożenie życia by było. Zasadniczo przez aż tak silną alergię nie pójdzie do państwowej szkoły tylko do małej prywatnej, gdzie zdarzają się podobne dzieci i kadra w malutkich klasach jest w stanie ich upilnować, lub ewentualnie szybko reagować. Wcześniej chodził do żłobka, a potem przedszkola dla alergików, gdzie możliwe były wszystkie restrykcyjne diety. Rodzice mojego chrześniaka oboje alergicy i astmatycy jedzący teraz praktycznie normalnie, choć w dzieciństwie mieli kilka ciężkich przejść.
Butów nie kupowaliśmy. Torebka po noszeniu kilku miesięcy się rozleciała. Ciuchów dużo nastolatki mają z sinsaiya i dobrze się noszą,dobrze piorą,nie rozlatują,czasem rozciągną podkoszulki. Kolejna nosi po starszej. Bluzki,bluzy,swetry,spodnie,getry. Na oko wydaje się to czasem słabe i delikatne ale jednak nie rozlatuje po praniach. Getry jedynie się przecierają szybciej niż te z decathlonu. Jeśli chodzi o buty i ciuchy sportowe i ich stosunek jakości do ceny to jak dla mnie decathlon najlepszy.
Butów nie kupowaliśmy. Torebka po noszeniu kilku miesięcy się rozleciała. Ciuchów dużo nastolatki mają z sinsaiya i dobrze się noszą,dobrze piorą,nie rozlatują,czasem rozciągną podkoszulki. Kolejna nosi po starszej. Bluzki,bluzy,swetry,spodnie,getry. Na oko wydaje się to czasem słabe i delikatne ale jednak nie rozlatuje po praniach. Getry jedynie się przecierają szybciej niż te z decathlonu. Jeśli chodzi o buty i ciuchy sportowe i ich stosunek jakości do ceny to jak dla mnie decathlon najlepszy.
Tez moje dzieci sporo ubran maja z sinsaya. Opinie mam jak olgal. Buty kupowala corka, jakies takie trampko-adidasowe, dosc szybko cos jej tam sie przetarlo, ale uzywala bardzo intensywnie, a do tego ona zajezdzi kazdy but, wiec ciezko ja brac za testera. Torebek juz mialam kilka, nosze zawsze do momentu, az sie rozwali i wiekszosc przetrwala kolo roku noszenia codziennie i dosc duzo rzeczy, ostatnio po kilku dniach noszenia pasek mi popekal, ale nie mialam paragonu, to sobie inny pasek doczepilam i nosze i jest ok.
@Polly malutkie dzieci zazwyczaj tak nie niszczą bucików, dużo jeżdżą w wózku i raczej szybciej wyrastają niż rozwalą. Mamy kilka par balerin z Sinsaya, generalnie to buty na czerwony dywan, trzeba delikatnie użytkować
Aha,my nie mamy suszarki. Tylko pranie te ciuchy wytrzymują ale jaka jakość by była po suszarce to nie wiem jak nie ręczę
Ja czasem susze, ale rzadko, sinsayowe ubrania lepiej to znosza niz pepcowe. Poki co corce minimalnie sie jakas jedna bluza skurczyla, ale byla zadowolona, bo byla za duza troche, bo to po siostrze.
Sinsay ma zacny stosunek jakość do ceny. A jak się trafi na wyprzedaż to bardzo zacny Ostatnio Ania kupuje sobie już na doroslych koszulki, w rozmiarze XXs. Wychodziły jej po 2,8 zł. I są przyzwoite. Body dla Olki 3 sztuki po 4 zł. Nosi inne dziecko.
@Mle bardzo dobre pytanie. Ja zbieram stare Różańce I obrazki. Ale z takimi plastikami to po prostu nie przyjmuję, nie kupuję, a jeśli już się trafi oddaję do Caritasu tu przy Parafii są osoby co lubią taki folklor.
Czy ktoś z Was kupował okulary korekcyjne przez internet? Mam problem ze znalezieniem dobrych szkieł dla mnie, może ktoś z Was coś podpowie? Na co zwrócić uwagę?
@Calineczka27 wokularach.pl mają opcję darmowego zwrotu do 30 dni, korzystałam i wszystko było ok. Ale szukasz tylko odpowiednich oprawek, czy musisz zbadać wzrok?
Jak masz stare oprawki, to tam na zauszniku masz 3 numery: pierwszy szerokość soczewki, drugi szerokość mostka, trzeci długość zausznika. Na tej podstawie możesz zawęzić mniej więcej poszukwiania. Jeszcze jest fajny blog https://stylistkaoprawokularowych.pl/ Dużo ciekawych informacji na temat doboru ksztaltu, koloru itd.
W jaki sposób sprać pleśń z jasnych (biały, ecru) obrusów? I nie tylko... Po tym zalaniu część rzeczy wygląda kiepsko
Chlor? Jest taki genialny środek, co prawda do łazienek ale naprawdę radzi sobie z pleśnią fantastycznie. Purfas się nazywa, do kupienia we wszystkich marketach budowlanych. Ale fakt, nie wiadomo jakna materiał wplynie
Komentarz
Potrzebuję pomocy
Ciuchów dużo nastolatki mają z sinsaiya i dobrze się noszą,dobrze piorą,nie rozlatują,czasem rozciągną podkoszulki.
Kolejna nosi po starszej. Bluzki,bluzy,swetry,spodnie,getry.
Na oko wydaje się to czasem słabe i delikatne ale jednak nie rozlatuje po praniach.
Getry jedynie się przecierają szybciej niż te z decathlonu. Jeśli chodzi o buty i ciuchy sportowe i ich stosunek jakości do ceny to jak dla mnie decathlon najlepszy.
Torebek juz mialam kilka, nosze zawsze do momentu, az sie rozwali i wiekszosc przetrwala kolo roku noszenia codziennie i dosc duzo rzeczy, ostatnio po kilku dniach noszenia pasek mi popekal, ale nie mialam paragonu, to sobie inny pasek doczepilam i nosze i jest ok.
Ostatnio Ania kupuje sobie już na doroslych koszulki, w rozmiarze XXs. Wychodziły jej po 2,8 zł. I są przyzwoite.
Body dla Olki 3 sztuki po 4 zł. Nosi inne dziecko.
Ale szukasz tylko odpowiednich oprawek, czy musisz zbadać wzrok?
Jeszcze jest fajny blog https://stylistkaoprawokularowych.pl/
Dużo ciekawych informacji na temat doboru ksztaltu, koloru itd.
Jest taki genialny środek, co prawda do łazienek ale naprawdę radzi sobie z pleśnią fantastycznie.
Purfas się nazywa, do kupienia we wszystkich marketach budowlanych.
Ale fakt, nie wiadomo jakna materiał wplynie