Dzięki @asia i @ola_g, pomyliłam coś. Właśnie mój mąż zastanawia się nad światłowodem i pani na infolinii Orange twierdzi, że nie będzie technicznego problemu (ku zaskoczeniu męża) i umowę chce słać. Oczywiście musimy przenieść numery telefonu i podpisać umowę wcześniej. A kojarzę, że oni nie podłączyli a odsetki naliczali? Boję się, ze zostaniemy związani, a z drugiej nikt inny światłowodu montować nam nie chce
@Duduś zanim podejmiesz jakiekolwiek kategoryczne kroki, niech Ci pani z Orange NA PIŚMIE (mailem) prześle wszystko co Ci obiecała. Też nam handlowcy obiecywali światłowód, którego potem technicy się wyparli. Orange chyba ma taką polityke, że naganiacze (tel. mi poprawia na ściemniacze!) na infolinii obiecują gruszki na wierzbie a jak przychodzi umowa to się okazuje, że to mrzonki były. O ile masz na piśmie, to przy odrobinie wytrwałości (to eufemizm jest) można wyegzekwować to co realnie się da. Ale akurat jak możliwości światłowodu nie ma, to nie ma.
@Bambidu jeśli będziemy się decydować to spróbujemy takie warunki postawić. Nawet technika chcieli po podpisaniu umowy słać, ale mąż się wyparł. Tylko ja się boję historii @asia , że będą straszyć karami za zerwanie itp. Ja wiem, że to się da reklamować, ale szkoda na to życia. Dodatkowo wymagają do podpisania umowy przeniesienia do nich numeru. Problem jednak, bo nikt nie chce założyć nic sensownego.
Moze ktos wie jak to ugryzc. Jestesmy na kwarantannie i o fakcie skierowania na nia poinformowal numer +48 22 25 71 145, gdzie automat kazal wciskac cyfry. Ale nie wazne, czy sie powciskalo, czy nie, automat dzwoni kilka razy dziennie, dzis do mnie dzwonil dwa razy w tym samym czasie, do tego bylo to o 21.58. Czy mozna gdzies to zglosic? Jak mam miec przez 17 dni takie cuda, to nerwowo mnie to wykonczy.
Edit: kolezanka mi napisala, ze do niej dzwonil po 22. To juz chyba jest naruszenie ciszy nocnej.
Coś im się chyba popsuło. Dużo znajomych ma takie telefony od czapy, kwarantanna już skończona, a automat dzwoni jakby z nowym zawiadomieniem.
Jak skoncze kwarantanne, to bede bez problemu mogla zablokowac numer. Teraz mam objekcje, bo nie chce najazdow o 6 rano policji. A nasza tak potrafi byc. Obok budynek ma mieszkania na krotki wynajem i duzo ludzi bylo na kwarantannie, policja bywala bardzo wczesnie.
Czy możecie polecić jakieś czujniki ruchu do domu na noc przed włamywaczami? Na osiedlu znowu sie zaczęło, śpiący mieszkańcy im nie przeszkadzają, a my śpimy raczej mocno, tylko dzieci nas budzą, więc musi być coś głośnego, co zareaguje na ruch piętro niżej
Pies nie jest problematyczny bo pieprzem go i gazem usypiają. W pobliżu w dwóch domach tak zwierzaczki spały wraz z właścicielami a dół domu opróżniali.
U naszych sąsiadów tak z 10 lat temu opucowali dom właśnie po uśpieniu dwóch psów gospodarzy. Złodzieje uśpili wtedy chuskiego i labradora( po wszystkim zwierzaki się obudziły).
Podejrzewamy, że dla mieszkańców też coś rozpylają, że się nie budzą w trakcie. Dlatego dobrze byłoby, żeby nie udało im się wejść po cichu. Myślimy o jakimś czujniku ruchu schowanym za kwiatkiem tuż przy drzwiach balkonowych, bo tamtędy dość łatwo im wejść. Przed psem się jeszcze bronię. Nie chcę kolejnego obowiązku (tak, wiem, dzieci mogą wychodzić, ale i tak na mnie spadnie pilnowanie i użeranie się że muszą)
Wszystko zależy od psa, mieliśmy laba, który by wpuścił, przywitał się i do lodówki zaprowadził. Mieliśmy rodezjana, który słyszał, że ktoś do furtki się zbliżył i robił taki larm, że pół wsi budził. Nikt nie miał szans na zbliżenie się do drzwi.
Czy możecie polecić jakieś czujniki ruchu do domu na noc przed włamywaczami? Na osiedlu znowu sie zaczęło, śpiący mieszkańcy im nie przeszkadzają, a my śpimy raczej mocno, tylko dzieci nas budzą, więc musi być coś głośnego, co zareaguje na ruch piętro niżej
Zacznij od powieszenia syreny na froncie domu i nawet kilku atrap kamer. Powinno odstraszyć. Oczywiście jeżeli stać cię na prawdziwą instalację, tym lepiej.
Te sklepy sprzedają raczej sprawdzony sprzęt a nie chińskie nołnejmy (ale warto co nieco wiedzieć o firmie która wyprodukowała sprzęt który kupujemy). W ofercie dużo alarmów, foto pułapek, kamer na czujnik ruchu, itp.
Fakt, że u Was, to pewnie sprawdziłby się jakiś wyjec, co budzi cały dom i pół okolicy - natomiast warto zadbać o to (i się poradzić w tych sklepach) jak zrobić tak, by to Wasz domownik (np mucha czy inna ćma) nie robiła tego rabanu co noc, ale prawdziwy złodziej to już jak najbardziej.
Zewnętrzne bariery, kontaktrony na oknach i drzwiach. Zastanawiam się czy strategia mieć więcej alarmowego widocznego sprzętu niż sąsiedzi, zniechęca złodziei czy zachęca.
U nas na byle jakim wiejskim osiedlu były włamy do domów po kluczyki do aut. O usypianiu słyszałam, u nas nie bylo. Są czujniki gazów do alarmu (maz się zna). Policja dno. Mieli auto skradzione z namierzaniem nic nie zrobili sensownego. Auto tyle że odzyskane. Auto które podjeżdżalo regularnie na rekonesans namierzone, nic nie udowodnili... odpuścili.
Straż jakas sąsiedzka w sensie, dobre stosunki. Ciekawskisc w stosunku do obcych. Sprawdzanie hałasów.
Kiedyś podobało mi się ogrodzenie szczelne, intymne. Znajomy ma takie, szczelne tuje dookoła, brama z blachy. Jak złodzieje mu weszli jak pojechali na weekend to mieli duży komfort, że nikt ich nie zobaczy, kilka godzin obrabiali. U mnie teraz jest tak, że sąsiedzi wszystko widzą, co się na podwórku dzieje. Najlepszy system alarmowy.
Cz ktoś ma wykupionego Playera? Zależy mi na oglądaniu Mai w ogrodzie i tylko na tym. Boję się haczyków typu, że będę do nich uwiązania, bo jak zechcę zrezygnować, to trzeba będzie dużo dopłacać. A może gdzieś jeszcze można to wykupić?
Komentarz
I potrafiłabym to obronić.
Edit. Taka że wystarczy powiedzieć, jak zadzwonią. Rada: I ZAPYTAJĄ .
Wybacz, jestem dziś wybitnie nie w formie, i chyba naprawdę nie wiem co robię,...
Jestesmy na kwarantannie i o fakcie skierowania na nia poinformowal numer +48 22 25 71 145, gdzie automat kazal wciskac cyfry. Ale nie wazne, czy sie powciskalo, czy nie, automat dzwoni kilka razy dziennie, dzis do mnie dzwonil dwa razy w tym samym czasie, do tego bylo to o 21.58. Czy mozna gdzies to zglosic?
Jak mam miec przez 17 dni takie cuda, to nerwowo mnie to wykonczy.
Edit: kolezanka mi napisala, ze do niej dzwonil po 22. To juz chyba jest naruszenie ciszy nocnej.
Dużo znajomych ma takie telefony od czapy, kwarantanna już skończona, a automat dzwoni jakby z nowym zawiadomieniem.
Przed psem się jeszcze bronię. Nie chcę kolejnego obowiązku (tak, wiem, dzieci mogą wychodzić, ale i tak na mnie spadnie pilnowanie i użeranie się że muszą)
Mieliśmy rodezjana, który słyszał, że ktoś do furtki się zbliżył i robił taki larm, że pół wsi budził. Nikt nie miał szans na zbliżenie się do drzwi.
Powinno odstraszyć.
Oczywiście jeżeli stać cię na prawdziwą instalację, tym lepiej.
https://www.spyshop.pl/
https://spy-center.pl/
https://gospy.pl/pl/
Te sklepy sprzedają raczej sprawdzony sprzęt a nie chińskie nołnejmy (ale warto co nieco wiedzieć o firmie która wyprodukowała sprzęt który kupujemy). W ofercie dużo alarmów, foto pułapek, kamer na czujnik ruchu, itp.
Fakt, że u Was, to pewnie sprawdziłby się jakiś wyjec, co budzi cały dom i pół okolicy - natomiast warto zadbać o to (i się poradzić w tych sklepach) jak zrobić tak, by to Wasz domownik (np mucha czy inna ćma) nie robiła tego rabanu co noc, ale prawdziwy złodziej to już jak najbardziej.
Zastanawiam się czy strategia mieć więcej alarmowego widocznego sprzętu niż sąsiedzi, zniechęca złodziei czy zachęca.
U nas na byle jakim wiejskim osiedlu były włamy do domów po kluczyki do aut. O usypianiu słyszałam, u nas nie bylo. Są czujniki gazów do alarmu (maz się zna).
Policja dno. Mieli auto skradzione z namierzaniem nic nie zrobili sensownego. Auto tyle że odzyskane.
Auto które podjeżdżalo regularnie na rekonesans namierzone, nic nie udowodnili... odpuścili.
Straż jakas sąsiedzka w sensie, dobre stosunki. Ciekawskisc w stosunku do obcych. Sprawdzanie hałasów.
Znajomy ma takie, szczelne tuje dookoła, brama z blachy.
Jak złodzieje mu weszli jak pojechali na weekend to mieli duży komfort, że nikt ich nie zobaczy, kilka godzin obrabiali.
U mnie teraz jest tak, że sąsiedzi wszystko widzą, co się na podwórku dzieje.
Najlepszy system alarmowy.