Rekolekcje END możesz zobaczyć na stronie ekip: https://ekipy.end.org.pl/plan_rekolekcji/ @mysikrolica, rekolekcje END są tematyczne, często krótkie, weekendowe. Są albo dla całych rodzin z opieką do dzieci albo tylko dla samych małżonków (w rozpisce rekolekcji jest to zaznaczone). Na rekolekcje organizowane przez END mogą jechać również małżeństwa nie związane z ruchem i nie zobowiązuje to do zaangażowania w ruch. Natomiast co do zobowiązań członków END to jest wymóg corocznych rekolekcji, ale mogą to być dowolne rekolekcje zamknięte (czyli wyjazdowe, a nie np. parafialne 'dochodzące'), minimum dwudniowe, nie koniecznie organizowane przez END.
@Zuzapola gdyby nie było to dla Ciebie dużym problemem, to chętnie. Od dawna na nie poluje, ale od czasów covida z dostępnością w Ikei są cyrki, a jak sie coś pojawi, to często za dzień dwa wyprzedane. Sprawdziłam, że w Szczecinie jest ich dużo, to może nie wykupią.
Czym się różnią spotkania dk od spotkań rodzin notre dame? Czy ktoś się orientuje czy to podobne?
Ja z kolei nie wiem jak jest w Dk- natomiast w ekipach na spotkanie trzeba przyjść przygotowanym. Tydzień przed spotkaniem wysyła się do pary odpowiedzialnej refleksje do tematu. Jak przebiega dzielenie się przemyśleniami na danym spotkaniu zależy od tej pary odpowiedzialnej.
Czym się różnią spotkania dk od spotkań rodzin notre dame? Czy ktoś się orientuje czy to podobne?
Ja z kolei nie wiem jak jest w Dk- natomiast w ekipach na spotkanie trzeba przyjść przygotowanym. Tydzień przed spotkaniem wysyła się do pary odpowiedzialnej refleksje do tematu. Jak przebiega dzielenie się przemyśleniami na danym spotkaniu zależy od tej pary odpowiedzialnej.
U nas na spotkanie DK też trzeba przyjść przygotowanym czyli tak samo. Wygląda, że nic się te wspólnoty nie różnią.
Generalnie dieta polega na maksymalnej eliminacji węglowodanów i zastąpieniem ich w części tłuszczami . O tyle o ile można wykluczyć węglowodany , najlepiej wykluczyć wszystkie produkty w których zawartość węglowodanów jest więcej niż 10na 100produktu. Większość owoców niestety też. To zwiększanie tłuszczów na własną rękę może być obciążające to lepiej robić pod okiem lekarza lub dietetyka.
Jesli osoba miala wymaz, bo ma infekcje i lekarz z rozbiegu sprawdza covid, a potem okazuje sie, ze bedzie kwarantanna z powodu kontaktu z osoba pozytywna, to czy negatywny wynik zdejmuje ta kwarantanne?
@mamuma ja właśnie dzisiaj dostałam smsa z sanepidu o nałożeniu kwarantanny na dzieci. Jest napisane, że można zrobić test w siódmej dobie od kontaktu, ale nie zwalnia on z kwarantanny.
Kupiłam proszek do prania B jeleń z mydłem i nie rozpuszcza się tylko glut się robi w podajniki pralki. Chyba mam za twardą wodę. Jakieś pomysły co mogę zrobić? Bo rozpuszczac w gorącej i wlewać do bębna to uciążliwe trochę z małą panda przy nodze.
Ja kiedyś miałam takie kapsułki do prania z których po praniu zostawał taki gęsty kisiel przy drzwiczkach pralki. Okropne. Potem je już rozcinalam i wlewalam do podajnika tylko ten płyn ze środka. Ja bym ten proszek po prostu do bębna spróbowała wsypać.
@mamuma ja właśnie dzisiaj dostałam smsa z sanepidu o nałożeniu kwarantanny na dzieci. Jest napisane, że można zrobić test w siódmej dobie od kontaktu, ale nie zwalnia on z kwarantanny.
Tak, ale u nas inna sytuacja, bo najpierw bylo skierowanie na test i czekamy na wynik, a teraz sie okazalo, ze w szkole chory nauczyciel i dzieci kieruja na kwarantanne. Poki co tej testowanej nie skierowali.
END nie ma rekolekcji, nie działa też przy parafii, gdyż ich wspólnota nie musi być przypisana parafii. Coś jeszcze pewnie było, ale nie pamiętam, niewiele nas różni, to mi się zapamiętało, pon
U nas na spotkanie DK też trzeba przyjść przygotowanym czyli tak samo. Wygląda, że nic się te wspólnoty nie różnią.
zna się któraś z was na aparatach fotograficznych? już prawie całkiem zepsuł nam się baaardzo stary aparat. nie mamy dużych wymagań, ma robić ładne zdjęcia i tyle czy warto kupić używany?
Zna ktoś jakiś nocleg w Krakowie godny polecenia? Chcę zabrać dziewczynki na Jarmark w grudniu, więc 1 lub 2 noce, 3 osoby, blisko Rynku w miarę i z uwzględnieniem bonu turystycznego.
Komentarz
@mysikrolica, rekolekcje END są tematyczne, często krótkie, weekendowe. Są albo dla całych rodzin z opieką do dzieci albo tylko dla samych małżonków (w rozpisce rekolekcji jest to zaznaczone). Na rekolekcje organizowane przez END mogą jechać również małżeństwa nie związane z ruchem i nie zobowiązuje to do zaangażowania w ruch. Natomiast co do zobowiązań członków END to jest wymóg corocznych rekolekcji, ale mogą to być dowolne rekolekcje zamknięte (czyli wyjazdowe, a nie np. parafialne 'dochodzące'), minimum dwudniowe, nie koniecznie organizowane przez END.
ale potem:
Więc tylko osobiście się da. Nie mam pojęcia czemu, to mała rzecz.
O tyle o ile można wykluczyć węglowodany , najlepiej wykluczyć wszystkie produkty w których zawartość węglowodanów jest więcej niż 10na 100produktu. Większość owoców niestety też.
To zwiększanie tłuszczów na własną rękę może być obciążające to lepiej robić pod okiem lekarza lub dietetyka.
Tzn rozumiem dramatyzm bo mógł dzieciom na głowę
Ale w kontekście - wieeesz, mam wolne, bo się basen zawalił....
Można sobie poczytać, w sobotę jeszcze syn pływał rano, po południu zamknęli, bo zobaczyli rysy, runęło na szczęście w świąteczny poniedziałek w nocy.
Ja bym ten proszek po prostu do bębna spróbowała wsypać.