Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

13839414344168

Komentarz

• @ola_g ile czasu pieczesz?
  • Ile po przebiciu uszu goją się dziurki.. t. Chciała ale mi szkoda basenu jak widzę że po nim nie wolno
  • Nie wiem gdzie zapytać....potrzebuję naprawde ciepłe getry dla córek. Kiedyś kupiłam na olx takie z misiem w środku. Wiecie gdzie takich szukać?
  • @MAFJa córce zakładałam kolczyki w połowie sierpnia. Pani w gabinecie kosmetycznym powiedziała, że 6 tygodni nie powinna ściągać i chodzić na basen. Trochę wcześniej zaczął się kurs pływania, to młoda poszła. Trochę się potem jej babrały uszy ale jest ok.
    Podziękował(a) 1MAFJa
  • No to się wstrzymam.. na nie wiem kiedy.. bo chodzą z klasą basen zapłacony do grudnia.. :-( zawsze coś. . ;-) chodzi o chlor czy wodę raczej? Bo latem wody więcej..
  • Chyba chlor może podrażnić. Właśnie myśmy to przebijanie ciągle odkładali, bo basen, bo wyjazd nad jezioro itd. Choć podobno niektórzy wcześniej chodzą na basen i jest git. To chyba dosyć indywidualna sprawa, jak się będzie goić.
    Podziękował(a) 1MAFJa
  • Po półtora miesiącu zdjęła na noc i rano były zarośnięte, krew leciała przy zakładaniu. Chyba ten octanisept rzeczywiście spowalnia gojenie.
  • MAFJa powiedział(a):

Jest

A nazwa, link, podasz?
  • Mamaw powiedział(a):

@ola_g ile czasu pieczesz?

50-60 minut 200 stopni
    Podziękował(a) 1Mamaw
  • edytowano października 2021
    @ola_g a ja w termoobiegu....
    Więc to chyba nie to.
    Ciekawe co piszecie. W dużych litrowych słoikach wasze zakwasy? I ile godzin zaczyn trzymacie? Naprawdę tak nie jest za kwaśne???
  • Ja od podstaw robię tak- do litrowego słoika daje pół szkl mąki i wody na oko żeby było gęste i odstawiam przy piecu. Codziennie mieszam i dodaje pół szkl mąki i wodę. Po 5 dniach gotowe. Zostawiam dwie łyżki zakwasu, resztę zużywam do chleba. I do tych dwóch łyżek znów tak dodaje jak na początku mąki i wody. Wszystko tak na oko, jak już cały słoik pełny to znów piekę, jak nie mogę akurat pięć to wkładam do lodówki.
    Czasem jak od podstaw zaczynam robić zakwas, albo kiszę buraki, to żeby szybciej się zrobiło w pierwszym dniu dodaję łyżkę octu jabłkowego niepasteryzowanego, który zawsze mam w lodówce. Nie wiem czy to prawidłowo, ale sama sobie tak wymyśliłam i mi się sprawdza -zawsze idzie fermentacja w "dobrą stronę", bo wcześniej zdarzało się, że się zepsuł zakwas i śmierdział.
  • Zakwas w średnim słoiku. Ale używam tylko 2 łyżki, dokarmiam po wyjęciu z lodówki też symbolicznie, łyżka mąki jasnej żytniej, 2 łyżki wody. Po godzinie, dwóch jak widzę że bąbluje, używam do zaczynu, jak napisałam wyżej. Więc tego zakwasu nie dokarmiam dużymi ilościami, bo też zużywam go mało. Na razie mam chyba z pół roku i tą metodą piekę. Wcześniej odbierałam ze dwie łyżki ciasta i odkładałam na następny raz. Metodą którą piekę teraz, jest bardziej miękka skórka i bardzo elastyczny miąższ. Czyli wychodzi chleb zbliżony do tego ze sklepu, a o to chodzi moim dzieciom ;)
    Podziękował(a) 1Mamaw
  • awia powiedział(a):

Nie wiem gdzie zapytać....potrzebuję naprawde ciepłe getry dla córek. Kiedyś kupiłam na olx takie z misiem w środku. Wiecie gdzie takich szukać?

@awia, też szukam... kupiłam na allegro o grubości 240, co w sumie powinno odpowiadać bluzie, ale niestety absolutnie nie odpowiada... i jeszcze za duże, a wzięłam 4 pary... Będę polować na vinted chyba. A jaki rozmiar?
  • Gdzie kupujecie duuże opakowania proszku do prania, tak żeby się opłacało? Patrzę na allegro, dużo jest chemii niemieckiej i takich proszków firmy proszek, sama nie wiem...
  • @OlaOdPawla rozm. 140, 104, 92
  • My mamy takie

https://robik.radom.pl/rajstopy-skarpetki-legginsy/10776-granatowe-legginsy-ocieplane-krolik-getry-na-futerku.html

i są rzeczywiście grube, choć z zewnątrz ewidentnie sztuczne. Mimo wszystko te polecam, myślę, że nawet zimą będą ok.
  • @monika nie mogę znaleźć :-(
  • @OlaOdPawla widziałam je tylko że potrzebuje gładkie. Znalazł takie https://allegro.pl/oferta/legginsy-na-futerku-1-kolorowe-rozmiar-134-140-9900196241. Jak przyjdą to dam znać co one za jedne :)
  • Super, daj koniecznie znać, bo moje dziewczyny w szkole mają codziennie sport i noszenie rakstop pod spodnie jest bardzo uciążliwe.
  • Wszyscy domownicy śpią. Miałam też iść, tymczasem strasznie się nadymiło od kominka. Kurcze, aż w oczy gryzie. Trochę mam sttracha bo kiedyś moja siostra zatruła się czadem i ledwie ją odratowali. Ale to chyba nie czad, prawda, bo śmierdzieli w całym domu??
    Budzić ich czy wystarczy jak wywietrzę w strategicznych miejscach a w pokojach porozszczelniam okna?
    Podziękował(a) 1Madzikg
  • Kuria, u Ciebie nowy dom i chyba w ogóle pierwszy sezon palisz w kominku? Mieliście przegląd kominiarski? Zawsze tak się dymi do środka czy tylko dzisiaj?
  • Wszystko do tej pory było ok. Dziś pierwszy raz. Kominek na wygaszeniu a zasmrodził cały dom
  • W kominku nie palisz węglem, a od drewna nie ma czasu. Czad jest bez zapachu. Wywietrz, żeby im głowy nie bolały z braku tlenu.
  • Od drewna też może być czad i od gazu, zawsze kiedy coś spalamy.
  • Rejczel powiedział(a):

Kuria, u Ciebie nowy dom i chyba w ogóle pierwszy sezon palisz w kominku? Mieliście przegląd kominiarski? Zawsze tak się dymi do środka czy tylko dzisiaj?

u nas zrobiliśmy przegląd kominiarski, po zakupie siedliska.
    Bo właśnie leciało do środka. Teraz cug jest piękny i wszystko ok. Gośc 3 wiadra sadzy wygrzebał. Poza tym czujnik czadu od razu powiesiliśmy.
    Nie wiem, @Zuzapola , zawsze się mówiło o węglu. Może i masz rację.
    Doczytałam. Masz rację.
  • Melduję, że wszyscy przeżyli tę upojną noc. Wietrzę natomiast dalej.
    Podziękował(a) 3Izka Katanna mamababcia
  • Dobrze, że napisałaś @kuria_domowa. :)
    Podziękował(a) 1Izka
  • Kiedyś była u nas na przeglądzie pani kominiarz z panem i opowiadała jak wyciągali już z kominów różności, przeważnie wrony lubią się ścielić w kominach ale hitem było jak wyciągnęli gniazdo sów plomykowek z jajkami naniesionymi.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik