Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

1162163164166168

Komentarz

• OlaOdPawla powiedział(a):

Kiedyś chyba @Juka tak sobie zrobiła, może ma rozwiązanie?

Zrobiła i ktoś z forum podpowiedział, ale teraz nie pamięta ani kto, ani co
    Podziękował(a) 1Mamaw
  • edytowano sierpnia 2024
    Ok. Dzięki za podpowiedzi. Córka ma inny numer tam wpisany niż ja ale myślałam że to do każdej karty inny numer przynależy. Jak wróci spróbuję jej tam wpisać ten sam co ja mam bo obie mamy pragnę operatora
    Ed. Orange operatora
  • Czy jeśli się nie pobiera zasiłku rodzinnego to można dostać 300+ na rozpoczęcie roku szkolnego? Córka mi mówi, że jakaś koleżanka tak dostala ale wydaje mi się że to niemożliwe, bo to jest jako dodatek do rodzinnego...
    Jak to jest?
  • Yyy 300 plus na rok szkolny dostaje każde dziecko od klasy 1 do ukończenia 18 r.z.
    Podziękował(a) 2Barbasia Mamaw
  • Czy od zerówki, nie pamiętam
    Podziękował(a) 1Mamaw
  • Mamaw powiedział(a):

Czy jeśli się nie pobiera zasiłku rodzinnego to można dostać 300+ na rozpoczęcie roku szkolnego? Córka mi mówi, że jakaś koleżanka tak dostala ale wydaje mi się że to niemożliwe, bo to jest jako dodatek do rodzinnego...
    Jak to jest?

Każdy dostaje
    Podziękował(a) 1Mamaw
  • W zerówce nie.
  • Ooo to dzięki..
  • @Mamaw 300+ to nie jest dodatek do rodzinnego. Może chodzi Ci o dodatek na rozpoczęcie roku szkolnego, to wtedy tak , to jest powiązane. Ale oprócz tego jest 300+ dla każdego bez spełniania warunków poza warunkiem nauki, tak jak dziewczyny piszą.
  • Shrekowa powiedział(a):

@Mamaw 300+ to nie jest dodatek do rodzinnego. Może chodzi Ci o dodatek na rozpoczęcie roku szkolnego, to wtedy tak , to jest powiązane. Ale oprócz tego jest 300+ dla każdego bez spełniania warunków poza warunkiem nauki, tak jak dziewczyny piszą.

O matko to jest jeszcze jakiś inny dodatek
  • Aha, ok. Macie rację już doczytałam że ten dodatek do rodzinnego to 100 zł, a te 300+ to się nazywa na dobry start i jest niezależne od dochodów.
    Jednak jest napisane że możne dostać dziecko od 7 do 20 lat, ale nie student. Czyli 18 latka studentka to składać czy nie?
  • Jak ma skończone 18 lat to już nie.
    Podziękował(a) 1Mamaw
  • Studia dwuletnie tak, przynajmniej kiedyś tak było. Syn studiował i jednocześnie robił studium, i dostał. Było jakieś ograniczenie wiekowe.
    Podziękował(a) 1Mamaw
  • Mamaw powiedział(a):

Czy jeśli się nie pobiera zasiłku rodzinnego to można dostać 300+ na rozpoczęcie roku szkolnego? Córka mi mówi, że jakaś koleżanka tak dostala ale wydaje mi się że to niemożliwe, bo to jest jako dodatek do rodzinnego...
    Jak to jest?

Można
    To niezależne świadczenia
    Podziękował(a) 1Mamaw
  • Dziekuje. Już zlozylam wniosek przez bank.
    Podziękował(a) 1Shrekowa
  • edytowano sierpnia 2024
    Nie mogę znaleźć odpowiedniego wątku, wiec tu. Dwa pytania okolomedyczne.

1.Gdzie w miarę szybko zdiagnozować dziecko pod kątem autyzmu- Warszawa i okolice? Mamy wynik testu ADOS, który cos tam sugeruje.

2.Endokrynolog dzieciecy- najlepiej nfz.
    Wiem, ze jest chyba taka atrona, gdzie mozna sprawdzic terminy wizyt.

Ktoś? Coś?
  • Ile wynosi teraz świadczenie pielęgnacyjne na dziecko jeśli pracujesz?
    Złożyliśmy wniosek, bo możemy
    B)
    Będzie na rehabilitację. Tylko ile? Wie ktoś?
  • @Rusałka jak u Was z opadami? Sprawdza się ta prognoza, którą straszyli?
  • Stabilnie tzn nic nie wylewa ale pada ciągle równo cały czas. Nie ma przerw.
    Jechałam koło Odry jest podniesiona ale dużo brakuje do wylania. Wszędzie jeździ straż, wozy takie z mpkiw do osuszania i zbierania wody.
    Jestem pod wrażeniem jak miasto jest przygotowane. Nasze dzieci w wolontariacie też jakby co czekają na sygnał jeśli trzeba będzie przy workach czy lokalnie pomóc.
    My mieszkamy najwyżej we Wro choć mamy rzekę Kasinę i znacznie się podniosła.
    Nikt o tym nie mówi ale największy stres to ruchy Czechów bo jak wszystko znów pospuszczają to Nysa Kłodzka a potem Odra to odczuje falą. U nich też pada.
    Ale tu komunikaty lecą w tramwajach autobusach o sytuacji na bieżąco. Wiem, że na jednym z Osiedli wyłączono windy wczoraj ludzie mieli się zaopatrzyć się w wodę I swieczki

Póki co u mnie pod hustawkami stoi już woda, nie wsiąka.
    Wkurzające jest tylko że pełno już jest Ukr ogłoszeń sprzedam worki z piaskiem 20 30 zł... Ja nie mogę.
  • Dużo ludzi się modli też w domach po.parafiach.
  • Nie wiem czy to będzie widać

Rano ok 10 poziom naszej Kasiny byl pod tym murkiem ok 10 cm?
    Teraz jest tak
    Podziękował(a) 4gahana Ganna4 Rejczel Rogalikowa
  • Dobrze, że miasta są lepiej dofinansowane niż w '97 to mają szanse lepiej się przygotować. Bardzo Wam współczuję niepewności dopuki sytuacja się nie zakończy, bo chociaż sama nie doświadczyłam powodzi, to jedne z moich pierwszych świadomych wspomnień związane są z tamtym horrorem.
    Podziękował(a) 1Izka
  • Jejku, ale stres :'(
    Podziękował(a) 1AnnoDomini
  • Dzisiaj czytałem, że paręset lat temu Cystersi przygotowali poldery ok. 60km przed Wrocławiem. Obecnie tereny są podzielone między wielu właścicieli, ale sporą część mają Lasy Państwowe. I one przez poprzednie lata przygotowywały ten teren i jest teraz gotowy do zalania i może spowolnić falę.

A swoją drogą przez ostatnie 30 lat, od '97 Czesi mogli przygotować się na kolejną powódź tysiąclecia. A najprościej to przesunąć problem do Polski i zrzucać wody ile wlezie.
  • No i te osiedla na terenach zalewowych…
  • Ja jestem wystraszona jako jedyna w domu i to jest dodatkowo frustrujące.
    Przeżyłam powódź jako jedni z najbardziej poszkodowanych bo kumulacja przechodziła przez Kamieniec.

Stres, strach, trauma i ścisk w dołku ilekroć wychodzę i patrzę, że ciągle pada.
  • Darek powiedział(a):

Dzisiaj czytałem, że paręset lat temu Cystersi przygotowali poldery ok. 60km przed Wrocławiem. Obecnie tereny są podzielone między wielu właścicieli, ale sporą część mają Lasy Państwowe. I one przez poprzednie lata przygotowywały ten teren i jest teraz gotowy do zalania i może spowolnić falę.

A swoją drogą przez ostatnie 30 lat, od '97 Czesi mogli przygotować się na kolejną powódź tysiąclecia. A najprościej to przesunąć problem do Polski i zrzucać wody ile wlezie.

Ja już na tyle duża jestem, że w to, że jakieś państwo będzie inwestować by sąsiada nie zalało , nie wierzę. Umiesz liczyć...
  • Rusałka powiedział(a):

Ja jestem wystraszona jako jedyna w domu i to jest dodatkowo frustrujące.
    Przeżyłam powódź jako jedni z najbardziej poszkodowanych bo kumulacja przechodziła przez Kamieniec.

Stres, strach, trauma i ścisk w dołku ilekroć wychodzę i patrzę, że ciągle pada.

Jesteś z Kamienca Ząb? To tereny rodzinne mojego teścia, jeździliśmy tam przez pierwsze lata naszego małżeństwa na wakacje do dziadka. Pod pałacem mąż mi się oświadczył <3
    Podziękował(a) 1Rusałka
  • Tak jest.
    Podziękował(a) 1GAga

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik