Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

1162164166167168

Komentarz

• edytowano stycznia 2024
    W empiku sie zamawia. Wcześniej na ich stronie internetowej gdzie się ładuje swoje zdjęcia. Dużo lepsza jakość niż z automatów w Rossmanie. Polecam papier jedwabisty.
    Podziękował(a) 1Bambidu
  • Ooo do zdjęć bardzo polecam taką drukarnię ze Słupska, dobra jakość zdjęć i błyskawicznie wysyłają - jeśli zamawiam jednego dnia przed południem, to na ogół następnego zdjęcia już są u mnie w paczkomacie.
    https://www.fotolabnet.pl/
  • Oooooo, jak mnie denerwują te komentarze z Biblii AudioKids! Tam jest błąd na błędzie. I rzeczowe, i stylistyczne, i akcentowania, i pewnie inne by znalazł. Przy niektorych to witki opadają! Moja siedmiolatka nawet wyłapuje nieścisłości. Zupełnie nie rozumiem, jak mogli to tak puścić bez niczyjej korekty redakcyjnej.

Samo nagranie tekstów biblijnych - świetne, naprawdę bardzo dobrze zrealizowane, ale te komentarze... Brrrr.
    Podziękował(a) 2Aneczka08 Barbasia
    Czy mamy na sali filozofa?
    Co to znaczy immanentny?
    Immantystyczne patrzenie na człowieka?

Wiem że to przeciwieństwo transcendencji .
    Ale nie daje mi to spokoju jak to przełożyć na jakiś konkret.
    @AnnoDomini, ale nie chodzi o immanentny?
    O immementnym czy tym bardziej immementystycznym pierwsze słyszę. Ale nie jestem filozofem. Oni różne dziwne słowa mają ;)
  • Oczywiście,że immanentny -literówka i to dwa razy albo mi telefon poprawił.
  • Tzn. właściwy z natury, przyrodzony, pochodzący z samej istoty.
    Podziękował(a) 1AnnoDomini
    Człowiek immementny to taki o którym stworzono już jakiegoś mema. Dzięki powieleniu go w Internecie człowiek ten nie wszystek umrze :joy:

Bóg jest immanentny wobec ludzi bo podtrzymuje ich w istnieniu jako ich Stwórca, przenika swoim poznaniem i udziela swojej łaski. (Łaska - pomoc dana człowiekowi. Nie pytajcie co to jest łaska, nie powiem bo nie wiem :p ). Bóg jest obecny nawet w piekle, bo podtrzymuje demony i potępieńców w istnieniu. Ale demonów i potępieńców w Niebie nie ma. Bóg jest immanentny poprzez swoją obecność, transcendentny przez to że radykalnie różni się od świata bo jest nieskończenie doskonalszy od stworzenia.

Bóg jest o tyle immanentny wobec świata widzialnego i niewidzialnego, o ile się z nim w pewien sposób utożsamia, ale bez zmieszania: świat nie jest Bogiem a Bóg nie jest światem. Bóg immanentny to Bóg bliski, poznawalny, obiekt miłości. Transcendentny to ten którego nie potrafimy do końca pojąć ludzkim rozumem ani tak kochać, jak na to zasługuje.

Transcendencja Boga katolików nie jest bezgraniczna, to nie Allach. W Bogu w którego wierzymy pierwszy jest rozum, nie wola. Bóg najpierw "myśli", potem działa, oczywiście nie w porządku czasowym, bo to dzieje się natychmiast. Dlatego Bóg nie może ustanowić takich praw natury które byłyby nierozumne, tak jak nie może nakazać uczynienia czegoś złego albo sprawić żeby to co kiedyś było złe stało się dobre. Bóg nie może dać innych przykazań niż te które dał, np.: zabijaj, kradnij:
    Wszystko więc, co chcielibyście, żeby wam ludzie czynili, i wy im czyńcie. Tego bowiem wymaga Prawo i Prorocy
    https://pismoswiete.pl/app/#/tome/Mt/chapter/7/0
    Mimo że w Bogu rozumność jest pierwsza, czyli Logos, Syn, to najlepiej Istotę Boga opisuje jego wola, Duch Święty, bo jest Miłością. Ojca najłatwiej wyobrazić sobie jako Istnienie, Istnienie Samoistne, Stwórcę, ale każda z Osób Boskich jest takim Istnieniem, dlatego Bóg jest tylko jeden, chociaż w 3 Osobach.

Jak coś zmyśliłem to poprawcie, pliz.
    Tak, Żona, @Szczurzyca jest filozofem. I kierownicą autobusu :mrgreen:
  • edytowano lutego 2024
    Dzięki, a jak to rozumieć w kontekście postrzegania osoby ludzkiej.

• AnnoDomini powiedział(a):

Co to znaczy immanentny?
    Immantystyczne patrzenie na człowieka?

Wiem że to przeciwieństwo transcendencji .
    Ale nie daje mi to spokoju jak to przełożyć na jakiś konkret.

Immanentystyczny (w tym kontekście) - ja to rozumiem jako w oderwaniu od tego, co transcendentne, czyli patrzenie bardziej materialistyczne. Tu fajny cytat:

„Błędne dzisiejsze zachowania, które wymagają jasnego i zdecydowanego zajęcia pozycji, nie ukazują się jako idolatria w sensie kultu obrazów i posągów, ale jako bałwochwalstwo względem samego siebie, czy to gdy chodzi o poszczególne osoby, czy o klasy społeczne lub państwa. Wolność, na ile to możliwe, całkowita jednostki lub władza
    wszystko obejmująca państwa uznawane są za wartości najwyższe. Postawy te opisywane są jako sekularyzacja, kapitalizm, materializm, konsumizm, indywidualizm, hedonizm, totalitaryzm itd. Wspólnym mianownikiem tych - izmów jest fakt, że pojmują one
    życie ludzkie w sposób immanentystyczny, zredukowany do aktualnego świata, tłumiąc
    transcendencję, pomijają Boga, przecząc Jego istnieniu lub zapominając o Nim
    i nie
    uznając Go za początek wszystkiego i cel wszystkiego. Tego rodzaju zapomnienie i zaniedbanie w stosunku do Boga winno być ujawnione i uświadomione”42
  • edytowano lutego 2024
    Dzięki a to przypadkiem nie fragment z Frankla?
  • To jest cytat w artykule Gądeckiego, ale nie zobaczyłam przypisu ;) Popatrzę, jak będę przy komp.
  • 42 PAPIESKA KOMISJA BIBLIJNA, Biblia a moralność. Biblijne korzenie postępowania chrześcijańskiego,
    n. 117, Kielce 2009, s. 162.
  • @AnnoDomini mój mąż tłumaczył prosto mi, że ten immanetny, to wewnętrzny, skupiony na tym co w środku materialnie np a nie zewnetrzny Taki wewnętrzny, niezależny.
    Np jakaś cecha która nie jest zależna od dziialania czynników zewnętrznych
    Ale to tłumaczenie potoczne, luźne w kontekście ludzi.
  • Mama pytanie do pływających na basenie. Córce ostatnio bardzo mocno wysusza się skóra na czole i wokół ust i nosa. Jak można jej pomóc? To jest ewidentnie od wody w basenie. Ostatnio miała 2 tyg przerwy i po wczorajszym treningu ma bardzo zaczerwienione i wysuszone te miejsca.
  • Nam się sprawdzał bepanthen maść, taka sama sytuacja.
    Z drugą córką musieliśmy wypisać bo miala tak zaognione zmiany AZSu, że się nie dało.
    Podziękował(a) 2blaekie NC500
  • Ja z tego powodu nie mogę na basen, syn jeden też... Ale tez bym spróbowała Bepanten maść
    Podziękował(a) 1blaekie
  • a może Retimax?
    Podziękował(a) 1blaekie
  • Gdzie jeszcze może być zablokowany nr telefonu oprócz tego widocznego, bo na tym poziomie nie jest zablokowany
  • Macie doświadczenie z reklamacją na eobuwie? Robia problemy? Maria nosi sztyblety od pazdziernika, a dziś mi pokazuje,ze caly przod podeszwy się odkleja :(
  • Jaki klej polecacie do sklejenia książki?
  • To i ja: macie patent na czyszczenie szyby prysznicowej,dokładnie tego domu,tej uszczelki,z tego czarnego i kamienia.
  • Shrekowa powiedział(a):

Jaki klej polecacie do sklejenia książki?

Vikol forever
    Podziękował(a) 2agnieszkamama Shrekowa
  • agnieszkamama powiedział(a):

To i ja: macie patent na czyszczenie szyby prysznicowej,dokładnie tego domu,tej uszczelki,z tego czarnego i kamienia.

A nie da się po prostu wymienić?
  • No ale to drzwi trzeba chyba wyjac , pewno się da
  • Wanda powiedział(a):

agnieszkamama powiedział(a):

To i ja: macie patent na czyszczenie szyby prysznicowej,dokładnie tego domu,tej uszczelki,z tego czarnego i kamienia.

A nie da się po prostu wymienić?
    Z czarnego tzn. z pleśni?
    Polecam: https://www.castorama.pl/spray-plesniobojczy-pufas-500-ml/4007954054123_CAPL.prd
  • Czy można jakoś uniknąć odruchu wymiotnego przy nieprzyjemnych czynnościach?
  • Można. Trzeba mieć męża.
    Podziękował(a) 1Bea
  • Nie oddychać przez nos.
    Podziękował(a) 3pawelk Skatarzyna Yucami

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik