Pod przykrywką eko, bio i innych tego typu wyrażeń, pewna spółka chce wybudować wysypisko u mnie w gminie. Dziwnym trafem udziały w niej mają ludzie, którzy są współudziałowcami w spółkach niemieckich zajmujących się rzeczami daleko od eko. Jeśli ktoś może cokolwiek podpowiedzieć będę wdzięczna, potrzebujemy każdej rady, bo to ma drugie, a nawet trzecie dno, a na pomoc wójta niekoniecznie możemy liczyć.
@Ewasz Nie pomogę, bo się nie znam na tym konkretnie. Jedyne, co mogę doradzić, to regularne przeglądanie strony gminy z ogłoszeniami o postępowaniach. Zmieniły się jakiś czas temu przepisy o doręczeniach i jeśli jest więcej uczestników, to ogłaszają tylko na stronie i ewentualnie na kartce przy planowanej budowie. Tak jest również przy wydawaniu decyzji o uwarunkowaniach środowiskowych. Można łatwo przegapić termin do składania środków zaskarżenia. (kiedyś musiałabyś dostać list polecony)
Założyć stowarzyszenie i mocno nagłaśniać. Nam się chyba udało zatrzymać rujnowanie naszej okolicy, chciano budować równoległą autostradę. Projekt ekologicznie i ekonomicznie z d..py, wykup gruntów pod autostradę był tu kluczowy. Szukać sojuszników w radnych, posłach, najlepiej z przeciwnych partii. Dobry czas przed wyborami. Stowarzyszenie jest ważne, bo ma jakąś osobowość prawną.
Czy długopis Albika kupi się bez niczego lub z dowolną książką, czy jest jakiś zestaw startowy?
Można osobno, można z zestawem. Przeczytaj w opisie dokładnie, normalnie długopis powinien mieć kabel USB, ładowarkę. Pliki do książek pobierasz ze strony albika bezpośrednio na długopis.
U mnie jest Świat Książki i czasem tam są dobre ceny na Albika, czasem druga książka 50% i bodajże 10% na KDR. Koleżanka u nich kupiła z lepszą ceną niż w internecie.
@Monika, a jakie masz must have z albika? Nasz 7 latek zajawił się na język niemiecki, ale jeśli bym w to zainwestowała to nie dla jednego słownika obrazkowego...
@OlaOdPawla w świecie książki stacjonarnie dostaniesz 20% rabatu na KDR, online tylko 5%. Teraz chyba w albikowym sklepie jest 10 %
Bardziej opłaca się kupić w zestawie z książką. Ale nie każda książka jest w zestawie z albikiem. Ceny tych samych zestawów w różnych sklepach Bardzo się różnią.
Moje dzieciaki uwielbiają świat zwierząt. Ciało człowieka mniej. Korzystają z Biblii i kolęd. Dużo dobrych opinii ma też atlas świata.
Jestem właśnie na czasie z albikami, bo planuję dokupić książeczki. U nas codziennie w użytku. Zwłaszcza gdy gdzieś jedziemy.
@Monika, a jakie masz must have z albika? Nasz 7 latek zajawił się na język niemiecki, ale jeśli bym w to zainwestowała to nie dla jednego słownika obrazkowego...
To zależy od zainteresowań. Dla mojego 6latka numer jeden, to dinozaury, potem europa na talerzu, zwierzęta świata.
My mamy już sporą kolekcję, wydaje mi się, że około dziesięciu dużych książek, plus 2 małe książki, puzzle oraz memo, a i jeszcze perkusję i pianinko.
Jeśli chcesz wieczorem napiszę Ci tytuły i czy lubią czy nie .
Trudno mi stwierdzić, co ciekawe, bo to też idzie falami, teraz albik od 2 tygodni w odstawce, nikt się nim nie interesuje.
A przypomniało mi się, że mamy język angielski, myslalam, że będzie hit , ale nie chwyciło.
Długo piłowali Biblię, Kolędy, czyli szopka, to jest z opowiadaniem i kolędami oraz Piosenki dla przedszkolaka, teraz wyszła druga część, więc zaraz się zabieram za zamówienie .
Osobiście najbardziej lubię puzzle z Albika , jest układanie, ja lubię z dziećmi, opisy, quizy.
Ja wiem, że moje pytanie od czapy, ale może ktoś wie, co oznacza "ob." np. tu: VISCOSITAS (łac.), lepkość (ob.). Lepkość krwi może się wzmóc wskutek zaburzeń procesów utleniających w tkankach, a też przy wzmożonej ilości krwinek czerwonych, natomiast przy obfitem doprowadzeniu tlenu może się zmniejszyć. Wzmożona lepkość może w pewnych warunkach doprowadzić do zaburzeń czynnościowych serca.
Ma ktoś doświadczenie z impregnatami do dywanów? Nasza wykładzina ze sralonu jest ohydna, pójdzie znów do prania, ostatni raz chyba. Na razie nie ma kasy na nową, więc pranie a potem myślałam, że taki impregnat załatwi sprawę na jakiś czas. Jednak przy psie i takiej aktywności moich to jest katastrofa taki jasny dywan
Ja wiem, że moje pytanie od czapy, ale może ktoś wie, co oznacza "ob." np. tu: VISCOSITAS (łac.), lepkość (ob.). Lepkość krwi może się wzmóc wskutek zaburzeń procesów utleniających w tkankach, a też przy wzmożonej ilości krwinek czerwonych, natomiast przy obfitem doprowadzeniu tlenu może się zmniejszyć. Wzmożona lepkość może w pewnych warunkach doprowadzić do zaburzeń czynnościowych serca.
@Rogalikowa , a musicie coś mieć na tej podłodze? Z serca polecam gołą , poczułam wolność, odkąd nie mam niczego. Co prawda ta polityka wzbudzała poruszenie u mamy i teściowej, ale trudno
Niżej zamieszczona tabelka zawiera spis pierwiastków w porządku alfabetycznym, ich znaki, ciężary atomowe oraz t. zw. liczby atomowe czyli porządkowe (ob.). Rozpowszechnienie p. w przyrodzie jest bardzo rozmaite.
@Rogalikowa , a musicie coś mieć na tej podłodze? Z serca polecam gołą , poczułam wolność, odkąd nie mam niczego. Co prawda ta polityka wzbudzała poruszenie u mamy i teściowej, ale trudno
WIEDZIAŁAM, że ktoś o tym wspomni Nawet chciałam wpisac PS do mojego zapytania: TAK, musi być wykładzina
Ja też z gatunku osób, które nie muszą mieć dywaników wszędy, ALE: 1. to duża powierzchnia i jak nie było wykładziny to wyglądało jakby czegoś brakowało, 2. mamy zimną podłogę zimą, 3. często leżymy z poduchami na dywanie i coś robimy (gramy, czytamy etc). 4. mamy źle położoną podłogę a dywan przynajmniej trochę wytłumia nasze kroki, zresztą pod spodem jest jeszcze jeden, bo ten był za cienki, a pianka jest droga
Zjadłam kilka dużych surowych marchwi, czy jak mnie boli brzuch to mam nietolerancję, czy tak ludzie mają jak trochę przesadza? Nie było nic słodkiego w domu po prostu
Komentarz
W piatek przyjada z corka te wieksze. Jak co (zdecydowanie za duze sie okaza) to odezwe sie w sobote. Ok?
@Rusałka ty polecałaś jakieś, czy źle pamiętam?
A może na orgu to jeszcze było?
Chyba znalazłam
https://allegro.pl/oferta/sissel-classic-poduszka-ortopedyczna-szwedzka-l-6833215732
Nam się chyba udało zatrzymać rujnowanie naszej okolicy, chciano budować równoległą autostradę. Projekt ekologicznie i ekonomicznie z d..py, wykup gruntów pod autostradę był tu kluczowy.
Szukać sojuszników w radnych, posłach, najlepiej z przeciwnych partii. Dobry czas przed wyborami.
Stowarzyszenie jest ważne, bo ma jakąś osobowość prawną.
N teraz robi sobie takie macanki z waty i papieru. Ale jak to zobaczyłam to fajne!
Czy jeśli mrożonkę przechowuje się w próżni, a próżniowe pudełko w temperaturze pokojowej to mrożonka się rozmrozi czy nie?
Przeczytaj w opisie dokładnie, normalnie długopis powinien mieć kabel USB, ładowarkę.
Pliki do książek pobierasz ze strony albika bezpośrednio na długopis.
https://bonito.pl/produkt/czytaj-z-albikiem-elektroniczny-pp?gclid=CjwKCAjwjaWoBhAmEiwAXz8DBceOqeAZXRn6ETbksmjUDXpvX221K_RD28np0S9zaC6lx73V0SwCmpxoCV3YQAvD_BwE
Tutaj w linku jest sam długopis.
U mnie jest Świat Książki i czasem tam są dobre ceny na Albika, czasem druga książka 50% i bodajże 10% na KDR. Koleżanka u nich kupiła z lepszą ceną niż w internecie.
Edit: literówki
Bardziej opłaca się kupić w zestawie z książką. Ale nie każda książka jest w zestawie z albikiem.
Ceny tych samych zestawów w różnych sklepach Bardzo się różnią.
Moje dzieciaki uwielbiają świat zwierząt. Ciało człowieka mniej. Korzystają z Biblii i kolęd. Dużo dobrych opinii ma też atlas świata.
Jestem właśnie na czasie z albikami, bo planuję dokupić książeczki. U nas codziennie w użytku. Zwłaszcza gdy gdzieś jedziemy.
My mamy już sporą kolekcję, wydaje mi się, że około dziesięciu dużych książek, plus 2 małe książki, puzzle oraz memo, a i jeszcze perkusję i pianinko.
Jeśli chcesz wieczorem napiszę Ci tytuły i czy lubią czy nie .
Trudno mi stwierdzić, co ciekawe, bo to też idzie falami, teraz albik od 2 tygodni w odstawce, nikt się nim nie interesuje.
A przypomniało mi się, że mamy język angielski, myslalam, że będzie hit , ale nie chwyciło.
Długo piłowali Biblię, Kolędy, czyli szopka, to jest z opowiadaniem i kolędami oraz Piosenki dla przedszkolaka, teraz wyszła druga część, więc zaraz się zabieram za zamówienie .
Osobiście najbardziej lubię puzzle z Albika , jest układanie, ja lubię z dziećmi, opisy, quizy.
VISCOSITAS
(łac.), lepkość (ob.). Lepkość krwi może się wzmóc wskutek zaburzeń procesów utleniających w tkankach, a też przy wzmożonej ilości krwinek czerwonych, natomiast przy obfitem doprowadzeniu tlenu może się zmniejszyć. Wzmożona lepkość może w pewnych warunkach doprowadzić do zaburzeń czynnościowych serca.
Niżej zamieszczona tabelka zawiera spis pierwiastków w porządku alfabetycznym, ich znaki, ciężary atomowe oraz t. zw. liczby atomowe czyli porządkowe (ob.). Rozpowszechnienie p. w przyrodzie jest bardzo rozmaite.
Też z Gutenberga.
W tym kontekście "obecnie" średnio brzmi
Ja też z gatunku osób, które nie muszą mieć dywaników wszędy, ALE: 1. to duża powierzchnia i jak nie było wykładziny to wyglądało jakby czegoś brakowało, 2. mamy zimną podłogę zimą, 3. często leżymy z poduchami na dywanie i coś robimy (gramy, czytamy etc). 4. mamy źle położoną podłogę a dywan przynajmniej trochę wytłumia nasze kroki, zresztą pod spodem jest jeszcze jeden, bo ten był za cienki, a pianka jest droga
A przy praniu profesjonalnym nie mają jakiejś opcji zabezpieczenia?