Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

1110111113115116168

Komentarz

• :joy:
    Podziękował(a) 1Rejczel
  • Jak jeszcze widzisz to nie jest tak źle :D
    Podziękował(a) 2Madzikg Nigella
  • A , spirytus z pewnego źródła...
  • Ja mam pytanie do znających język angielski:
    Czy to jest poprawnie

• Ganna4 powiedział(a):

Ja mam pytanie do znających język angielski:
    Czy to jest poprawnie

Tak. Jest ok
  • Ganna4 powiedział(a):

Dziękuję @kociara :D

Tak mi powiedziała kumpela znająca perf jezyk
    Podziękował(a) 1Ganna4
  • edytowano września 2022
    edit: nie ten wątek
  • @kociara ja znów do ciebie (chyba się bez moczki nie obejdzie ;) ):

to prawda, ze opłaty typu "wyprawka," "rada rodzicow" w przedszkolu np., (panstwowhm), są dobrowolne i nie mają prawa ich żądać?

Bo ja w sumie co roku płaczę i płacę (Plus podręczniki *) a wczoraj mi ktoś mówi, że wcale nie muszę. To jest przeszło 300 na dziecko co roku

* jak kazali płacić 100 za podręczniki dla 3 latka to mi lekko gul skakał, teraz 130 dla starszaka i dodatkowo te stówki na wyżej wspomniane pierdoloty
    Podziękował(a) 1kociara
  • Tzn te podręczniki i tak chyba muszę :s ale resztę to chyba se mogę odpuścić, albo dać połowę, albo rozłożyć na raty...?
  • tyko wtedy musisz iczyc się z tym,ze albo inni rodzice musza fundowac Twojemu wszelkie prezenty-dzien kobiet, mikołajki itp, albo dziecko nie dostanie
  • A po co ma dostawać? Od dostawania jest dom.
    Podziękował(a) 3Barbasia Bea Shrekowa
  • A te prezenty to konieczne są? Hę?
    Byla juz taka dyskusja... Kiedyś
    Takie uszczęśliwianie na siłę B)
    Cos jak z wycieczkami
    Podziękował(a) 2Madzikg Rogalikowa
  • a ktos mowi,ze musza? Mozna zgłosic na poczatku roku,ze moje dziecko ma nie dostawac, ze nie bedzie jezdziło itp. Napisałam informacyjnie.
    Moje dzieci lubią i prezenty, i wycieczki. wyluzujcie
  • Skatarzyna powiedział(a):

A po co ma dostawać? Od dostawania jest dom.

spoko, szkoła tez nie dla wszystkich, jest ed. a ze od dostawania jest dom to Twoje zdanie, inni mogą chciec i mysleć inaczej.
  • Przedszkola mają swoją rolę. Nic tam nie ma o tym, że lepiej kupią prezenty za pieniądze rodziców niż rodzice.
    Podziękował(a) 3Barbasia Bea Rogalikowa
  • No i? Nie ma obowiazku, ale są rodzice, ktorym to pasuje i chcą. Dlaczego im zabronic? Bo inne matki uwazają, ze od prezentów jest tylko dom?
  • Niech @kociara napiszę, ale ja kojarzę że nieobowiązkowe te wpłaty. A pojawiają się dlatego, że subwencji oświatowej na mało co wystarcza.
  • Ale kto zabrania. Tylko po co tysiąc ponagleń, że trzeba, skoro nie trzeba a można.
    Podziękował(a) 1Rogalikowa
  • Zaezy od szkoły, my mamy info,ze to nieobowiązkowe
    Podziękował(a) 1Skatarzyna
  • I nie, że od prezentów jest tylko dom. Tylko za pieniądze rodziców są prezenty od rodziców.
    Podziękował(a) 2Bea Rogalikowa
  • tak samo jak ubezpieczenie chyba? ja się zastanawiam,czy w tym roku wykupic, bo drogo mi się wydaje
    Tak @Rogalikowa :D
    Moczka. Nie obejdzie się
    Ale i bez niej Ci napiszę -nie jest obowiązkowa
    Żadne wpłaty na komitet,czytam radę rodziców też nie są
    Oraz ubezpieczenia w szkole

Edit. O podręcznikach to się muszę dqowidzwic. W przedszkolu w sensie. Ale raczej nie. To jest decyzja placówki i rodziców.
    Chyba,że mówimy 6 latkach,które mają obowiązkowa zerówkę
    Podziękował(a) 1agnieszkamama
    O, to jest otwarta?
    Szkoda.
    Edit.
  • Matko no
    Przywracanie mi wiarę.
    To jest jakii koszmar z tymi wpłatami a to na teatrzyk,a to na zajączka,a to na mikołaja.
    Niby fajnie,ale to jest taka lawina.
    Dziś pierniczek w pazlotku,jutro pierniczek plus pomarańcza a za trzy dni wycieczka do Finlandii po pierniczka z pomarańczą.
    Trzeba się przeciwstawiać . I to RODZICOM nie placówce.
    U nas te tematy ustalają sobie rodzice po uprzednim apelu wychowawcy "drodzy państwo,rozsądnie,rozsądnie. Czasy trudne a i nie zawsze dzieci są zadowolone". I wychodzą
    A rodzice sami radzą.
    Ale
    Przy minimalnej produkcji prac plast materiały zapewniane przez państwo kończą się mniej więcej w grudniu.
    Stąd zakupy chusteczek,chusteczek mokrych,materiałów plastycznych przez rodziców.
    Wyprawka niby obowiązkowa nie jest (mówię o przedszkolu) ale i tak się o nią prosi.
    Durna ta edukacja

Z doświadczenia wiem,że w grupie powiedzmy 28 osobowej więcej niż swoje rodziców nie chce tych cyrków. Tylko nikt się nie odzywa bo wszyscy myślą,że są jedynymi,którzy nie chcą się zgodzić .i tak sobie myśli cała klasa rodziców...
    Podziękował(a) 1Izka
  • Bez sensu, powinny Ci odpisać,ze większość chce tak, a tak, nie ma czasu na pierdoły, komu pasuje,wchodzi w to, komu nie,nie musi i po temacie.tzn. ta przewodnicząca.
  • Z wyprawka nie mam problemu. Aczkolwiek no. Jeśli Małgosia średnio dwa dni w miesiącu była w przedszkolu, a wszystko było, bo miało być podpisane, to chyba coś zostało? Nożyczki choćby?
    Podziękował(a) 1Bea
  • Dlatego zamiast wyprawki lepiej się składać co roku i panie tylko uzupełniają braki.
    Skatarzyna powiedział(a):

Z wyprawka nie mam problemu. Aczkolwiek no. Jeśli Małgosia średnio dwa dni w miesiącu była w przedszkolu, a wszystko było, bo miało być podpisane, to chyba coś zostało? Nożyczki choćby?

U mnie w przedszkolu dziewczyny chyba nie zbieramy pojedynczych wyprawek tylko rodzice się dogadywali,część dziewczyn sama organizowala-zakupy hurtowe i wszystko takie samo.
    Żeby potem unikać sytuacji,że Zuzia miała kredki za 3zl a wymazała te kupione dla Hani za 33 zl
    Np całe pudła kredek,bloków,farbki nie q mikropojemniczlach tylko w butlach litrowych itp
    Dlatego wszystko równe i w dużych ilościach.
    Kupowane hurtowo dla całej grupy a czasami dla całej placówki
    Podziękował(a) 1Skatarzyna
  • w sumie ja nigdy nie miałaam dzieci w publicznej placówce, to tez inaczej

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik