Idą po nasze dzieci, czyli skandal z pominięciem kóz w szkole.

12467

Komentarz

• U nas chusteczki każdy rodzic po pudełku kupuje na semestr.
    Podziękował(a) 1Bea
  • Te chusteczki to był nietrafiony przykład, w każdym przedszkolu i szkole tak jest.
    Podziękował(a) 1AnnoDomini
  • Rejczel powiedział(a):

To jest wtedy skrajne ubóstwo górnych dróg oddechowych.

O, to moja corka jest nędzarką. Całe 2 dni poszla do pkola i znów strzela glutem.
    Podziękował(a) 1Aneczka08
  • Rejczel powiedział(a):

Te chusteczki to był nietrafiony przykład, w każdym przedszkolu i szkole tak jest.

Właśnie nie. Pokazuje, jak prosto można z tej nędzy i ubóstwa się bez wydziwiania wygrzebać.
  • kiedyś to była nędza jak w szkołach papier toaletowy był może ze dwa razy w roku a i kupić go to był wyczyn
  • Aneczka08 powiedział(a):

kiedyś to była nędza jak w szkołach papier toaletowy był może ze dwa razy w roku a i kupić go to był wyczyn

Mój kolega góral powiedział mi kiedyś (w kontekście małego syna, który chciał gdzieś siku): "Prawdziwy gazda zawsze donosi do chałupy" :) I tego się trzymajmy :)
  • edytowano 10 stycznia
    kociara powiedział(a):

Mam w swoim.gabinecie zestaw różnych środków higienicznych, mam też zapas leków pbólowych, dość często dziewczynki przychodzą i dostają,co potrzebują.
    Raz wiozlam do domu dziewczynkę, która zabrudziła odzież, dość często zdarza się to uczennicom, mam zestaw różnych chust, szali itp, które są awaryjnie używane.
    Mamy też różowa skrzyneczkę.

Nir wiem, szczerze mówiąc, z czego wynika to ubóstwo i czy to kwestia wyłącznie mantalnosci czy jakiegoś dziwnego podejścia do higieny- miewam uczennice odpicowane i odmalowane, z ufarbowanymi włosami, wystylizowane jak na sesję, ale po prostu brudne i niedomyte, zapach niemytego ciała maskują kolejnymi psikadlami.
    Miesięczny koszt środków higienicznych i choćby podstawowych kosmetyków można naprawdę dość łatwo obliczyć i nie będzie to 50 zl

Nie widzę nic zlego w tym,by propagować nawyki higieniczne, wiedzę o zdrowiu, specjalizacjach lekarskich czy profilaktyce zdrowotnej.
    Irytuje mnie natomiast doszukiwanie się w każdym z tych obszarów seksualizacji i demoralizacji nie dostrzegając tego,ze wiele z nich ma właśnie zapobiegać seksualizacji czy ochronić dzieci

dzień dobry.

ciekawe czy dostaną też pigułkę wczesnoporonną gdy prawo wreszcie na to pozwoli - bo czemu nie skoro będzie to legalne, jak już jest legalne w aptece.

nie nie w każdym z obszarów. Manipulujesz. Doszukuję się w niektórych jego punktach.
    Ten projekt właśnie dlatego jest tak perfidny (jak wszelkie lewackie projekty) że przemycono w nim wątki ideologiczne oraz promujące zboczenia seksualne.
    Podobnie był z ustawą antyprzemocową - jesteś przeciw czyli chcesz bić kobiety.
    Tak też jest z projektami ułatwiającymi aborcję (jesteś przeciw - chcesz aby kobiety umierały z powodu pokątnej aborcji - tu ciekawe - zażycie pigułki nie jest już pokątną aborcją ale bardzo pożądaną - a przecież krzyczano jeszcze niedawno o nielegalnym podziemiu aborcyjnym które uśmierca tysiące biednych kobiet - czym innym jak nie podziemiem aborcyjnym jest działalność Dziewuch Dziewuchom? "Pomocne" kobiety zamieniły tylko wieszaki na pogułki ale nadal jest to pokątna aborcja bez zabezpieczenia medycznego - samotne zabójstwo w toalecie.
    Tu w projekcie MEN - jesteś przeciw - chcesz aby dzieci nie wiedziały jak zdrowo życ.
    To jest właśnie bolszewickca perfidia.
    a w temacie wątku @kociara jeszcze wypowiesz się? Jaki jest twój stosunek do pomysłów twych ulubieńców którzy nareszcie ku twej uciesze objęli ster rządów?
    dla mnie ten okręt zwany polską edukacją zbacza z kursu
    ale z tego co pamiętam na to właśnie czekałaś w latach od 2015 - 2023 roku. Na zmianę władzy. I co - zadowolona teraz z pomysłów rządu? Że nam "spedalą" dzieci? (MSPANC :-)

— Mówi się, że Rafał Trzaskowski jest bardziej rozpoznawalny niż Karol Nawrocki, ale to nie zawsze dobrze. Jeżdżę trochę po terenach, gdzie raczej Platformie zawsze trudno było o głosy. Na targowiskach ludzie mówią o Rafale, że nie chcą tego, który "spedali dzieci", cokolwiek to miałoby znaczyć, albo że "zaleje szambem całą Polskę jak Wisłę z Czajki". Niestety takie emocje wciąż są w ludziach, a to będzie kampania, w której to emocje będą decydować — mówi poseł KO.
    https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/strach-i-obawy-o-kampanie-rafala-trzaskowskiego-boje-sie-powtorki-z-komorowskim/6vpcq88,79cfc278

takie właśnie emocje są we mnie
    Podziękował(a) 2Barbasia Zuzapola
  • zawsze tak było - bolszewicy na siłę chcieli nas uszczęśliwić - źle to się kończyło.
  • kociara powiedział(a):

Mam w swoim.gabinecie zestaw różnych środków higienicznych, mam też zapas leków pbólowych, dość często dziewczynki przychodzą i dostają,co potrzebują.
    Raz wiozlam do domu dziewczynkę, która zabrudziła odzież, dość często zdarza się to uczennicom, mam zestaw różnych chust, szali itp, które są awaryjnie używane.

Nir wiem, szczerze mówiąc, z czego wynika to ubóstwo i czy to kwestia wyłącznie mantalnosci czy jakiegoś dziwnego podejścia do higieny- miewam uczennice odpicowane i odmalowane, z ufarbowanymi włosami, wystylizowane jak na sesję, ale po prostu brudne i niedomyte, zapach niemytego ciała maskują kolejnymi psikadlami.
    Miesięczny koszt środków higienicznych i choćby podstawowych kosmetyków można naprawdę dość łatwo obliczyć i nie będzie to 50 zl

Nie widzę nic zlego w tym,by propagować nawyki higieniczne, wiedzę o zdrowiu, specjalizacjach lekarskich czy profilaktyce zdrowotnej.
    Irytuje mnie natomiast doszukiwanie się w każdym z tych obszarów seksualizacji i demoralizacji nie dostrzegając tego,ze wiele z nich ma właśnie zapobiegać seksualizacji czy ochronić dzieci

A wiesz, że nauczyciel absolutnie nie może podawać żadnych leków uczniowi. Skąd wiesz czy uczennica nie ma uczulenia lub przeciwskazania do brania leków.
    Nawet w szkołach specjalnych leki po zleceniu przez lekarza powinna podawać pielęgniarka.

Podziękował(a) 1Ewasz
  • Aneczka08 powiedział(a):

Agmar powiedział(a):

U nas nie można z katarem do szkoły...

a jak katar trwa połtora miesiąca albo dwa?
    Dlatego M ma takie duże problemy z frekwencja, wyleczę go wysyłam do przedszkola i dzień dwa już katary i inne ustrojstwa. Dyrekcja nauczyciele ciągle wysyłają informacje ze nie wolno z katarem. A niektóre mamuśki dostają w ogóle fiksacji że Cie zjadają na grupie bo przyprowadzasz dziecko do szkoly a masz już w domu jakaś chorobę zakazna w domu i nie ważne że to dziecko nie ma żadnych objawów, one.maja poza przedszkolakami niemowlaki i potem szpital. Ba pamiętam jak jedna jechała ostro po rodzicach ktoś mówi że zwykły katarek i co ? Zarazili mojego L on przyniósł i niemowlę się zaraziło i w szpitalu wylądowaliśmy w straszymy stanie - zwykły katar więc proszę nie lekceważyć. Mnie to rozbraja bo to przedszkole w szkole więc wirusy fruwają ze szkoły do przedszkola i z przedszkola do szkoły.
  • edytowano 10 stycznia
    AnnoDomini powiedział(a):

kociara powiedział(a):

A wiesz, że nauczyciel absolutnie nie może podawać żadnych leków uczniowi. Skąd wiesz czy uczennica nie ma uczulenia lub przeciwskazania do brania leków.
    Nawet w szkołach specjalnych leki po zleceniu przez lekarza powinna podawać pielęgniarka.

A skąd przypuszczenie,ze.moge tego nie wiedzieć?
    Jest coś takiego jak telefony i librus, jak dziewczynka cierpi i rodzic o tym dowiaduje się to poprzez ustalone formy kontaktu wyraża zgodę na wydanie leku
    Podziękował(a) 1Bea
  • edytowano 10 stycznia
    Ja nie zakładam twojego zaniedbania , ale nawet zgoda rodzica formalnie nie upoważnia do podania jakiegokolwiek leku.
    Nawet rodzice mogą nie wiedzieć, że dziecko ma uczulenie na dany lek, a jak nauczyciel poda i wystąpi wstrząs to nauczyciel będzie miał kłopot.
    W pełni rozumiem konieczność , podania leku przy bólach menstruacyjnych tylko niestety jest to nie zgodne z prawem.
  • Prayboy powiedział(a):

kociara powiedział(a):

dzień dobry.

ciekawe czy dostaną też pigułkę wczesnoporonną gdy prawo wreszcie na to pozwoli - bo czemu nie skoro będzie to legalne, jak już jest legalne w aptece.

nie nie w każdym z obszarów. Manipulujesz. Doszukuję się w niektórych jego punktach.
    Ten projekt właśnie dlatego jest tak perfidny (jak wszelkie lewackie projekty) że przemycono w nim wątki ideologiczne oraz promujące zboczenia seksualne.
    Tak też jest z projektami ułatwiającymi aborcję (jesteś przeciw - chcesz aby kobiety umierały z powodu pokątnej aborcji - tu ciekawe - zażycie pigułki nie jest już pokątną aborcją ale bardzo pożądaną - a przecież krzyczano jeszcze niedawno o nielegalnym podziemiu aborcyjnym które uśmierca tysiące biednych kobiet - czym innym jak nie podziemiem aborcyjnym jest działalność Dziewuch Dziewuchom? "Pomocne" kobiety zamieniły tylko wieszaki na pogułki ale nadal jest to pokątna aborcja bez zabezpieczenia medycznego - samotne zabójstwo w toalecie.
    Tu w projekcie MEN - jesteś przeciw - chcesz aby dzieci nie wiedziały jak zdrowo życ.
    a w temacie wątku @kociara jeszcze wypowiesz się? Jaki jest twój stosunek do pomysłów twych ulubieńców którzy nareszcie ku twej uciesze objęli ster rządów?
    dla mnie ten okręt zwany polską edukacją zbacza z kursu
    ale z tego co pamiętam na to właśnie czekałaś w latach od 2015 - 2023 roku. Na zmianę władzy. I co - zadowolona teraz z pomysłów rządu? Że nam "spedalą" dzieci? (MSPANC :-)

— Mówi się, że Rafał Trzaskowski jest bardziej rozpoznawalny niż Karol Nawrocki, ale to nie zawsze dobrze. Jeżdżę trochę po terenach, gdzie raczej Platformie zawsze trudno było o głosy. Na targowiskach ludzie mówią o Rafale, że nie chcą tego, który "spedali dzieci", cokolwiek to miałoby znaczyć, albo że "zaleje szambem całą Polskę jak Wisłę z Czajki". Niestety takie emocje wciąż są w ludziach, a to będzie kampania, w której to emocje będą decydować — mówi poseł KO.
    https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/strach-i-obawy-o-kampanie-rafala-trzaskowskiego-boje-sie-powtorki-z-komorowskim/6vpcq88,79cfc278

takie właśnie emocje są we mnie
    Naprawdę bienwiem,czemu upierasz się od miesięcy i nazywasz ich moimi ukub8emcami.

Nie podoba mi się to co się dzieje, bo nic dobrego się nie dzieje.
    A to,co się dzieje, to zasłona dymna i działania pozorowane.
    Rozwiązywanie problemów, które nie sa problemami tak istotnymi, by wszystkie siły kierować ku nim.
    Z zadowoleniem natomiast przyjmuje ruchy związane z zajęciami religii, ale to chyba nie jest zaskoczenie, bo ja nigdy swojego stanowiska (zresztą nie tylko ja tu mam takie odczucia) w tej kwestii nie ukrywałam.

• edytowano 10 stycznia
    AnnoDomini powiedział(a):

Ja nie zakładam twojego zaniedbania , ale nawet zgoda rodzica formalnie nie upoważnia do podania jakiegokolwiek leku.
    Nawet rodzice mogą nie wiedzieć, że dziecko ma uczulenie na dany lek, a jak nauczyciel poda i wystąpi wstrząs to nauczyciel będzie miał kłopot.
    W pełni rozumiem konieczność , podania leku przy bólach menstruacyjnych tylko niestety jest to nie zgodne z prawem.

To jest w ogóle temat nieuregulowany i nikt nie chce tego zrobić.
    Przykładem są np leki na choroby przewlekłe, isnulina itp.
    Nie ma żadnych przepisów, ktirevto regulują (edit: chodzi mi o sytuacje lekow w placowce, bo ustawa o zawodzie lekarza zdaje sie precyzuje, kto.moze podac leki), ale są naciski na placówki, żeby nauczyciele (wiadomo,ze nie wszędzie są pielegniarki) podawali te leki.
    Temat był wielokrotnie kierowany do stosownych ministerstw i pomimo tego, nadal nie ma regulacji, są tylko kwieciste i zawiłe maile i wytyczne, ale nic wprost.
    Nauczyciele niczego nie podają- umożliwiają wzięcie leku, a to jest różnica.

Tak jak napisałam powyżej, to jest temat z cyklu ilu prawników tyle interpretacji, ten sam prawnik w zależności od tego, która stronę reprezentuje- taka będzie przyjmował.linie.

Placówki bronią się przed takim odgórnym nakazem podawania mp leków na choroby przewlekle(nale dzieci) a w przypadku starszych obchodzi się to w ten sposób,xe się leku nie podaje, a np umożliwia jego zażycie.
    Chodzi o leki zalecone przez lekarza
  • kociara powiedział(a):

Prayboy powiedział(a):

kociara powiedział(a):

dzień dobry.

Naprawdę bienwiem,czemu upierasz się od miesięcy i nazywasz ich moimi ukub8emcami.

Nie podoba mi się to co się dzieje, bo nic dobrego się nie dzieje.
    A to,co się dzieje, to zasłona dymna i działania pozorowane.
    Rozwiązywanie problemów, które nie sa problemami tak istotnymi, by wszystkie siły kierować ku nim.
    Z zadowoleniem natomiast przyjmuje ruchy związane z zajęciami religii, ale to chyba nie jest zaskoczenie, bo ja nigdy swojego stanowiska (zresztą nie tylko ja tu mam takie odczucia) w tej kwestii nie ukrywałam.

Nie od miesięcy ale już od lat.
    Zawsze byłaś anty-PiS teraz rządzi anty PiS więc nareszcie twoi ulubieńcy.
    Chyba że popierasz konfederację bo oni też są anty PiS.
    Skoro nie podoba ci sie to co się dzieje to dobrze, nareszcie autorefleksja szkoda że PO czasie. Tyko co się Konkretnie tobie w rządach twoich ulubieńców nie podoba bo to ogólne stwierdzenie.
    Jesteś zadowolona z ograniczenia lekcji religii w szkole i jednocześnie nie przeszkadza ci nachalna promocja zboczen w nowym programie MEN. Sama sobie zaprzeczasz bo właśnie to realizują twoi ulubieńcy czyli koalicja antypis.
  • Nie uważam nowego programu za nachalne promowanie zboczeń.
    Podziękował(a) 1Bea
  • A mnie ciekawi czy w ogóle uwzględniono w programie tematykę np. wstrzemięźliwości seksualnej, wierności małżeńskiej jako choćby formę ochrony zdrowia. Czy tylko zostanie o tym coś napomknięte, ale raczej "dla jaj", żeby się pośmiać i wykpić to wszystko jako dziwaczny, bezwartościowy relikt przeszłości...
    Podziękował(a) 1OlaOdPawla
  • https://www.ratujmyszkole.pl/edukacja-seksualna-zatrzymajmy-to/

@Calineczka27 z całą pewnością nie ma w programie ani słowa o wstrzemięźliwości, wierności czy czystości małżeńskiej skoro samo słowo "małżeństwo" pada tam dosłownie kilka razy,mniej niż 5( ktoś to policzył).
    W imię czego ta wstrzemięźliwość, w imię czego wierność i czystość małżeńska skoro Pan Bóg jest nikim dla ludzi, którzy stworzyli ten program?

Podziękował(a) 3Bea Calineczka27 Kika
  • W linku który zamieściłam można przeczytać krytyczne opinie ekspertów odnośnie programu nowego przedmiotu.
  • Podstawa programowa to nie jest obszerny dokument, warto się zapoznać.
    Podziękował(a) 1Bea
  • (w srodku jest jeszcze edukacja obywatelska, dlatego tyke stron pokazuje.)
  • BeaBea
    edytowano 10 stycznia
    .
    Usunęłam.
    Szkoda moich emocji
  • @Rejczel zgadza się.
    Zresztą ostatnio coraz częściej trafiają mi się artykuły o rozwodach. Maglownica z każdej strony.
    No, nie ma kultu najważniejszej komórki - małżeństwa i rodziny
    Co można zrobić, by proces zatrzymać?
    Podziękował(a) 2Calineczka27 Rejczel
  • Musimy przylgnąć do Pana Boga. W Nim jest jedyny ratunek.
    Pismo święte daje odpowiedź jak patrzeć na to wszystko co się obecnie dzieje:
    Mt 18, 6-11
    Zgorszenie2

6 Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza. 7 Biada światu z powodu zgorszeń! Muszą wprawdzie przyjść zgorszenia, lecz biada człowiekowi, przez którego dokonuje się zgorszenie. 8 Otóż jeśli twoja ręka lub noga jest dla ciebie powodem grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie! Lepiej jest dla ciebie wejść do życia ułomnym lub chromym, niż z dwiema rękami lub dwiema nogami być wrzuconym w ogień wieczny3. 9 I jeśli twoje oko jest dla ciebie powodem grzechu, wyłup je i odrzuć od siebie! Lepiej jest dla ciebie jednookim wejść do życia, niż z dwojgiem oczu być wrzuconym do piekła4 ognistego.
    10 Strzeżcie się, żebyście nie gardzili żadnym z tych małych; albowiem powiadam wam: Aniołowie ich w niebie wpatrują się zawsze w oblicze Ojca mojego, który jest w niebie. 11 5.
    Podziękował(a) 1Barbasia
  • @Rejczel a wiesz, że w nd jest protest przeciw ed.zdr.
    Na rynku , w Krk o 13, 00 na rynku pod Adasiem.

Podziękował(a) 2Barbasia Rejczel
  • Nie mam złudzeń, że towarzysze będą się liczyć z protestami rodziców - tak jak nie mieli litości w sprawie wysyłania 6 latków do szkoły. Potworne jest to nieliczenie się ze zdaniem rodziców i społeczeństwa ale nie dziwi, nie ma tu zaskoczenia. To bezwzględni gracze.
  • B. Nowacka już nie wypowiada się tak kategorycznie o obowiązkowej EZ, jak chociażby z dwa tygodnie temu. Trzeba swoje robić, na ile się da. Słać protesty i modlić się do sw. Andrzeja Boboli, to dobry patron na teraz.
    Podziękował(a) 3AnnoDomini Barbasia blaekie
  • edytowano 11 stycznia
    Calineczka27 powiedział(a):

A mnie ciekawi czy w ogóle uwzględniono w programie tematykę np. wstrzemięźliwości seksualnej, wierności małżeńskiej jako choćby formę ochrony zdrowia. Czy tylko zostanie o tym coś napomknięte, ale raczej "dla jaj", żeby się pośmiać i wykpić to wszystko jako dziwaczny, bezwartościowy relikt przeszłości...

Nie- ponieważ ten program jest z założenia antyrodzinny - nie na darmo usunięto przedmiot wychowanie do życia w rodzinie- przecież bolszewicy zawsze niszczą rodzinę bo gdy nie ma rodziny to są jednostki- które nie mają oparcia więc są zdane na państwo. A jak powiedział Majakowski- jednostka zerem. Ale jak widać - i tutaj są tacy którym to się podoba - ten program.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik