Idą po nasze dzieci, czyli skandal z pominięciem kóz w szkole.

24567

Komentarz

• Tampony kojarzę pod koniec lat 70 dostępne.
  • chyba w RFN albo Pewexie

Ja kojarzę że się pojawiły po upadku komuny albo później.
  • Juka powiedział(a):

Są tanie i drogie, ale - chyba- nie ma dziś takich kobiet, dla których najtańsze to realnie za duży wydatek.
    Z mojej obserwacji "ubóstwo menstruacyjne "to po prostu patologiczne układy w rodzinie

Edit - sprawdziłam ceny tamponów. Od 0,20 do 1,20 za sztukę.

Chyba jednak są. Dziś miałam panią z papierem toaletowym jako wkładka :|
  • joanna_1991 powiedział(a):

Jak sobie wtedy radzono, kiedy nie rzucili albo ktoś potrzebujący się nie załapał? "Podpaski" wielorazowe z materiału?
    Kiedy do Polski przybyły tampony? Były gdzieś w PRL w pewexach?

W '87 jechałam z mamą i koleżankami na pielgrzymkę do Rzymu. Jechałyśmy z PL autobusem, jelczem. Spanie w autobusie, namiotach, salkach katechetycznych.
    Przed wyjazdem kupiłyśmy na spółkę z dwiema koleżankami paczkę tamponów. Drogie były, bałyśmy się okresu w tych warunkach no i 2 dni nad morzem.
    Aaa tampony kupiłyśmy w PDT w takim luksusowym na tamte czasy sklepie.
    Podziękował(a) 1joanna_1991
  • Aneczka08 powiedział(a):

chyba w RFN albo Pewexie

Ja kojarzę że się pojawiły po upadku komuny albo później.

Moja koleżanka w akademiku używała, na pewno nie z Peweksu .
    Podziękował(a) 1Aneczka08
  • Ta koleżanka była tak do tamponów przyzwyczajona, że gdy kiedyś jej zabrakło i kupiła takie podpaski z klejem, to się pytała, czy tym klejem do majtek czy do skóry przykleić.
  • Ciekawe to. Ja też pamiętam że najpierw tylko wata, potem po zmianie ustrojowej dopiero pojawiły się w moim otoczeniu podpaski, potem tampony. Choć ja na wsi mieszkałam.
  • Prayboy powiedział(a):

Jeszcze „uczeń potrafi wyjaśnić czym jest ubóstwo menstruacyjne”.
    Czy chodzi o to że mężczyźni są ubodzy bo nie menstruują”?

Ubóstwo menstruacyjne, to jak b. skąpe miesiączki. U mężczyzn to nędza menstruacyjna. ;)
  • Shrekowa powiedział(a):

Ciekawe to. Ja też pamiętam że najpierw tylko wata, potem po zmianie ustrojowej dopiero pojawiły się w moim otoczeniu podpaski, potem tampony. Choć ja na wsi mieszkałam.

Policzyłam, że z tą dziewczyną mieszkałam w latach 1978-80.
  • Oryginalne ob na pewno nie było powszechne, może ta koleżanka @Ganna4 używała jakiegoś polskiego zastępnika?
    Podziękował(a) 1Aneczka08
  • Ganna4 powiedział(a):

Shrekowa powiedział(a):

Ciekawe to. Ja też pamiętam że najpierw tylko wata, potem po zmianie ustrojowej dopiero pojawiły się w moim otoczeniu podpaski, potem tampony. Choć ja na wsi mieszkałam.

Policzyłam, że z tą dziewczyną mieszkałam w latach 1978-80.
    :open_mouth:
  • I jeszcze mi się przypomniało, że w tym czasie wydzialowi aktywiści byli przez miesiąc w Indiach. I jedna z uczestniczek opowiadała w babskim gronie, że nie wie, jak by przeżyła bez tamponów w tych temperaturach i warunkach.
  • W tych czasach to nawet podpasek z klejem nie było dostępnych normalnie... 10 lat później miałam tylko watę w siatce, podpaski widziałam u koleżanki gdzieś zdobyte.
    Podziękował(a) 1EluniaSylwia
  • Ganna4 powiedział(a):

To chyba jest zjawisko nieposiadania środków na podpaski i inne samitaria

Wiem oczywiście to był żart
  • agatak powiedział(a):

Naprawdę ktoś uważa za demoralizujące poznanie słowa proktolog?!

Tu chodzi że oczywisty kontekst- tu jest kontekst seksualny co ma proktolog do normalnego współżycia? Wiadomo że chodzi o indoktrynację homoseksualną
    Podziękował(a) 2Aneczka08 Calineczka27
  • Bea powiedział(a):

Juka powiedział(a):

Są tanie i drogie, ale - chyba- nie ma dziś takich kobiet, dla których najtańsze to realnie za duży wydatek.
    Z mojej obserwacji "ubóstwo menstruacyjne "to po prostu patologiczne układy w rodzinie

Edit - sprawdziłam ceny tamponów. Od 0,20 do 1,20 za sztukę.

Chyba jednak są. Dziś miałam panią z papierem toaletowym jako wkładka :|
    Jestes pewna, że z ubóstwa? Tez znam ludzi, ktorzy zywią dzieci bezustannie makaronem z keczupem, ale na fajki i piwo icb stać. Chyba że bezdomna czy chora, czasem ludzie mają dziwne przyzwyczajenia.
    Btw, zastanawiam się czy ten papier drożej nie wyjdzie
    Podziękował(a) 3Aneczka08 Bea Ojejuna
  • Bieda jest. Z takich czy innych przyczyn, czasem nieoczywistych. Generalnie pomysł żeby środki higieniczne były dostępne w miejscach publicznych jest słuszny. Niestrawna jest tylko otoczka ze sloganem na czele. Ale nie negowałabym zjawiska biedy uniemożliwiającej czasem ich zakup.
  • bieda to jest jak matka ma 8 córek i ciężką sytuację materialną.

ale jak podpaski takie zwykłe bella normal kosztują jakoś 4 a za 20 sztuk ?? a kubeczek wieloletni można kupić za 10-15 zł??

owszem fajnie jak są te skrzyneczki w rożnych miejscach choć jak dla mnie nie ze względu na biedę tylko na to, że można nie mieć przy sobie podpaski czy kubeczka, póki człowiek się nie nauczy, że jest to coś co nosi się zawsze w torebce 365 dni w roku po prostu. Ja córce mówię, że ma zawsze mieć 1-2 sztuki przy sobie.

pamiętam panikę w szkole i szukanie koleżanki która ma podpaski akurat. Potem już zawsze coś tam miałam przy sobie.

pamiętam tony waty w domu jak byłam dzieckiem, nie wiem jak moja mama z tym funkcjonowała, toż to przeciekało chwila moment.
  • Podpaski nie kosztują 4 zł.
    Podziękował(a) 1Bea
  • beatak powiedział(a):

Podpaski nie kosztują 4 zł.

zwykłe owszem

• a cienkie ok 9 zł na allegro za 20 szt
    lub 13 zł za 32 szt
  • edytowano 9 stycznia
    Facelle czy jak im tam też w tej cenie, dla mnie bardzo fajne.
    Cena 1 sztuki zaczyna się od 27gr. Ile przeciętnie wyjdzie na dobę? Za 1zl ?
  • A w toaletach oczywiście mogą być, czemu nie, tylko ten cały ideologiczny szum jest niestrawny
  • Wystarczą dwie córki nie osiem i już trzeba zaopatrzyć trzy osoby. Po jednej paczce nie starczy.
    Ale nie będę was przekonywać i robić wyliczenia, bez sensu. Dobrze że ani nie macie doświadczenia biedy, ani jej nie musicie oglądać w otoczeniu. Czasem 10 zł to jest majątek.
  • Juka powiedział(a):

A w toaletach oczywiście mogą być, czemu nie, tylko ten cały ideologiczny szum jest niestrawny

A coś innego napisałam?
  • Shrekowa powiedział(a):

Wystarczą dwie córki nie osiem i już trzeba zaopatrzyć trzy osoby. Po jednej paczce nie starczy.
    Ale nie będę was przekonywać i robić wyliczenia, bez sensu. Dobrze że ani nie macie doświadczenia biedy, ani jej nie musicie oglądać w otoczeniu. Czasem 10 zł to jest majątek.

Ale to jest bieda, nie bieda menstruacyjna. Jeśli kogoś nie stać na podpaski dla córek, to nie stać go też na szampon albo krem na pryszcze, na wycieczkę szkolną i rajstopy. Nie znam nikogo, kto miałby kasy tak na styk, że po zrobieniu wszystkich najpotrzebniejszych zakupów zabrakło mu akurat na podpaski.
  • OlaOdPawla powiedział(a):

Shrekowa powiedział(a):

Wystarczą dwie córki nie osiem i już trzeba zaopatrzyć trzy osoby. Po jednej paczce nie starczy.

Ale to jest bieda, nie bieda menstruacyjna. Jeśli kogoś nie stać na podpaski dla córek, to nie stać go też na szampon albo krem na pryszcze, na wycieczkę szkolną i rajstopy. Nie znam nikogo, kto miałby kasy tak na styk, że po zrobieniu wszystkich najpotrzebniejszych zakupów zabrakło mu akurat na podpaski.
    A coś innego wcześniej pisałam?
  • Pomyliłaś adresata swojej wypowiedzi @OlaOdPawla
  • A ja znam.
    Mam pacjentów, którzy dwa razy obracają każdą złotówkę.
    Mówię tu o lekach podstawowych.
    A podpaski, czy inne materiały higieniczne kupują w marketach, bo taniej niż w aptece.
    I proszę Was. To że tego nie macie w najbliższym otoczeniu, to nie znaczy, że tego nie ma.
    I Bogu dziękujcie, że tak jest.
  • Oczywiście że to jest ogólna bieda, ale pisałyście wcześniej że nie ma takiej biedy żeby na najtańsze podpaski kogoś nie było stać. Nieprawda, jest.
    Dyskusja już zeszła z tematu ideolo "ubóstwa menstruacyjnego" bo wszyscy się dawno zgodzili że to głupizm.
    Podziękował(a) 1EluniaSylwia

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik