Jejku, liczy się to, że celowo odmawiasz wzięcia udziału w spisie. To jest karane. Jeśli przed sądem udowodnisz że miałaś wątpliwości czy to bezpieczne podawanie danych to żadnej kary nie dowalą. Bo to nie jest celowe unikanie: masz dobre chęci ale nie masz możliwości. Przez telefon się nie spiszę nigdy w życiu. Nikomu nie podam dobrowolnie moich danych typu PESEL i nazwisko rodowe przez telefon. Przez Internet wydaje mi się pewniejsze, ale do logowania powinni o inne dane niż PESEL i nazwisko rodowe matki pytać, zwłaszcza że potwierdzeniem prawdziwości spisu jest epuap albo podpis elektroniczny, to tam już mają dane o peselu. No nie chcę upubliczniać swoich danych osobowych. Nawet na Facebook, allegro i olx mam fałszywe dane, na każdym koncie mailowym itd. Po prostu z zasady pewnych rzeczy nie podaję albo podaję fałszywe.
@Odrobinka w tej chwili dopuszczono weryfikację rachmistrza poprzez podanie przez niego (rachmistrza) wybranych przez Ciebie cyfr z PESELU. PESELe osób mi przydzielonych i domowników (tych znanych urzędom) mam w aplikacji spisowej, więc to po prostu jest.
@jan_u co jeśli nie dostałam potwierdzenia na mail, że się spisałam? Pomimo tego, że klikając w tej aplikacji do końca "zakończ spis" czy jakoś tak - była informacja, że dziękują, że zakończony.
To w zasadzie teraz nie dość, że się spisałam, to jeszcze mogą żądać kary, że tego nie zrobiłam, bo nie mam potwierdzenia.
@jan_u co jeśli nie dostałam potwierdzenia na mail, że się spisałam? Pomimo tego, że klikając w tej aplikacji do końca "zakończ spis" czy jakoś tak - była informacja, że dziękują, że zakończony.
To w zasadzie teraz nie dość, że się spisałam, to jeszcze mogą żądać kary, że tego nie zrobiłam, bo nie mam potwierdzenia.
O! A ja nawet nie wiedziałam że trzeba dostać jakieś potwierdzenie? Też nic nie dostałam. @jan_u ?
A z ciekawości zapytam, jak to można zinterpretować Jak sądzicie, jakie to ma (rozumiem że na miarę dekady) znaczenie czy zamieszkałam w moim miejscu zamieszkania przed czy po 2013 roku?
A z ciekawości zapytam, jak to można zinterpretować Jak sądzicie, jakie to ma (rozumiem że na miarę dekady) znaczenie czy zamieszkałam w moim miejscu zamieszkania przed czy po 2013 roku?
@Shrekowa Spis jest co 10 lat. Próbuje się uchwycić migrację w okresach międzyspisowych. Teraz czeka nas np. weryfikacja okręgów wyborczych i kilka innych takich. @Duduś nie ma znaczenia.
O, niestety nie mamy córek. Musimy się z tym zmierzyć... Kiedyś dzwonił do mnie ankieter. Ale akurat było zajęte. Jak za chwilę oddzwoniłam, to z kolei tam linia była zajęta. I było podane, ze ankieter o tym numerze wie o moim telefonie, ale nie oddzwonili. Jedna próba kontaktu? I już? Śmiech na sali. Chcę napisać, że tak bardzo temu ankieterowi to nie zależało.
Komentarz
Jeśli przed sądem udowodnisz że miałaś wątpliwości czy to bezpieczne podawanie danych to żadnej kary nie dowalą
A skąd pewność, że nie dowalą? Będą chcieli, to dowalą. Może by z prawnikiem poszło - kto wie.
Do kiedy termin?
Pomimo tego, że klikając w tej aplikacji do końca "zakończ spis" czy jakoś tak - była informacja, że dziękują, że zakończony.
Jak sądzicie, jakie to ma (rozumiem że na miarę dekady) znaczenie czy zamieszkałam w moim miejscu zamieszkania przed czy po 2013 roku?
Spis jest co 10 lat. Próbuje się uchwycić migrację w okresach międzyspisowych. Teraz czeka nas np. weryfikacja okręgów wyborczych i kilka innych takich.
@Duduś nie ma znaczenia.
Nie zauważyłam literówki.
Dzięki za wyjaśnienie.
Kiedyś dzwonił do mnie ankieter. Ale akurat było zajęte. Jak za chwilę oddzwoniłam, to z kolei tam linia była zajęta. I było podane, ze ankieter o tym numerze wie o moim telefonie, ale nie oddzwonili. Jedna próba kontaktu? I już? Śmiech na sali.
Chcę napisać, że tak bardzo temu ankieterowi to nie zależało.
Czy są jakieś konsekwencje?
Srednio mam na to ochotę