Spis powszechny

12467

Komentarz

• U nas w mieście banery wiszą o spisie, nie ma szans przegapić...
  • U mnie nic, ani przesyłki, ani ogłoszenia.
  • @Odrobinka

Jeśli przed sądem udowodnisz że miałaś wątpliwości czy to bezpieczne podawanie danych to żadnej kary nie dowalą

A skąd pewność, że nie dowalą? Będą chcieli, to dowalą. Może by z prawnikiem poszło - kto wie.
  • Wszyscy się juz spisaliście?
    Do kiedy termin?
  • Ja nie... zbieram się i zbieram.
  • @Nigella chyba do końca września?
  • Odrobinka powiedział(a):

Jejku, liczy się to, że celowo odmawiasz wzięcia udziału w spisie. To jest karane. Jeśli przed sądem udowodnisz że miałaś wątpliwości czy to bezpieczne podawanie danych to żadnej kary nie dowalą. Bo to nie jest celowe unikanie: masz dobre chęci ale nie masz możliwości. Przez telefon się nie spiszę nigdy w życiu. Nikomu nie podam dobrowolnie moich danych typu PESEL i nazwisko rodowe przez telefon. Przez Internet wydaje mi się pewniejsze, ale do logowania powinni o inne dane niż PESEL i nazwisko rodowe matki pytać, zwłaszcza że potwierdzeniem prawdziwości spisu jest epuap albo podpis elektroniczny, to tam już mają dane o peselu. No nie chcę upubliczniać swoich danych osobowych. Nawet na Facebook, allegro i olx mam fałszywe dane, na każdym koncie mailowym itd. Po prostu z zasady pewnych rzeczy nie podaję albo podaję fałszywe.

@Odrobinka w tej chwili dopuszczono weryfikację rachmistrza poprzez podanie przez niego (rachmistrza) wybranych przez Ciebie cyfr z PESELU. PESELe osób mi przydzielonych i domowników (tych znanych urzędom) mam w aplikacji spisowej, więc to po prostu jest.
  • edytowano sierpnia 2021
    Zdjeto rejonizację, więc jakby ktos chciał, to mogę na telefon spisac każdego. Nr telefonu na priv to zadzwonię.
  • @jan_u co jeśli nie dostałam potwierdzenia na mail, że się spisałam?
    Pomimo tego, że klikając w tej aplikacji do końca "zakończ spis" czy jakoś tak - była informacja, że dziękują, że zakończony.

To w zasadzie teraz nie dość, że się spisałam, to jeszcze mogą żądać kary, że tego nie zrobiłam, bo nie mam potwierdzenia.
  • Jak w aplikacji spisowej wpiszę pesel osoby już spisanej, to mi pokazuje, że ten człowiek już i nie puszcza dalej.
  • OK, faktycznie. Dzięki!
  • Paulina powiedział(a):

@jan_u co jeśli nie dostałam potwierdzenia na mail, że się spisałam?
    Pomimo tego, że klikając w tej aplikacji do końca "zakończ spis" czy jakoś tak - była informacja, że dziękują, że zakończony.

To w zasadzie teraz nie dość, że się spisałam, to jeszcze mogą żądać kary, że tego nie zrobiłam, bo nie mam potwierdzenia.

O! A ja nawet nie wiedziałam że trzeba dostać jakieś potwierdzenie? Też nic nie dostałam. @jan_u ?
  • Coś poszło nie tak?
  • Czy sam PESEL wystarczy, by spisać kogoś?
  • jan_u powiedział(a):

Jak w aplikacji spisowej wpiszę pesel osoby już spisanej, to mi pokazuje, że ten człowiek już i nie puszcza dalej.

Paulina powiedział(a):

OK, faktycznie. Dzięki!

Ok już doczytalam i sprawdziłam, dzięki.
  • @Duduś w praktyce tak, resztę na ogół się zna. Ewentualnie ulicę (nie adres, samą ulicę) miejsca pracy warto znać.
    Podziękował(a) 1Duduś
  • jan_u powiedział(a):

@Duduś w praktyce tak, resztę na ogół się zna. Ewentualnie ulicę (nie adres, samą ulicę) miejsca pracy warto znać.

Dziękuję. Musze to zrobić za niewychodząca ciocię, i boję się, żebym jej czegoś nie zablokowała. Sama jeszcze nie robiłam.
  • jan_u powiedział(a):

@Duduś w praktyce tak, resztę na ogół się zna. Ewentualnie ulicę (nie adres, samą ulicę) miejsca pracy warto znać.

Rozumiem, że w przypadku emeryta to nie ma znaczenia.
  • Z miejscem pracy to też ogólnie np ja w administracji
    Podziękował(a) 1Duduś
  • Myślałam że bardziej będą inwigilować ;)
    Podziękował(a) 2Duduś Mamaw
  • A z ciekawości zapytam, jak to można zinterpretować ;)
    Jak sądzicie, jakie to ma (rozumiem że na miarę dekady) znaczenie czy zamieszkałam w moim miejscu zamieszkania przed czy po 2013 roku? ;)
  • Shrekowa powiedział(a):

A z ciekawości zapytam, jak to można zinterpretować ;)
    Jak sądzicie, jakie to ma (rozumiem że na miarę dekady) znaczenie czy zamieszkałam w moim miejscu zamieszkania przed czy po 2013 roku? ;)

@Shrekowa
    Spis jest co 10 lat. Próbuje się uchwycić migrację w okresach międzyspisowych. Teraz czeka nas np. weryfikacja okręgów wyborczych i kilka innych takich.
    @Duduś nie ma znaczenia.
    Podziękował(a) 2Izka Shrekowa
  • *2011
    Nie zauważyłam literówki.
    Dzięki za wyjaśnienie.
  • Spisaliście się?
  • Jeszcze nie. Typujemy dorosła osobę w domu, które ma sìę tym zająć. Raczej padnie na którąś z dużych córek.
    Podziękował(a) 1AgaMaria
  • edytowano września 2021
    O, niestety nie mamy córek. Musimy się z tym zmierzyć...
    Kiedyś dzwonił do mnie ankieter. Ale akurat było zajęte. Jak za chwilę oddzwoniłam, to z kolei tam linia była zajęta. I było podane, ze ankieter o tym numerze wie o moim telefonie, ale nie oddzwonili. Jedna próba kontaktu? I już? Śmiech na sali.
    Chcę napisać, że tak bardzo temu ankieterowi to nie zależało.
  • A czy można się nie spisać?
    Czy są jakieś konsekwencje?
    Srednio mam na to ochotę
  • @Nigella @Skatarzyna dzwońcie do mnie będzie szybko, miło i jeszcze kilka złotych zarobię. ;-)
    Podziękował(a) 1Skatarzyna
  • A jak nikt do mnie nie zadzwoni to co?
  • Mąż się za to wziął.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik