Spis powszechny

13567

Komentarz

• Bambidu powiedział(a):

Oraz strony bankow itp. sa solidnie zabezpieczone, na stronach bez zabezpieczeń odmawiam podawania wrażliwych danych. Załatwiam analogowo. Nie wiem jak ze spisem, jeszcze sie nie interesowałam, ale obawiam się, że taki ogrom danych wrażliwych to niezły kąsek dla hakerów.

podpiauje sie podpisem elketronicznym zaufanym profilem... myslisz ze to nie dosc dobre zabezpieczenie?
  • Wchodzac na spis musisz sie zalogowac przez profil bank lub podobne.
  • Nie chodzi o samo uwierzytelnianie. Chodzi o handel już zgromadzonymi danymi .
    Podziękował(a) 2Bambidu Emilia
  • W spisie nie ma wiele danych wrażliwych. Na forum (nie mówię już o fb, bo tam to dopiero) zostawiamy dużo więcej.
    PESEL i adres. Na pytania o stan zdrowia nie trzeba odpowiadać. O religię też. To że się przeprowadziłem i w którym roku, to jest istotne w skali makro, by śledzić ruchy ludności, a nie w sprawie śledzenia Iksińskiego.
    Zresztą ten PESEL I adres ja dostaję w systemie, więc on już jest z urzędowych zbiorów danych. Dopiero jak ktoś wybił za granicę i się nie wymeldował lub się przeprowadził, to wpisuję nową osobę.
    Z braku pełnego spisu w 2011 roku my w zasadzie nadal nie wiemy ile nas wyjechało na stałe po 2004.
    Ja tam zachęcam by się zapisać.
    Podziękował(a) 2Agnicha gabriela
  • @jan_u jak przyjdzie do mnie rachmistrz to mogę mu powiedzieć, żeby wpisał N N zamiast imienia i nazwiska i żeby nie wpisał nr PESEL?
    Podziękował(a) 1jan_u
  • jan_u powiedział(a):

W spisie nie ma wiele danych wrażliwych. Na forum (nie mówię już o fb, bo tam to dopiero) zostawiamy dużo więcej.
    PESEL i adres. Na pytania o stan zdrowia nie trzeba odpowiadać. O religię też. To że się przeprowadziłem i w którym roku, to jest istotne w skali makro, by śledzić ruchy ludności, a nie w sprawie śledzenia Iksińskiego.
    Zresztą ten PESEL I adres ja dostaję w systemie, więc on już jest z urzędowych zbiorów danych. Dopiero jak ktoś wybił za granicę i się nie wymeldował lub się przeprowadził, to wpisuję nową osobę.
    Z braku pełnego spisu w 2011 roku my w zasadzie nadal nie wiemy ile nas wyjechało na stałe po 2004.
    Ja tam zachęcam by się zapisać.

????????????

Nie mam czasu aby zajrzec do tego spisu ale wlasnie sie zastanawialam ktore to dane w spisie sa takie wrazliwe...
    Chyba ilisc pokoi ;)
    Dzieki Janie...
    Za zdrowy rozsadek
  • Paulina powiedział(a):

@jan_u jak przyjdzie do mnie rachmistrz to mogę mu powiedzieć, żeby wpisał N N zamiast imienia i nazwiska i żeby nie wpisał nr PESEL?

Nie możesz. Aplikacja spisowa nie puści to dalej. Teoretycznie można Cię ścigać grzywną, gdybyś odmawiała.
  • jan_u powiedział(a):

Paulina powiedział(a):

@jan_u jak przyjdzie do mnie rachmistrz to mogę mu powiedzieć, żeby wpisał N N zamiast imienia i nazwiska i żeby nie wpisał nr PESEL?

Nie możesz. Aplikacja spisowa nie puści to dalej. Teoretycznie można Cię ścigać grzywną, gdybyś odmawiała.
    Aplikacja?
    To jak przyjdą do domu, to będą przez aplikację spisywać, a nie na papierze?
  • Moj mąż wszystko hurtem zrobił, wszystko podał wbrew wszystkim teoriami spiskowym i wypatruje tej tojoty :D
    Podziękował(a) 2Agnicha Madzikg
  • Rusałka powiedział(a):

Moj mąż wszystko hurtem zrobił, wszystko podał wbrew wszystkim teoriami spiskowym i wypatruje tej tojoty :D

Hahahaha
  • ej, no nie. A ja myślałam, że do mnie ta Toyota przyjedzie... ;)
  • edytowano maja 2021
    Niechce was martwic ale czy rządowe czy prywatne tak samo niezabezpieczone, siostra miała konto na diagnostyce i podpieli jej jakąś obca łaskę pod jej dane, cały czas miała wgląd mimo że zgłaszała że tak jest, po ponad pół roku wreczcie zabrali jej to z konta - jakby nie było imię nazwisko adres PESEL badania z wynikami...
    Podziękował(a) 1Agnicha
  • AgataZi powiedział(a):

ej, no nie. A ja myślałam, że do mnie ta Toyota przyjedzie... ;)

Ale to jedna?
  • Agmar powiedział(a):

Niechce was martwic ale czy rządowe czy prywatne tak samo niezabezpieczone, siostra miała konto na diagnostyce i podpieli jej jakąś obca łaskę pod jej dane, cały czas miała wgląd mimo że zgłaszała że tak jest, po ponad pół roku wreczcie zabrali jej to z konta - jakby nie było imię nazwisko adres PESEL badania z wynikami...

Mam bratowa ktora pracuje w systemie danych - masz rację
  • Też spisałam, nie mam nerwów jeszcze z tym się bujać, a już telefon miałam z ich nr, także nas znaleźli to pewnie by nie odpuścili. Tyle razy w różnych konfiguracjach te dane już oddane, że jeśli wypłynął trudno powiedzieć gdzie i kiedy.
    A z drugiej strony marny pożytek chyba z takich danych naszych... kupić nic od nikogo nie kupimy bo nie mamy za co, na raty za nas nic nie wezmą, ani kredytów nie zaciągnął, z takim bik iem nikt nic nie da, z konta nie zabiorą, poczta i tak spamem zawalona... Co jeszcze mogą nam w razie czego zrobić...
    A po takim szumie spodziewałam się bardziej wnikliwych pytań...
  • A to pewnie że tak. Moja mama 20 lat funkcjonowała nie na swoim peselu. Wyszło przy emeryturze dopiero.
  • @Paulina na papierze już dawno żaden ankieter nie pracuje poza hobbystami. Przetwarzanie danych zbyt potem pracochłonne.
    Podziękował(a) 2Agnicha Paulina
  • Hmmm, czyli wniosek z tego taki, że albo ankieter to wklepuje, albo ja osobiście?

Różnicy żadnej nie ma?
    Podziękował(a) 1Shrekowa
  • Tak podejrzewałam. Różnica taka, że jak ankieter wpisuje, czy to telefoniczny czy wędrujący ;) to tylko jeszcze dodatkowy dostęp i możliwość wypływu danych. In plus dla ich bezpieczeństwa nic nie zmienia.
    Ogólnie piszę - zakresem danych do spisu jeszcze się nie zainteresowałam. W sumie prawdopodobne, że bym o nim w ogóle nie wiedziała, gdyby nie forum, ha ha.
    Podziękował(a) 2Paulina Shrekowa
  • edytowano maja 2021
    No właśnie, u mojej mamy w bloku wisi na klatce ogłoszenie o spisie, ja teoretycznie mogłabym nie wiedzieć....
  • Rusałka powiedział(a):

Moj mąż wszystko hurtem zrobił, wszystko podał wbrew wszystkim teoriami spiskowym i wypatruje tej tojoty :D

słabo obcą toyote dają mogli by już tego poloneza nowego zrobić i dać ;p
    moja mama też liczy ze coś wygra, ja mówie ze wygrać możemy co najwyzej długi do spłacenia :joy:
  • BTW: spis anonimowy, ale ktoś konkretny auto wygra...
    Podziękował(a) 1Emilia
  • no numerek wygra :) a nie pan A czy B
  • Czy ja to muszę robić? Duże są te kary? xD

Mam ogólną niechęć, aż tak dużą, że nawet nie chce mi się wymieniać czemu.
  • do 5 tys grzmią w tv, ale mysle ze mniejsze beda dawac
    Podziękował(a) 1[Usunięty użytkownik]
  • U nas się nie da przeoczyć. Normalnie z każdej strony informują. Dostaliśmy list, na ogłoszeniach w Kościele podano, na fb gminnym już kilka razy, a tak bym chciała żyć w błogiej nieświadomości ;)
  • Podobno nieznajomością prawa nie można się tłumaczyć więc w razie kar wątpię żeby ktoś brał pod uwagę, że nie wiedziałam, zwłaszcza że dość nagłośniony ten spis.
  • Nagłośniony?
    Poza forum nigdzie o nim nie słyszałam.
    Ale ja bez tv żyję...
    Podziękował(a) 2AgaMaria Rejczel
  • Radio trąbi, przynajmniej u nas, list dostałam do skrzynki, w internecie też są informacje, też nie mam tv
  • edytowano maja 2021
    Jejku, liczy się to, że celowo odmawiasz wzięcia udziału w spisie. To jest karane. Jeśli przed sądem udowodnisz że miałaś wątpliwości czy to bezpieczne podawanie danych to żadnej kary nie dowalą. Bo to nie jest celowe unikanie: masz dobre chęci ale nie masz możliwości. Przez telefon się nie spiszę nigdy w życiu. Nikomu nie podam dobrowolnie moich danych typu PESEL i nazwisko rodowe przez telefon. Przez Internet wydaje mi się pewniejsze, ale do logowania powinni o inne dane niż PESEL i nazwisko rodowe matki pytać, zwłaszcza że potwierdzeniem prawdziwości spisu jest epuap albo podpis elektroniczny, to tam już mają dane o peselu. No nie chcę upubliczniać swoich danych osobowych. Nawet na Facebook, allegro i olx mam fałszywe dane, na każdym koncie mailowym itd. Po prostu z zasady pewnych rzeczy nie podaję albo podaję fałszywe.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik