Spis powszechny

Taka grafika wpadła mi w ręce
Stoi za tym pomysł, żeby nie zaznaczać Kościoła Katolickiego w spisie powszechnym...

Ciekawe, czy powstała jakaś kontrakcja?
«134567

Komentarz

• Sądzę że w tym przypadku kontrakcji nie trzeba.
    Jeśli ktoś ma minimum poczucia katolicyzmu w sobie, to niezależnie od pretensji do Papieża czy księży, zaznaczy że jest katolikiem.

No chyba że nie ma, wtedy faktycznie może niech lepiej nie zaznacza. Niech przynajmniej będzie wiadomo jak te statystyki naprawdę wyglądają.
  • Jeśli chodzi o wyznanie to nie martwi mnie ta lewacka akcja, nareszcie się oczyści, kazdy wie że te 90 ileś procent katolików w Polsce to mit , a hołubi się to kłamstwo z uporem godnym lepszej sprawy. Przyznam że nigdy tego upierania się nie rozumiałam. Że duża liczba ma o czymś pozytywnym świadczyć. W chrześcijaństwie nigdy tak nie było. Poza tym nawet Benedykt , jeszcze jako kardynał, mówił proroczo o umniejszaniu i liczebnym i przede wszystkim znaczenia Kościoła. To się właśnie dzieje i to jest dobre. A o przetrwanie Kościoła i jego zwycięstwo przecież nie trzeba się martwić.
    Natomiast w kwestii spisu niepokoi mnie nacisk na udział oraz pytania. Np o stan zdrowia itp. Dziwne te pytania.
  • @mader ale spis powszechny jest obowiązkowy, zawsze był, w czasach studenckich byłam rachmistrzem spisowym, te spisy się odbywały również w czasach słusznie minionych. Co 10 lat są więc to nie jest żadna nowość, tyle że skoro tak rzadko to ludzie zapominają, że brali udział. Te spisy są wykorzystywane przez GUS do badań statystycznych, pytania zawsze były dość szczegółowe, na część o ile pamiętam można odmówić odpowiedzi
    Podziękował(a) 1Emilia
  • ile czasu zajmuje wypełnienie tej ankiety w internecie?
  • asia powiedział(a):

@mader ale spis powszechny jest obowiązkowy, zawsze był, w czasach studenckich byłam rachmistrzem spisowym, te spisy się odbywały również w czasach słusznie minionych. Co 10 lat są więc to nie jest żadna nowość, tyle że skoro tak rzadko to ludzie zapominają, że brali udział. Te spisy są wykorzystywane przez GUS do badań statystycznych, pytania zawsze były dość szczegółowe, na część o ile pamiętam można odmówić odpowiedzi

Tak, w tym roku się dowiedziałam że zawsze był obowiązkowy. Nigdy nie brałam udziału. Jakoś rachmistrze zawsze nas omijali.
  • Tez w czasach studenckich byłam rachmistrzem spisowym ;) ale nie pamietam, by były pytania o stan zdrowia
  • bo nie było.
    Pytania były czysto statystyczne.
    Też byłam rachmistrzem. W dwóch spisach.
    :)
  • O orzeczenie i czy czujesz się samodzielna. Zadne inwigilujace pytanie jesli chodzi o spis
    Pytanie o wyznanie też nie jest jakoś przeze mnie odczuwalne jako atak. Ot, pytanie o wyznanie. Mozna odmówić odpowiedzi
    Podziękował(a) 1[Usunięty użytkownik]
  • Dwadzieścia lat temu o orzeczenia/niepełnosprawność z tego co pamiętam to też pytałam. Jakie było dokładnie pytanie to w sumie nie pamiętam... ale takie ogólne coś o osoby niepełnosprawne... czy mieszkają w lokalu czy jakoś tak...
  • Ja już mam problem z drugim pytaniem bo nie mam nigdzie meldunku stałego. Ani ja ani mąż ani dzieci. Nawet czasowego nie mam. Bo się melduję tylko na wybory.
  • To zaznacz bez meldunku.
    Jak muszą wiedzieć to podaj moj adres :D
  • Nie mogę zaznaczyć bez meldunku:)
  • To podaj im jakiś ;)
  • Spisaliście się już? Online/ tel/na żywo?
    Nie spisujecie? Czekacie na telefon?

Jak kiedyś był spis, to można było zaznaczyć NN tam gdzie imię i nazwisko, nie było obowiązku podawania.

A teraz żeby się zalogować, to trzeba PESEL podać... Nie śmierdzi Wam to?
  • Śmierdzi.
    Na szczęście nie mam czasu o tym myśleć, ani się spisywać.
    Podziękował(a) 1Odrobinka
  • PESEL trzeba podać, żeby nie spisać dwa razy tej samej osoby. Ja po dziewiętnastu latach znowu zostałem rachmistrzem, bo lubię poznawać otoczenie. Trochę szkoda, że teraz głównie telefonicznie.
    Jak wiadomo "pierwszy spis odbył się gdy wielkorządcą Syrii był Kwiryniusz", więc tradycja jest dość długa.
    Natomiast taka aktualizacja wiedzy jest potrzebna co jakiś czas, bo prowadzenie jakiejkolwiek polityki społecznej, finansowej itp. całkiem bez danych (statystycznych i zanonimizowanych) nie jest możliwe.
    W 2011 roku spis nie był pełny. Był dobrowolny samospis internetowy wspomagany jak i teraz loterią z nagrodami (teraz jest m. in. po jednym samochodzie na województwo), do tego spis 30% bodaj gospodarstw domowych oraz spis reszty z urzędowych zbiorów danych.
  • Jak się nie spiszemy, to do nas zadzwonią, to wtedy niech sobie przyjdą i porozmawiamy, tak? Wtedy nr PESEL nie będę musiała podawać? Przez telefon nie chcę, bo skąd mam pewność, że to nie pan Kowalski- złodziej, albo pani Nowak- włamywaczka?
  • Dzwonią z jednego numeru systemowo podpiętego pod wszystkie telefony rachmistrzów 22 828 88 88. Jest to jakaś weryfikacja. Natomiast jeśli odmówisz i powiesz proszę przyjść, to przyjdą.
    Podziękował(a) 1Paulina
  • A jak ktoś nie odbierze, kilka razy?
  • Aneczka08 powiedział(a):

A jak ktoś nie odbierze, kilka razy?

To nie będzie mieć okazji do zaproszenia rachmistrza, a że spis jest obowiązkowy to po terminie można się spodziewać jakiejś kary, straszyli że nawet 5 tys, znając życie to będą mniejsze kwoty
  • Tylko teraz ten jeden systemowy numer to naprawdę nic nie znaczy....
    Infolinia banku oficjalna niby dzwoni i...kasa idzie w chmury a i kredyty mogą zostać ...bo zaufałeś, że to pracownicy twojego banku...
  • Kary mogą być za pisemną lub ustną odmowę wzięcia udziału w spisie. Słowo "odmowa" jest tu kluczowe. Jeżeli nie było możliwości przeprowadzenia (z róznych przyczyn) to jest to do wybronienia.
    Podziękował(a) 1Paulina
  • @Hanq a jeśli uznają że internet jest to samospis był możliwy?
  • Słuchałam wypowiedzi paru prawników i jest to do wybronienia ogólnie. Ja się sama zastanawiam na spisem bo niby dla Polaków za granica też obowiązkowy. Ale teoretycznie nie muszę o tym wiedzieć jak nie mieszkam w kraju. Nie dostałam żadnych informacji. W każdym razie sprawa w sądzie do wygrania jak ktoś ma chęci i siły w razie czego sie bronić.
  • Ale to chyba nie jest tak, że jeśli mam w domu internet, to muszę się spisać przez internet?
    Może można zadzwonić pod ten ich numer i zaprosić do domu?

Mi w sumie nie chodzi o niespisanie się, tylko sposób tego spisu.

BTW: ciekawe, czy można od nich zarządać negatywnego wyniku na Covid :p

Podziękował(a) 1Nigella
  • edytowano maja 2021
    The user and all related content has been deleted.
  • Może jeszcze @jan_u wyjaśni, ale czytałam, że z jednego adresu wystarczy jedna osoba, jeśli wypełni.
  • Raz wystarczy. Nie ma potrzeby byś pisała ponownie. @Hope
  • The user and all related content has been deleted.
  • To jeszcze dajcie link gdzie to trzeba się logować

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik