Ja bym nie wiedziała i szukała w internecie ewentualnie. Generalnie przy niezrozumiałym zwrocie byłby on dla mnie zupelnie bezwartościowy i nie wyróżniający in plus z grupy innych podobnych kremów (tzn rozumiem, że coś pozytywnego, skoro chroni przed czymś, ale równie dobrze mogłoby go nie być, skoro nie wiem przed czym, nie traktowałabym go jako zalety). Nie wiem, czy zrozumiale napisałam.
Mam podobne odczucia, ale chciałam się upewnić, co kilka głów, to nie jedna Dzięki dziewczyny! Jak ktoś jeszcze ma jakąś myśl, niech pisze!
@Ida na etykietkach raczej się unika nawiasów, ma być krótko, zwięźle, bez zbyt długich zdań. Marketingowo celnie i przyjrzyście językowo, więc myślę, że trzeba ten ekspozom wywalić, producent chce sprzedać, a nie dokształcać
@Monika ale jako osoba kupująca byś wiedziała, o co chodzi, widząc ten ekspozom?
Ja bym ryknęła śmiechem, sorry. Tak jak teraz nowe modne słowo "mikrobiom." Nie że niezrozumiałe, ale takie mega naukowe a w kontekście mazidła na twarz.
Ja nie znam terminu. I każdy produkt, który bazuje na stosowaniu mądrze brzmiących ale niezrozumiałych słów, odkładam. Zawsze mam wrażenie, że producent próbuje ugrać na czymś, co wartością wielką nie jest, tylko mądrze brzmi.
@ida jak najtaniej dojechać w Oslo z lotniska do centrum?
@EluniaSylwia , pociąg , który jest na terenie lotniska , trzeba wykupić bilet do Oslo S (to jest Oslo Sentrum). Zapłaciłam w poniedziałek bodajże 110 kr z Oslo Gardermoen (lotnisko) właśnie do centrum.
Niestety nie wiem ile kosztuje bilet na autobus (też są autobusy). Zawsze odbierał mnie mąż , teraz jechałam sama właśnie pociągiem.
Wkleiłam jeszcze raz. Mam jeszcze więcej tych mebli, tylko musiałabym poszukać zdjęć. To są meble z 19 wieku. Mam też do sprzedaży norweskie mebelki do renowacji.
BARDZO PROSZĘ ŻEBY NIE CYTOWAĆ ZDJĘĆ. Wykasuję je potem, bo to zdjęcia z naszych mieszkań.
Znowu nie zdążyłam. Zlitujcie się, wklejajcie na dłużej. Nie da sie wciąż na forumie siedzieć.
@Rogalikowa o, dzięki za przypomnienie mi o mojej wątpliwości nr 2. W oryginale oczywiście pojawia sie mikrobiota. Ja dałam w polskiej wersji flora bakteryjna skóry.
Ale termin powtarza się kilka razy i to już brzmi słabo, tyle razy tę florę wciskać. Pomyślałam, że w środkowym zdaniu użyję właśnie tej mikrobioty (mikrobiom to trochę co innego, jeśli tego używają na kremie, to nie do końca prawidłowo), wtedy nawet jak nie znasz tego pojęcia, to się domyślasz z kontekstu, że chodzi o te całe bakterie (krem jest z prebiotykami).
Co sądzicie? Mogę wtedy użyć zwrotu mikrobiota czy wciąż będzie to irytujące i dziwne?
Monika, a nie ma opcji dwu łazienek? Jedna bardziej surowa, a druga dla damy?
Byla, ale się zmyla . Będzie jedna łazienka, A dwie toalety . Juz te dwie toalety mnie ciesza, wiadomo dlaczego, co nie? Ostatnio pogrozilam czyszceniem toalety 2x dziennie, to celność jakby wzrosła
Byl tez pomysł rozbudowy domu w górę i tam na kilka lat piętro rodziców: sypialnia, gabinet i właśnie taką typowo damska łazienka. To byl ideal, ale koncepcja umarła.
Jak będziemy remontować zawiesimy pisuar. Nadal uważam, że najlepszym pomysłem byłby kibeł turecki w podłodze, a nad nim prysznic. Ale mąż stanowczo mówi nie.
O te wszystkie białe dla mnie . Kocham światło, beze, biele i kremy w wystroju. Pastele, delikatność, błękit, pudrowy roz, postarzane podłogi.
Cudowne!
Juz nie mogę się doczekać urządzania naszego domu, idzie powoli.
@Ida, a coś o łazienkach powiedz, sami się nie możemy zdecydować. Jest 5 panow i jedna Pani, ja bym chciała zwiewnie, delikatnie, jednak.licze się z moimi chłopakami tez.
@Monika przy tylu panach to zwiewnie i delikatnie to ja nie wiem ... to się chyba nie uda Lantlig odpada, bo łazienka lantlig wygląda mniej więcej tak:
Komentarz
Za to środowisko zewnętrzne zrozumiale
Jesteście w sklepie i widzicie te napis na kremie.
Chodzi o to, żeby klientka rozumiała i nie była odstraszona czy zbyt zdziwiona terminologią.
Albo jeszcze inaczej zapytam: widziałyście kiedykolwiek taki napis na kremie albo jakimś kosmetyku?
Generalnie przy niezrozumiałym zwrocie byłby on dla mnie zupelnie bezwartościowy i nie wyróżniający in plus z grupy innych podobnych kremów (tzn rozumiem, że coś pozytywnego, skoro chroni przed czymś, ale równie dobrze mogłoby go nie być, skoro nie wiem przed czym, nie traktowałabym go jako zalety).
Nie wiem, czy zrozumiale napisałam.
Niestety opis lepszy
@pustynny wiatr ja bym nie wiedziała co to ekspozom, ale byłabym wdzięczna, jeśli producent w nawiasie wyjaśniłby co to jest.
@Ida na etykietkach raczej się unika nawiasów, ma być krótko, zwięźle, bez zbyt długich zdań. Marketingowo celnie i przyjrzyście językowo, więc myślę, że trzeba ten ekspozom wywalić, producent chce sprzedać, a nie dokształcać
@EluniaSylwia , pociąg , który jest na terenie lotniska , trzeba wykupić bilet do Oslo S (to jest Oslo Sentrum). Zapłaciłam w poniedziałek bodajże 110 kr z Oslo Gardermoen (lotnisko) właśnie do centrum.
Niestety nie wiem ile kosztuje bilet na autobus (też są autobusy). Zawsze odbierał mnie mąż , teraz jechałam sama właśnie pociągiem.
Ale termin powtarza się kilka razy i to już brzmi słabo, tyle razy tę florę wciskać. Pomyślałam, że w środkowym zdaniu użyję właśnie tej mikrobioty (mikrobiom to trochę co innego, jeśli tego używają na kremie, to nie do końca prawidłowo), wtedy nawet jak nie znasz tego pojęcia, to się domyślasz z kontekstu, że chodzi o te całe bakterie (krem jest z prebiotykami).
Co sądzicie? Mogę wtedy użyć zwrotu mikrobiota czy wciąż będzie to irytujące i dziwne?
Piszcie o Waszym naturalnym odbiorze.
Będzie jedna łazienka,
A dwie toalety .
Juz te dwie toalety mnie ciesza, wiadomo dlaczego, co nie? Ostatnio pogrozilam czyszceniem toalety 2x dziennie, to celność jakby wzrosła
Byl tez pomysł rozbudowy domu w górę i tam na kilka lat piętro rodziców: sypialnia, gabinet i właśnie taką typowo damska łazienka. To byl ideal, ale koncepcja umarła.
Jako osoba pomyślałabym, co to za kosmos, ten ekspozom.
Znam też dom z napisem nad kibelkiem "Mężczyzno, usiądź!"
Nadal uważam, że najlepszym pomysłem byłby kibeł turecki w podłodze, a nad nim prysznic.
Ale mąż stanowczo mówi nie.
@Monika przy tylu panach to zwiewnie i delikatnie to ja nie wiem ... to się chyba nie uda
Lantlig odpada, bo łazienka lantlig wygląda mniej więcej tak:
I tak:
Ale może coś w tym kierunku?: