Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

12021232526168

Komentarz

• @Rejczel , @ola_g , @mamababcia

Wkleiłam jeszcze raz. Mam jeszcze więcej tych mebli, tylko musiałabym poszukać zdjęć. To są meble z 19 wieku.
    Mam też do sprzedaży norweskie mebelki do renowacji.

BARDZO PROSZĘ ŻEBY NIE CYTOWAĆ ZDJĘĆ.
    Wykasuję je potem, bo to zdjęcia z naszych mieszkań.
    Podziękował(a) 2mamababcia ola_g
  • @Ida jestem w stanie wydać z siebie jedynie: oooohhhh zachwytu o:)
    Podziękował(a) 1Ida
  • Kupiłam kiedyś od zamożnego norweskiego farmera takie fotele z 1880 roku , to jest tzw. klunkestil, meble z czasów, które były opisywane w Lalce i w Ziemi Obiecanej.

Miały jeszcze ciemnozielony aksamit z tamtych czasów i w drewnie były korniki.
    Przewiozłam je do Polski i oddałam do renowacji.
    Użyłam tutaj tkaninę meblarską Monet.
    I wyszły takie:
  • IdaIda
    edytowano lipca 2021
    (...)
  • IdaIda
    edytowano lipca 2021
    (...)
  • IdaIda
    edytowano lipca 2021
    (...)
  • IdaIda
    edytowano lipca 2021
    (...)
  • @Ida, przy tych krzesłach padłam.
    PRZEPIĘKNE!
    Podziękował(a) 2[Usunięty użytkownik] Ida
  • mysikrolica powiedział(a):

@Ida, przy tych krzesłach padłam.
    PRZEPIĘKNE!

Sprzedałam wszystkie :)
  • Ida, pięknie jak w pałacu. Jakbyś planowała jakieś obiady - to ja się pisze na czwartki.
    Podziękował(a) 1Ida
  • Pięknie @Ida :) moja epoka to art deco, ale te są piękne inaczej ;) bardzo szlachetne meble
  • Rejczel powiedział(a):

Ida, pięknie jak w pałacu. Jakbyś planowała jakieś obiady - to ja się pisze na czwartki.

@Rejczel :D :D
  • edytowano lipca 2021
    Kocham meble Lena Łubowo np. Ramzes.
    Klasyczne linie
    Masywne, porządne, przepastne, niestety drogie.
    W kategorii marzeń, bo one potrzebują odpowiedniego metrażu do ekspozycji, na ścisk meblowy ich szkoda.

Nie mam wyrafinowania estetycznego.
  • ola_g powiedział(a):

Pięknie @Ida :) moja epoka to art deco, ale te są piękne inaczej ;) bardzo szlachetne meble

@ola_g , art deco jest super! Też bardzo lubię i doceniam kunszt.

Ale lubię również białe mebelki są w stylu landlig, (albo po szwedzku lantlig), to jest jeden z nurtów wnętrzarskich w Skandynawii.
    Ten styl opiera się na idei sielankowego życia w naturze, takiej wiejskiej Arkadii.
    U nas był styl dworkowy, używane były ciemne meble, obrazy w złotych lub ciemnych ramach.
    W Skandynawii jest za to landlig, meble, ściany, dekoracje są rozbielone, są pastelowe.
    To jest styl wiejski, a więc nie bogaty, trochę tylko ozdobny.
    Chciałabym mieć kiedyś chatkę na wsi w takim stylu właśnie :)

Jest też jeszcze styl gustawiański, twórcą był król Szwecji Gustaw - białe meble, delikatne ornamenty typu wstążeczki, skromne girlandy, trochę rzeźbień.

Te moje białe meble są właśnie w tym stylu.
    Wszystkie te mebelki są 19-wieczne.
    Podziękował(a) 2mamababcia ola_g
  • Wiele osobowości na tym forum :) Tyle kompetencji i umiejętności :)
  • Dziękuję, @Ida . Piękne.
    Podziękował(a) 1Ida
  • Izka powiedział(a):

Wiele osobowości na tym forum :) Tyle kompetencji i umiejętności :)

@Izka , społeczność tego forum kojarzy mi się z wielką rodziną, w której każdy coś innego potrafi, wie , ma inne doświadczenia i dzieli się tym z pozostałymi. Bardzo wiele przydatnych rzeczy nauczyłam się w tej społeczności przez te wszystkie lata :)
    Podziękował(a) 2Izka Rogalikowa

• Skoro jesteśmy przy temacie wnętrz i mebli, to pokażę parę przykładów stylu lantlig. Zdjęcia z internetu.

Podziękował(a) 1mamababcia

• Pastelowe, rozbielone kolory, aby było dużo światła. Wnętrza domów budowanych na północy potrzebują jasnych kolorów.
    Podziękował(a) 1Rogalikowa

• To też jest lantlig:

Podziękował(a) 1Monika
  • Najlepszy nocnik pod łóżkiem :D
    Podziękował(a) 1Ida
  • @Ida możesz wkleić na 24 godziny, a potem usunąć. Ja niczego nie zdążyłam zobaczyć niestety.
  • edytowano lipca 2021
    .
  • Honi powiedział(a):

@Ida możesz wkleić na 24 godziny, a potem usunąć. Ja niczego nie zdążyłam zobaczyć niestety.

@Honi , ja wkleiłam w te same miejsca co wczoraj i obecnie to by były jakieś 3 godziny. Jak przegapię, to nie usunę potem :/
  • Ok rozumiem:)
    Podziękował(a) 1Ida
  • O te wszystkie białe dla mnie :).
    Kocham światło, beze, biele i kremy w wystroju.
    Pastele, delikatność, błękit, pudrowy roz, postarzane podłogi.

Cudowne!

Juz nie mogę się doczekać urządzania naszego domu, idzie powoli.

@Ida, a coś o łazienkach powiedz, sami się nie możemy zdecydować. Jest 5 panow i jedna Pani, ja bym chciała zwiewnie, delikatnie, jednak.licze się z moimi chłopakami tez.

Podziękował(a) 1Ida
  • edytowano lipca 2021
  • Pytanie do kobiet!
    Czytając etykietkę kremu przeciwzmarszczkowego, czy zwrot: chroni skórę „przed szkodliwym działaniem ekspozomu” byłby dla Was zrozumiały?

Czy lepiej by dla Was brzmiało „przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego”?

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik