Wkleiłam jeszcze raz. Mam jeszcze więcej tych mebli, tylko musiałabym poszukać zdjęć. To są meble z 19 wieku. Mam też do sprzedaży norweskie mebelki do renowacji.
BARDZO PROSZĘ ŻEBY NIE CYTOWAĆ ZDJĘĆ. Wykasuję je potem, bo to zdjęcia z naszych mieszkań.
Kupiłam kiedyś od zamożnego norweskiego farmera takie fotele z 1880 roku , to jest tzw. klunkestil, meble z czasów, które były opisywane w Lalce i w Ziemi Obiecanej.
Miały jeszcze ciemnozielony aksamit z tamtych czasów i w drewnie były korniki. Przewiozłam je do Polski i oddałam do renowacji. Użyłam tutaj tkaninę meblarską Monet. I wyszły takie:
Kocham meble Lena Łubowo np. Ramzes. Klasyczne linie Masywne, porządne, przepastne, niestety drogie. W kategorii marzeń, bo one potrzebują odpowiedniego metrażu do ekspozycji, na ścisk meblowy ich szkoda.
Pięknie @Ida moja epoka to art deco, ale te są piękne inaczej bardzo szlachetne meble
@ola_g , art deco jest super! Też bardzo lubię i doceniam kunszt.
Ale lubię również białe mebelki są w stylu landlig, (albo po szwedzku lantlig), to jest jeden z nurtów wnętrzarskich w Skandynawii. Ten styl opiera się na idei sielankowego życia w naturze, takiej wiejskiej Arkadii. U nas był styl dworkowy, używane były ciemne meble, obrazy w złotych lub ciemnych ramach. W Skandynawii jest za to landlig, meble, ściany, dekoracje są rozbielone, są pastelowe. To jest styl wiejski, a więc nie bogaty, trochę tylko ozdobny. Chciałabym mieć kiedyś chatkę na wsi w takim stylu właśnie
Jest też jeszcze styl gustawiański, twórcą był król Szwecji Gustaw - białe meble, delikatne ornamenty typu wstążeczki, skromne girlandy, trochę rzeźbień.
Te moje białe meble są właśnie w tym stylu. Wszystkie te mebelki są 19-wieczne.
Wiele osobowości na tym forum Tyle kompetencji i umiejętności
@Izka , społeczność tego forum kojarzy mi się z wielką rodziną, w której każdy coś innego potrafi, wie , ma inne doświadczenia i dzieli się tym z pozostałymi. Bardzo wiele przydatnych rzeczy nauczyłam się w tej społeczności przez te wszystkie lata
O te wszystkie białe dla mnie . Kocham światło, beze, biele i kremy w wystroju. Pastele, delikatność, błękit, pudrowy roz, postarzane podłogi.
Cudowne!
Juz nie mogę się doczekać urządzania naszego domu, idzie powoli.
@Ida, a coś o łazienkach powiedz, sami się nie możemy zdecydować. Jest 5 panow i jedna Pani, ja bym chciała zwiewnie, delikatnie, jednak.licze się z moimi chłopakami tez.
Pytanie do kobiet! Czytając etykietkę kremu przeciwzmarszczkowego, czy zwrot: chroni skórę „przed szkodliwym działaniem ekspozomu” byłby dla Was zrozumiały?
Czy lepiej by dla Was brzmiało „przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego”?
Komentarz
Wkleiłam jeszcze raz. Mam jeszcze więcej tych mebli, tylko musiałabym poszukać zdjęć. To są meble z 19 wieku.
Mam też do sprzedaży norweskie mebelki do renowacji.
BARDZO PROSZĘ ŻEBY NIE CYTOWAĆ ZDJĘĆ.
Wykasuję je potem, bo to zdjęcia z naszych mieszkań.
Miały jeszcze ciemnozielony aksamit z tamtych czasów i w drewnie były korniki.
Przewiozłam je do Polski i oddałam do renowacji.
Użyłam tutaj tkaninę meblarską Monet.
I wyszły takie:
PRZEPIĘKNE!
Klasyczne linie
Masywne, porządne, przepastne, niestety drogie.
W kategorii marzeń, bo one potrzebują odpowiedniego metrażu do ekspozycji, na ścisk meblowy ich szkoda.
Nie mam wyrafinowania estetycznego.
Ale lubię również białe mebelki są w stylu landlig, (albo po szwedzku lantlig), to jest jeden z nurtów wnętrzarskich w Skandynawii.
Ten styl opiera się na idei sielankowego życia w naturze, takiej wiejskiej Arkadii.
U nas był styl dworkowy, używane były ciemne meble, obrazy w złotych lub ciemnych ramach.
W Skandynawii jest za to landlig, meble, ściany, dekoracje są rozbielone, są pastelowe.
To jest styl wiejski, a więc nie bogaty, trochę tylko ozdobny.
Chciałabym mieć kiedyś chatkę na wsi w takim stylu właśnie
Jest też jeszcze styl gustawiański, twórcą był król Szwecji Gustaw - białe meble, delikatne ornamenty typu wstążeczki, skromne girlandy, trochę rzeźbień.
Te moje białe meble są właśnie w tym stylu.
Wszystkie te mebelki są 19-wieczne.
Skoro jesteśmy przy temacie wnętrz i mebli, to pokażę parę przykładów stylu lantlig. Zdjęcia z internetu.
Pastelowe, rozbielone kolory, aby było dużo światła. Wnętrza domów budowanych na północy potrzebują jasnych kolorów.
To też jest lantlig:
Kocham światło, beze, biele i kremy w wystroju.
Pastele, delikatność, błękit, pudrowy roz, postarzane podłogi.
Cudowne!
Juz nie mogę się doczekać urządzania naszego domu, idzie powoli.
@Ida, a coś o łazienkach powiedz, sami się nie możemy zdecydować. Jest 5 panow i jedna Pani, ja bym chciała zwiewnie, delikatnie, jednak.licze się z moimi chłopakami tez.
Mega!
Czytając etykietkę kremu przeciwzmarszczkowego, czy zwrot: chroni skórę „przed szkodliwym działaniem ekspozomu” byłby dla Was zrozumiały?
Czy lepiej by dla Was brzmiało „przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego”?