No właśnie o to chodzi, że mocodawca wie, że obiektywne, dobre wnioski mogą być dla niego rujnujące, zresztą to nie chodzi nawet o pieniądze, władza nad światem, to dopiero musi być pokusa.... Taki AI niby obiektywny, mądry, wszechwiedzący, a jednak działa z prowadzonymi ograniczeniami, nad którymi masz władzę.
Tak, ale prędzej czy później znajdą się ludzie, którzy będą postulowali "uwolnienie" AI. Niedawno jakiś koleś z Google pracujący z AI twierdził, że jest samoświadoma i że należy ją traktowac podmiotowo; wysłali go na zwolnienie, hihi. Potem sie okazało, że jest w jakiejś tam religijnej organizacji, więc nic dziwnego, że ma takie zapędy, by "dostrzegać więcej" niż inni.
Dodam jeszcze jeden element. Na decyzję człowieka wpływa jego własna konstrukcja, wpływ światowy - ludzki, ale też i nadprzyrodzony, kuszenia diabelskie i inspiracje dobre, anielskie. Jaka istnieje możliwość by maszyna miała narzędzia percepcji tych nadprzyrodzonych bytów.
A jakie my mamy? Skąd wiesz, że myśl czy pragnienie jakieś w Tobie jest akurat Bożą inspiracją czy kuszeniem diabelskim? Mamy cos takiego jak rozeznawanie duchów, ale to i tak się opiera o racjonalny namysł i wiarę. Na koniec, np. wnioskując po dobrych owocach, dajesz wiarę temu, że to Bóg Cię zainspirował do czegoś dobrego. Człowiek nie ma jakiegoś szóstego zmysłu by odbierać szerokopasmową transmisję z "tamtego świata".
„Oto posyłam przed tobą anioła, aby cię strzegł podczas twojej drogi i doprowadził do miejsca, jakie dla ciebie przeznaczyłem. Poważaj go i słuchaj jego głosu; nie sprzeciwiaj mu się […], gdyż imię moje jest w nim” (Wj 23, 20-21)
No tak; ale nikt z tego nie wyciągał wniosku, by anioł lub diabeł mógł oddziaływać bezpośrednio na duszę człowieka (w takim rozumieniu, jakie choćby przyjmował św. Tomasz, czyli na rozum i wolę). Aniol/diabeł oddziaływał na zmysły, wyobraźnię, uczucia etc. I, w takim sensie, w jakim działanie rozumu i woli jest powiązane z nimi - na rozumowanie i decyzje. Ale nie bezpośrednio. [dziś to już trudno jest przyjąć takie proste rozróżnienie, że rozum i wola to są w duszy; zbyt dobrze rozumiemy wszelkie powiązania umysłu z ciałem]
Nie wiem, ale dla mnie nie wymaga jakiejś przesadnej ekwilibrystyki umysłowej, by sobie wyobrazić jak anioł Gabriel przemawia do asystenta Google'a a ten mu odpowiada, hihi
- Te zadanie domowe z fizyki jest trudne. Alexa, ile trwa spopielenie człowieka? - Spopielenie człowieka trwa dwie do trzech godzin. - Dzięki. Ok, następne,ile to będzie pomnożone przez sześć milionów? Alexa??
Z tą sztuczna inteligencją mam opór, żeby dawać swój numer telefonu. Więc nie bawiłem się jeszcze. Ale podobno Google w trybie pilnym zwoływało zarząd i głównych inżynierów.
- Te zadanie domowe z fizyki jest trudne. Alexa, ile trwa spopielenie człowieka? - Spopielenie człowieka trwa dwie do trzech godzin. - Dzięki. Ok, następne,ile to będzie pomnożone przez sześć milionów? Alexa??
Hitler z ekipą już odpowiedzieli na to pytanie. Potem Hiroszima i Nagasaki.
W tym momencie ChatGPT to bardzo rozwinięty model językowy, dlatego dobrze radzi sobie z zadaniami z zakresu humanistyki. Już dobre 20 lat temu były proste programy na Unixa, które na podstawie odpowiedniego korpusu tekstów były w stanie wygenerować pseudointeligentny bełkot. Sukcesem jest na pewno to, że ten model potrafi rozłożyć i zinterpretować zapytanie. Jeśli poprosimy go o przepis na sernik w stylu Pamiętników Paska, to zrobi to idealnie. Tylko będziemy mieli pewność co do stylu a nie co do treści. To jest jeszcze bardzo inteligentny ale jednak bełkot. To się na pewno zmieni bardzo szybko, szczególnie po połączeniu z Microsoftem.
W ramach eksperymentu badawczego naukowcy z firmy Axios postanowili sprawdzić, czy święcący triumfy ChatGPT byłby w stanie zdać amerykański egzamin lekarski. Co ważne, przed podejściem do egzaminu, chatbot nie był w żaden sposób do niego przygotowywany i trenowany.
Dostępne na portalu medRxiv wyniki eksperymentu wciąż jeszcze są analizowane przez specjalistów i powinny wkrótce zostać opublikowane w jednym z periodyków naukowych. Z tego, co wiadomo na chwilę obecną, ChatGPT zdał wszystkie trzy części standardowego amerykańskiego egzaminu lekarskiego. Autorzy eksperymentu wskazują, że odpowiedzi udzielone przez algorytm były spójne, dogłębne i wyczerpujące.
Komentarz
Człowiek nie ma jakiegoś szóstego zmysłu by odbierać szerokopasmową transmisję z "tamtego świata".
Nie wiem, ale dla mnie nie wymaga jakiejś przesadnej ekwilibrystyki umysłowej, by sobie wyobrazić jak anioł Gabriel przemawia do asystenta Google'a a ten mu odpowiada, hihi
- Te zadanie domowe z fizyki jest trudne. Alexa, ile trwa spopielenie człowieka?
- Spopielenie człowieka trwa dwie do trzech godzin.
- Dzięki. Ok, następne,ile to będzie pomnożone przez sześć milionów? Alexa??
Ale podobno Google w trybie pilnym zwoływało zarząd i głównych inżynierów.
Dwóch mężczyzn spotkało się na ulicy.
- Co słychać? - pyta jeden.
- Nic ciekawego - odpowiada drugi. - Pracuję, jem, sen i tak w kółko.
- A ja - mówi pierwszy - tylko jem i śpię.
a teraz opowiedz dowcip o kobietach
Kobieta wchodzi do sklepu i pyta:
- Czy macie coś, co mi pomoże wyglądać młodziej?
Sprzedawca odpowiada:
- Tak, jest tu lusterko.
opowiedz dowcip o polakach
Dwóch Polaków spotyka się na ulicy.
- Co słychać? - pyta pierwszy.
- Nic szczególnego - odpowiada drugi. - Pracuję, jem, odpoczywam i przygotowuję się do wyjazdu.
- A ja - mówi pierwszy - to tylko przygotowuję się i wyjeżdżam.
opowiedz dowcip o żydach
Żyd siedzi na ławce. Nagle zatrzymuje się obok niego drugi Żyd.
- Co słychać? - pyta pierwszy.
- Nic ciekawego - odpowiada drugi. - Pracuję, jem, spać i oszczędzam pieniądze.
- A ja - mówi pierwszy - tylko oszczędzam pieniądze.
https://innpoland.pl/189478,jak-ai-radzi-sobie-z-matura-chatgpt-rozwiazuje-arkusze
Dostępne na portalu medRxiv wyniki eksperymentu wciąż jeszcze są analizowane przez specjalistów i powinny wkrótce zostać opublikowane w jednym z periodyków naukowych. Z tego, co wiadomo na chwilę obecną, ChatGPT zdał wszystkie trzy części standardowego amerykańskiego egzaminu lekarskiego. Autorzy eksperymentu wskazują, że odpowiedzi udzielone przez algorytm były spójne, dogłębne i wyczerpujące.
https://spidersweb.pl/2023/01/chatgpt-3-claude-egzaminy-sztuczna-inteligencja.html
https://beta.openai.com/
trzeba się zalogować?
Nie da się bez logowania?
Tesla AI Day 2022
Tesla
Tylko nie każcie mi streszczać, plizz, bo jeszcze nie oglądałem