«134567

Komentarz

• Super, ALE... Ja już się stykam z wypominaniem 500+, jakbyśmy właśnie z tego powodu mieli dzieci, więc nie chcę myśleć co będzie niedługo. Siostra męża nie ma nawet jednego dziecka i ciągle psioczy, że 500+, że takim to dobrze. Zaczynam rozważać ograniczenie pewnych tematów dyskusji, ewentualnie rzadsze spotkania z ludźmi którzy przy każdej okazji kilka razy wspomną jak to nam dobrze, bo tyyyle dostajemy i żyjemy jak bogowie.
    Czasem mam ochotę zrezygnować z pobierania 500-tek i wydrukować sobie jakiś papierek w stylu "mam dzieci bo chciałam, nie pobieram dodatków".
    Wybaczcie, ulała mi się złość, tyle co wczoraj znowu tego słuchałam.
    Podziękował(a) 2beatak Izka
  • A najlepiej zignorujcie powyższy mój wpis. Popełniłam go w nerwach. :s
  • Calineczka27 powiedział(a):

A najlepiej zignorujcie powyższy mój wpis. Popełniłam go w nerwach. :s

Nie dziwię się że się wkurzasz. Takie gadanie jest wredne i niesprawiedliwe. Ja tego rządu nie trawie, ale 500 plus to bardzo dobre posunięcie. Wiele dzieciaków i rodzin skorzystało z tego w mądry i dobry sposób z korzyścią dla ogólnego rozwoju
  • @Calineczka27 ja rozumiem, proponuje dużo dzieci ludziom co by się dorobić na 500tkach mogli :)
    Mi dodatkowo zarzucają że jak mam dzieci niepełnosprawne to mi je państwo utrzymuje a im nikt nie pomaga...
    Zerowy pit, ja nie wiem czy u nas będzie korzystny, do tej pory część ulgi na dzieci odzyskiwalismy że składki zdrowotnej ale się okaże
    Podziękował(a) 1Calineczka27
  • Znów będą dzieci niewidzialne dla systemu. Te powyżej 4go. Sprawiedliwszy byłby iloraz. Czy się cieszę nie wiem, zobaczymy jak to dla nas wyjdzie całościowo bo są też negatywne zmiany z tego co czytałam, np likwidacja możliwości odpisania składki zdrowotnej.
  • Ten pomysł mi się bardzo podoba, w przeciwieństwie do wszelkich plusów. Mam alergie na socjalizm, sorry. Chciałabym, żeby był sensownie wprowadzony.
    Podziękował(a) 1Calineczka27
  • Calineczka27 powiedział(a):

Super, ALE... Ja już się stykam z wypominaniem 500+, jakbyśmy właśnie z tego powodu mieli dzieci, więc nie chcę myśleć co będzie niedługo.

Szczucie na rodziny będące beneficjentem 500+ jest programowe, systemowe i dobrze zaplanowane. Tu chodzi o politykę, nic innego.

Nawiasem mówiąc - nie tylko w kontekście 500+, pamiętaj @Calineczka27 że jesteś na wojnie. I już zawsze będziesz.

Wojnie na wielu frontach - o wiarę, o Polskę, o normalność. I to już wychodzi daleko poza doraźną politykę. Ktokolwiek będzie rządził, jakichkolwiek decyzji nie podejmie, czy będzie 500+ czy nie - nadal będziesz na wojnie. Warto się przyzwyczaić.
    Calineczka27 powiedział(a):

Czasem mam ochotę zrezygnować z pobierania 500-tek i wydrukować sobie jakiś papierek w stylu "mam dzieci bo chciałam, nie pobieram dodatków".
    Wybaczcie, ulała mi się złość, tyle co wczoraj znowu tego słuchałam.

To kapitulacja, która jest o tyle złym posunięciem, że nic nie da - może i już nie bierzesz, ale ile nabrałaś!

Ja zawsze mówię (jeśli ktoś ma resztki rozumu, bo wielu nie ma) - że to jest umowa win-win między mną a państwem: ja dostarczam obywateli czyli działam na korzyść państwa, a państwo ze mną dzieli się swoimi dochodami. I proszę się zatem do mojej umowy z państwem nie wp*dalać.
    Podziękował(a) 4Bea Calineczka27 Izka Rejczel
  • Juka powiedział(a):

Ten pomysł mi się bardzo podoba, w przeciwieństwie do wszelkich plusów. Mam alergie na socjalizm, sorry.

Ależ nie ma za co - socjalizm to są pieniądze za nic.
    500+ jest za coś, a nawet za bardzo dużo.
  • Juz z pińcet , nomen omen, razy przedstawiałam argumenty wiec nie będę tego robić znowu. Od mojego przekonania do pogardy dla kogokolwiek jest jak stąd do Wladywostoku
    Też mam dzieci i tez biorę, a z zerowego PIT nie skorzystam, ale mimo to uważam tylko ten drugi pomysł za sensowny
    Podziękował(a) 1Bea
  • Zerowy to by wystarczył VAT na wszystko dla dzieci. Wtedy żadne inne rozwiązania nie są mi potrzebne. Mam w kieszeni 23%
  • TecumSeh powiedział(a):

A ja oba ;)

Przyjmuję do wiadomości i muszę z tym żyć ;) A gadać o tym mi się nie chce, bo wiem ze ludzie odbierają to zbyt osobiście, krytykę rządowych pomysłów jako krytykę rodziny a wręcz ich rodziny. I się obrażają albo krytykującego obrażają :D
  • Ja się nie obrażam :)
    Podziękował(a) 1Juka
  • Wierzę, że Ty nie
  • A o co w ogóle chodzi? :p
  • Jeśli się przekroczy dozwolony dochód, to pit się płaci od nadwyżki czy od całości?
  • A propos zerowego pitu to mi się przypomniało https://www.money.pl/gospodarka/zerowy-pit-mial-odciazyc-mlodych-na-starcie-kariery-szef-po-prostu-obnizyl-pensje-6480310369195649a.html
    Także i 500 można obrócić przeciw ludziom i zerowy pit obrzydzić
  • Może mi ktoś wytłumaczyć ( tak żebym zrozumiała :p) o co w tym wszystkim chodzi?
  • Bo chyba nie o pieniądze
  • W czym konkretnie?
  • Nie interere mnie ukryte intencje tego pomysłu (przynajmniej na ten moment) ale dokładnie, jak to się przełoży na moje codzienne życie?
  • Agmar powiedział(a):

A propos zerowego pitu to mi się przypomniało https://www.money.pl/gospodarka/zerowy-pit-mial-odciazyc-mlodych-na-starcie-kariery-szef-po-prostu-obnizyl-pensje-6480310369195649a.html
    Także i 500 można obrócić przeciw ludziom i zerowy pit obrzydzić

Z mózgiem ludzkim da się zrobić wszystko, jak uczy KGB. Zwłaszcza że ludzie na to pozwalają.
    Kiedyś myślałem że aby sprawić byś nienawidziła przyjaciela i kochała wroga to jakaś większa sztuczka jest i potrzeba grubszego cwaniaka. Nic z tych rzeczy - to tak proste, że aż banalne. Jeśli ma się oczywiście odpowiednie przekaziory :)
  • @TecumSeh myślę że i bez przekazów się da już teraz... Grunt przygotowany solidniev
  • Agmar powiedział(a):

@TecumSeh myślę że i bez przekazów się da już teraz... Grunt przygotowany solidniev

Teraz to robota już wykonana, nic nie trzeba robić.
  • TecumSeh powiedział(a):

Agmar powiedział(a):

@TecumSeh myślę że i bez przekazów się da już teraz... Grunt przygotowany solidniev

Teraz to robota już wykonana, nic nie trzeba robić.
    Myślisz że już pójdzie gładko i bez żadnej refleksji ludzi? Ja ciągle liczę że się ludzie ogarną
  • Agmar powiedział(a):

Myślisz że już pójdzie gładko i bez żadnej refleksji ludzi? Ja ciągle liczę że się ludzie ogarną

Ten kto miał mieć refleksję to ją ma od dawna.
  • edytowano września 2021
    @TecumSeh no ma ale za mało ludzi ich ma a to napawa pesymistycznymi wizjami
    Podziękował(a) 1Bea
  • edytowano września 2021
    @Agmar , ale to obniżanie młodym to już polityka firmy. Kiepska, ale trudna do korygowania. To tak jak pracodawca płaci mniej mało lub wielodzietnym, kobietom lub mężczyznom, starym lub młodym. Dyskryminacja, ale niełatwa w zwalczaniu.
    Podziękował(a) 1Bea
  • @jan_u Ja wiem, chodzi mi o to że każde korzystne rozwiązanie można obrzydzić i wykorzystać przeciw ludziom, czy to zerowy pit czy 500 czy co tam jeszcze bedzie

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik