@kawusiowa , @Aniuszka, @Odrobinka i wszystkie inne dziergaczki - chcę zrobić chusty dla córek- jaka długość włóczki? Wiem,że są różne wzory i niektóre są bardziej włóczkożene od innych,ale jakoś orientacyjnie da się to określić? Jak coś czytałam, to wyszło mi ok 600m, będzie ok czy za mało? Druga kwestia to wielkość chusty- jak to widzicie? Dziewczyny mają 9 i 11 lat.
@blaekie, to zależy od wielu czynników, trudno powiedzieć. Na jednej z grup na Fejsie była taka tabelka z wymiarami chust robionych różnymi wzorami. Spróbuję poszukać i jak znajdę, to podeśle tu link. Najlepiej przymierz do dziewczyn jakiś kawałek materiału i zobacz, jakiej wielkości chusta by im odpowiadała. Są wzory na tyle powtarzalne, że możesz zakończyć praktycznie w dowolnym momencie.
Tak też sobie myślę, że zawsze mogę skończyć jak uznam za stosowne, ALE jeśli to mają być motki ombre,to chciałabym żeby wszystkie kolory z motka tam się pojawiły i tu mam zagwozdkę no nic, popróbuję i zobaczę.
Mam kilka kupionych wzorów jak która chce to mogę podesłać w pdf. Mnie się podobają te z mają kilka darmowych wzorów do pobrania. https://sishomemade.pl/shop . Robiłam od nich flowervalley, sislove, madalove i Nessie. Dwie pierwsze są bezpłatne. Bardzo dobrze opisany wzór i parametry włóczki dobrze opisane.
Kupionych wzorów nie można przekazywać dalej. To naruszenie praw autorskich. Z bezpłatnych ładnych mi znanych jest jeszcze: Secret Paths (bardzo włóczkożerny) Klaziena (ażurowy) Daisy Chain Small Fans Shawl Wymieniona wyżej Sislove (skrócona) - piękny wzór i jeden z częściej robionych
Jest na Fejsie grupa Kokonki - chusty i inne prace z motków ombre. Tam w zakładce Albumy jest ogrom zdjęć przeróżnych chust z linkami do autorów i wzorów, jedne płatne, inne darmowe. Znalazłam tez takie ciekawe narzędzie:
A jak wpiszecie w wyszukiwarkę "tabela", to wyskoczy w pdf z wymiarami chust.
Komentarz
Szykujemy się na targi średniowieczne w Nidzicy 18-19 czerwca. Chyba obleci taka pruska pogańska kapłanka
Atsd... Musimy się spotkać @Odrobinka
Zrobiłam obrus dla Agnichy
A co do długości to myślę że dziewczyny najlepiej odpowiedzą - Odrobinka ma chyba córki w tym wieku.
Dwie pierwsze są bezpłatne. Bardzo dobrze opisany wzór i parametry włóczki dobrze opisane.
Z bezpłatnych ładnych mi znanych jest jeszcze:
Secret Paths (bardzo włóczkożerny)
Klaziena (ażurowy)
Daisy Chain
Small Fans Shawl
Wymieniona wyżej Sislove (skrócona) - piękny wzór i jeden z częściej robionych
Znalazłam tez takie ciekawe narzędzie:
A jak wpiszecie w wyszukiwarkę "tabela", to wyskoczy w pdf z wymiarami chust.