Nie znasz się druszlak i serio nie słyszałam na żywo żeby ktoś mówisz durszlak - zawsze słyszę z przestawką tego R - szok przwzylam jak się kiedyś dowiedziałam że prawidłowo jest durszlak
A co do bulw to u nas ziemniaki albo kartofle (ale w kartach menu zawsze ziemniaki)
Na Kaszubach grule. Długo nie wiedziałam o co chodzi.
A grule to czasem nie po góralsku? Pierwszy raz zetknęłam się z tą nazwą właśnie w śpiewanej na rekolekcjach czy pielgrzymkach modlitwie przed posiłkiem na góralską melodię. Po kaszubsku ziemniaki to już szybciej bulwy a "z wysoka" mówiło się po prostu kartofle u dziadków.
edit. Teraz dopiero doczytałam że Ganna4 już wyjaśniła
Haha u nas tak się mówi. Wasserwaga oczywiście, a jak to inaczej nazwać? Wąż ogrodowy to szlauch. Kamienny garnek do kiszenia małosolniaków to polonik.
Durszlak, nudle, mikrowela, wasserwaga, hełm (na kask rowerowy), blinkier ( na kierunkowskaz w samochodzie), zug ( na przeciąg), auto, tastatura ( na klawiaturę) i wiele innych.... Zastanawiam się czy to już wpływ za długiego mieszkania w Niemczech czy po prostu już wcześniej te słowa były mi znane i czasem używane zamiennie i się jskoś utrwaliły a wszyscy i tak wiedzą o co chodzi .
Haha u nas tak się mówi. Wasserwaga oczywiście, a jak to inaczej nazwać? Wąż ogrodowy to szlauch. Kamienny garnek do kiszenia małosolniaków to polonik.
O I kolejne słowo ze zmianą literową, u nas mówi się szlauf
Powojenny wpływ gastarbajterów to tanksztela. Kiedyś był cpn, a tak od pocz.lat 90-tych mówią u nas tanksztela. Ta nasza polska stacja benzynowa nieco przydługawa.
Aż mi się przypomniało w Szwecji Paweł był i ich jakby Szef szwedzki miał talent do języków i korzystając ze oni dużo po Polsku mówili to się od nich uczył i mówi tak do mojego meza: Johny duża poziomica a mała? Paweł do niego no kombinuj kombinuj, jego odpowiedź: poziomiczek? I teraz często się zdarza że jak ktoś chce mała poziomice to się mówi poziomiczek
A macie jakieś szczególne określenie na trzepak? u nas to jest klopsztanga. Dzieciaki uwielbiają siedzieć na "klopce" i robić na niej sztuczki gimnastyczne
I w ogóle była kiedyś świetna stronka klopsztanga.eu Ze śląskimi memami xD i tak jak nie jestem rodowitą Ślązaczką i śląskiego nie znam, tak zawsze padałam ze śmiechu
Komentarz
A co do bulw to u nas ziemniaki albo kartofle (ale w kartach menu zawsze ziemniaki)
Po kaszubsku ziemniaki to już szybciej bulwy a "z wysoka" mówiło się po prostu kartofle u dziadków.
edit. Teraz dopiero doczytałam że Ganna4 już wyjaśniła
Wasserwaga oczywiście, a jak to inaczej nazwać?
Wąż ogrodowy to szlauch.
Kamienny garnek do kiszenia małosolniaków to polonik.
ale szlauch.
Durszlak w moich rodzinnych stronach, tutaj raczej sitko.
Ta nasza polska stacja benzynowa nieco przydługawa.
waserwaga i szlaufwaga
tanksztela
bonclok - kamienny garnek do kiszenia
Ze śląskimi memami xD i tak jak nie jestem rodowitą Ślązaczką i śląskiego nie znam, tak zawsze padałam ze śmiechu