Pobłogosław panie z wysokiego nieba Hej! Coby na tym stole nie zabrakło chleba Nie zabrakło chleba, nie zabrakło gruli Hej! Ani twej miłości do naszej Matuli
Pobłogosław panie z wysokiego nieba Hej! Coby na tym stole nie zabrakło chleba Nie zabrakło chleba, nie zabrakło gruli Hej! Ani twej miłości do naszej Matuli
O tak to szło
Tak. I myślałam, że tu o jakąś kaszę (grykę?) chodzi.
Dolny Śląsk, to kartofle lub ziemniaki. Grule przywieźliśmy z Podhala, wraz z tą samą przyśpiewka, co @Shrekowa.
U nas w domu tylko ziemniaki.
Miałam kiedyś koleżankę na studiach, mieszkałyśmy razem, w zasadzie we trzy, wszystkie z innych regionów Polski, czasem się wymieniałyśmy spostrzeżeniami na temat naszych regionalizmów.
Najlepiej nam wychodzilo: - reklamówka Dolny Śląsk - zrywka Wielkopolska - foliowka Kujawsko-Pomorskie
W naszych rodzinnych stronach na granicy Podkarpacia i Małopolski to się dziwnie odmienia np jest pół litry wody, albo.półtorej metra żeby jeszcze wspomnieć o w każdym bądź razie. Też w terminologii stolarskiej Jest dużo naleciałości np culaga, . Co to siatek i reklamówek jeszcze torba. U nas na południu zawsze brało się torbę albo siatkę.
Komentarz
Wyobrażam sobie jaki musiałby być z charakteru pies o imieniu Pantofel
Nie rozumiem tylko tych co do eleganckiego stroju chcieliby je nosić. U nas inny dress code
Kartofle to niemieckie
A wcześniej było jeszcze - ukop pyrków na obiad.
Hej! Coby na tym stole nie zabrakło chleba
Nie zabrakło chleba, nie zabrakło gruli
Hej! Ani twej miłości do naszej Matuli
O tak to szło
Nie jestem mocna w te klocki.
U nas w domu normalne ziemniaki.
Grule przywieźliśmy z Podhala, wraz z tą samą przyśpiewka, co @Shrekowa.
U nas w domu tylko ziemniaki.
Miałam kiedyś koleżankę na studiach, mieszkałyśmy razem, w zasadzie we trzy, wszystkie z innych regionów Polski, czasem się wymieniałyśmy spostrzeżeniami na temat naszych regionalizmów.
Najlepiej nam wychodzilo:
- reklamówka Dolny Śląsk
- zrywka Wielkopolska
- foliowka Kujawsko-Pomorskie
Wielkopolskie - kaloryfer
Kujawsko - Pomorskie - grzejnik
Kaloryfer na zmianę z grzejnikiem - jako rzecze @Calineczka27
Też w terminologii stolarskiej Jest dużo naleciałości np culaga, .
Co to siatek i reklamówek jeszcze torba. U nas na południu zawsze brało się torbę albo siatkę.
a to rogolka
a chochla to - kielnia