Spodobało mi się: Kiedy w Tradycji zaczęłam siedzieć bez męża, a z czasem i bez dzieci (najmłodsi chłopcy z tatusiem), doświadczyłam, że Pan Bóg daje mojej duszy odpoczynek. I ma to sens. Ale musiałam do tego dorosnąć. Wydaje mi się, że wcześniej byłoby to NIEWYOBRAŻALNE dla mnie. A w praktyce jak rodziny potrzebują być bliżej siebie, żeby sobie pomagać (np. z małymi dziećmi), to nie ma problemów ze staniem obok siebie czy razem.
Napisałem komentarz na YT pod filmikiem x. Szymona Bańki (Szkoły Akwinaty) Czy Adam to stado małpoludów?
Dlaczego chrzcicie wiernych chrztem janowym a potem udzielacie im izajaszowego bierzmowania? "Paweł przeszedł okolice wyżej położone, przybył do Efezu i znalazł jakichś uczniów1. 2 Zapytał ich: «Czy otrzymaliście Ducha Świętego, gdy przyjęliście wiarę?» A oni do niego: «Nawet nie słyszeliśmy, że istnieje Duch Święty». 3 «Jaki więc chrzest przyjęliście?» - zapytał. A oni odpowiedzieli: «Chrzest Janowy». 4 «Jan udzielał chrztu nawrócenia, przemawiając do ludu, aby uwierzyli w Tego, który za nim idzie, to jest Jezusa» - powiedział Paweł. 5 Gdy to usłyszeli, przyjęli chrzest w imię Pana Jezusa. 6 A kiedy Paweł włożył na nich ręce, Duch Święty zstąpił na nich. Mówili też językami i prorokowali. 7 Wszystkich ich było około2 dwunastu mężczyzn."
"Ci ludzie nie są wcale pijani, jak sądzicie. Jest dopiero trzecia godzina dnia. 16Ale spełnia się właśnie zapowiedź proroka Joela. 17Tak mówi Bóg: W dniach ostatecznych wyleję mojego Ducha na każde stworzenie. I będą prorokować wasi synowie i wasze córki, młodzieńcy wasi będą mieć widzenia, a starcy – sny. 18Także na moich [niewolników i niewolnice] w tych dniach wyleję mojego Ducha i będą prorokować."
"14Wreszcie ukazał się Jedenastu, gdy byli za stołem, i wyrzucał im brak wiary i zatwardziałość serca, bo nie wierzyli tym, którzy widzieli Go zmartwychwstałego.15I powiedział do nich: „Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu! 16Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, ten się potępi. 17Tym, którzy uwierzą, takie znaki będą towarzyszyć: W moje imię będą wyrzucać demony, będą mówić nowymi językami,18węże będą brać do rąk, i choćby wypili coś zatrutego, nie zaszkodzi im. Będą na chorych kłaść ręce, a ci zostaną uzdrowieni”. 19A gdy Pan Jezus to do nich powiedział, został wzięty do nieba i zasiadł po prawej stronie Boga. 20Oni zaś rozeszli się i głosili Ewangelię wszędzie, a Pan współdziałał z nimi i potwierdzał naukę znakami, które jej towarzyszyły."
Odpowiedział niejaki &lukakonrado864, ale coś słabo:
Kościół nie udziela chrztu Janowego tylko chrztu Jezusa w Imię Ojca , Syna i Ducha Świętego Mt 28, 19. Potwierdza to przytoczony przez Ciebie fragment z Dziejów Apostolskich. Gdzie Paweł udziel chrztu Jezusa a następnie sakramentu Bierzmowania.
Komentarz
Mówienie językami to nie cud
Ks. Piotr Świerczek woli Izajasza od NT. Zapewne też przyjął tylko chrzest janowy.
Kiedy w Tradycji zaczęłam siedzieć bez męża, a z czasem i bez dzieci (najmłodsi chłopcy z tatusiem), doświadczyłam,
że Pan Bóg daje mojej duszy
odpoczynek.
I ma to sens.
Ale musiałam do tego dorosnąć.
Wydaje mi się, że wcześniej byłoby to NIEWYOBRAŻALNE dla mnie.
A w praktyce jak rodziny potrzebują być bliżej siebie, żeby sobie pomagać (np. z małymi dziećmi), to nie ma problemów ze staniem obok siebie czy razem.
Czy Adam to stado małpoludów?
"Paweł przeszedł okolice wyżej położone, przybył do Efezu i znalazł jakichś uczniów1. 2 Zapytał ich: «Czy otrzymaliście Ducha Świętego, gdy przyjęliście wiarę?» A oni do niego: «Nawet nie słyszeliśmy, że istnieje Duch Święty». 3 «Jaki więc chrzest przyjęliście?» - zapytał. A oni odpowiedzieli: «Chrzest Janowy». 4 «Jan udzielał chrztu nawrócenia, przemawiając do ludu, aby uwierzyli w Tego, który za nim idzie, to jest Jezusa» - powiedział Paweł. 5 Gdy to usłyszeli, przyjęli chrzest w imię Pana Jezusa. 6 A kiedy Paweł włożył na nich ręce, Duch Święty zstąpił na nich. Mówili też językami i prorokowali. 7 Wszystkich ich było około2 dwunastu mężczyzn."
"Ci ludzie nie są wcale pijani, jak sądzicie. Jest dopiero trzecia godzina dnia. 16Ale spełnia się właśnie zapowiedź proroka Joela. 17Tak mówi Bóg: W dniach ostatecznych wyleję mojego Ducha na każde stworzenie. I będą prorokować wasi synowie i wasze córki, młodzieńcy wasi będą mieć widzenia, a starcy – sny. 18Także na moich [niewolników i niewolnice] w tych dniach wyleję mojego Ducha i będą prorokować."
"14Wreszcie ukazał się Jedenastu, gdy byli za stołem, i wyrzucał im brak wiary i zatwardziałość serca, bo nie wierzyli tym, którzy widzieli Go zmartwychwstałego.15I powiedział do nich: „Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu! 16Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, ten się potępi. 17Tym, którzy uwierzą, takie znaki będą towarzyszyć: W moje imię będą wyrzucać demony, będą mówić nowymi językami,18węże będą brać do rąk, i choćby wypili coś zatrutego, nie zaszkodzi im. Będą na chorych kłaść ręce, a ci zostaną uzdrowieni”.
19A gdy Pan Jezus to do nich powiedział, został wzięty do nieba i zasiadł po prawej stronie Boga. 20Oni zaś rozeszli się i głosili Ewangelię wszędzie, a Pan współdziałał z nimi i potwierdzał naukę znakami, które jej towarzyszyły."
Odpowiedział niejaki &lukakonrado864, ale coś słabo:
Potwierdza to przytoczony przez Ciebie fragment z Dziejów Apostolskich. Gdzie Paweł udziel chrztu Jezusa a następnie sakramentu Bierzmowania.