Nie mam teraz jak sprawdzić. Ale Pilos są tańsze, jednak rzadsze, mają skrobię modyfikowaną oraz mają thermophilusa. Plantony miały lepszy skład, a przez to że gęstsze to na to samo wychodziło. Nie wiem jak teraz,bo składy się mógł zmienić.
Ale i tak najlepsza jest śmietana Planton Creamo. Najlepszy skład, gęsta. Wolę tłuszcz w składzie niż zagęstniki.
Znajoma poprosiła mnie o zrobienie na komunię jakiegos ciasta/deseru 3xbez Nie mam doseiadczenia. Postanowiłam przerobic ten przepis. Płatki bezglutenowe, jogurt roslinny zamiast krowiego, agar zamiast zelatyny. Ma to sdns? https://gotujzcukiereczkiem.pl/ciastka/desernik-chia-z-mango/
@Nigella tę masę białą możnaby też zrobić z tapioki, tak, jak w tym przepisie: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kokosowy-pudding-z-tapioki-z-mango Wychodzi bardzo gęsta, więc spokojnie utrzyma się w tortownicy. Są gotowe galaretki na agarze z firmy celiko, mogłabyś też je wykorzystać na górę. Bardzo smaczne, zwłaszcza polecam ananasowa.
W Auchan, bo zazwyczaj tam zamawiamy zakupy online, ale na pewno są też w Carrefour (i tapioka i galaretki). Tylko jakbyś je wykorzystywała, to po gotowaniu one bardzo szybko gęstnieją. Najlepiej sobie zrobić próbę z jedną, jak się zachowuje, bo to całkiem inna rzecz niż taka zwykła na żelatynie. Ale myślę, że to duże ułatwienie.
A tak zapytam: do czego się przydaje taka bezbarwna galaretka? Czy to będzie przybranie do tortu komunijnego? Szczerze mówiąc to nie wiedziałam, że takie bezbarwne istnieją.
Moja beza mi nie wyszła, chyba zrobiłam za grubą, pięknie się upiekła z zewnątrz, po czym oklapla i już się nie dopiekla w środku, ale w smaku wierzchnia warstwa, jak prawdziwa, więc będę jeszcze kombinować z cieńszymi plackami
A co do tej gerbery, to widziałam filmik, jak to się robi, myślę, że jak ktoś wprawiony, to czasowo podobnie, jak dekorowanie porządnego tortu, ale trzeba mieć specjalne narzędzia. Żal by mi było kroić taki torcik
Komentarz
Jak położysz na wysoką paterę, to będzie extra. Podpowiem Ci, że proste do zrobienia, jeśli będą dzieci zejdzie w mgnieniu oka.
Plantony miały lepszy skład, a przez to że gęstsze to na to samo wychodziło. Nie wiem jak teraz,bo składy się mógł zmienić.
Ale i tak najlepsza jest śmietana Planton Creamo. Najlepszy skład, gęsta. Wolę tłuszcz w składzie niż zagęstniki.
Nie mam doseiadczenia. Postanowiłam przerobic ten przepis.
Płatki bezglutenowe, jogurt roslinny zamiast krowiego, agar zamiast zelatyny. Ma to sdns?
https://gotujzcukiereczkiem.pl/ciastka/desernik-chia-z-mango/
Wychodzi bardzo gęsta, więc spokojnie utrzyma się w tortownicy.
Są gotowe galaretki na agarze z firmy celiko, mogłabyś też je wykorzystać na górę. Bardzo smaczne, zwłaszcza polecam ananasowa.
A gdzie kupujesz tapiokę i te galaretki?
Innych przejrzystych w Sparze nie ma.
Zawsze mnie zachwycają