Ciastka zdrowsze i mniej zdrowe

13

Komentarz

  • Najłatwiej, to kupić owoce mrożone i zrobić tort galaretka. Rozne owoce mrozone i rozne smaki galaretek.

    Jak położysz na wysoką paterę, to będzie extra. Podpowiem Ci, że proste do zrobienia, jeśli będą dzieci zejdzie w mgnieniu oka.
  • mamlu powiedział(a):

    Są nadal w Lidlu.

    Od niedawna sa tez tańsze jogurty: Pilosy kokosowe. Korzystamy z tych.
    Podziękował(a) 1mamlu
  • Nie mam teraz jak sprawdzić. Ale Pilos są tańsze, jednak rzadsze, mają skrobię modyfikowaną oraz mają thermophilusa.
    Plantony miały lepszy skład, a przez to że gęstsze to na to samo wychodziło. Nie wiem jak teraz,bo składy się mógł zmienić.

    Ale i tak najlepsza jest śmietana Planton Creamo. Najlepszy skład, gęsta. Wolę tłuszcz w składzie niż zagęstniki.
  • Znajoma poprosiła mnie o zrobienie na komunię jakiegos ciasta/deseru 3xbez
    Nie mam doseiadczenia. Postanowiłam przerobic ten przepis.
    Płatki bezglutenowe, jogurt roslinny zamiast krowiego, agar zamiast zelatyny. Ma to sdns?
    https://gotujzcukiereczkiem.pl/ciastka/desernik-chia-z-mango/
  • @Nigella tę masę białą możnaby też zrobić z tapioki, tak, jak w tym przepisie: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kokosowy-pudding-z-tapioki-z-mango
    Wychodzi bardzo gęsta, więc spokojnie utrzyma się w tortownicy.
    Są gotowe galaretki na agarze z firmy celiko, mogłabyś też je wykorzystać na górę. Bardzo smaczne, zwłaszcza polecam ananasowa.
  • @mamlu dzięki!
    A gdzie kupujesz tapiokę i te galaretki?
  • W Auchan, bo zazwyczaj tam zamawiamy zakupy online, ale na pewno są też w Carrefour (i tapioka i galaretki). Tylko jakbyś je wykorzystywała, to po gotowaniu one bardzo szybko gęstnieją. Najlepiej sobie zrobić próbę z jedną, jak się zachowuje, bo to całkiem inna rzecz niż taka zwykła na żelatynie. :) Ale myślę, że to duże ułatwienie.
  • Dzięki. Carrefour w moim zasięgu
  • Kupiłam a Spar taką galaretkę. Nie wiem czy są inne?
  • Mam taką, @Nigella, jeszcze nie zrobiłam. Ale z ciekawości dorzucilam do zakupów.

    Innych przejrzystych w Sparze nie ma.
  • A tak zapytam: do czego się przydaje taka bezbarwna galaretka? Czy to będzie przybranie do tortu komunijnego? Szczerze mówiąc to nie wiedziałam, że takie bezbarwne istnieją.
  • Mam zamiar zrobic to ciasto:

  • W ogole ostatnio się wyżywam w ciastach robionych dla znajomych- sezon komunijny. :)
  • @Rejczel można zrobić takie śliczności z tą galaretką:

    Podziękował(a) 1Rejczel
  • A ja wstawiłam właśnie bezę z cieciorki do pieca. Ubiła się super, zobaczymy czy się wysuszy ładnie.
    Podziękował(a) 1Nigella
  • @mamlu moze kiedyś sie pokuszę o takie cudo.
    Zawsze mnie zachwycają
  • A beza z cieciorki z jskim słodziwem?
  • Mnie też. Chciałabym kiedyś nauczyć się takiej techniki, bo efekt jest jak dla mnie powalający :)
  • Nigella powiedział(a):

    A beza z cieciorki z jskim słodziwem?

    Zrobiłam ze zwykłym cukrem drobnym i odrobiną mąki ziemniaczanej, bo lubię takie kleiste. Zobaczymy co z tego eksperymentu wyjdzie.
  • mamlu powiedział(a):

    @Rejczel można zrobić takie śliczności z tą galaretką:

    Ooooo jaaaaaaa.....to już Oxford kulinarny, ja na razie w zerówce i szlaczki, szlaczki.
  • Co to? To prawdziwy kwiatek jest? Gerbery są jadalne? Ble...
  • To jest chyba jadalny wydruk na opłatku albo coś w tym stylu, prawda?
  • AgataZi powiedział(a):

    Co to? To prawdziwy kwiatek jest? Gerbery są jadalne? Ble...

    @AgataZi to sie robi z masy. Wstrzykując ją w galaretkę. Sporo zabawy...
  • O kurcze, to szacun. Myślałam, że to po prostu położony na dnie salaterki kwiatek, zalany galaretką, potem reszta ciasta. I po stężeniu wyłożone...
  • Wracam do swoich "śluczków" :p Idę smażyć racuchy i nakładać na patelnię masę taką dużą paciochą.
  • Moja beza mi nie wyszła, chyba zrobiłam za grubą, pięknie się upiekła z zewnątrz, po czym oklapla i już się nie dopiekla w środku, ale w smaku wierzchnia warstwa, jak prawdziwa, więc będę jeszcze kombinować z cieńszymi plackami :)
  • A co do tej gerbery, to widziałam filmik, jak to się robi, myślę, że jak ktoś wprawiony, to czasowo podobnie, jak dekorowanie porządnego tortu, ale trzeba mieć specjalne narzędzia. Żal by mi było kroić taki torcik ;)
  • W smaku szału nie ma.
  • @Rejczel, widziałam owoce zaleane taka galaretka, gęsto od owoców i w formie tortu wyglądało przepięknie.
    Podziękował(a) 1Rejczel
  • Jak dobrze, że jest ten wątek! :) Można się dowiedziec tyłu ciekawych rzeczy.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik