Ciastka zdrowsze i mniej zdrowe

Robiłam ciastka kokosanki z kaszy jaglanej i mam problem, wyszły gorzkawe i myślę że to wina kaszy, coś sknociłam przy gotowaniu, wiem że trzeba przelać ciepłą wodą, ale może za słabo przelewam albo to wrzątek musi być?
«134

Komentarz

  • Z tego przepisu korzystałam

  • Rejczel powiedział(a):

    @Agmar wrzątek.

    Wrzątek? Kurcze nie pomyślała bym że ciepła woda to wrzątek ale dzięki, zrobię kolejne podejście i liczę że ciastka nie będą już gorzkie :)
  • No ja mam takie doświadczenie, że taka bardzo-bardzo gorąca woda (wrzątku mi się nie chce gotować... Ale to ja ;)). I dłuższą chwilę przelewam. Albo na patelni suchej chwilę podgrzewam - tak, żeby zapachniało orzechowo.
  • @Rien o orzechowo już mi się podoba :p
  • A ma której scprzepis na jakieś ciastka korzenne? Tylko nie pierniczki
  • edytowano kwietnia 2021
    Agmar powiedział(a):

    A ma której scprzepis na jakieś ciastka korzenne? Tylko nie pierniczki

    Polecam ten przepis:
    https://ervegan.com/2016/01/ciastka-marchewkowe/

    Do marchewki bardzo pasują przyprawy korzenne. Zamiast imbiru kardamonu i cynamonu z przepisu, można dodać po prostu przyprawę piernikową.
    Podziękował(a) 1Agmar
  • A ja zrobiłam na niedzielę tartę kokosową z kremem jaglanym. Pycha. Polecam :D Wprawdzie to nie ciasteczka, ale nie będę dodatkowych zdrowych wątków tworzyć :)
    Robiłam z mąki bezglutenowej, ale można zastąpić ją taką samą ilością mąki z glutenem

    Ciasto:
    1/2 szkl mąki kukurydzianej
    1/2 szkl mąki kokosowej (lub wiórków kokosowych)
    3 łyżki oleju kokosowego lub masła
    2 łyżki miodu
    1 jajko (ewentualnie)

    Czekoladowy krem jaglany:
    pół szkl kaszy jaglanej
    250 ml wody lub mleka (roślinnego lub krowiego)
    10 dkg orzechów laskowych , nerkowca lub sezamu
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka kokosowego z puszki
    pół tabliczki gorzkiej czekolady (80 %)
    Szczypta cynamonu
    3 łyżki miodu lub syropu z agawy
    konfitura z truskawek lub przesmażone w garnku owoce ze szczyptą cynamonu i kardamonu (u mnie był domowy dżem z czarnej porzeczki)

    Składniki na ciast zagnieść i zostawić na godzinę w lodówce.
    Wyłożyć do formy i delikatnie ugnieść. Piec 15-20 min w temp 180 st do zrumienienia.

    Kaszę dokładnie przepłukać pod gorącą wodą, aby usunąć goryczkę i ugotować w wodzie lub mleku.
    Orzechy drobno posiekać, czekoladę rozpuścić z odrobiną mleka kokosowego.
    Ugotowaną kaszę zblendować z pozostałymi składnikami i czekoladą. Dodać orzechy i wymieszać.
    Na upieczony spód wyłożyć warstwę konfitury. Na to masę jaglaną. Można posypać wiórkami kokosowymi
    Podziękował(a) 1Agmar
  • Agmar powiedział(a):

    Rejczel powiedział(a):

    @Agmar wrzątek.

    Wrzątek? Kurcze nie pomyślała bym że ciepła woda to wrzątek ale dzięki, zrobię kolejne podejście i liczę że ciastka nie będą już gorzkie :)
    @Agmar jak gotuję kaszę jaglaną, to ją najpierw prażę- wsypuję na pustą patelnię i tak długo się robi sama bez wody aż czuć przyjemny zapach, kolor wtedy jest leciuteńko ciemniejszy. Zalewam wodą- obojętnie jaką, do tego sól i się już gotuje, jak zwykle.
  • Ja jak Paulina robię.

    A propos pysznych ciast Paulina pisz tu przepis na ciasto z niedzieli. To z truskawkami.
    Mniiaaam, właśnie ostatni kawałek zniknął z lodówki..
  • Gloria6 powiedział(a):

    Ja jak Paulina robię.

    A propos pysznych ciast Paulina pisz tu przepis na ciasto z niedzieli. To z truskawkami.
    Mniiaaam, właśnie ostatni kawałek zniknął z lodówki..

    Proszzzzz:

    https://www.mojewypieki.com/przepis/kremowa-kostka-truskawkowa
  • Pomocy!
    Prosty i pyszny przepis na tort bez:
    pszenicy
    kurzych jaj
    mleka
    to...
    @Katarzyna, @AB_ , pomożecie?
  • Bagata powiedział(a):

    Pomocy!
    Prosty i pyszny przepis na tort bez:
    pszenicy
    kurzych jaj
    mleka
    to...
    @Katarzyna, @AB_ , pomożecie?

    Znam tylko jeden: pier...lę, nie robię.
  • Z maki migdałowej z kremem z kokosa, tyle wiem, z tego robiła pani, u której zamawiałam. Może znajdziesz coś z tych składników.
    Podziękował(a) 1Bagata
  • Pamiętajcie, żeby roztropnie wybierać chrzestnych dla dzieci. Nie takie ważne czy religijni, ważne, żeby nie mieli dzieci alergików, bo potem trzeba takie wygibasy robić, jakby człowiek miał mało problemów w życiu :D
  • To było z mielonych migdałów i mleka kokosowego dokładniej.
  • To ma byc klasyczny(prawie) tort- tort czy puszne ciasto na wypasie?
  • Nie wiem, chyba raczej tort... Chociaż przepis na inne ciasto też chętnie przygarnę.
  • edytowano maja 2021
    @Bagata https://www.smakoterapia.pl/2013/01/prawdziwy-tort-urodzinowy-bez-cukru-glutenu-i-nabialu-weganski/ może to?
    Albo
    https://ervegan.com/2017/06/weganski-tort-z-truskawkami/ - tylko pszenicę zamień na orkisz (chyba że orkisz też nie może być)
    To są dwa blogi z których mi przepisy udają się zawsze
    Podziękował(a) 1Bagata
  • A ja potrzebuję przepis na zwykly smaczny tort dla chrześniaka, mój problem to słabo rosnący lub opadający biszkopt, warzaca sie masa budyniową i zero zdolności artystycznych :p
  • Beza z bitą śmietaną.
  • @Bagata a może Ty zrób bezę z wody po cieciorce zamiast białka kurzego z owocami? Ewentualnie z ubitą śmietanką z kokosa.
    Podziękował(a) 1ola_g
  • O! Brzmi dobrze! Ale czy coś takiego wychodzi?
  • Podobno wychodzi, jutro albo pojutrze będę próbować, bo mam akurat w lodówce zalewę z cieciorki, to dam znać. ;)
    Podziękował(a) 1Bagata
  • To chyba najlepszy pomysł z tą bezą
    Podziękował(a) 1Bagata
  • Ewentualnie bym zrobiła tartę na kruchym bezglutenowym + krem budyniowy owsiany (dziś robiłam, zaraz podrzucę przepis): + truskawki albo inne owoce na górę.
    Podziękował(a) 1Bagata
  • edytowano maja 2021
    https://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-z-kremem-budyniowym-i-rabarbarem
    Z tego robiłam tylko zamiast mleka krowiego użyłam mleko owsiane, zrobiłam z żółtkami, ale dałam tylko dwa, bez żółtek na 100% też wyjdzie przyzwoity krem. Smakuje jak budyń. :)
    e: literówki
    Podziękował(a) 1Bagata
  • Ale powiedzcie tak szczerze, czy te torty są naprawdę smaczne? Dla takiego podniebienia przyzwyczajonego do standardowych smaków?
    Okropna jestem pewnie, ale te wszystkie cieciorki, budynie owsiane, jaglanki, mąki gryczane, jakoś mi nie działają dobrze na wyobraźnię...
  • To tort z okazji pierwszej komunii mojego syna, chciałabym, żeby był piękny i pyszny. No i żeby goście alergicy też mogli zjeść, ale wiecie...

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik