Ciastka zdrowsze i mniej zdrowe
Robiłam ciastka kokosanki z kaszy jaglanej i mam problem, wyszły gorzkawe i myślę że to wina kaszy, coś sknociłam przy gotowaniu, wiem że trzeba przelać ciepłą wodą, ale może za słabo przelewam albo to wrzątek musi być?
Komentarz
https://ervegan.com/2016/01/ciastka-marchewkowe/
Do marchewki bardzo pasują przyprawy korzenne. Zamiast imbiru kardamonu i cynamonu z przepisu, można dodać po prostu przyprawę piernikową.
Robiłam z mąki bezglutenowej, ale można zastąpić ją taką samą ilością mąki z glutenem
Ciasto:
1/2 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl mąki kokosowej (lub wiórków kokosowych)
3 łyżki oleju kokosowego lub masła
2 łyżki miodu
1 jajko (ewentualnie)
Czekoladowy krem jaglany:
pół szkl kaszy jaglanej
250 ml wody lub mleka (roślinnego lub krowiego)
10 dkg orzechów laskowych , nerkowca lub sezamu
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka kokosowego z puszki
pół tabliczki gorzkiej czekolady (80 %)
Szczypta cynamonu
3 łyżki miodu lub syropu z agawy
konfitura z truskawek lub przesmażone w garnku owoce ze szczyptą cynamonu i kardamonu (u mnie był domowy dżem z czarnej porzeczki)
Składniki na ciast zagnieść i zostawić na godzinę w lodówce.
Wyłożyć do formy i delikatnie ugnieść. Piec 15-20 min w temp 180 st do zrumienienia.
Kaszę dokładnie przepłukać pod gorącą wodą, aby usunąć goryczkę i ugotować w wodzie lub mleku.
Orzechy drobno posiekać, czekoladę rozpuścić z odrobiną mleka kokosowego.
Ugotowaną kaszę zblendować z pozostałymi składnikami i czekoladą. Dodać orzechy i wymieszać.
Na upieczony spód wyłożyć warstwę konfitury. Na to masę jaglaną. Można posypać wiórkami kokosowymi
A propos pysznych ciast Paulina pisz tu przepis na ciasto z niedzieli. To z truskawkami.
Mniiaaam, właśnie ostatni kawałek zniknął z lodówki..
https://www.mojewypieki.com/przepis/kremowa-kostka-truskawkowa
Prosty i pyszny przepis na tort bez:
pszenicy
kurzych jaj
mleka
to...
@Katarzyna, @AB_ , pomożecie?
Albo
https://ervegan.com/2017/06/weganski-tort-z-truskawkami/ - tylko pszenicę zamień na orkisz (chyba że orkisz też nie może być)
To są dwa blogi z których mi przepisy udają się zawsze
Z tego robiłam tylko zamiast mleka krowiego użyłam mleko owsiane, zrobiłam z żółtkami, ale dałam tylko dwa, bez żółtek na 100% też wyjdzie przyzwoity krem. Smakuje jak budyń.
e: literówki
Okropna jestem pewnie, ale te wszystkie cieciorki, budynie owsiane, jaglanki, mąki gryczane, jakoś mi nie działają dobrze na wyobraźnię...