Ciastka zdrowsze i mniej zdrowe

24

Komentarz

• Może być też tort lodowy sorbetowy, pięknie wygląda i pyszny, ale też zamawiałam.
  • Tort nie wiem ale siostra Brownie robiła z cieciorki i pyszne było :)
  • Brownie z cieciorki całkiem ok.
  • A ja przed chwilą wsadziłam do lodówki coś takiego :p biszkopt, cząstki pomarańczy zalane galaretką, czekoladowa pianką. Na jutro do kawy dla znajomych

• Obierałaś pomarańcze z białych błonek?
  • Z grubsza...
    Podziękował(a) 1ola_g
  • edytowano maja 2021
    Mam jeszcze takie propozycje:
    1) tort lodowy:
    https://www.countryliving.com/food-drinks/recipes/a43073/blue-bell-ice-cream-bombe-recipe/
    Możnaby zrobić z sorbetów, albo lodów na śmietance kokosowej
    2) druga opcja to jest przekładaniec w takiej formie silikonowej (ja robię w takiej jak na babkę z kominkiem, lub w takiej różowej bez dziurki w środku z Ikei do ciasta, ale moja mama ma oryginalną tupperware liliana i to jest bajka)
    Np. na górę owoce z galaretką i kolejno warstwy w różnych kolorach z galaretek z jogurtem kokosowym lub owczym (jeśli goście mogą).
    Roboty prawie nic. Kolorystyka możliwa dowolna, więc można zrobić pod syna. Na górę piękna cukrowa posypka i z głowy.
    3) zabawa w normalny tort, biszkopt z jaj przepiórczych (zamiast pszennej można dodać mąki owsianej, wyjdzie, testowałam, można i na samej ziemniaczanej zrobić)
    https://www.google.com/amp/s/trocheinnacukiernia.home.blog/2014/04/23/biszkopt-na-przepiorczych-jajach/amp/
    Do tego przełożyć konfiturą/galaretką, owocami i kremem budyniowym owsianym. A na górę polewa z wegańskiej czekolady, ta np. jest smaczna bardzo:
    https://www.carrefour.pl/artykuly-spozywcze/zdrowa-zywnosc-bq/produkty-wegetarianskie/carrefour-tabliczka-weganska-z-malinami-i-migdalami-100-g?gclid=Cj0KCQjw4cOEBhDMARIsAA3XDRiMVIaWIdW5lS5ZFKgAFem8fMx1eL-f2S-mH4g4r1_AotDk3HQY1F0aAhGXEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

P.S. @Bagata, tak tylko napiszę, jako mama alergików. To zawsze bardzo miłe, że ktoś myśli o moich dzieciach i przygotowuje coś, co mogą zjeść, ale ja tego nie oczekuje. Zawsze w takich okolicznościach to ja staram się przywozić coś, co moje dzieci mogą zjeść jako alternatywę i traktuje to jako lekcję dla nich, żeby się nauczyły, że muszą uważać i nie mogą jeść wszystkiego. Dodatkowo u nas w świętowaniu jedzenie zawsze odgrywa bardzo ważną rolę, więc bym miała większe poważanie na to, co sobie życzy syn i zrobiła mu normalnie najpyszniejszy tort świata, w jego święto, a gościom alergikom przygotowała jakąś alternatywę typu pyszny deser owocowy. ;)
    Ale rozumiem piękny ukłon w stronę gości!
  • Wielkie dzięki, @mamlu!
  • Właśnie @Bagata - jakbyś synowi zrobiła swój popisowy, na pewno przez niego ulubiony tort, a gościom te galaretki albo bezę z ciecierzycy? Wilk syty owca cała?
    Podziękował(a) 2mamlu Skatarzyna
  • Tylko uwaga, jeśli ktoś jest mocno uczulony na jajka, jak na przykład mój syn, to przepiórczych jajek też nie może, mają bardzo podobne białka niestety...
    Podziękował(a) 1mamlu
  • Jestem tego samego zdania, co Ola. Dla syna taki wymarzony, a dietetyczny jako poboczny.
  • Zgadzam się z dziewczynami to święto syna j powinien być jego ulubiony tort, ja tylko kombinuje i się męczę, kiedy mój alergik jest numerem 1 na przyjęciu...
  • Dzięki @Zuzapola za tę informację o jajkach przepiórczych. My tylko na białko kurze i na szczęście na przepiórcze reagujemy ok.
  • Nam tak alergolog powiedziała, syn miał po jajku wstrząs anafilaktyczny i po takim czymś jajka przepiorcze też ma zabronione.
    Podziękował(a) 1mamlu
  • edytowano maja 2021
    Nie nie, tu wiem, że przepiórcze OK.
    Słuchajcie, a taki klasyczny tort, biszkopt przekładany bitą śmietaną, jak by zrobić z mąki kokosowej i jaj przepiórczych, a krem ubić ze śmietanki kokosowej? To wyjdzie? Dobre będzie?
  • Ja bym robiła normalnie z ziemniaczanej. Kiedyś tak robiłam bezglutenowy i wyszedł, ale na zwykłych jajach. Z kremem nie mam doświadczenia.
    Podziękował(a) 1Bagata
  • Nie wiem czy krem dzieciom posmakuje, no jest specyficzny.
    Podziękował(a) 1Bagata
  • edytowano maja 2021
    @Bagata, a przeszukaj w necie, na pewno są sprawdzone przepisy. Olgasmile robi dużo takich rzeczy.

Jak masz fundusze, to zamów tort wegański z cukierni i masz luz.

Dla syna zrob drugi, jeśli lubisz i chcesz. Dwa torty na jednej imprezie, to nie jest dziwne.

Podziękował(a) 1Bagata
  • @Bagata z samej mąki ziemniaczanej wychodzi fantastyczny puszysty biszkopt.
    Co do kremu nie pomogę...
    Jeszcze jedna myśl - mleko bezlaktozowe dozwolone? Czy w ogóle bezmlecznie? Gdyby to budyń na bezlaktozowym plus jest też bezlaktozowe masło...
    Podziękował(a) 1Bagata
  • Mały torcik wegański to nie jest duży koszt, a wiem z doświadczenia, że pierwszy raz jak się coś robi, to ciężko idzie.
    Podziękował(a) 1Izka
  • Mleko bezlaktozowe niestety odpada. Właśnie z tym kremem najgorsza sprawa.

Zamówiłabym, ale chyba jest za późno, bo to na najbliższą sobotę. Tam gdzie dzwoniłam, nie zdążą.
  • Z litr pulpy mango, 3 galaretki cytrynowe, mleko sojowe dla baristów(jest w lidlu),
    Galaretki rozpuścić w małej ilości wody, wymieszać z pulpą pół litra mleka ubić, wymieszać z ostudzonymi galaretkami i pulpą. Wychodzi mus, podobnie można z robić z malinami. Tylko nie wiem jak przeskoczyć biszkopt bez jajek.
    Podziękował(a) 2Bagata Juka
  • Jeżeli tylko kurzych nie może, to na kaczych wychodzą dobre ciasta.
  • Kupuję ten mus, @EluniaSylwia! Tylko co to znaczy ubić mleko sojowe? Spienić, tak?
  • Normalnie mikserem jak śmietankę.
    Ja piekę takie ciasto, dodaję jeszcze cały jogurt grecki, ale bez chyba też da radę, a może są jogurty roślinne?

• Wygląda super, dzięki!
    Podziękował(a) 1EluniaSylwia
  • A biszkopt zawsze robię z mąki ziemniaczanej, jak boisz się, że nie wyrośnie, pooszukuj trochę i daj z pół łyżeczki proszku do pieczenia.
    Podziękował(a) 1Bagata
  • Polly powiedział(a):

EluniaSylwia powiedział(a):

Normalnie mikserem jak śmietankę.
    Ja piekę takie ciasto, dodaję jeszcze cały jogurt grecki, ale bez chyba też da radę, a może są jogurty roślinne?

Są, też w Lidlu. Tzn. kiedyś były, od ponad roku nie byłam, więc nie wiem jak teraz.
    Kokosowe są, planton firma
  • Są nadal w Lidlu.
  • edytowano maja 2021
    Bagata powiedział(a):

Mleko bezlaktozowe niestety odpada. Właśnie z tym kremem najgorsza sprawa.

Zamówiłabym, ale chyba jest za późno, bo to na najbliższą sobotę. Tam gdzie dzwoniłam, nie zdążą.

@Bagata a robiłaś budyń na syropie? Np z brzoskwiń z puszki? A potem utrzeć z margaryna :) Znajoma taki robiła bo była na diecie bezmlecznej :)

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik