P.S. @Bagata, tak tylko napiszę, jako mama alergików. To zawsze bardzo miłe, że ktoś myśli o moich dzieciach i przygotowuje coś, co mogą zjeść, ale ja tego nie oczekuje. Zawsze w takich okolicznościach to ja staram się przywozić coś, co moje dzieci mogą zjeść jako alternatywę i traktuje to jako lekcję dla nich, żeby się nauczyły, że muszą uważać i nie mogą jeść wszystkiego. Dodatkowo u nas w świętowaniu jedzenie zawsze odgrywa bardzo ważną rolę, więc bym miała większe poważanie na to, co sobie życzy syn i zrobiła mu normalnie najpyszniejszy tort świata, w jego święto, a gościom alergikom przygotowała jakąś alternatywę typu pyszny deser owocowy. Ale rozumiem piękny ukłon w stronę gości!
Właśnie @Bagata - jakbyś synowi zrobiła swój popisowy, na pewno przez niego ulubiony tort, a gościom te galaretki albo bezę z ciecierzycy? Wilk syty owca cała?
Tylko uwaga, jeśli ktoś jest mocno uczulony na jajka, jak na przykład mój syn, to przepiórczych jajek też nie może, mają bardzo podobne białka niestety...
Zgadzam się z dziewczynami to święto syna j powinien być jego ulubiony tort, ja tylko kombinuje i się męczę, kiedy mój alergik jest numerem 1 na przyjęciu...
Nie nie, tu wiem, że przepiórcze OK. Słuchajcie, a taki klasyczny tort, biszkopt przekładany bitą śmietaną, jak by zrobić z mąki kokosowej i jaj przepiórczych, a krem ubić ze śmietanki kokosowej? To wyjdzie? Dobre będzie?
@Bagata z samej mąki ziemniaczanej wychodzi fantastyczny puszysty biszkopt. Co do kremu nie pomogę... Jeszcze jedna myśl - mleko bezlaktozowe dozwolone? Czy w ogóle bezmlecznie? Gdyby to budyń na bezlaktozowym plus jest też bezlaktozowe masło...
Z litr pulpy mango, 3 galaretki cytrynowe, mleko sojowe dla baristów(jest w lidlu), Galaretki rozpuścić w małej ilości wody, wymieszać z pulpą pół litra mleka ubić, wymieszać z ostudzonymi galaretkami i pulpą. Wychodzi mus, podobnie można z robić z malinami. Tylko nie wiem jak przeskoczyć biszkopt bez jajek.
Komentarz
1) tort lodowy:
https://www.countryliving.com/food-drinks/recipes/a43073/blue-bell-ice-cream-bombe-recipe/
Możnaby zrobić z sorbetów, albo lodów na śmietance kokosowej
2) druga opcja to jest przekładaniec w takiej formie silikonowej (ja robię w takiej jak na babkę z kominkiem, lub w takiej różowej bez dziurki w środku z Ikei do ciasta, ale moja mama ma oryginalną tupperware liliana i to jest bajka)
Np. na górę owoce z galaretką i kolejno warstwy w różnych kolorach z galaretek z jogurtem kokosowym lub owczym (jeśli goście mogą).
Roboty prawie nic. Kolorystyka możliwa dowolna, więc można zrobić pod syna. Na górę piękna cukrowa posypka i z głowy.
3) zabawa w normalny tort, biszkopt z jaj przepiórczych (zamiast pszennej można dodać mąki owsianej, wyjdzie, testowałam, można i na samej ziemniaczanej zrobić)
https://www.google.com/amp/s/trocheinnacukiernia.home.blog/2014/04/23/biszkopt-na-przepiorczych-jajach/amp/
Do tego przełożyć konfiturą/galaretką, owocami i kremem budyniowym owsianym. A na górę polewa z wegańskiej czekolady, ta np. jest smaczna bardzo:
https://www.carrefour.pl/artykuly-spozywcze/zdrowa-zywnosc-bq/produkty-wegetarianskie/carrefour-tabliczka-weganska-z-malinami-i-migdalami-100-g?gclid=Cj0KCQjw4cOEBhDMARIsAA3XDRiMVIaWIdW5lS5ZFKgAFem8fMx1eL-f2S-mH4g4r1_AotDk3HQY1F0aAhGXEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
P.S. @Bagata, tak tylko napiszę, jako mama alergików. To zawsze bardzo miłe, że ktoś myśli o moich dzieciach i przygotowuje coś, co mogą zjeść, ale ja tego nie oczekuje. Zawsze w takich okolicznościach to ja staram się przywozić coś, co moje dzieci mogą zjeść jako alternatywę i traktuje to jako lekcję dla nich, żeby się nauczyły, że muszą uważać i nie mogą jeść wszystkiego. Dodatkowo u nas w świętowaniu jedzenie zawsze odgrywa bardzo ważną rolę, więc bym miała większe poważanie na to, co sobie życzy syn i zrobiła mu normalnie najpyszniejszy tort świata, w jego święto, a gościom alergikom przygotowała jakąś alternatywę typu pyszny deser owocowy.
Ale rozumiem piękny ukłon w stronę gości!
Słuchajcie, a taki klasyczny tort, biszkopt przekładany bitą śmietaną, jak by zrobić z mąki kokosowej i jaj przepiórczych, a krem ubić ze śmietanki kokosowej? To wyjdzie? Dobre będzie?
Jak masz fundusze, to zamów tort wegański z cukierni i masz luz.
Dla syna zrob drugi, jeśli lubisz i chcesz. Dwa torty na jednej imprezie, to nie jest dziwne.
Co do kremu nie pomogę...
Jeszcze jedna myśl - mleko bezlaktozowe dozwolone? Czy w ogóle bezmlecznie? Gdyby to budyń na bezlaktozowym plus jest też bezlaktozowe masło...
Zamówiłabym, ale chyba jest za późno, bo to na najbliższą sobotę. Tam gdzie dzwoniłam, nie zdążą.
Galaretki rozpuścić w małej ilości wody, wymieszać z pulpą pół litra mleka ubić, wymieszać z ostudzonymi galaretkami i pulpą. Wychodzi mus, podobnie można z robić z malinami. Tylko nie wiem jak przeskoczyć biszkopt bez jajek.
Ja piekę takie ciasto, dodaję jeszcze cały jogurt grecki, ale bez chyba też da radę, a może są jogurty roślinne?