Gdy Jezus usłyszał o śmierci Jana Chrzciciela, oddalił się stamtąd łodzią na pustkowie, osobno. Lecz tłumy zwiedziały się o tym i z miast poszły za Nim pieszo. Gdy wysiadł, ujrzał wielki tłum. Zlitował się nad nimi i uzdrowił ich chorych.
Kazał tłumom usiąść na trawie, następnie wziąwszy pięć chlebów i dwie ryby, spojrzał w niebo, odmówił błogosławieństwo i połamawszy chleby, dał je uczniom, uczniowie zaś tłumom. Jedli wszyscy do syta, a z tego, co pozostało, zebrano dwanaście pełnych koszy ułomków Mt 14, 13-21
A On rzekł: «Przyjdź!» Piotr wyszedł z łodzi i krocząc po wodzie, podszedł do Jezusa. Lecz na widok silnego wiatru uląkł się i gdy zaczął tonąć, krzyknął: «Panie, ratuj mnie!»
Jezus natychmiast wyciągnął rękę i chwycił go, mówiąc: «Czemu zwątpiłeś, człowiecze małej wiary?» Mt 14, 22-36
Jezus rzekł do swoich uczniów: «Jeśli kto chce pójść za Mną, niech się zaprze samego siebie, niech weźmie krzyż swój i niech Mnie naśladuje. Bo kto chce zachować swoje życie, straci je; a kto straci swe życie z mego powodu, znajdzie je. Cóż bowiem za korzyść odniesie człowiek, choćby cały świat zyskał, a na swej duszy szkodę poniósł? Mt 16,24-28
Komentarz
Jestem nędzny i pełen cierpienia, *
niech pomoc Twa, Boże, mnie strzeże.
Pieśnią chcę chwalić imię Boga *
i wielbić Go z dziękczynieniem.
Patrzcie i cieszcie się, ubodzy, *
niech ożyje serce szukających Boga.
Bo Pan wysłuchuje biednych *
i swoimi więźniami nie gardzi.
W Twojej dobroci wysłuchaj mnie, Panie
Ps 69
Ps 90
Kol 3,1-5.9-11
"wszystkim we wszystkich jest Chrystus."
obdarz mnie łaską Twego Prawa.
ufam Twoim wyrokom.
Ps 119
lecz każdym słowem, które pochodzi z ust Bożych.
Mt 4, 4b
Mt 14, 13-21
Jezus natychmiast wyciągnął rękę i chwycił go, mówiąc: «Czemu zwątpiłeś, człowiecze małej wiary?»
Mt 14, 22-36
Znowu cię zbuduję i będziesz odbudowana."
Jr 31, 1-7
pocieszę ich i rozweselę po ich troskach.
Jr 31, 10. 11-12b. 13
Mt 15, 21-28
Umieszczę swe prawo w głębi ich jestestwa i wypiszę na ich sercach.
Będę im Bogiem, oni zaś będą Mi ludem.
Jr 31, 31 - 34
i odnów we mnie moc ducha.
i wzmocnij mnie duchem ofiarnym.
pokornym i skruszonym sercem, Ty, Boże, nie gardzisz.
Stwórz, o mój Boże, we mnie serce czyste.
Ps 51
Mt 16, 13-23
«Jeśli kto chce pójść za Mną, niech się zaprze samego siebie,
niech weźmie krzyż swój
i niech Mnie naśladuje.
Bo kto chce zachować swoje życie, straci je; a kto straci swe życie z mego powodu, znajdzie je.
Cóż bowiem za korzyść odniesie człowiek, choćby cały świat zyskał, a na swej duszy szkodę poniósł?
Mt 16,24-28
Mnie też ten wątek cieszy, bo mi daje bardzo dużo.
Jak dla kogoś jeszcze jest pomocny to chwała Panu!
Cieszę się
Łk 9, 28b-36