Słowo Boże na dziś

12357110

Komentarz

• Dusza nasza oczekuje Pana.
    On jest naszą pomocą i tarczą.
    Panie, niech nas ogarnie Twoja łaska,
    według nadziei, którą pokładamy w Tobie.
    Ps 33
    Podziękował(a) 2Agmar Mle
  • Wiara jest poręką tych dóbr, których się spodziewamy, dowodem tych rzeczywistości, których nie widzimy.
  • Dzięki wierze ten, którego nazwano Abrahamem, usłuchał wezwania, by wyruszyć do ziemi, którą miał objąć w posiadanie.
    Wyszedł, nie wiedząc, dokąd idzie.
    Dzięki wierze przywędrował do Ziemi Obiecanej,

Dzięki wierze także i sama Sara, mimo podeszłego wieku, otrzymała moc poczęcia.
    Uznała bowiem za godnego wiary Tego, który udzielił obietnicy.

Hbr 11, 1-2. 8-19
    Podziękował(a) 1Agmar
  • Bo gdzie jest skarb wasz, tam będzie i serce wasze.

Szczęśliwi owi słudzy, których pan zastanie czuwających, gdy nadejdzie.

Wy też bądźcie gotowi, gdyż o godzinie, której się nie domyślacie, Syn Człowieczy przyjdzie».

Łk 12, 32-48
    Podziękował(a) 1groszek
  • Uznała bowiem za godnego wiary Tego, który udzielił obietnicy.
  • Niebo i ziemia pełne chwały Twojej
    Ps 148,
  • Bóg wezwał nas przez Ewangelię,
    abyśmy dostąpili chwały Pana naszego, Jezusa Chrystusa.
    2 Tes 2, 14
    Podziękował(a) 1Agmar
  • "(...) tylko Jego imię jest wzniosłe. *
    Majestat Jego ponad ziemią i niebem."
    Ps 148
  • To mówi Pan:

«Na pustynię chcę ją wyprowadzić i mówić do jej serca. I będzie Mi tam uległa jak za dni swej młodości,

I poślubię cię sobie na wieki, poślubię przez sprawiedliwość i prawo, przez miłość i miłosierdzie. Poślubię cię sobie przez wierność, a poznasz Pana».
    Oz 2, 16b. 17b. 21-22
    Podziękował(a) 1Nigella
  • Król pragnie twego piękna, *
    Ps 45,

• Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny».
    Mt 25, 1-13
    Podziękował(a) 2groszek Shrekowa
  • "I poślubię cię sobie na wieki, poślubię przez sprawiedliwość i prawo, przez miłość i miłosierdzie. Poślubię cię sobie przez wierność, a poznasz Pana».

Poruszyła mnie dziś kolejność: najpierw sprawiedliwość i prawo. Potem miłość i miłosierdzie. I dopiero wierność.
    To jakby rozwiązuje problem, moim zdaniem, czy Pan Bóg jest pluszowym misiem tylko do przytulania.
    Wiadomo, rozwiązania trzeba szukać w Jego słowie.
    Podziękował(a) 2AgataZi Shrekowa
  • Piękne czytania dziś
  • Mi po przeczytaniu słów:
    'Król pragnie twego piękna" od rana"gra w głowie " ta piosenka:
    "Jesteśmy piękni Twoim pięknem Panie"

Podziękował(a) 3Madzikg mamababcia ola_g
  • Kto skąpo sieje, ten skąpo i zbiera, kto zaś hojnie sieje, ten hojnie też zbierać będzie. Każdy niech przeto postąpi tak, jak mu nakazuje jego własne serce, nie żałując i nie czując się przymuszonym, albowiem radosnego dawcę miłuje Bóg.
    2 Kor 9, 6-10
  • Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli ziarno pszenicy wpadłszy w ziemię nie obumrze, zostanie tylko samo, ale jeżeli obumrze, przynosi plon obfity.

Ten, kto miłuje swoje życie, traci je, a kto nienawidzi swego życia na tym świecie, zachowa je na życie wieczne.

J 12, 24-26
  • Ci, którzy Mu zaufali, zrozumieją prawdę, wierni w miłości będą przy Nim trwali: łaska bowiem i miłosierdzie dla Jego wybranych.

Mdr 3, 1-9
  • , Bóg ich bowiem doświadczył i znalazł ich godnymi siebie. Doświadczył ich jak złoto w tyglu i przyjął ich jak całopalną ofiarę.
    Mdr 3, 1-9
    Podziękował(a) 2mamababcia TecumSeh

• Piotr podszedł do Jezusa i zapytał: «Panie, ile razy mam przebaczyć, jeśli mój brat zawini względem mnie? Czy aż siedem razy?»

Jezus mu odrzekł: «Nie mówię ci, że aż siedem razy, lecz aż siedemdziesiąt siedem razy.
    Mt 18, 21 – 19, 1
    Podziękował(a) 2groszek TecumSeh
  • edytowano sierpnia 2022
    Wtedy sługa padł mu do stóp i prosił go: „Panie, okaż mi cierpliwość, a wszystko ci oddam”. Pan ulitował się nad owym sługą, uwolnił go i dług mu darował.

..,.

„Sługo niegodziwy! Darowałem ci cały ten dług, ponieważ mnie prosiłeś. Czyż więc i ty nie powinieneś był ulitować się nad swoim współsługą, jak ja ulitowałem się nad tobą?”
    Podziękował(a) 2aqq TecumSeh
  • Bóg jest moim zbawieniem! *
    Jemu zaufam i bać się nie będę.
    Pan jest moją pieśnią i mocą *
    i On stał się moim zbawieniem.

Iz 12, 2. 3 i 4bcd. 5-6
    Podziękował(a) 3Madzikg mamababcia TecumSeh
  • tak już nie są dwojgiem, lecz jednym ciałem. Co więc Bóg złączył, niech człowiek nie rozdziela».
    Mt 19,3-12
    Podziękował(a) 2Madzikg TecumSeh
  • Polecam na stronie centrum formacji duchowej salwatorianów medytacje biblijne, szczególnie do mnie ta siostra zakonna dociera,bardzo biblijne, gleboko
  • będę was sądził, każdego według jego postępowania – mówi Pan Bóg.
    Nawróćcie się!
    Odstąpcie od wszystkich waszych grzechów, aby wam już więcej nie były sposobnością do przewiny.
    Odrzućcie od siebie wszystkie grzechy, które popełnialiście przeciwko Mnie, i uczyńcie sobie nowe serce i nowego ducha.

Dlaczego mielibyście umrzeć, domu Izraela? Ja nie mam żadnego upodobania w śmierci – mówi Pan Bóg.
    Zatem nawróćcie się, a żyć będziecie».
    Ez 18, 1-10. 13b. 30-32
  • Stwórz, Boże, we mnie serce czyste *
    i odnów we mnie moc ducha.

Boże, moją ofiarą jest duch skruszony, *
    pokornym i skruszonym sercem Ty, Boże, nie gardzisz.
    Ps 51 (50),
    Podziękował(a) 3gahana mamababcia Nigella
  • Panie, mój Boże, pośpiesz mi z pomocą.

Z nadzieją czekałem na Pana, †
    a On się pochylił nade mną *
    i wysłuchał mego wołania.

Ja zaś jestem ubogi i nędzny, *
    ale Pan troszczy się o mnie.
    Ps 40
    Podziękował(a) 2mamababcia ola_g
  • biegnijmy wytrwale w wyznaczonych nam zawodach. Patrzmy na Jezusa, który nam w wierze przewodzi i ją wydoskonala.

abyście nie ustawali, załamani na duchu

Hbr 12, 1-4
  • «Przyszedłem ogień rzucić na ziemię i jakże pragnę, ażeby już zapłonął.
    Łk 12, 49-53
    Podziękował(a) 1Madzikg
  • Z nadzieją czekałem na Pana,
    a On pochylił się nade mną
    i wysłuchał mego wołania.
    (Ps 40, 2)
    Podziękował(a) 3AgataZi groszek kudlaty01

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik