Dzięki wierze ten, którego nazwano Abrahamem, usłuchał wezwania, by wyruszyć do ziemi, którą miał objąć w posiadanie. Wyszedł, nie wiedząc, dokąd idzie. Dzięki wierze przywędrował do Ziemi Obiecanej,
Dzięki wierze także i sama Sara, mimo podeszłego wieku, otrzymała moc poczęcia. Uznała bowiem za godnego wiary Tego, który udzielił obietnicy.
«Na pustynię chcę ją wyprowadzić i mówić do jej serca. I będzie Mi tam uległa jak za dni swej młodości,
I poślubię cię sobie na wieki, poślubię przez sprawiedliwość i prawo, przez miłość i miłosierdzie. Poślubię cię sobie przez wierność, a poznasz Pana». Oz 2, 16b. 17b. 21-22
"I poślubię cię sobie na wieki, poślubię przez sprawiedliwość i prawo, przez miłość i miłosierdzie. Poślubię cię sobie przez wierność, a poznasz Pana».
Poruszyła mnie dziś kolejność: najpierw sprawiedliwość i prawo. Potem miłość i miłosierdzie. I dopiero wierność. To jakby rozwiązuje problem, moim zdaniem, czy Pan Bóg jest pluszowym misiem tylko do przytulania. Wiadomo, rozwiązania trzeba szukać w Jego słowie.
Kto skąpo sieje, ten skąpo i zbiera, kto zaś hojnie sieje, ten hojnie też zbierać będzie. Każdy niech przeto postąpi tak, jak mu nakazuje jego własne serce, nie żałując i nie czując się przymuszonym, albowiem radosnego dawcę miłuje Bóg. 2 Kor 9, 6-10
Wtedy sługa padł mu do stóp i prosił go: „Panie, okaż mi cierpliwość, a wszystko ci oddam”. Pan ulitował się nad owym sługą, uwolnił go i dług mu darował.
..,.
„Sługo niegodziwy! Darowałem ci cały ten dług, ponieważ mnie prosiłeś. Czyż więc i ty nie powinieneś był ulitować się nad swoim współsługą, jak ja ulitowałem się nad tobą?”
będę was sądził, każdego według jego postępowania – mówi Pan Bóg. Nawróćcie się! Odstąpcie od wszystkich waszych grzechów, aby wam już więcej nie były sposobnością do przewiny. Odrzućcie od siebie wszystkie grzechy, które popełnialiście przeciwko Mnie, i uczyńcie sobie nowe serce i nowego ducha.
Dlaczego mielibyście umrzeć, domu Izraela? Ja nie mam żadnego upodobania w śmierci – mówi Pan Bóg. Zatem nawróćcie się, a żyć będziecie». Ez 18, 1-10. 13b. 30-32
Komentarz
On jest naszą pomocą i tarczą.
Panie, niech nas ogarnie Twoja łaska,
według nadziei, którą pokładamy w Tobie.
Ps 33
Wyszedł, nie wiedząc, dokąd idzie.
Dzięki wierze przywędrował do Ziemi Obiecanej,
Dzięki wierze także i sama Sara, mimo podeszłego wieku, otrzymała moc poczęcia.
Uznała bowiem za godnego wiary Tego, który udzielił obietnicy.
Hbr 11, 1-2. 8-19
Szczęśliwi owi słudzy, których pan zastanie czuwających, gdy nadejdzie.
Wy też bądźcie gotowi, gdyż o godzinie, której się nie domyślacie, Syn Człowieczy przyjdzie».
Łk 12, 32-48
Ps 148,
abyśmy dostąpili chwały Pana naszego, Jezusa Chrystusa.
2 Tes 2, 14
Majestat Jego ponad ziemią i niebem."
Ps 148
«Na pustynię chcę ją wyprowadzić i mówić do jej serca. I będzie Mi tam uległa jak za dni swej młodości,
I poślubię cię sobie na wieki, poślubię przez sprawiedliwość i prawo, przez miłość i miłosierdzie. Poślubię cię sobie przez wierność, a poznasz Pana».
Oz 2, 16b. 17b. 21-22
Ps 45,
Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny».
Mt 25, 1-13
Poruszyła mnie dziś kolejność: najpierw sprawiedliwość i prawo. Potem miłość i miłosierdzie. I dopiero wierność.
To jakby rozwiązuje problem, moim zdaniem, czy Pan Bóg jest pluszowym misiem tylko do przytulania.
Wiadomo, rozwiązania trzeba szukać w Jego słowie.
'Król pragnie twego piękna" od rana"gra w głowie " ta piosenka:
"Jesteśmy piękni Twoim pięknem Panie"
2 Kor 9, 6-10
Ten, kto miłuje swoje życie, traci je, a kto nienawidzi swego życia na tym świecie, zachowa je na życie wieczne.
J 12, 24-26
Mdr 3, 1-9
Mdr 3, 1-9
Piotr podszedł do Jezusa i zapytał: «Panie, ile razy mam przebaczyć, jeśli mój brat zawini względem mnie? Czy aż siedem razy?»
Jezus mu odrzekł: «Nie mówię ci, że aż siedem razy, lecz aż siedemdziesiąt siedem razy.
Mt 18, 21 – 19, 1
..,.
„Sługo niegodziwy! Darowałem ci cały ten dług, ponieważ mnie prosiłeś. Czyż więc i ty nie powinieneś był ulitować się nad swoim współsługą, jak ja ulitowałem się nad tobą?”
Jemu zaufam i bać się nie będę.
Pan jest moją pieśnią i mocą *
i On stał się moim zbawieniem.
Iz 12, 2. 3 i 4bcd. 5-6
Mt 19,3-12
Nawróćcie się!
Odstąpcie od wszystkich waszych grzechów, aby wam już więcej nie były sposobnością do przewiny.
Odrzućcie od siebie wszystkie grzechy, które popełnialiście przeciwko Mnie, i uczyńcie sobie nowe serce i nowego ducha.
Dlaczego mielibyście umrzeć, domu Izraela? Ja nie mam żadnego upodobania w śmierci – mówi Pan Bóg.
Zatem nawróćcie się, a żyć będziecie».
Ez 18, 1-10. 13b. 30-32
i odnów we mnie moc ducha.
Boże, moją ofiarą jest duch skruszony, *
pokornym i skruszonym sercem Ty, Boże, nie gardzisz.
Ps 51 (50),
Z nadzieją czekałem na Pana, †
a On się pochylił nade mną *
i wysłuchał mego wołania.
Ja zaś jestem ubogi i nędzny, *
ale Pan troszczy się o mnie.
Ps 40
abyście nie ustawali, załamani na duchu
Hbr 12, 1-4
Łk 12, 49-53
a On pochylił się nade mną
i wysłuchał mego wołania.