Słowo Boże na dziś
Takiego wątku jeszcze nie mamy, to jest
Staram się codziennie, zwykle rano przeczytać teksty liturgiczne z dnia.
Jakiś wers czy opis "wziąć" sobie na cały dzień i jakoś go tam sobie w głowie i sercu nosić, i do niego wracać.
Codziennie bogactwo tego.
A jeszcze jest Liturgia Godzin...
Zostawiam tu miejsce - zapraszam - kto chce dać cytat, myślę raczej z Biblii i z tekstów danego dnia, bo są już inne wątki, w których można wklejać różne, mądre słowa, różnych mądrych ludzi.
Jeśli chcecie dzielcie się- co Was porusza, jest ważne, piękne. Co warto wyłuskać.
I może posłużyć jako Akt strzelisty, gdy człowiek na biegu.
Może być z komentarzem, może z dyskusją, może być tylko wklejony cytat.
Niech tu będzie taki "stół Słowa Bożego", gdzie można zajrzeć, przeczytać, podzielić się, nakarmić, jakąś Perełkę sobie wziąć...
Tyle Kościół każdego dnia daje...
Staram się codziennie, zwykle rano przeczytać teksty liturgiczne z dnia.
Jakiś wers czy opis "wziąć" sobie na cały dzień i jakoś go tam sobie w głowie i sercu nosić, i do niego wracać.
Codziennie bogactwo tego.
A jeszcze jest Liturgia Godzin...
Zostawiam tu miejsce - zapraszam - kto chce dać cytat, myślę raczej z Biblii i z tekstów danego dnia, bo są już inne wątki, w których można wklejać różne, mądre słowa, różnych mądrych ludzi.
Jeśli chcecie dzielcie się- co Was porusza, jest ważne, piękne. Co warto wyłuskać.
I może posłużyć jako Akt strzelisty, gdy człowiek na biegu.
Może być z komentarzem, może z dyskusją, może być tylko wklejony cytat.
Niech tu będzie taki "stół Słowa Bożego", gdzie można zajrzeć, przeczytać, podzielić się, nakarmić, jakąś Perełkę sobie wziąć...
Tyle Kościół każdego dnia daje...
Komentarz
"Tak mówi Pan:
«Zwabię oblubienicę i wyprowadzę ją na pustynię, i przemówię do jej serca."
"I poślubię cię sobie na wieki, poślubię przez sprawiedliwość i prawo, przez miłość i miłosierdzie. Poślubię cię sobie przez wierność, a poznasz Pana».
Oz 2, 16. 17b-18. 21-22
"Nasz Zbawiciel, Jezus Chrystus, śmierć zwyciężył,
a na życie rzucił światło przez Ewangelię."
2 Tm 1, 10b
Mt 9, 18-26
https://opoka.org.pl/liturgia
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02Pj2gjprSyZcFtM4pCyz2icgc4mMWymVb6fmZqxESg6vHBZQZS6eCjuifrHbEk7VNl&id=100013359337898
i znam owce moje, a moje Mnie znają."
J 10, 14
A widząc tłumy, litował się nad nimi, bo byli znękani i porzuceni"
Mt 9, 32-38
Uczyni wszystko co zechce.
Ps 115, 3
Zawsze szukajcie Bożego oblicza.
Śpiewajcie i grajcie Mu psalmy, *
rozsławiajcie wszystkie Jego cuda.
Szczyćcie się Jego świętym imieniem, *
niech się weseli serce szukających Pana.
Rozważajcie o Panu i Jego potędze; *
zawsze szukajcie Jego oblicza.
Pamiętajcie o cudach, które On uczynił, *
o Jego znakach, o wyrokach ust Jego.
Oz 10,1-3.7-8.12
Ps 80 (79), 2ac i 3b. 15-16 (R.: por. 4)
«Miłowałem Izraela, gdy jeszcze był dzieckiem,
Im bardziej ich wzywałem, tym dalej odchodzili ode Mnie,
A przecież Ja uczyłem chodzić,
na swe ramiona ich brałem;
oni zaś nie rozumieli, że przywracałem im zdrowie.
Pociągnąłem ich ludzkimi więzami, a były to więzy miłości.
Byłem dla nich jak ten, co podnosi do swego policzka niemowlę – schyliłem się ku niemu i nakarmiłem je.
Bogiem jestem, nie człowiekiem; pośrodku ciebie jestem Ja – Święty, i nie przychodzę, żeby zatracać».
Oz 11, 1-4. 8c-9
Niech On powściągnie nasz język
Od zgiełku, sporów i waśni
Niech nasze oczy osłoni
By nie chłonęły marności.
I z czytania:
Starajmy się więc o to, co służy sprawie pokoju i wzajemnemu zbudowaniu Rz14,19
w ogromie swej litości zgładź moją nieprawość.
Obmyj mnie zupełnie z mojej winy *
i oczyść mnie z grzechu mojego.
i odnów we mnie moc ducha.
a usta moje będą głosić Twoją chwałę.
Mt 10, 16-23
I wołał jeden do drugiego: «Święty, Święty, Święty jest Pan Zastępów. Cała ziemia pełna jest Jego chwały». "
Iz 6, 1-8
Do każdego więc, kto się przyzna do Mnie przed ludźmi, przyznam się i Ja przed moim Ojcem, który jest w niebie. Lecz kto się Mnie zaprze przed ludźmi, tego zaprę się i Ja przed moim Ojcem, który jest w niebie».
Mt 10, 24-33
«Będziesz słuchał głosu Pana, Boga swego, przestrzegając Jego poleceń i postanowień zapisanych w księdze tego Prawa; wrócisz do Pana, Boga swego, z całego swego serca i z całej swej duszy.
Polecenie to bowiem, które Ja ci dzisiaj daję, nie przekracza twych możliwości i nie jest poza twoim zasięgiem.
Słowo to jest bardzo blisko ciebie: w twych ustach i w twoim sercu, byś je mógł wypełnić».
Pwt 30, 10-14