Ja, żeby uniknąć bezsensownego myślenia i bezsenności włączam sobie na słuchawkach do spania (takie płaskie wszyte w opaskę) filmiki z grzybobrania, z buschcraftu, survivalu itp. relaksują mnie dźwięki natury, szelest liści, skrzypienie śniegu, ognisko jakieś budowanie domku w lesie, szałasu itp. Skutecznie mi to zastępuje tabletki nasenne.
@AleksandraB a u mnie w ciągu dnia nawet mam włączony śpiew ptaków. Dla mnie to jest magia. Przypominają mi się piękne chwile z dzieciństwa, kiedy z rodzicami albo z siostrą chodziliśmy po polanach, łąkach, lasach. Teraz często zabieramy z mężem dzieci na pikniki własnie na takie polany, na spacery do lasu. Cała rodzina to kocha. Mój 9 letni syn jak widzi, że mnie coś trapi, że jestem smutna, włącza mi na YouTube spiew ptaków (bo wie że to lubię) i mówi "Masz mamusia, włączyłem ci.cos, co cię uspokoi i zrelaksuje" Cudowny jest.
Wrzucę na chwilkę zdjęcia (sprzed kilku lat już) ale męża zamaże bo nie pozwala pokazywać swojego wizerunku. Oczywiście te pikniki nie zawsze tak wyglądają, że tylko chipsy jemy
Tak dosłowne. Czasem łącznie z dyskomfortem w okolicach serca, chociaż to może akurat arytmia. I tak nerw trzyma, że nawet na książce ciężko się skupić i zrozumieć.
Niektorzy twierdza ze trzeba sie fizycznie zmeczyc by napiecie przeszlo. Pobiec (nie spacer) crossfit czy kto tam co woli.
Ja, żeby uniknąć bezsensownego myślenia i bezsenności włączam sobie na słuchawkach do spania (takie płaskie wszyte w opaskę) filmiki z grzybobrania, z buschcraftu, survivalu itp. relaksują mnie dźwięki natury, szelest liści, skrzypienie śniegu, ognisko jakieś budowanie domku w lesie, szałasu itp. Skutecznie mi to zastępuje tabletki nasenne.
To jeszcze polecam to:
Cudowny usypiacz. Śpiew ptaków na tle dźwięków burzy. Kilka godzin tego cuda. Na mnie działa niezwykle kojąco
Ja właśnie nie przepadam za ptakami i deszczem. Lubię chrzest śniegu i szelest liści w czasie chodzenia po lesie, trzaskanie ogniska. No i u mnie dźwięk musi być adekwatny do obrazu a nie jakieś tam bezsensowne i wręcz żenujące ASMR. Oglądam filmik z jakiegoś buschcraftu i nawet nie wiem kiedy przenoszę się do krainy snów.
Ha ha. Kiedyś kupiłam mężowi płytę z głosami ptaków na tle muzyki, włączyłam, żeby się po pracy odstresowal. Zasnął nawet. Op paru minutach przychodzi z dziwnym wzrokiem, a z sypialni słychać natrętne skrzeczenie wron
"Ha ha. Kiedyś kupiłam mężowi płytę z głosami ptaków na tle muzyki, włączyłam, żeby się po pracy odstresowal. Zasnął nawet. Op paru minutach przychodzi z dziwnym wzrokiem, a z sypialni słychać natrętne skrzeczenie wron "
A mnie szczerze mówiąc irytują te relaksacyjne płyty z dźwiękami natury. Śpiew ptaków, płynąca woda, szelest liści nie jestem w stanie tego słuchać, chociaż w naturze lubię
A mnie szczerze mówiąc irytują te relaksacyjne płyty z dźwiękami natury. Śpiew ptaków, płynąca woda, szelest liści nie jestem w stanie tego słuchać, chociaż w naturze lubię
Do zaśnięcia to mnie tylko książka uspokaja, albo ... gadanie Tzn. staram się słuchać z YT jakiejś konferencji, pogadanki, kazania z tematów mnie interesujących. Jeśli głos gadającego niski, przyjemny to szybko odpływam
Nie spotkałam się z tym, żeby nie można było brać na raz więcej niż 100mg magnezu @AleksandraB podrzucisz źródło? Generalnie dawka dobowa to ok 400mg magnezu (jonów). Taka dawka na mnie na przykład działa przeczyszczająco więc na wszelki wypadek polecam pacjentom brać 2 x 200mg albo 100mg rano, a 200 wieczorem do osiągnięcia efektu, potem wystarczy systematycznie 100mg dziennie. Leki to w zasadzie albo MagneB6 (ok 50mg w jednej tabletce) albo MagneB6 forte lub MagnefarB6 forte(100mg w jednej tabletce, te najczęściej polecam, bo to jednocześnie cytrynian). Lekami są jeszcze Maglek i SlowMag B6 ale też mają ok 50 mg.
@ola_g źródło niemedyczne. Barbara Kazana, naturoterapeutka opowiadała, że suplementuje magnez bardzo tanio za pomocą roztworu chlorku magnezu i właśnie przestrzegała przed dawką jednorazową większa niż 100 mg jonów że względu na efekt przeczyszczajacy. U mnie to się sprawdzało przy zażywaniu SlowMag. Obecnie preferuje mleczan w leku MagneB6 plus dwie tabletki Asparginu bo zawiera potas. Regularnie to biorę na noc.
Czytałam kiedyś,że w niektórych związkach jest przeczyszczający a w innych nie. Chyba cytrynian magnezu działa przeczyszczająco.
Co do dużych dawek, to jak kiedyś leżałam na patologii ciąży widziałam,że dawali ciężarnym w pompie bardzo duże dawki magnezu przez dłuższy czas na powstrzymanie skurczów. I się zastanawiałam czy to nie szkodzi im i ich dzieciom,jaki to będzie miało wpływ.
Komentarz
Dla mnie to jest magia.
Przypominają mi się piękne chwile z dzieciństwa, kiedy z rodzicami albo z siostrą chodziliśmy po polanach, łąkach, lasach.
Teraz często zabieramy z mężem dzieci na pikniki własnie na takie polany, na spacery do lasu. Cała rodzina to kocha.
Mój 9 letni syn jak widzi, że mnie coś trapi, że jestem smutna, włącza mi na YouTube spiew ptaków (bo wie że to lubię) i mówi "Masz mamusia, włączyłem ci.cos, co cię uspokoi i zrelaksuje"
Cudowny jest.
Wrzucę na chwilkę zdjęcia (sprzed kilku lat już) ale męża zamaże bo nie pozwala pokazywać swojego wizerunku.
Oczywiście te pikniki nie zawsze tak wyglądają, że tylko chipsy jemy
To jeszcze polecam to:
Cudowny usypiacz. Śpiew ptaków na tle dźwięków burzy. Kilka godzin tego cuda. Na mnie działa niezwykle kojąco
"Ha ha. Kiedyś kupiłam mężowi płytę z głosami ptaków na tle muzyki, włączyłam, żeby się po pracy odstresowal. Zasnął nawet. Op paru minutach przychodzi z dziwnym wzrokiem, a z sypialni słychać natrętne skrzeczenie wron "
@Ganna4 , świetne!
Śpiew ptaków, płynąca woda, szelest liści nie jestem w stanie tego słuchać, chociaż w naturze lubię
A masz z nim doświadczenie?
Zastanawiam się czy warto spróbować
Generalnie dawka dobowa to ok 400mg magnezu (jonów). Taka dawka na mnie na przykład działa przeczyszczająco więc na wszelki wypadek polecam pacjentom brać 2 x 200mg albo 100mg rano, a 200 wieczorem do osiągnięcia efektu, potem wystarczy systematycznie 100mg dziennie.
Leki to w zasadzie albo MagneB6 (ok 50mg w jednej tabletce) albo MagneB6 forte lub MagnefarB6 forte(100mg w jednej tabletce, te najczęściej polecam, bo to jednocześnie cytrynian). Lekami są jeszcze Maglek i SlowMag B6 ale też mają ok 50 mg.
Obecnie preferuje mleczan w leku MagneB6 plus dwie tabletki Asparginu bo zawiera potas. Regularnie to biorę na noc.
Co do dużych dawek, to jak kiedyś leżałam na patologii ciąży widziałam,że dawali ciężarnym w pompie bardzo duże dawki magnezu przez dłuższy czas na powstrzymanie skurczów.
I się zastanawiałam czy to nie szkodzi im i ich dzieciom,jaki to będzie miało wpływ.