Napięcie nerwowe

245

Komentarz

• Bo forum to forma terapii
    Podziękował(a) 2Bea Izka
  • No i z tym czytaniem po raz kolejny tej samej, ulubionej książki też pomaga, nawet zdarza mi się, że wybieram sobie fragmenty przy których wiem, że się popłaczę, żeby spuścić trochę emocji. I filmy mam co to je w kółko oglądam. Coś znanego, bezpiecznego, o czym wiem, kiedy i jak zareaguję.
    Podziękował(a) 3Calineczka27 EluniaSylwia pawelk
  • Honi powiedział(a):

Bo forum to forma terapii

No nie. To jednak internet. Nigdy nie wiesz kto czyta to co piszesz i jak to kiedyś wykorzysta.
    W poważniejszych problemach może bardzo zaszkodzić przez rady,które utrwalą trwanie w jakiejś patologii zamiast wyprowadzenia z niej.
    Do prawdziwej terapii trzeba relacji osobowej,autentycznej, twarzą w twarz, na żywo. Z człowiekiem o dużej samoświadomości,z wiedzą i praktyką.
    Niezależny,tz.właśnie obcy,bo rodzina,przyjaciele mogą i mają prawo emocjonalnie nie unieść niektórych problemów.
  • Rogalikowa powiedział(a):

pawelk powiedział(a):

Wiesz jak to jest, jak się spaghetti myślowe uruchomi ;)

Znajdź haczyk do wyjścia, jak w "Incepcji" ;)

Ja np. (tylko się nie śmiać ;) ) jak mi się uruchamia myślenie "co to będzie" zaczynam w myślach szczegółowo planować remont i umeblowanie dowolnego znanego mi mieszkania. Tylko musi to być koniecznie coś "nierealnego," bo jakbym zaczęła planować własne to wraca "a co będzie jak...?" albo "kasy mało, a dziecko buty potrzebuje" itp.
    A widzisz, mam podobnie
    Mnożę liczby dwucyfrowe w pamięci
    Pomaga też na lęk czy strach
    Podziękował(a) 1Rogalikowa
  • I podobnie jak @EluniaSylwia
    Trwam póki zatrzaskuję za sobą kolejne drzwi
    Jak zacznę rozkminiać i analizować choćby kawałek przeszłości, zaczynam się rozsypywać...
    Chociaż pewnie żaden terapeuta by tego nie pochwalił...
  • edytowano stycznia 2022
    No jasne @olgal
    Mi chodzi o wyrzucenie z siebie tego co nas trapi, męczy...
    Nie muszę z.wszystkim lecieć do terapeuty.
    Terapeutka może nie mieć dzieci i nie zrozumie matki wielodzietnej. Natomiast tutaj już tak.
    Podziękował(a) 1Izka
  • @pawelk Budapeszt na dwa kolejne weekendy lutego poniżej stówki w dwie strony.
    Do wód pójdziesz, wina dobrego popijesz i jakoś doczołgasz się do wiosny, a wiosną :) wiosną wszystko może się zdarzyć :)
    Podziękował(a) 1Bea
  • Honi powiedział(a):

Ja się czasem zastanawiam, kto pomaga terapeutom gdy sami mają jakieś problemy.

Ja chodzę do dentystki, która leczy zęby innym dentystom. Dla mnie to dobra rekomendacja :)
  • edytowano stycznia 2022
    To jest zupełnie inna sprawa.
    Terapeuta myślę że ma trudność do przyznania się do tego, że sam ma.problem ze sobą. Że pomoga innym, a.nie potrafi sobie pomóc.
  • Agmar powiedział(a):

pawelk powiedział(a):

olgal powiedział(a):

pawelk powiedział(a):

No co ty, z obcym człowiekiem o prywatnych sprawach gadać

Paweł w chorobach ciała lekarz ogląda chore miejsce i stawia diagnozę,leki, cięcia,wycięcia chorych miejsc. I to jest ok,prawda?
    Nie znam się np. na chirurgii,specjalista się bardziej zna i nabył umiejętności,ma narzędzia, ufam,że jest w stanie pomóc i często pomaga.

W chorobach psychiki podobnie, raczej nie jesteśmy w stanie sami sobie pomóc. Też dlatego,że jesteśmy za bardzo "w środku" i z tej perspektywy niewiele widać.
    Trzeba lustra,w którym zobaczymy problemy z dalszej perspektywy i jakby do tego służy ten obcy człowiek. Dobry specjalista ma "narzędzia" żeby wydobyć na wierzch i pomóc zobaczyć przyczyny,znaleźć narzędzia,które też są w nas,by te rany zaleczyć.
    Ten obcy człowiek to właśnie może być plus,bo to co mówisz tam zostaje. To jest warsztat,gdzie wszystko rozkręcasz,czyścisz brud w większości tam zostaje...
    Wiem, że masz rację, ale chyba się tego boję.
    Do tego dochodzi moja cholerna nieśmiałość.
    Natomiast więc, czego potrzebuję, by odżyć psychiczne. Może kiedyś się uda ;)
    Nieśmiały facet co odwiedza w sensie formalnym obce osoby poznane w internecie? Ja Ci nie wierzę :D :)
    No widzisz. To zewnętrzne postrzeganie. Lata pracy i przełamywania się.
    Tylko co innego wpaść, wypić kawę, porozmawiać o luźnych tematach, pobojczyc.
    A co innego otworzyć się, ja mam nawet problem, żeby wziąć telefon i zadzwonić i wywnętrznić się.
  • A kto tej trudności nie ma ..?
    Chyba każdy, niezależnie od zawodu.
    Podziękował(a) 3Bea Izka MAFJa
  • asia powiedział(a):

No i z tym czytaniem po raz kolejny tej samej, ulubionej książki też pomaga, nawet zdarza mi się, że wybieram sobie fragmenty przy których wiem, że się popłaczę, żeby spuścić trochę emocji. I filmy mam co to je w kółko oglądam. Coś znanego, bezpiecznego, o czym wiem, kiedy i jak zareaguję.

Zarąbisty pomysł.
    Jak nie będzie brała depresja puszczam znachora :)
  • Honi powiedział(a):

Terapeuta myślę że ma trudność do przyznania się do tego, że sam ma.problem ze sobą. Że pomoga innym, a.nie potrafi sobie pomóc.

Byłby wtedy bardzo złym terapeutą.
  • pawelk powiedział(a):

Agmar powiedział(a):

pawelk powiedział(a):

olgal powiedział(a):

pawelk powiedział(a):

No co ty, z obcym człowiekiem o prywatnych sprawach gadać

Paweł w chorobach ciała lekarz ogląda chore miejsce i stawia diagnozę,leki, cięcia,wycięcia chorych miejsc. I to jest ok,prawda?
    Nie znam się np. na chirurgii,specjalista się bardziej zna i nabył umiejętności,ma narzędzia, ufam,że jest w stanie pomóc i często pomaga.

W chorobach psychiki podobnie, raczej nie jesteśmy w stanie sami sobie pomóc. Też dlatego,że jesteśmy za bardzo "w środku" i z tej perspektywy niewiele widać.
    Trzeba lustra,w którym zobaczymy problemy z dalszej perspektywy i jakby do tego służy ten obcy człowiek. Dobry specjalista ma "narzędzia" żeby wydobyć na wierzch i pomóc zobaczyć przyczyny,znaleźć narzędzia,które też są w nas,by te rany zaleczyć.
    Ten obcy człowiek to właśnie może być plus,bo to co mówisz tam zostaje. To jest warsztat,gdzie wszystko rozkręcasz,czyścisz brud w większości tam zostaje...
    Wiem, że masz rację, ale chyba się tego boję.
    Do tego dochodzi moja cholerna nieśmiałość.
    Natomiast więc, czego potrzebuję, by odżyć psychiczne. Może kiedyś się uda ;)
    Nieśmiały facet co odwiedza w sensie formalnym obce osoby poznane w internecie? Ja Ci nie wierzę :D :)
    No widzisz. To zewnętrzne postrzeganie. Lata pracy i przełamywania się.
    Tylko co innego wpaść, wypić kawę, porozmawiać o luźnych tematach, pobojczyc.
    A co innego otworzyć się, ja mam nawet problem, żeby wziąć telefon i zadzwonić i wywnętrznić się.
    To dla mnie taki wypad do obcych ludzi byłby dużo trudniejszy niż np pogadać sobie z psychologiem czy innym lekarzem, ale ja w sumie jak znajdę dobrego słuchacza to gadam i gadam i gadam...
    Podziękował(a) 1joanna_1991
  • Ja tak miewam. Teraz rzadziej, ale latem już nie mogłam wytrzymać sama ze sobą. Zaczęłam warsztaty -12 kroków rozwoju duchowego i dużo mi to daje. Czasem jak w lustrze widzę siebie w problemach innych. Zaczęło się z opóźnieniem, więc to wciąż początek, ale jestem zadowolona i na pewno nie zrezygnuję.
  • Honi powiedział(a):

Terapeuta w ogólności czy kogoś konkretnego masz na myśli ?
  • EluniaSylwia powiedział(a):

@Aneczka08 no trzeba przestawić myślenie, mi lekarka przepisała dawkę uderzeniową - 5 kropelek :)

To jest przeważający w przyrodzie gatunek lekarza. Dlatego nie jest dobrze w tej przyrodzie :#
  • Juka powiedział(a):

Honi powiedział(a):

Terapeuta w ogólności czy kogoś konkretnego masz na myśli ?
    No ogólnie. Przecież nie znam żadnego terapeuty, który może mieć ewentualne problemy.
    Podziękował(a) 1Juka
  • @Juka a jak ktoś ma taki wentylek jak pisze @Rogalikowa (Siostro! - choć ja się dowjego publicznie nie przyznam) to to dobry kierunek działania? :)
    Podziękował(a) 1Rogalikowa
  • Aha, ok. W ogólności, to ciekawy wniosek, zastanawiam się czym poparty. Ja osobiście znam dużo, ale takich ze słabym wglądem w siebie chyba tyle samo co w innych zawodach.
  • @agatak , jak działa to dobry ;)
    Wszystkim neurotyzujacym którzy się boja, że terapeuta im duszę ukradnie polecam książkę "Umysł ponad nastrojem" , tylko tę część dla klienta nie dla terapeuty
    Podziękował(a) 2agatak EluniaSylwia
  • Moja siostra , z nędznym i niewzruszonym suplementami poziomem D3, dostała od lekarza na receptę dawkę 100tys.raz w tygodniu.
    Ja brałam uderzeniowo kilka tygodni po 50 tys, teraz codziennie po 10 tys. I magnez w postaci cytrynianu.
    Skończyły się wreszcie nocne pobudki o 3 nad ranem i świdrujący natłok myśli, że oszaleć można było. Ratowałam się różańcem, ale nie zawsze pomagało.
    Słońce u mnie działa jak balsam.
    Jak tylko mogę wystawiam twarz do słońca i próbuję doświetlić mój mózg ;)
    Gdzieś czytałam, że powinno się nawet zdejmować okulary, żeby nie blokować dostępu promieni słonecznych do oka i siatkówki, bo to też jest jedna ze "ścieżek " do mózgu.
    W dzień potrafię o wiele łatwiej rozwiązywać mniejsze i większe problemy.
    W nocy urastają one do gatunku nierozwiązywalnych i dobijających.
    Podziękował(a) 3Agmar blaekie Katanna
  • Trzeba było napisać odwrotnie bo teraz wszyscy z przekory przeczytają nie ten co trzeba ;)
    Podziękował(a) 2[Usunięty użytkownik] Juka
  • Trudno, ich strata :D
  • EluniaSylwia powiedział(a):

@Aneczka08 no trzeba przestawić myślenie, mi lekarka przepisała dawkę uderzeniową - 5 kropelek :)

:D :D :D

mój 4 latek bierze więcej i to nie jest dawka uderzeniowa dla niego . Dla Ciebie to jest dawka homeopatyczna B)
    Podziękował(a) 1EluniaSylwia
  • Przeżywałam kiedyś taki nerwowo- depresyjny czas. Żyłam w tak strasznym napięciu i nie potrafiłam się od tego uwolnić, że któregoś dnia w swojej bezsilności poprosiłam,żeby mnie odwieziono do psychiatryka, bo byłam u kresu wytrzymałości nerwowej. Po prostu doszłam do ściany.
    Ale najpierw mnie przyjął mój znajomy, lekarz. Posłuchał, pomyślał i zanim mnie gdziekolwiek skierował kazał kupić witaminę ...B . Wyszłam od niego wkurzona i rozczarowana. Ja tu umieram, wariuje, a ten mi z witaminkami wyskakuje.
    Ku mojemu zaskoczeniu pomogły, i to bardzo.
    Teraz wiem, że witaminy i żywienie mają niesamowity wpływ na nasze samopoczucie. I że w wielu przypadkach nie było by potrzebne leczenie farmakologiczne gdyby wcześniej zwrócono uwagę na deficyty witaminowe i odżywcze.
    Podziękował(a) 4blaekie Izka Katanna moni_k
  • Potwierdzam. Ja mnie zaczyna dopadać silne zmęczenie i jeszcze silniejsze wkurzenie, to biorę duże dawki witamin b i d. Po paru dniach jest ok.
  • Meliski oraz wyjście na świeże powietrze. A w okresie kiedy ciepło, rower. Pedały zawsze mnie ratują w wielkim nerwie, im szybciej jadę tym mniejszy nerw.
    Podziękował(a) 3gahana joanna_1991 kawusiowa
  • Rusałka powiedział(a):

Pedały zawsze mnie ratują w wielkim nerwie.

Nie doczytałam o rowerze i myślę o kim Ty tak piszesz.....
    :D

Podziękował(a) 5gahana Ida Izka Ojejuna Rusałka

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik