@Agmar, robimy instalacje wolnostojącą. Trzeba kopać pod kable i wiercić pod podpory. Rachunki podobne, także na dachu się nie zmieszczą panele. Sorki za offtopa, chciałam zażartować, a teraz wyjaśnić Agmar
@wiesia, po raz kolejny jesteście do przodu i robicie coś co u nas zaledwie jest pomysłem. Z tym, że my myslimy o częściowym zadaszeniu tarasu panelami bo dachu nie chcemy sobie szpecić. Tak więc wpraszam się na inspekcję jak już zrobicie. Nie ukrywam, że poprzednio Wasze doświadczenia ogromnie nam ułatwiły wiele decyzji budowlanych. @Agmar, skąd to info o podatku od ogniw na ziemi? Muszę sąsiadów podpytać, którzy tak zrobili w ubiegłym roku.
Myślę, że powinien powstać osobny wątek o fotowoltaice. @Agmar, @Bambidu - w odpowiedzi na Wasze wątpliwości Dz.U.2019.1170 wersja z 3 marca 2021: Opodatkowaniu podatkiem od nieruchomości podlegają następujące nieruchomości lub obiekty budowlane: [...] 3. budowle lub ich części związane z prowadzeniem działalności gospodarczej.
Czyli, dotyczy to firm, nie nas. Ale gdybym ja osobiście mogła to bym wykorzystała to co mam, czyli dachy... no ale powierzchnia za mała... także męczę "wątek ogrodowy".
@JoannaS zachwycił mnie kolor tych bratków, coś pięknego. A lewizja - boska! I kolor i pokrój całej rośliny - przepiękny, niespotykany. Te kwiaty na łodyżce takie wdzięczne, delikatne.
Te lewizje to dla mnie była nowość, posadziłam dwie w zeszłym roku na próbę bo czytałam, że nie może na nich zalegać śnieg i woda, że często zagniwają. Ale obie przezimowały i od razu się zabrały za kwitnienie. Dokupiłam na bazarku jeszcze dwie. Odmiany mają fajne nazwy :"little mango" " little peach" i inne owoce.
Komentarz
A sąsiadka od lat używa tylko granulowany, i nie narzeka.
@Agmar, skąd to info o podatku od ogniw na ziemi? Muszę sąsiadów podpytać, którzy tak zrobili w ubiegłym roku.
@Agmar, @Bambidu - w odpowiedzi na Wasze wątpliwości Dz.U.2019.1170 wersja z 3 marca 2021:
Opodatkowaniu podatkiem od nieruchomości podlegają następujące nieruchomości lub obiekty budowlane:
[...]
3. budowle lub ich części związane z prowadzeniem działalności gospodarczej.
Czyli, dotyczy to firm, nie nas.
Ale gdybym ja osobiście mogła to bym wykorzystała to co mam, czyli dachy... no ale powierzchnia za mała... także męczę "wątek ogrodowy".
W tym roku jestem ciągle z przeszkodami w drodze do ogrodu
Rosną u mnie w ogrodzie i zawsze się zastanawiam.
Też nie wiedziałam, ale w zeszłym roku zrobiłam rozeznanie
Taka wierzba mi się złamała, nie całkiem, ale tak 3/4. Myślicie, że jest sens ją podnieść i zawiązać wkoło? Zrośnie się?
To zwykła Iwa @Duduś tylko szczepiona.
Grabu tak szczepionego nawet nie widziałam.
Natura jest jednak mądra, nie przycięłam jej na jesień i chyba korona za ciężka w stosunku do pnia. Człowiek chciał być mądrzejszy od natury
https://www.google.com/search?q=grab+szczepiony&safe=active&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjH2bPIkdnwAhXtAxAIHZOzAtcQ_AUoAXoECAEQAw&biw=2560&bih=1298
A w temacie - moje ulubione miejsce na ogrodnicze rady:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10087-zlamane-drzewko
Kret był ale sobie poszedł już i te dziady nawet w jego kopcach siedzą