Piąta Róża za kapłanów i osoby konsekrowane pod wezwaniem bł. kard. Wyszyńskiego

179111213

Komentarz

• edytowano kwietnia 2023
    Zostawię tutaj, mam nadzieję @Shrekowa , że nie masz mi za złe.
    Prowadzimy w naszej parafii modlitewne czuwanie w intencji kapłanów z okazji pierwszego czwartku miesiąca i Wielkiego Czwartku.
    Napisałam rozważania -modlitwę, może się komuś przyda, może ktoś też tak się zechce pomodlić.
    To rozważania różańcowe za kapłanów, tajemnice światła.:

WIELKI CZWARTEK
    Modlitwa za wszystkich powołanych do życia kapłańskiego i zakonnego.
    O nowe powołania kapłańskie i zakonne.

Cisza i samotność.
    Rzeczywistość Ogrodu Getsemani.
    Przycichł gwar Ostatniej Wieczerzy, rozeszli się ostatni uczestnicy, noc

Cisza i samotność.
    Przycichł gwar, odprawiona msza wieczorna, rozeszli się ostatni wierni, zamknięty kościół, zamknięta kancelaria, noc...

Cisza i samotność...
    Jezus i kapłan.
    Samotność, abyśmy my nie byli samotni.

Dziś Wielki Czwartek dzień ustanowienia dwóch sakramentów: Eucharystii i sakramentu kapłaństwa.
    Pierwszy Czwartek miesiąca szczególny czas modlitwy za powołanych i o powołania.

Jesteśmy tu Panie, aby trwać przy Tobie w tej godzinie Twojej modlitwy w ogrójcu.
    Jesteśmy, aby modlitwą otaczać wszystkich powołanych do życia kapłańskiego, zakonnego, prosić o nowe powołania.

Duchu Święty to jest Twój czas, Ty nas przez tą modlitwę poprowadź. Naucz nas modlić się. Niech będzie taka, jak Ty chcesz. Dotykaj serc.

Maryjo chcemy razem z Tobą modlić się rozważając tajemnice światła.

W Imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Amen

1. Tajemnica światła - Chrzest Pana Jezusa w Jordanie

„Kiedy cały lud przystępował do chrztu, Jezus także przyjął chrzest.
    A gdy się modlił, otworzyło się niebo, a z nieba odezwał się głos:
    «Tyś jest mój Syn umiłowany, w Tobie mam upodobanie»"

Chcemy trwać przed Tobą Panie w dziękczynieniu za wszystkich Janów Chrzcicieli naszego życia, których posługa otwierała nad nami niebo i mogliśmy usłyszeć, jak bardzo jesteśmy przez Boga kochani.
    Dziękujemy za wszystkich kapłanów, których postawiłeś na drodze naszego życia.
    Za kapłana, który udzielił chrztu świętego.
    Tego, który przygotowywał do pierwszej Komunii świętej, do Bierzmowania.
    Za wszystkich kapłanów katechetów, kaznodziejów, spowiedników.
    Tych, którzy odpuszczali nasze grzechy, udzielali Komunii, głosili Twoje Żywe Słowo.
    Dziękujemy za naszego Księdza Proboszcza.

Swoją wdzięczność za ich posługę zamieniamy w gorącą modlitwę w ich intencji - Ty sam bądź ich nagrodą.
    Niech w niebie ucieszą się wieloma duszami, które znajdą się tam dzięki ich ofiarnej służbie.
    Daj żyjącym potrzebne łaski.
    Zmarłych kapłanów obdarz łaską życia wiecznego w Twojej obecności.

2) Wesele w Kanie Galilejskiej

"W Kanie Galilejskiej odbywało się wesele i była tam Matka Jezusa. Zaproszono na to wesele także Jezusa i Jego uczniów.
    A kiedy zabrakło wina, Matka Jezusa mówi do Niego: «Nie mają już wina».
    Jezus Jej odpowiedział: «Czyż to moja lub Twoja sprawa, Niewiasto? Czyż jeszcze nie nadeszła godzina moja?»
    Wtedy Matka Jego powiedziała do sług: «Zróbcie wszystko, cokolwiek wam powie».

Maryjo, najlepsza matko zatroskana o swoje dzieci. Ty widzisz więcej, głębiej, dostrzegasz, co najważniejsze...
    Dziś stajemy jako Słudzy gotowi zrobić wszystko, cokolwiek nam Twój Syn powie.
    Trwamy na modlitwie za Twoich kapłanów.
    Pokazujesz Maryjo...Nie mają już wina...Nie mają już Ducha...
    Ilu kapłanów w dzisiejszym świecie nie ma już Ducha...
    Każdy grzech, nawet najbardziej ukryty, tak bardzo krzywdzi Ciebie Panie, krzywdzi cały Kościół.
    Grzech kapłana o wiele bardziej.
    Jezu jak bardzo Ty cierpisz zraniony grzechami Twoich wybranych...
    Chcemy trwać przed Tobą przepraszając za każdy ich grzech.
    Prosimy za wszystkimi kapłanami, którzy sprzeniewierzyli się swojemu powołaniu. Odeszli z kapłaństwa, z Kościoła.
    Za tymi, którzy są, ale bardzo ranią Twoją miłość swoją oziębłością, obojętnością, duchowym odejściem od Ciebie.
    Którzy swoimi grzechami sieją zgorszenie, krzywdzą, zniechęcają tych, których mieli poprowadzić do zbawienia.
    Za tych wszystkich, którzy obciążeni i przygnieceni przegrywają walkę o swoją duszę, o dusze im powierzone.
    Maryjo, pokazuj braki, przyprowadzaj ich do Syna,
    Duchu Święty prosimy dla nich o łaskę powrotu, łaskę skruchy i nawrócenia.
    O nowe wylanie Twoich darów.
    Rozpal na nowo ich gorliwość. Przymnóż wiary, nadziei, miłości.

Przepraszamy za nasze grzechy i zaniedbania wobec Twoich kapłanów.
    Tak łatwo ich ocenić, oskarżyć, pomówić, powiedzieć złe słowo.
    Tak mało się za Twoich kapłanów modlimy.
    Ożywiaj w nas pragnienie wytrwałej modlitwy za kapłanów.
    Pobudzaj do niej coraz więcej serc.
    Tak bardzo potrzebujemy Świętych kapłanów.
    Tak bardzo o nich i za nich prosimy.

3) Głoszenie Królestwa Bożego i wzywanie do nawrócenia

'Gdy Jan został uwięziony, Jezus przyszedł do Galilei i głosił Ewangelię Bożą.
    Mówił: Czas się wypełnił i bliskie jest królestwo Boże. Nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię."

Jak każdy grzech, zwłaszcza grzech kapłana odbija się na całym Kościele, tak świętość, zwłaszcza kapłana buduje cały Kościół. Świętość kapłana uświęca wielu.
    Dziękujemy Tobie Panie za świętych gorliwych kapłanów, którzy nie ustają w głoszeniu Ewangelii.
    Którzy głoszą Twoje Żywe Słowo. Całe, bez pomijania niewygodnych, niemodnych kwestii, które coraz bardziej chce się przemilczeć.
    Którzy mówią o grzechu, wzywają do pokuty i nawrócenia.
    Po cichu bez rozgłosu, pokornie godzinami służą w konfesjonałach.
    Tak bardzo dziękujemy Tobie Panie za gorliwych, świętych kapłanów.

Prosimy umacniaj ich serca, dodawaj sił w codziennej walce o świętość swoją i tych, do których są posłani.
    Dawaj moc ich słowom, aby poruszały serca, prowadziły do nawrócenia, do coraz lepszego, głębszego poznania jaki jesteś Panie.
    Duchu Święty bądź ich mocą. Każdego dnia na nowo rozpalaj gorliwość, obdarzaj tym, czego najbardziej im potrzeba.
    Maryjo prosimy Ciebie o opiekę i ochronę dla nich, zwłaszcza dla kapłanów w jakikolwiek sposób prześladowanych, niesprawiedliwie ocenionych, oskarżanych, pomawianych.
    Ukryj ich pod Swoim macierzyńskim płaszczem.

Dziękujemy za Naszego Księdza Proboszcza, jego wiarę, kapłaństwo, świadectwo życia.
    Prosimy o potrzebne łaski, o wielką obfitość Twoich darów dla niego.

4.) Przemienienie na górze Tabor

„Jezus wziął z sobą Piotra, Jakuba i Jana i zaprowadził ich na górę wysoką. Tam przemienił się wobec nich: twarz Jego zajaśniała jak słońce, odzienie zaś stało się białe jak światło.
    A oto im się ukazali Mojżesz i Eliasz, którzy rozmawiali z Nim”.
    Wtedy Piotr rzekł do Jezusa:
    «Panie, dobrze, że tu jesteśmy; jeśli chcesz, postawię tu trzy namioty».

Wyprowadzeni przez Jezusa na górę apostołowie dostępują zaszczytu zobaczenia namiastki Nieba.
    Poruszony Piotr proponuje: "Postawimy namioty!" Chciałby zatrzymać na ziemi rzeczywistość nieba.
    Niedorzeczne
    Tak.
    Niedorzeczna propozycja Piotra stała się faktem, Namiot został postawiony. Rzeczywistość nieba zatrzymana na ziemi.
    Tabernakulum po łacinie znaczy namiot.
    Jezus przemieniony, został z nami.

Na głos kapłana hostia staje się żywym Bogiem, wino Jego Najświętszą Krwią.
    Kapłańskie dłonie błogosławią, łamią, rozdają. Ukrywają w Tabernakulum.
    Możemy trwać w zachwycie, adorować, uwielbiać, spożywać.
    Dziękujemy Tobie Panie za ten cud. Za dar, którego nie sposób ogarnąć umysłem.
    Za Twoją obecność tu. Zawsze.
    Przepraszamy za nasze oziębłe serca, które tak często przechodzą obojętnie, nie spotykają Ciebie obecnego, nie adorują Ciebie, nie wierzą...
    Rozpalaj w nas pragnienie adoracji Ciebie obecnego w Tabernakulum, trwania w uniżeniu i uwielbieniu.

Prosimy w tej tajemnicy o nowe powołania kapłańskie i zakonne, aby nigdy nie zabrakło tych, którzy Ciebie na ołtarz sprowadzą. Ukryją w tabernakulum. Ciebie nam dadzą.
    Powołuj, przygotowuj, formuj Twoich nowych świętych kapłanów.
    Maryjo umacniaj i prowadź powołanych.

5) Ustanowienie Eucharystii

„Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie.
    Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym.
    Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem.
    Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim."

Nigdy i nigdzie nie będziemy tak blisko Ciebie jak uczestnicząc w Eucharystii, Adorując Ciebie w Najświętszym Sakramencie. Przyjmując w Komunii Świętej.
    Eucharystia jest cudem Twojej Miłości. Twojej Obecności. Tu zatrzymuje się czas. Dotykamy nieskończoności, rzeczywistości nieba. Całe niebo schodzi uwielbiać Ciebie obecnego na ołtarzu.
    Twoja ofiara się dokonuje. Żywa i prawdziwa.
    Maryja, Aniołowie i Święci w pokorze i uwielbieniu klękają przed Twoim Nieskończonym Majestatem.
    Na każdej Mszy świętej...
    Zawsze.
    Nie ma Kościoła bez tych dwóch danych dziś sakramentów, Eucharystii i kapłaństwa. Dlatego tak bardzo są teraz atakowane, ośmieszane, profanowane.
    Za każdy nasz grzech wobec Eucharystii - przepraszamy Ciebie Panie.
    Za wszystkie profanacje, świętokradztwa, zniewagi.
    Za nasze tak często zamknięte, oziębłe, obojętne serca.
    Msze odstane, rutynowe, wynudzone. Z przyzwyczajenia.Z myślami gdzieś tam tylko nie z Tobą
    Przepraszamy za każdy brak szacunku wobec tego Cudu.
    Prosimy Duchu Święty ucz nas pokory i rozpoznawania tego, co tak naprawdę dzieje się na ołtarzu.
    Prawdziwego, głębokiego spotykania Ciebie samego.
    Adorowania i trwania w uwielbieniu i zachwycie przed Tobą ofiarowującym się za nas i dla nas.
    Abyśmy mieli życie w sobie.

Maryjo Matko Eucharystii zakochaj nas w Eucharystii, tak abyśmy tęsknili za tym Spotkaniem, byli głodni spotkania, nie potrafili wyobrazić sobie dnia bez Eucharystii, bez Komunii Świętej.

Prosimy Panie o żywą wiarę dla Twoich kapłanów. Aby Eucharystia była zawsze dla nich źródłem mocy ich kapłańskiego życia.
    Rozkochaj kapłanów na nowo w Eucharystii. Zwłaszcza tych, dla których stała się rutyną, koniecznym obowiązkiem, którzy już nie wierzą, odprawiają, ale sercem są tak daleko od Ciebie.
    Odnów kapłanów przez odnowę ich zakorzenienia w Eucharystii i Adoracji.

Tak bardzo potrzebujemy świętych kapłanów, prawdziwych świadków Twojej miłości.
    Maryjo bądź Matką ich świętości.

Dziękujemy za wszystkich kapłanów, którzy żyją obecnością Boga przy ołtarzu.
    Którzy taką czcią otaczają Twoje Święte Ciało i Krew.

Dziękujemy za każdą mszę, w której mogliśmy uczestniczyć.
    Za każdą mszę odprawioną w tej parafii.
    Za naszego księdza Proboszcza, za księży gości, rekolekcjonistów, za każdego księdza, który tu na tym ołtarzu w tym kościele dawał nam Ciebie - Bądź w nich uwielbiony Boże.

Zakończenie :
    Kończy się nasze czuwanie tu przy Tobie, ale chcemy życiem trwać rozważając te wielkie dary Twojej łaski, które dziś dałeś Kościołowi.
    Chcemy życiem trwać z Tobą w Twoim ogrodzie Getsemani.
    A zwłaszcza mieć pewność Twojej kochającej obecności gdy nas życie zaprowadzi do naszych ogrodów Getsemani.
    Byśmy tak, jak Ty potrafili powiedzieć: "Ojcze, nie moja lecz Twoja wola niech się stanie".

Chcemy życiem trwać na modlitwie za Twoich kapłanów.

Wołamy razem z Siostrą Faustyną:

"O Jezu mój, proszę Cię za Kościół cały, udziel mu miłości i światła Ducha swego, daj moc słowom kapłańskim, aby serca zatwardziałe kruszyły się i wróciły do Ciebie, Panie.

Panie, daj nam świętych kapłanów, Ty sam ich utrzymuj w świętości.
    O Boski i Najwyższy Kapłanie, niech moc miłosierdzia Twego towarzyszy im wszędzie i chroni ich od zasadzek i sideł diabelskich, które ustawicznie zastawia na dusze kapłana.
    Niechaj moc miłosierdzia Twego, o Panie, kruszy i wniwecz obraca wszystko to, co by mogło przyćmić świętość kapłana – bo Ty wszystko możesz."

Boże, Stwórco rodzaju ludzkiego, który wybrałeś sobie spośród ludzi kapłanów, naczynia Twojego nieprzebranego miłosierdzia i pośredników Twojej zbawczej łaski, prosimy Cię dzisiaj dla nich w imieniu całego Ludu Bożego, o świętość i wytrwałość w powołaniu.

Przez Ofiarę Twojego Jednorodzonego Syna, która spełnia się na każdym ołtarzu, pomnażaj w nich apostolską wiarę, wzbudzaj niezachwianą ufność i zapalaj zwycięską miłością, aby Ciebie nade wszystko i ponad wszystkich kochali i spalali się ofiarnie w służbie dusz.
    Chroń ich przed pokusami ciała i świata, strzeż ich przed pokusami wroga dusz, podtrzymaj ich w chwilach przepracowania, walk, pocieszaj w smutkach i krzyżach, nieodłącznych od misji zbawiania dusz.
    Przyjmij nasze modlitwy i ofiary w intencji kapłanów i złącz je z Ofiarą Twego umiłowanego Syna, a naszego Pana Jezusa Chrystusa. Amen.
    Podziękował(a) 4aqq mamababcia olgal Shrekowa
  • Dziękuję @AgataZi :heart:
    Podziękował(a) 1AgataZi
    Chwała Panu.
    Napisałam. Puszczam w świat, żeby jak najwięcej osób się modliło.
    Można udostępnić, wykorzystywać
    Czytał to kapłan, powiedział, że jest z Duchem, udzielił kapłańskiego błogosławieństwa.
    U nas w parafii modlimy się dziś od 20:30
  • ++
    Podziękował(a) 1Shrekowa
  • +
    Podziękował(a) 1Shrekowa
    MAJ

RADOSNE

1. @Ewa
    2. Asia
    3. @Monika
    4. @AgataZi
    5. @D.

ŚWIATŁA

1. @Agmar
    2. @olgal
    3. @Shrekowa
    4. @Rien
    5. @Paulina

BOLESNE

1. @pawelk
    2. @A
    3. @aqq
    4. @Zuzapola
    5. @Weronika85

CHWALEBNE

1. @M
    2. @Bambidu
    3. @mamababcia
    4. @S.
    5. @Aneczka08

Modlitwy początkowe w tym miesiącu odmawia @Ewa .
    Dziękuję że jesteście.

I...
    oficjalnie witamy w Róży @pawelk :heart:
  • @Monika
    @mamababcia
    @pawelk

Potwierdzcie proszę :)
    Podziękował(a) 1mamababcia
  • Tak
    Podziękował(a) 1Shrekowa
  • + ja już potwierdzam czerwiec bo potem zapomnę albo mi umknie
    Podziękował(a) 1Shrekowa
  • CZERWIEC

RADOSNE

1. @Aneczka08
    2. @Ewa
    3. Asia
    4. @Monika
    5. @AgataZi

ŚWIATŁA

1. @D.
    2. @Agmar
    3. @olgal
    4. @Shrekowa
    5. @Rien

BOLESNE

1. @Paulina
    2. @pawelk
    3. @A
    4. @aqq
    5. @Zuzapola

CHWALEBNE

1. @Weronika85
    2. @M
    3. @Bambidu
    4. @mamababcia
    5. @S.

Bardzo was proszę, potwierdźcie że się modlicie...
  • @Agmar , @Monika , @olgal , @Rien
    Proszę potwierdźcie...niby formalność ale skąd mamy wiedzieć czy ktoś nie przestał się modlić w Róży...nie mamy okazji spotykać się na comiesięcznej Mszy to taki sposób przyjęty tu jest...
    Podziękował(a) 2Monika Rien
  • @olgal ma autobana do końca czerwca, ale zanim poszła wszystko potwierdziła więc możesz ją odhaczyć
    Podziękował(a) 1Shrekowa
  • Dzięki za wszystkie potwierdzenia. Jesteśmy w komplecie.

• LIPIEC

RADOSNE

1. @S.
    2. @Aneczka08
    3. @Ewa
    4. Asia
    5. @Monika

ŚWIATŁA

1. @AgataZi
    2. @D.
    3. @Agmar
    4. @olgal
    5. @Shrekowa

BOLESNE

1. @Rien
    2. @Paulina
    3. @pawelk
    4. @A
    5. @aqq

CHWALEBNE

1. @Zuzapola
    2. @Weronika85
    3. @M
    4. @Bambidu
    5. @mamababcia

Będę wszystkim wdzięczna za potwierdzenie trwania na modlitwie. Jest to kwestia organizacyjna. Stanowimy pewien zespół.
    Modlitwy początkowe przejmuje moja S.
    Dziękuję że się modlicie.
  • Kochani, sierpień.

SIERPIEŃ

RADOSNE

1. @mamababcia
    2. @S.
    3. @Aneczka08
    4. @Ewa
    5. Asia

ŚWIATŁA

1. @Monika
    2. @AgataZi
    3. @D.
    4. @Agmar
    5. @olgal

BOLESNE

1. @Shrekowa
    2. @Rien
    3. @Paulina
    4. @pawelk
    5. @A

CHWALEBNE

1. @aqq
    2. @Zuzapola
    3. @Weronika85
    4. @M
    5. @Bambidu

• +
    Podziękował(a) 1Agmar
  • Miło popatrzeć, jak ludzie deklarują modlitwę za konsekrowanych zanim jeszcze pojawia się rozpiska :blush:
    Serio, budujące.
    Zatem.
  • WRZESIEŃ

RADOSNE

1. @Bambidu
    2. @mamababcia
    3. @S.
    4. @Aneczka08
    5. @Ewa

ŚWIATŁA

1. Asia
    2. @Monika
    3. @AgataZi
    4. @D.
    5. @Agmar

BOLESNE

1. @olgal
    2. @Shrekowa
    3. @Rien
    4. @Paulina
    5. @pawelk

CHWALEBNE

1. @A
    2. @aqq
    3. @Zuzapola
    4. @Weronika85
    5. @M

Modlitwy początkowe bierze na ten miesiąc @Bambidu .
    Moja ekipa bez zmian.
    Jak z Wami?
  • +
    Podziękował(a) 1Shrekowa
  • +
    Podziękował(a) 1Shrekowa

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik