Stres rodzicielski

2

Komentarz

• Kajtek był takim idealnym dzidziusiem!
  • Tylko ja nie mam na myśli dzidziusiów.
    Może kwestia skojarzeń.
  • Shrekowa powiedział(a):

Agnicha powiedział(a):

Shrekowa powiedział(a):

18 i 16

Dwoje?
    Dużych? Tak.
    Wszystko jeszcze przed Toba

Jak to mój znajomy ksiadz mowil
    Male dzieci nie dają spac
    Duze nie dają zyc
    Podziękował(a) 4AleksandraB Bea mamababcia ola_g
  • Nie ma co tak czarno prorokować, może gdzieś w przyrodzie występują bezproblemowe nastolatki . Szkoda że nie w mojej okolicy :D
  • @Juka ale ja nie prorokuje czarno... zamieniłabym się z checia na takue nastolatki Alle nasze dzieci dziecmi nie przestaną byc nawet jak mają 40 lat i tego się obawiam. Xe cisgle vede martwic
  • To prawda. Dla mnie jest najbardziej stresujące, że tak naprawdę dorosłego dziecka nie da się w razie czego "uratować" od złego. Z maluchem zawsze można, chce czy nie chce bierzesz go pod pachę i zabierasz ze środka ulicy... A nie pozwól dorosłej córce wyjść za patologicznego faceta, na przykład. Te jazdy nastolatkowe już pomijam, bo wiadomo że tu się trzeba trochę zdystansować, po prostu
  • Tak.. o to mi chodzi. Może nienawrocona jestem matka ake nie masz kontroli nad nim. Nie możesz nic mu kazać. Ni masz nad nim opieki... to trudne
    Podziękował(a) 1Juka
  • Jako córka nadopiekuńczej matki, nie lubię powiedzenia "zawsze będziesz moim dzieckiem".
    Kiedyś trzeba uznać dorosłość i niech popełnia własne błędy, no i nie projektować własnych strachów i obaw. To jest trudne.
  • A ja się jeszcze zawsze boję, jak mam głupie nastolatki, że już głupie zostaną :D
    Podziękował(a) 1katarzynamarta
  • Ja może mało empatyczna jestem, albo mało mam instynktu matczynego.. bo jak są dorosłe to już się o nich tak nie boję. W ogóle mało o nich myślę, te co mam w domu dość mnie absorbują.

Może dlatego że mają dobrych mężów/ narzeczonych. Gdyby wiązały się z psychopatami to rzeczywiście bym nie mogła spać.
    Pracują, utrzymują się sami, są w związkach, jest ok. Fakt że część z nich jest z kościołem na bakier, ale wciąż się łudzę że to taki opóźniony bunt i wrócą.

Słyszałam już zarzut ( wypowiedziany za plecami ) że jestem złą matką dlatego tak mało się dorosłymi dziećmi przejmuję.
    Może coś w tym jest... Ale lepiej mniej niż za dużo
  • Pewnie że trzeba uznać dorosłość. Ale jak coś nie gra, serce i tak chyba boli
  • Ja się nie ludze
    Jestem zla matką
    Nadopiekuńcza
    Chciałabym żeby były wiecznie male i żebym im matkowała

I dlatego to boli jak się oddzielają

Moze sama mialam zaburzona relacje ... nie wiem
    Pracuje nad tym

Cieszę się ze mam 9 latka który jeszcze się da wziac na kolana
    Podziękował(a) 1Juka
  • Ja też miałam nadopiekuńczych rodziców, trochę musiałam powalczyć o niezależność :D Ale że dla równowagi było dużo miłości i tej dobrej opiekuńczości, jakoś im wybaczam ;)
    Moje dzieci nie narzekają na nadopiekuńczość , bo ja się zamartwiam po cichu . Raczej w wieku dojrzewania uskarżały się na wymagania, ale w dorosłości i to im przeszło ;)

Podziękował(a) 2AgaMaria mamababcia
  • Ja tam lubię nastolatki ..
    Pojedynczo!
    Ba powiem więcej lubię dzieci w każdym wieku nawet dorosłe też pojedynczo :D
    Podziękował(a) 1Izka
  • A ja nawet zbiorowo. Szczególnie chłopaków moich. Fajni są, choć nie zawsze z nimi łatwo.
  • Mój 20- łatek siadł mi na kolanach i dał się przytulić, jak powiedziałam że potrzebuję B)
    Chłop prawie dwumetrowy
    Podziękował(a) 4Juka ola_g OlaOdPawla Rusałka
  • Mój dziestolatek na kolana nie usiądzie, ale przytulić jak najbardziej.
  • Ojejuna powiedział(a):

Mój 20- łatek siadł mi na kolanach i dał się przytulić, jak powiedziałam że potrzebuję B)
    Chłop prawie dwumetrowy

A wiesz,.że ja też przychodzę do swoich dużych chłopców i się do nich przytulam i całuje w czoło o:)
    Ale 20 latka jeszcze nie mam.
    Najstarszy 16 l.
  • Moje piąte dziecko za chwilę będzie pełnoletnie ...
    Podziękował(a) 4Bea Juka Shrekowa ZielonaKawa
  • Piąte :o Kobieto, chyba w podstawówce zaczęłaś dzieci rodzic :o
  • Podobno każdy potrzebuje minimum siedmiu przytuleń dziennie. Dorosły. A co dopiero dzieci i młodzież!
    Podziękował(a) 4AgaMaria Honi Ojejuna OlaOdPawla
  • Ojejuna powiedział(a):

Mój 20- łatek siadł mi na kolanach i dał się przytulić, jak powiedziałam że potrzebuję B)
    Chłop prawie dwumetrowy

Rozwiązanie jest proste i ja zamierzam tak robić w przyszłości. To Ty siadasz na kolanach syna! Jak dla mnie bomba :smiley:
  • @katarzynamarta ale moja wersja jest bardziej zabawna ;)
  • @Juka miałam 19 lat jak urodziłam pierwsze, ale fakt, że szybko się wyrabiam z kolejnymi
    Podziękował(a) 1Juka
  • Szybko, ale i tak zdecydowanie za młodo wyglądasz!
    Podziękował(a) 1Ojejuna
  • Oooooo, tak mi mów...!
    Zmniejsza to mój stres ;) B)
    Podziękował(a) 1Juka
  • Ale chyba nie rodzicielski :D
    Podziękował(a) 1Aneczka08
  • K
    Podziękował(a) 2Ganna4 mamababcia
  • Mówienie komplementów wyzwala oksytocynę, ale jak tu mówić @Ojejuna komplementy skoro to czysta prawda
    Podziękował(a) 2Juka Ojejuna
  • Mam dziś dobry dzień. Zaczął się od tego, że Bóbek wtargnął nam do sypialni. Tacy jeszcze nieuczesane.
    Mamo, ale ty ładna jesteś!

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik