Europa
Jestem na fb na francuskiej grupie dla wielodzietnych. I czytam sobie taką rozkminę: jest mama, która ma piąte dziecko i chciałaby je ochrzcić, tylko że kandydatka na chrzestną ma 13 lat (chyba jej dziecko), a kandydat na chrzestnego jest nieochrzczony i niewierzący. I teraz się zastanawia, czy jeśli ochrzci dziecko w merostwie (tak tak, istnieje taka instytucja, uroczyste przyjęcie obywatela czy coś w tym stylu), to czy będzie ono mogło potem iść do komunii. Ej no powiedzcie, że oni już całkiem nie stracili kontaktu z bazą. Dodam, że komentarze na tym samym poziomie. Im więcej czytam Francuzów, nie artykułów, tylko komentarzy zwykłych ludzi, tym bardziej mam wrażenie, że niektórym to mózg odjęło. Musiałam to z siebie wyrzucić.
Komentarz
Francja z jednej strony publicznie szczyciła się świętymi, z drugiej to puszczalska pseudocóra Kościoła, matka rewolucji i mordowania ludzi oraz kochanka wujka Adiego w latach 39-45.
https://www.facebook.com/groups/180777698785677/?ref=share
Ale mówię z góry, nic stamtąd nie wyciągniesz, ja to czytam dla kontaktu z językiem.
Nie wiem co się stało z gwardią Szwajcarów, kiedyś nie wpuścili mnie w bluzce bez rękawów(nie na ramiączkach), a teraz dzieci urządzały sobie lodowisko w nawie głównej. Rozpęd na nogach, ślizg i potem na brzuch i tak na wyścigi.
Było nas kilkunastu kolonistów i paru wychowawców.
Msza w pięknej katedrze.
Ksiądz prowadzący bardzo się ucieszył, że dzisiaj tak dużo ludzi w kościele...
Jak wyjąć kleszcza tak, żeby nie zranić go fizycznie i psychicznie...
hasztag etyka, cierpienie zwierzat, jprdl
I piała.z zachwytu że to nie wzbudza wyrzutów sumienia i nie tłamsi. W przeciwieństwie do spowiedzi w konfesjonale.
A ze wspólnoty Emmanuel znamy świetne dziewczyny z Francji, na pewno w tych wspólnotach jest nadzieja. Jeśli się pominie oczywiście, że założyciele połowy tych wspólnot dopuszczali się bardzo poważnych nadużyć seksualnych.