Instrumenty muzyczne

Nie wiem czy jest taki wątek, ale może się przyda.

Moja córka, chce sama uczyć się gry na ukulele. Jaki instrument będzie odpowiedni, trochę tego jest w internecie i nie wiem na co zwrócić uwagę.
«13

Komentarz

• Kupić stacjonarnie.
  • Nauczyciel z MDKu powiedział, że każdy ok. 200 zł będzie ok.

Na YouTube jest mnóstwo testów ukelele. Na tym etapie i w wieku córki pewnie można poszaleć i wybrać wg wyglądu (z tego zakresu cenowego) i będzie dobrze. Całkiem dobre a odjechane są też niedrewniane, ale jakoś mnie starej (choć brałam dla dziecka :p ) to nie leży.

Ja wybrałam Arrow MH10 i nauczyciel powiedział, że super brzmi, rozważałam jeszcze EVER PLAY UK24-30, bo też miało dobre opinie a ładniejsze.
    Podziękował(a) 1September

• Takie by jej się spodobały. W tym wieku efekt wizualny jest ważny.
  • To może ja podbiję i zapytam o perkusję. Koniecznie elektroniczną bo inaczej zginiemy marnie ;)
  • Ja mam pytanie do gitarzystów o podgitarniki. Czy one są wygodniejsze, bardziej ergonomiczne niż podnóżki? Czy nie odczepiają się od gitary i czy jej nie niszczą? Czy to w ogóle warte zakupu a jeśli tak to jaki? Gitarzysta młodszy nastolatek, po kilku latach nauki.
    @MAFJa?
  • Ja gram na podgitsrniku... Ergoplay... Taki metalowy... Na pewno jest dobra pozycja prawej ręki .i lewej też.. Aczkolwiek np. nauczyciel moich dziewczyn poleca i forsuje dynarette.. to taka poducha na nogę... Też fajne.. podnóżek jest poręczniejszy ale jednak gorsza pozycja ręki i napięcia więcej w nodze... Nie znaczy to że wielu gitarzystów nie koncertuje nawet z użyciem podnóżka.. moje dziewczyny teraz też zwykle ćwiczą z podnóżkiem... Z lenistwa.. kwestia indywidualna.. te inne podgitsrniku mi się nie sprawdzały..drewniane jakieś małe... Do bani były..
    Podziękował(a) 1Bambidu
  • Moj syn gra z podnozkiem. Podgitarnik sprzedał. :D
    Podziękował(a) 1Bambidu
  • edytowano listopada 2021
    @MAFJa a jaki dokładnie Ergoplay masz? Bo widzę, że różne są. Ta poducha fajna, ale chyba nieporęczny bagaż dodatkowy do transportu?
    @AB_ a powiesz dlaczego sprzedał? Bo to na prezent niby miałoby być, ale nie wiem czy ma sens.
  • Bo mu niewygodnie i szybciej rozstawia podnóżek niż mocuje podgitarnik.
  • AB_AB_
    edytowano listopada 2021
    Oraz podnozek się trudno uszkadza i mieści w kieszeni pokrowca gitary.
    Podziękował(a) 1Bambidu
  • Kika powiedział(a):

To może ja podbiję i zapytam o perkusję. Koniecznie elektroniczną bo inaczej zginiemy marnie ;)

@Kika my mamy taką z Lidla, w ogóle się nie sprawdza. To co się sprawdziło to pad. Dziecko ćwiczy rytm. Nie wiem w tej elektronicznej były plastikowe pałki, ale z drewnianymi ten model też nie bardzo.
  • Dzięki @Rusałka zamówiliśmy Alesis, jutro ma przyjść. Zobaczymy czy się sprawdzi.
    Podziękował(a) 1Rusałka
  • Ja mam z grubsza taki... Chwilę mi zajęło przejście na niego.. poduszka jest wogole taka najbardziej naturalna... Jest futeralik na nią... I się przywiesza do futerału czy innego bagazu
    Podziękował(a) 1Bambidu
  • O, to o takim myślałam, @MAFJa. A te przyssawki dobrze trzymają? Nie odczepiaja się same?
  • Jest ok..
  • Poradzicie, krzesło z regulowaną wysokością do pianina?
    Czy potrzebne?
    Zosia jest po ponad roku przygody z instrumentem, Pan dziś zwrócił uwagę, że przydałaby się poduszka, żeby trochę wyżej siedziała, bo krzywi ręce.
    A może warto jednak kupić ten stołek?
    Jeśli tak to jaki?
  • W domu grałam zawsze siedząc na zwykłym krześle, ewentualnie właśnie z poduszką czy kocem pod pupą. Było OK, a grałam sporo.

Ale to były czasy, kiedy nie było worków na śmieci tylko kubeł wyłożony starymi gazetami, więc może nie ma co brać przykładu ;) Gdyby u Was kilkoro dzieci grało, to może warto kupić kręcony stołek, żeby każdy mógł sobie ustawić pod siebie. No i zabawa zawsze świetna z tymi stołkami :D
    Podziękował(a) 1wiesia
  • @wiesia jeśli planujecie dłuższą przygodę z pianinem to może od razu ławę regulowaną? Komfort bez porównania ze stołkiem. Dla dziecka koniecznie regulowana wysokość. A może i podnóżek? Moi nigdy podnóżka nie używali. Ale w szkole muzycznej wiele dzieci małych tak.
    Podziękował(a) 1wiesia
  • @Bagata robię rekonesans sprzętowy i jak zobaczyłam te stołki to już mi się pewne scenariusze zabaw / wyjazdów na SOR otworzyły...
    Także raczej nie w tę stronę pójdziemy :) Jednak dziękuję za Twój wpis, bo może to jednak będzie poduszka/koc.

Po 315pln są różne regulowane:
    https://sklep-muzyczny.com.pl/EVER-PLAY-PB2-PB-2-LAWA-DO-PIANINA-CZARNY-MAT
    https://sklep-muzyczny.com.pl/STAGG-PB36-BKP-VBK-LAWA-PIANINOWA

@Bambidu podnóżek chyba nam się nie nada, bo to chodzi o wysokość rąk... ale może jakieś inne podnóżki widziałam.

Także albo poduszka/kocyk, albo regulowane.
  • Z tym podnóżkiem to chodzi o to, że jak podniesiesz siedzenie że względu na ręce, to nogi mogą zawisnąć w powietrzu, a powinny stać stabilnie, i wtedy się przydaje podnóżek.
    Podziękował(a) 1wiesia
  • My mamy ławę regulowaną od 6lat. Z różnymi żywiołowymi maluchami po drodze i można sobie na niej zrobić krzywdę tak samo jak na krześle ;)
    Np. skacząc z niej na kanapę ;)
    Sam mechanizm regulaownia raczej (z naciskiem na raczej) krzywdy nie zrobi, bo chodzi dość powoli.
    Przypadkiem nie zmiażdżysz paluszków. Celowo się da ;)
    Przynajmniej w tej którą my mamy. Kupowaliśmy w sklepie stacjonarnie.
    Podziękował(a) 1wiesia
    Mamy regulowany od 10lat stale w użyciu, tego typu https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSYXf0gKiSPoWHB-f9S4CEd26Yeik6iLJhWnw&usqp=CAU, tylko ze sztruksem - tzn całe siedzisko jest w sztruksie.
    Po kilku latach wytarł się materiał na dłuższych bokach (tzn. porozdzieral się wzdłuż). Więc takiego bym nie polecała. Ale teraz widzę są raczej takie, które mają mniej tkaniny, za to dodatkową ramę przy siedzisku, może będą trwalsze.

Edit: spojrzałam w Twoje linki i ten drugi to w typie naszego.
    Podziękował(a) 1wiesia
  • @wiesia, tak jak @Bagata już napisała, podnóżek jest OPRÓCZ ławy, nie zamiast. Żeby zrekompensować krótkim nóżkom podwyższenie siedziska. Nasi mieli stołek kręcony przez kilka lat. Ale ława sprawdza się znacznie bardziej. Nie wiem dlaczego miałaby być bardziej niebezpieczna niż inne sprzęty domowe.
    Podziękował(a) 1wiesia
    My na kupnie ławy. 1,5 roku opedzilismy z wysokim krzesełkiem Ikea, chyba się hermann nazywalo- akurat dobra wysokość dawało. U nas 8 i 10 latek. Ale już nie wystarcza i szukamy ławy. Na olx są w dobrych cenach, mało używane.
    @wiesia, my juz drugą ławę kupiliśmy, bo pierwsza jakaś tania była (pewnie chinska) i mechanizm nie wytrzymał po paru latach. Siedzisko (ekoskóra) popękało jeszcze szybciej. Ta druga porządnie wykonana, ze skórą naturalną, ale ma trochę niewygodnie umieszczone pokrętła (na podstawie a nie siedzisku, więc trudno sięgnąć siedząc, szczególnie dziecku). Producent bardzo w porzadku i kontaktowy. Ponoć mechanizm miał się jakoś teraz zmienić na lepszy, ale nie wiem czy już zmienili, bo miał dać znać a się nie odzywa.
  • @Bambidu dałabyś namiar na producenta?

@ryjek007 mogłabyś wrzucić linka do aukcji olx?
  • @wiesia mamy taką: http://euro-kal.pl/pl/lawa-koncertowa-e-kali-ex.html?cm=0&f_kolor_lawy=3&f_obicie=9&f_kolor_obicia=13
    Ale tam sporo modeli i kształt nóg, kolory oraz rodzaj obicia można sobie skonfigurować wedle życzenia.
  • Mercedes @Bambidu :) Dziękuję za linka!
  • @Bambidu bardzo miły Pan!
    Ceny dla mnie zabójcze. Podobno z powodu wzrostu kosztu materialow. Sam przyznał ze się obawia czy będą klienci. 780 za aksamit 880 za skórę, najprostsza Sonata bez przetłoczeń itp.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik