Późne tacierzyństwo

Ile lat powinien mieć maksymalnie tata myśląc o dziecku, by nie było to krzywdą dla dziecka? Jak uważacie?
«13

Komentarz

• To zależy.
    Facet który się niezdrowo prowadzi, ma szanse wykorkować po 60tce.

Oczywiście pomijam sytuacje chorobowe na które nie ma się większego wpływu, bo możesz mieć dziecko w wieku 20 lat i wykorkować dwa lata później.

A facet prowadzący się zdrowo - 80 lat to nie jest jakiś niesamowicie zaawansowany wiek. Jak będziesz miał dziecko w wieku 55 lat powiedzmy, to zdąży się usamodzielnić, najwyżej nie pomożesz mu w swoich wnukach.

Także luz - masz jeszcze trochę czasu ;)
  • W aspekcie krzywdy dla dziecka, nie sądzę, żeby poczęcie dziecka było krzywdą.
    Jeśli bierzemy opcje dwie: ma się począć lub nie.
  • No myślę że 50 to jest ok, tzn dla dziecka to nie krzywda jak się urodzi starszemu, żyć zawsze lepiej niż nie żyć wcale, mężczyźni w Polsce po 40 wyglądają wszyscy tak samo, a żyją różnie, w różnej sprawności. A często młodzi wychowują dzieci w dziadkowym stylu, zero biegania za piłką tylko tatuś nie może tatuś zmęczony. U nas mąż miał 44
    Podziękował(a) 2Ojejuna siostraKasik
  • Może zapytamy Abrahama? Albo Zachariasza? ;)
    Podziękował(a) 3JoannaS Ojejuna TecumSeh
  • edytowano września 2021
    Jak się interesowałam tematem poronień, to się dowiedziałam, że nieprawidłowości w nasienie (budowa, liczba, ruchomość plemników), potrafią być przyczyną nieprawidłowości zarodka czyli kończy sie poronieniem. Nie ma na to cudownego leku tylko zdrowy tryb życia, witaminy, zero alkoholu. Po 50 roku życia jakość nasienia się pogarsza. Więc nie ma co zwlekać.
  • Znajomemu urodziło się 4te dziecko gdy miał 52 lata, z 40letnią żoną podjęli decyzję świadomie.
    Mój dziadek miał dzieci dopiero po 40tce.
    Żył 103 lata, odchował dzieci, my wnuki mieliśmy dziadka bardzo długo, i sporo prawnuków też poznało dziadka.
    Podziękował(a) 3Lila Nigella Rogalikowa
  • Oczywiste, że stary tata bedzie nieraz brany za dziadka, ale dziś to nie problem.
  • @pawelk nie dopytuje się tylko działaj :)
    Podziękował(a) 2Izka Ojejuna
  • Tacierzyństwo jest w najlepszym wypadku dla młokosów.
    Ojcostwo przystoi dużo dłużej.
    Podziękował(a) 3Isako Mle Skatarzyna
  • Nawiązując do innego wątka:
    To zależy, czy PRZED ślubem czy PO :D
  • Mój dziadek miał ostatnie dziecko w wieku 56 lat z 43letnią żoną.
    Całe dorosłe życie palił sporty bez filtra, najbardziej lubił tłusty boczuś, dom wybudował za pieniądze zarobione w fabryce azbestu, doczekał wnuków od tej najmłodszej córki,która była w wieku jego najstarszego wnuka :).

Odwagi @pawelk :)

Dlaczego od razu po temacie wątka poznałam autora :) ???
    Podziękował(a) 1Isako
  • JoannaS powiedział(a):

mężczyźni w Polsce po 40 wyglądają wszyscy tak samo

Szkoda że nie mam zdjęcia z mężem @Shrekowa - pokazałbym Ci jak różnie wyglądają w Polsce mężczyźni po 40-ce ;)
    A ja niby też coś ćwiczę i gram w nogę, więc bywa jeszcze gorzej.
    Shrekowa powiedział(a):

Może zapytamy Abrahama? Albo Zachariasza? ;)

Strasburgera albo Korwina łatwiej, tzn pewnie szybciej poznamy odpowiedź:)
  • Jak się urodziłam, mój tatuś miał 50 lat. Poczęta byłam na zesłaniu, więc zdrowy tryb życia raczej wykluczony.
    Zmarł, gdy miałam 12 lat i to tylko dlatego, że Pani doktor zdiagnozowała jego zapalenie płuc jako hipochondrię.
    Podziękował(a) 2Aniuszka joanna_1991
  • Mój mąż miał 42, 43 ma większy dystans, jest tak samo czuły i opiekuńczy tylko chyba oboje odczuwamy różnicę w odbiorze to takie nasze pachnące, miłe, rozczulające przytulaczki na te lata. Jakoś przy pierwszych dzieciach bardziej się spinaliśmy, przejmowaliśmy. Teraz mój mąż uważa, że pomimo braku sił i energii to taki prezent te nasze najmłodsze. @pawelk to nigdy nie jest krzywda dla dziecka jeśli z miłości i z miłością się traktuje.
  • Dzieci mają znacznie gorsze nieszczęścia niż poczęcie przez ojca w podeszłym wieku. Np. wychowywanie się w niepełnej rodzinie. A tym jakoś mało kto się dziś na serio przejmuje...
    The user and all related content has been deleted.
  • The user and all related content has been deleted.
    Podziękował(a) 2Monika Ojejuna
    Podziękował(a) 1Bea
  • Gratulacje wszystkim po lepszej stronie krzywej Gaussa :)
    Ja jeśli chodzi o mnie pozdrawiam ze szczytu (M nie badany, pierwsze i poki co ostatnie prezent urodzony na pięćdziesiątkę).
    Powodzenia i nie ma co zwlekać :)
  • Ja nie wiem skąd Wam przyszło do głowy, że chodzi o mnie :sunglasses:
    Podziękował(a) 3Bea Izka Juka
    Podziękował(a) 1Izka
    Też nie wiem. Dla kolegi pytasz :D
  • pawelk powiedział(a):

Ja nie wiem skąd Wam przyszło do głowy, że chodzi o mnie :sunglasses:

Podziękował(a) 2Aneta Izka
  • pawelk powiedział(a):

Usiłujesz nam wmówić, że nie?
    Za późno ;)
    Podziękował(a) 1Izka
  • Malgorzata powiedział(a):

pawelk powiedział(a):

Może przeszedłeś gdzieś , obok cudzej owulacji B)
    No co ty, przy obcej owulacji to kalendarzyk, gumka, pigułki, coś jeszcze pominąłem? :)
  • pawelk powiedział(a):

Malgorzata powiedział(a):

pawelk powiedział(a):

No co ty, przy obcej owulacji to kalendarzyk, gumka, pigułki, coś jeszcze pominąłem? :)
    Przerywany
    Podziękował(a) 2pawelk TecumSeh
    pawelk powiedział(a):

Malgorzata powiedział(a):

pawelk powiedział(a):

Eeee seks? Czy to już niemodne?
    Podziękował(a) 1Izka
  • Malgorzata powiedział(a):

Mąż moj miał 52 lata.

Nie zauważyłam aby miał jakieś problemy z tym .

A Ty @Malgorzata, potrzebuję teraz przypadków późnego macierzyństwa, sama jestem w piątej ciąży i już wiek słuszny. Dla otoczenia lekki freak lub podziw.
    Podziękował(a) 2Bea Isako

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik