Obiad dla opornych

13»

Komentarz

  • Nie wiem, jaki patent ma Elunia, ale ja czasem ryż po ugotowaniu w wodzie mieszam z posiekanymi drobno pomidorami w oleju i dodaje trochę tej zalewy ze słoika. Bardzo smaczne, jako dodatek do drobiu i mięs grillowanych.
    Podziękował(a) 1Agnicha
  • Albo łyżka masła i trochę groszku lub kukurydzy.
    Lub posiekane coś zielonego.
    No chyba, że trafi się dobry ryż i wyjdzie na sypko, wtedy nic.
  • edytowano marca 2021
    Kurkuma i troszkę masla/dobrego oleju. O ile ktoś lubi orientalne smaki.
  • Juka powiedział(a):

    Kurkuma i troszkę masla/dobrego oleju. O ile ktoś lubi orientalne smaki.

    Przyjedź mi dziś ugotować, plis! :)
    Podziękował(a) 1Juka
  • edytowano marca 2021
    Edit. Założyłam nowy wątek
  • Wooooo!!! Świetne! Takie chipsy X- cut. Do tego zdrowe, bez tej całej chemii.
  • EluniaSylwia powiedział(a):

    Albo łyżka masła i trochę groszku lub kukurydzy.
    Lub posiekane coś zielonego.
    No chyba, że trafi się dobry ryż i wyjdzie na sypko, wtedy nic.

    Dałam bulion
  • Ja daje bulion, czasem carry, innym razem trochę masła...
  • Spieprzyłam dość mocno zupę ogórkową.
    Oprócz śmietany co można dodać.
    Chyba mi się wsypały spore dwie łyżeczki pieprzu
  • Ziemniaki albo dolej wody i dosyp ryżu.
    Podziękował(a) 1Agnicha
  • Ziemniaki są... dodam ryzu
    Podziękował(a) 1EluniaSylwia
  • Mam kurczaka gotowanego - pozostałości po rosole
    Jakies pomysły na mieso?
    Co zrobić?
  • Zdarzało mi się robić paszteciki albo mini-kulebiaki z ciasta francuskiego. Podsmażona cebula i koniecznie majeranek, nieraz suszone pomidory, do tego posiekane mięso.
    Czasem dodaję do spaghetti też posiekane, jako wypełniacz mięsny :)
    Czasem do ryżu a la potrawka czyli z białym sosem plus koperek
  • A co zrobić z mielonego antrykotu? Chciałabym takie kuleczki małe w sosie pomidorowym, ale boję się, że będą twarde.
  • To dodaj sporo potartych i podduszonych warzyw.
  • Wlasnie mam w lodówce juz jedno zmielone
    A może jakąś sałątkę
    Może naleśniki z warzywami i takimi kawałkami kurczaka?
  • Galaretkę z tego rosołu. Tortille- mieso podsmażyć chwilę z przyprawa gyros i do placka ze świeżymi warzywami
    Podziękował(a) 1Agnicha
  • ja resztki z rosołu sukcesywnie mroże, po jakiś czasie wyciągam, rozmrażam, przekręcam przez maszynkę, podduszam cebulke, do tego mięsko i mielona gotowana marchewka (obowiązkowo), podlewam rosołem lub wodą, żeby ni ebyło suche, soprawiam i robię naleśniki z mięsem:-)
    Podziękował(a) 3Agnicha Basja Juka
  • Albo pierogi. Mi smakuje dodanie do tego farszu kaszy gryczanej i koperku.
    Podziękował(a) 1Monika
  • Juka powiedział(a):

    Albo pierogi. Mi smakuje dodanie do tego farszu kaszy gryczanej i koperku.

    Z jaglana też mega, ale pierogi czasochłonne, to ja nie proponuję.
    Podziękował(a) 1TecumSeh
  • Ja zwykle siekam, podsmazam z cebulką/pomidorami/czosnkiem/pieczarkami- co kto lubi i z tym farszem robię paszteciki z ciasta francuskiego
  • Pierogi bardzo często robimy
    Tak zapytałam się bo część zmielonego było już w lodówce i krokiety dziś z tego znów robiłam
    A to z rosołu z wczoraj dodałam do warzyw i przyprawiamy gyrosem i naleśniki
    Dobre bylo
  • Spaliłam dziś 2 razy sos do makaronu. Dopiero za 3 razem się udało. Załamałam się, a dzieci o dziwo wciągnęły cały.
  • Praktyka czyni mistrza ;)
    Do trzech razy sztuka ;)
    Podziękował(a) 1mamlu
  • Mam jakiś dziś nieciekawy dzień kulinarnie. Nawet kawa była słaba.
  • @mamlu chcesz nam o czymś powiedzieć? :sunglasses:
  • edytowano kwietnia 2021
    A ja słyszałam od menedżerki włoskiej restauracji, że sos boloński powinien się właśnie 3 razy przypalić, żeby był dobry :D
  • Bigos siedem, każdego dnia tygodnia :)
  • @mader o nie, nie, nic z tych rzeczy :)

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik