Obiad dla opornych

2

Komentarz

  • Aneczka08 powiedział(a):

    @nowa zakwas przy serach podpuszczkowych to jest żłobek kulinarny.

    No dla mnie zakwas to jazda bez trzymanki , ogólnie wszystko co zawiera make ma coś wspólnego z ciastem to magia
  • edytowano marca 2021
    Sznycle pochodzą od Wiener Schnitzel, i to wyjściowo był kawałek podsmażonej na maśle panierowanej cielęciny. Dziś może być bardziej ogólnie kawałek smażonego mięsa NIEmielonego.

    Kto pochodzi z dawnego zaboru CK ten widzi różnicę między sznyclem a mielonym B)
  • aaaa mielone bez bułki to sznycelki. ech ciągle się człowiek uczy.
    Nowa powiedział(a):

    Aneczka08 powiedział(a):

    @nowa zakwas przy serach podpuszczkowych to jest żłobek kulinarny.

    No dla mnie zakwas to jazda bez trzymanki , ogólnie wszystko co zawiera make ma coś wspólnego z ciastem to magia
    no weź, bierzesz 6-8 łyżek żytniej mąki, czosnek pokrojony, ew kawałek skórki od chleba. Zalewasz letnią wodą dobrze mieszasz żeby grudek nie było. I w cieple trzymać ze 4-6 dni.

    ja orbię na zakwasie od chleba więc proces mi się skraca ale kiedyś robiłam regularnie od zera, jak chciałam robić zupę w sobotę to w pon lub wt rano nastawiałam zakwas.
  • Widzisz jest kluczowe TRZYMASZ W CIEPLE 4-6 dni od października do maja normalna temperatura u mnie jest pomożej 20 st ,
  • To zrób w czerwcu.
  • Nowa powiedział(a):

    Widzisz jest kluczowe TRZYMASZ W CIEPLE 4-6 dni od października do maja normalna temperatura u mnie jest pomożej 20 st ,

    to uważaj jak ja robię. włączam piekarnik na dwie minutki na 50 st, żeby czuć ciepło było lekkie jak rękę włożysz. WYŁĄCZAM. wkładam chleby, ale zakwas też. i ZAMYKAM. w międzyczasie np w zimie ostro wietrzę i jest chłodno.

    a jak nie to w pudełko jakieś wstawić o owinac kocem, moja mama tak kaszę w cieple trzymała.
  • My mamy zimą w domu ok 18st. A zakwas żyje od lat.
    Podziękował(a) 1Nowa
  • @EluniaSylwia z kuchenno-obiadowych jest ten
  • Ale ja nie jestem oporna ;)
  • Ty nie ale inni A Ty możesz być inspiracja
    Podziękował(a) 2Katarzyna ola_g
  • Odp.Nowej.
    Jeden wątek tylko dla opornych to za mało;)
    Podziękował(a) 1Nowa
  • EluniaSylwia powiedział(a):

    Ale ja nie jestem oporna ;)

    Ty nie ale ja już tak i @EluniaSylwia co raz ratuje mi życie przepisem na coś co zrobi się z niczego i w jednej misce i jeszcze łopatologicznie wytłumaczy czym to nic zastąpić żeby byli coś
  • Spoko
    Ja tylko założyłam codziennoobiadowy wątek.
    Podziękował(a) 1Nowa
  • I dobrze i niech będzie i będę zgapiać
  • edytowano marca 2021
    Dzięki! !!!
    ;)
  • Karkowka, szynka, lub ostatecznie schab- pokroić dość cienko. Jak sie pokroiło grubo, to trochę młotkiem rozbić. Posypać ulubioną przyprawą do mięsa. Można to zostawić na parę godzin lub na noc, jesli obiad ma byc później.

    Blachę cienko posmarowac olejem, ułożyć kotlety, na kazdy kotlet pokrojoną cebulę ( półplasterki), na to łyżeczka majonezu, na to plaster sera żółtego - tak aby przykryć mięso.
    Piec ok 30 min w 170 st.

    Majonez i ser jest po to, zeby mięso nie wyschło, wiec jak robie z chudego miesa- daję ciut wiecej majonezu.
    Podziękował(a) 1Nowa
  • EluniaSylwia powiedział(a):

    Odp.Nowej.
    Jeden wątek tylko dla opornych to za mało;)

    Pewnie że tak , a jak się tematu jeszcze taka Nowa to już całkiem mało
  • Pomidorowa z makaronem dla wybrednych z kluseczkami lanymi i naleśniki
  • Na. Pierwszy rzut oka skomplikowane ale robi się super szybko i jest pyszne.

    https://www.kwestiasmaku.com/przepis/butter-chicken
  • I. Wstyd się przyznać ale to moje ostatnie odkrycie. Pyszny piatkowy obiadek.

    https://aniagotuje.pl/przepis/placki-z-serem

    Tylko trzeba podwójna porcje robić.
    Podziękował(a) 1Agnicha
  • Dziś warzywna ale moich dwójka będzie patrzeć na nią dość niechętnie. Dalej nie wiem
  • Duczki albo sterniczki drób dla niechętnych. Albo racuchy z jabłkami.
    Podziękował(a) 1Aneczka08
  • duczki albo sterniczki? przetłumaczysz?
  • Mój rąbnięty telefon.
    Fuczki albo syrniczki.
    Mam na kanale, ale z tel.nie zalinkuję.
    Możesz wpisać fuczki i moje imię i nazwisko.
    Podziękował(a) 1Aneczka08
  • Andora powiedział(a):

    Na. Pierwszy rzut oka skomplikowane ale robi się super szybko i jest pyszne.

    https://www.kwestiasmaku.com/przepis/butter-chicken

    Potwierdzam, pyszne.
    Czasem zamiast tych dodatkowych przypraw typu kumin, cynamon, kmin - dodaje po prostu dodatkową łyżkę garam masala.
  • U nas będą dzisaj pyry z gzikiem. Też szybkie i ja uwielbiam.
    Anka zjadła 4 talerze brokulowej więc nawet jak jej pyry nie pod pasują to obiad ma zaliczony.
  • Gar krupniku.
  • Plan byl inny, a wyszło
    ...pysznie
  • @EluniaSylwia jak ugotować ryż do obiadu aby był smaczny? Bulionu podlać?

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik