Sznycle pochodzą od Wiener Schnitzel, i to wyjściowo był kawałek podsmażonej na maśle panierowanej cielęciny. Dziś może być bardziej ogólnie kawałek smażonego mięsa NIEmielonego.
Kto pochodzi z dawnego zaboru CK ten widzi różnicę między sznyclem a mielonym
@nowa zakwas przy serach podpuszczkowych to jest żłobek kulinarny.
No dla mnie zakwas to jazda bez trzymanki , ogólnie wszystko co zawiera make ma coś wspólnego z ciastem to magia
no weź, bierzesz 6-8 łyżek żytniej mąki, czosnek pokrojony, ew kawałek skórki od chleba. Zalewasz letnią wodą dobrze mieszasz żeby grudek nie było. I w cieple trzymać ze 4-6 dni.
ja orbię na zakwasie od chleba więc proces mi się skraca ale kiedyś robiłam regularnie od zera, jak chciałam robić zupę w sobotę to w pon lub wt rano nastawiałam zakwas.
Widzisz jest kluczowe TRZYMASZ W CIEPLE 4-6 dni od października do maja normalna temperatura u mnie jest pomożej 20 st ,
to uważaj jak ja robię. włączam piekarnik na dwie minutki na 50 st, żeby czuć ciepło było lekkie jak rękę włożysz. WYŁĄCZAM. wkładam chleby, ale zakwas też. i ZAMYKAM. w międzyczasie np w zimie ostro wietrzę i jest chłodno.
a jak nie to w pudełko jakieś wstawić o owinac kocem, moja mama tak kaszę w cieple trzymała.
Ty nie ale ja już tak i @EluniaSylwia co raz ratuje mi życie przepisem na coś co zrobi się z niczego i w jednej misce i jeszcze łopatologicznie wytłumaczy czym to nic zastąpić żeby byli coś
Karkowka, szynka, lub ostatecznie schab- pokroić dość cienko. Jak sie pokroiło grubo, to trochę młotkiem rozbić. Posypać ulubioną przyprawą do mięsa. Można to zostawić na parę godzin lub na noc, jesli obiad ma byc później.
Blachę cienko posmarowac olejem, ułożyć kotlety, na kazdy kotlet pokrojoną cebulę ( półplasterki), na to łyżeczka majonezu, na to plaster sera żółtego - tak aby przykryć mięso. Piec ok 30 min w 170 st.
Majonez i ser jest po to, zeby mięso nie wyschło, wiec jak robie z chudego miesa- daję ciut wiecej majonezu.
U nas będą dzisaj pyry z gzikiem. Też szybkie i ja uwielbiam. Anka zjadła 4 talerze brokulowej więc nawet jak jej pyry nie pod pasują to obiad ma zaliczony.
Komentarz
Kto pochodzi z dawnego zaboru CK ten widzi różnicę między sznyclem a mielonym
ja orbię na zakwasie od chleba więc proces mi się skraca ale kiedyś robiłam regularnie od zera, jak chciałam robić zupę w sobotę to w pon lub wt rano nastawiałam zakwas.
a jak nie to w pudełko jakieś wstawić o owinac kocem, moja mama tak kaszę w cieple trzymała.
Jeden wątek tylko dla opornych to za mało;)
Ja tylko założyłam codziennoobiadowy wątek.
Blachę cienko posmarowac olejem, ułożyć kotlety, na kazdy kotlet pokrojoną cebulę ( półplasterki), na to łyżeczka majonezu, na to plaster sera żółtego - tak aby przykryć mięso.
Piec ok 30 min w 170 st.
Majonez i ser jest po to, zeby mięso nie wyschło, wiec jak robie z chudego miesa- daję ciut wiecej majonezu.
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/butter-chicken
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/schab-w-sosie-wegierskim
https://aniagotuje.pl/przepis/placki-z-serem
Tylko trzeba podwójna porcje robić.
Fuczki albo syrniczki.
Mam na kanale, ale z tel.nie zalinkuję.
Możesz wpisać fuczki i moje imię i nazwisko.
Czasem zamiast tych dodatkowych przypraw typu kumin, cynamon, kmin - dodaje po prostu dodatkową łyżkę garam masala.
Anka zjadła 4 talerze brokulowej więc nawet jak jej pyry nie pod pasują to obiad ma zaliczony.
...pysznie