Wysluchalam całego powyzszego wystąpienia o.Szustaka, jak również dwugodzinnej rozmowy u Karola Paciorka w Imponderabiliach. Mam wiele spostrzeżeń. Odnośnie powyższego filmu - uderzyło mnie zwłaszcza jedno a mianowicie: że o.Szustak chce reformować Kościół, chce "robić Kościół". Snuje wizje dialogu kapłanów, dziennikarzy, świeckich ludzi Kościoła i osób spoza Kościoła - życzliwie do Kościoła nastawionych i życzących Kościołowi dobrze, słowem dialogu tych wszystkich połączonych sił nad zmianami w Kosciele. Zmianami, których nasz Kościół( jak to wielokrotnie i do znudzenia głosi o.Szustak) potrzebuje. Ja, jako członek Kościoła życzę sobie aby nasz Kościół pozostał jeden, święty, powszechny i katolicki a pseudoreformatorow niech ręka Boska broni.
Nic dodać, nic ująć @Rejczel . Też już słuchałam, i też mnie uderzyły dokładnie te słowa. Jak do tamtego momentu mimo wątpliwości byłam skłonna szukać usprawiedliwień, wytłumaczeń - tak po usłyszeniu propozycji żeby do dyskusji o Kościele zaprosić "osoby spoza Kościoła, które Kościołowi dobrze życzą" zwyczajnie otworzyły mi się oczy. Nawet przy najlepszych chęciach trudno tu znaleźć dobre wytłumaczenie...
A ja widzę - gdy przeprasza za nieprzemyślane oskarżenie i mówi wprost, że osądzając, nie zachował się jak Boży człowiek. A może zły filmik wkleiłam? Szczerze, to na szybko i nie sprawdziłam.
Sprawdziłam staranniej czy to na pewno ten film który ja oglądałam. Ten sam.
@Paulina@Honi dziękuję @Nigella najtrudniej zacząć Ja też nie robię tego jak zawodowcy radzą - regularnie, z przemyślaną strategie itd. Potrafię kręcić tylko wtedy, gdy mam potrzebę serca i chęć. Lubię swoje wąskie grono stałych widzów ( ich jest o wiele mniej niż subskrybentów). A wy jakie tematy najbardziej lubicie u mnie?
@gozdkowa mi się podobał ten filmik o błędach, bo to szeroki aspekt i nie dotyczy jedynie ED. A ja nie mam ED. Także, prawdopodobnie ten akurat do mnie dotarł, a czy co innego to nie wiem. Musiałabym wszystkie przejrzeć.
Komentarz
Niby nic nowego, ale warto sobie utrwalić
Mamy dwie youtuberki na forum, czy jeszcze się jakaś/jakiś ukrywa?
Odnośnie powyższego filmu - uderzyło mnie zwłaszcza jedno a mianowicie: że o.Szustak chce reformować Kościół, chce "robić Kościół". Snuje wizje dialogu kapłanów, dziennikarzy, świeckich ludzi Kościoła i osób spoza Kościoła - życzliwie do Kościoła nastawionych i życzących Kościołowi dobrze, słowem dialogu tych wszystkich połączonych sił nad zmianami w Kosciele. Zmianami, których nasz Kościół( jak to wielokrotnie i do znudzenia głosi o.Szustak) potrzebuje.
Ja, jako członek Kościoła życzę sobie aby nasz Kościół pozostał jeden, święty, powszechny i katolicki a pseudoreformatorow niech ręka Boska broni.
Też już słuchałam, i też mnie uderzyły dokładnie te słowa. Jak do tamtego momentu mimo wątpliwości byłam skłonna szukać usprawiedliwień, wytłumaczeń - tak po usłyszeniu propozycji żeby do dyskusji o Kościele zaprosić "osoby spoza Kościoła, które Kościołowi dobrze życzą" zwyczajnie otworzyły mi się oczy. Nawet przy najlepszych chęciach trudno tu znaleźć dobre wytłumaczenie...
W ogóle dzięki za ten akurat link.
Co prawda nie mamy ED, ale fajnie gada.
Ale nawet tego nie potrafię ogarnąć
A Szustaka szczerze nie cierpię. Choc swego czasu (jakieś 7-8-10 lat wstecz) słuchsłam/czytałam pasjami.
Ten sam.
@Nigella najtrudniej zacząć
Ja też nie robię tego jak zawodowcy radzą - regularnie, z przemyślaną strategie itd. Potrafię kręcić tylko wtedy, gdy mam potrzebę serca i chęć. Lubię swoje wąskie grono stałych widzów ( ich jest o wiele mniej niż subskrybentów).
A wy jakie tematy najbardziej lubicie u mnie?
I makijaż fajny
MagdaCh napisała książkę, będę u niej kilka egz zamawiać, myślę, że będzie ciekawao ciekawym człowieku
Ja w tym roku zapisałam się online bo osoby które bywały bardzo sobie chwalą
A na górze wstawiłam homilię Nikosa z niedzieli.
Jak zwykle ogień
Niedużo tego ale jest
Nie pamiętam... wysyłałam Tobie kiedyś na Whatsapa?
Teraz czasem przysyła