@gahana Kupię sobie Boscha. Tak, kocham gotowanie na normalnej indukcji. Szybko i czysto. Ale nie wiem, czy rachunki za prąd nie zmuszą nas do przejścia na gaz
Mamy gaz, jest super, jak masz instalację z gazem ziemnym to bym się nie zastanawiał, niedługo zabronią bo metan to silny gaz cieplarniany
Nie mogę polecić ceramicznej AEG, popsuł nam się duży żarnik i padła grzałka od termoobiegu
@Mamaw Ja mam gazowa płytę Bosch i to jedyne z czego nie jestem zadowolona. Ten duży palnik bardzo szybko przestał działać, był jakiś majster ale naprawił na chwilę i znów to samo.
Nieuczciwy majster! Weź drugiego, budowa palnika Bunsena jest prosta jak cep. Pewnie masz skorodowaną dyszę, albo nalałaś w nią zupy. Nie trzeba być gazownikiem, kup online dyszę do metanu do odpowiedniej mocy i nawet Mąż wymieni. Spróbuj wymienić górę od palnika, ten grzyb z dziurami.
Teraz kupiłam jedno wielkie g..wno - tu wybaczyć mi należy słownictwo, a nawet dołożyć we współczuciu kilka innych z jprd na czele ...To Beko
Dzięki za ostrzeżenie, @Szczurzyca chciała nas przestawić na Beko bo nowa, ogromna pralka bąbelkowa Samsunga nam padła, za dużo wodotrysków. Beko jest proste, przyjaciółce służy, wszystko ma tej (nie)marki, ale jeśli i oni się popsuli to trzeba wiedzieć takie rzeczy.
Nie do końca ten wątek, ale zapytam. Zastanawiam się nad zakupem jakiejś maty do pieczenia. Używam papieru do pieczenia zazwyczaj, a on jest pokryty silikonem. Maty są w większości silikonowe, niektóre w środku mają włókno szklane. Czy to jest bezpieczny wynalazek? Co myślicie w ogóle o silikonie do pieczenia? Widziałam też szklaną matę do pieczenia, ale ona jest tylko do 180 stopni.
Jak w blaszkach, to robię tak samo. Papieru używam raczej do wyłożenia dużej blachy od piekarnika - jak piekę bułeczki, chałkę, paszteciki, drożdżówki, itp.
Mam dużą blachę też ze stali nierdzewnej i tak samo układam bułeczki na natluszczonej i wysypanej mąką. Już mi się tyle przydasiów nazbierało w kuchni że nie było gdzie tego przechowywać. Powynosiłam połowę gadżetów do piwnicy i nawet nie czuję braku a dużo miejsca w kuchni odzyskałam.
@Agmar (...) indukcję, ale raczej nie wrócę chyba że sobie fotowoltaikę założę albo prąd stanieje i kupię większą i nie będzie miała problemów z przegrzaniem pól (po 2 latach jak się gwarancja skończyła to zaczęła mieć taki problem na palniku który był najczęściej używany)
Warto wiedzieć że nawet indukcyjna się przypala, nie wiedziałem, teoretycznie powinna być zimna, straszny szmelc teraz nam wciskają. Jakiej marki płyta Ci się spaliła? Będziemy omijać, skandal, sama zasada działania kuchenki indukcyjnej nie powinna na to pozwolić, chyba specjalnie tak zaprojektowali dranie.
Ej, nie mam czasu się doktoryzować, ale możecie napisać, jaki typ patelni byłby nieprzywierający a jednocześnie nadający się do zmywarki? Wiem, że tak ogólnie to się nie łączy i idealnie nie będzie, ale nie mam już zasobów na zmywanie ręczne Na przypalone jedzenie też nie mam zasobów. Ktoś mi polecał Gerlach Granitex i Tefal tytanowe, zmywane w zmywarce i nadal w dobrym stanie. Możecie coś podpowiedzieć?
Ej, nie mam czasu się doktoryzować, ale możecie napisać, jaki typ patelni byłby nieprzywierający a jednocześnie nadający się do zmywarki? Wiem, że tak ogólnie to się nie łączy i idealnie nie będzie, ale nie mam już zasobów na zmywanie ręczne Na przypalone jedzenie też nie mam zasobów. Ktoś mi polecał Gerlach Granitex i Tefal tytanowe, zmywane w zmywarce i nadal w dobrym stanie. Możecie coś podpowiedzieć?
Spytaj @Szczurzyca jak się sezonuje stal nierdzewną.
Może poszukaj tej, ale nowa będzie przypalać, nie płać 100%, szukaj tanio: Demeyere Proline 7 32 cm 18/10 Stainless Steel Frying pan silver Demeyere £299.00 Frying as it should be, even without butter/oil Excellent, energy-efficient heat conduction Ideal for induction cooking Indestructible and shiny for life Fry up crispy, flavourful food
Szukam garnków, w których nie przypali mi się zupa (a zdarza mi się to nagminnie). I bezpiecznych dla zdrowia (skład). Mogą być nawet droższe, jeśli by to miał być zakup na lata. Przejrzałam wątek, ale tu głównie o patelniach. Polećcie coś, proszę.
@Aniuszka Stal nierdzewna z grubym dnem. W środku powinna być wkładka aluminiowa, gruba. Stal nie musi być na bazie niklu.
Jak masz cienkie garnki, to wrzuć na dno wkładki jak do szklanych garnków, takie które grzeją się indukcyjnie. Indukcja nie ma tu nic do rzeczy, chodzi o rozprowadzanie i pochłanianie energii i zwiększenie powierzchni. To oznacza mycie: Wkładka nie może za bardzo zbliżać się do ścianek garnka, bo tam dno już nie będzie płaskie. Wrzucasz mniejszą i dopiero na nią coś dużego, taka odwrócona piramida.
What's the difference between zwilling j.a.henckels, and the plain j.a. henckels knives? The Zwilling products are costly, have a lifetime warranty and are made in Germany or similar. The Henckels items (including knives, pots, pans & silverware) are all made with sub-par materials in China and they will rust an tarnish incredibly quickly. Nie wiedziałem że ktoś robi podróby.
Te są niedrogie i absolutnie obłędne, ale chyba na bazie niklu: Powinno być widać felc jak w futrynie: te pokrywki latają jak poduszkowce, para ucieka i potem pokrywka ląduje z powrotem jak dron.
Najpewniejsze to chyba gary emaliowane. Ale trudno mi polecić które. Olkuskie były dobre, i z Rybnika, ale spotkałam się też, niestety, z chińskimi. Najzdrowsze szklanne, ale okrutnie drogie. Z powłoką ceramiczną też, ale trzeba uważać czym się miesza, żeby nie zarysować. Wydaje mi się, że chyba w miarę bezpueczne są garnki przeznaczone dla kuchni restauracyjnych - muszą służyć długo, a i klienci wrażliwi muszą mieć pewność, że jedzenie bezpueczne z takiego garnka. Nie wiem czy to dobry trop.
Najpewniejsze to chyba gary emaliowane. Najzdrowsze szklanne, ale okrutnie drogie. Nie wiem czy to dobry trop.
Szkło jest niestety fantastycznym izolatorem, jako garnek to może z wkładka na płytę indukcyjną, ale sama grubość szkła spowoduje straty. Dobre dla tych którzy sami robią prąd. Krypto pokryte kilowatogodziną zastąpi gotówkę i metale szlachetne, będzie nowym pieniądzem.
Emalię to @Szczurzyca zaraz obije, o mało nie przekroiła stalowego talerza, o szkle nawet nie myślę, tylko Kajtek jest lepszy.
Nie wolno solić makaronu ani klusek.
To znaczy trzeba, ale jeśli macie wodę chlorowaną to weźcie z butelki albo z expresu (bo to bimbrownia ), albo kupcie sól kamienną, bez dodatku soli jodu. Sól morska zawiera jod. Czyli: nie solimy klusek solą jodowaną, chyba że mamy pod ręką wodę bez chloru / podchlorynu.
Sól morska jest silnie toksyczna dla cojones, bo zawiera b. dużo soli bromu. Jeżeli sypiecie ją mężowi do jedzenia, to potem się nie dziwcie że nie ma was czym przeleczyć z migreny i budzicie się niewyspane, pozbawione serdecznych uczuć względem brzydkiej połowy (0rq@Nw daje kopa oksytocynowego, czyli wywołuje zakochanie). Just Don’t.
Komentarz
Tak, kocham gotowanie na normalnej indukcji. Szybko i czysto. Ale nie wiem, czy rachunki za prąd nie zmuszą nas do przejścia na gaz
Nie mogę polecić ceramicznej AEG, popsuł nam się duży żarnik i padła grzałka od termoobiegu
Ale płyta to jedna wielka porażka.
Widziałam też szklaną matę do pieczenia, ale ona jest tylko do 180 stopni.
https://amp.dw.com/pl/silikon-pod-specjalnym-nadzorem-organizacje-konsumentów-ostrzegają/a-64055377?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR09DxZPCu26a8O_qZMyCfRLVpkhz0aQHul_gl8jb3kdfOU1PoDszMFVlEM_aem_AYa4An1B3YEiMC10XybpEhos2FBJZNE8oV5niFrTjHDS5hSPorw239N5E63pgJIulPRjisGOZOYia2KpboUPn6pA
https://www.dw.com/pl/silikon-pod-specjalnym-nadzorem-organizacje-konsumentów-ostrzegają/a-64055377
Żeliwo niekiedy zawiera ołów, istnieje żeliwo bezołowiowe ale w zaporowych cenach:
https://stargazercastiron.com/
788,77 zł + wysyłka i pewnie podatek
Spytaj @Szczurzyca jak się sezonuje stal nierdzewną.
Toxins from Cookware: What Is the Best Option to Avoid Adding to Your Burdenhttps://deannaminich.com/toxins-from-cookware-what-is-the-best-option-to-avoid-adding-to-your-burden/
Oczywiście aluminium to metal lekki, nie ciężki
Mamy Zwilling J.A. Henckels
Kapryśne patelnie ze stali szlachetnej - tajniki smażenia
https://chimmo.pl/a/kaprysne-patelnie-ze-stali-szlachetnej-tajniki-smazenia
Może poszukaj tej, ale nowa będzie przypalać, nie płać 100%, szukaj tanio:
Demeyere Proline 7
32 cm 18/10 Stainless Steel Frying pan silver
Demeyere
£299.00
Frying as it should be, even without butter/oil
Excellent, energy-efficient heat conduction
Ideal for induction cooking
Indestructible and shiny for life
Fry up crispy, flavourful food
@Aniuszka
Stal nierdzewna z grubym dnem. W środku powinna być wkładka aluminiowa, gruba. Stal nie musi być na bazie niklu.
Jak masz cienkie garnki, to wrzuć na dno wkładki jak do szklanych garnków, takie które grzeją się indukcyjnie. Indukcja nie ma tu nic do rzeczy, chodzi o rozprowadzanie i pochłanianie energii i zwiększenie powierzchni. To oznacza mycie:
Wkładka nie może za bardzo zbliżać się do ścianek garnka, bo tam dno już nie będzie płaskie. Wrzucasz mniejszą i dopiero na nią coś dużego, taka odwrócona piramida.
What's the difference between zwilling j.a.henckels, and the plain j.a. henckels knives?
The Zwilling products are costly, have a lifetime warranty and are made in Germany or similar. The Henckels items (including knives, pots, pans & silverware) are all made with sub-par materials in China and they will rust an tarnish incredibly quickly.
Nie wiedziałem że ktoś robi podróby.
Te są niedrogie i absolutnie obłędne, ale chyba na bazie niklu:
Powinno być widać felc jak w futrynie: te pokrywki latają jak poduszkowce, para ucieka i potem pokrywka ląduje z powrotem jak dron.
Najzdrowsze szklanne, ale okrutnie drogie. Z powłoką ceramiczną też, ale trzeba uważać czym się miesza, żeby nie zarysować.
Wydaje mi się, że chyba w miarę bezpueczne są garnki przeznaczone dla kuchni restauracyjnych - muszą służyć długo, a i klienci wrażliwi muszą mieć pewność, że jedzenie bezpueczne z takiego garnka.
Nie wiem czy to dobry trop.
Emalię to @Szczurzyca zaraz obije, o mało nie przekroiła stalowego talerza, o szkle nawet nie myślę, tylko Kajtek jest lepszy.
Nie wolno solić makaronu ani klusek.
To znaczy trzeba, ale jeśli macie wodę chlorowaną to weźcie z butelki albo z expresu (bo to bimbrownia
Czyli: nie solimy klusek solą jodowaną, chyba że mamy pod ręką wodę bez chloru / podchlorynu.
Sól morska jest silnie toksyczna dla cojones, bo zawiera b. dużo soli bromu. Jeżeli sypiecie ją mężowi do jedzenia, to potem się nie dziwcie że nie ma was czym przeleczyć z migreny i budzicie się niewyspane, pozbawione serdecznych uczuć względem brzydkiej połowy (0rq@Nw daje kopa oksytocynowego, czyli wywołuje zakochanie). Just Don’t.