Aaa, i w tym drugim serniku można pominąc spód, ogólnie sernik bez spodu kruchego lub z ciastecczek jest oczywiście bardziej dietetyczny, jeśli ktoś akurat tego potrzebuje (tej dietetyczności), to warto to mieć na uwadze.
@Bagata i w tym serniku nowojorskim pomijam polewę ze śmietany. Ja ogólnie często pomijam te wszystkie polewy, lukry itp. no chyba że polewa z czekolady
Ja mam kilka sprawdzonych przepisów na keto desery. Bez mleka, glutenu i cukrów, no ale mniej kaloryczne to nie są.
Jak ktoś chce prosto i łatwo , to mąka bg Schar (jest np. w Rossmanie) jest bardzo wygodnym zamiennikiem mąki, wychodzą z niej normalne przepisy. A zamiast cukru można użyć erytrytol ( wolę niż ksylitol) lub stewię (choć do niej że względu na smak trzeba się przyzwyczaić).
Komentarz
I jeszcze 1kg maki ryżowej.
https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-dyniowy
moje modyfikacje: daję połowę cukru (i daję ciemny cukier o którym pisał @PawelOdOli czyli muscovado – ma różne minerały)
i zamiast ciasteczek daję kruchy spód bezglutenowy:
https://www.kwestiasmaku.com/desery/mazurki/bezglutenowy_spod_do_mazurka/przepis.html
Robię sernik z połowy proporcji, a kruchego na to wystarcza 1/4. tzn. zarabiam całe kruche, dzielę na 4 porcje i 3 od razu mrożę i mam na później.
I ten sernik:
https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-nowojorski-przepis-ii
I znowu, cukru daję połowę albo nawet mniej. Śmietanę można zastąpić jogurtem.
Oba serniki są kremowe, bez grudek, nie trzeba osobno ubijać białek, wszystko bzzzz miksujesz i gotowe. Szybkie, łatwe i dość zdrowe
https://ervegan.com/sernik-jaglany-na-zimno-najlepszy/
Jagielnik jest ciężki i blee
Jak ktoś chce prosto i łatwo , to mąka bg Schar (jest np. w Rossmanie) jest bardzo wygodnym zamiennikiem mąki, wychodzą z niej normalne przepisy.
A zamiast cukru można użyć erytrytol ( wolę niż ksylitol) lub stewię (choć do niej że względu na smak trzeba się przyzwyczaić).