Jak to z tym zakwasem buraczanym było?
Bo zabrałam się za robienie i stwierdziłam, że nie pamietam
Łyżka soli do przetworów na 1 litr wody? (ciepłej, zimnej? ).
Będę robić z słoikach 1 litrowych - zakręcać mocno, średnio, lekko?
Jakie przyprawy?
Łyżka soli do przetworów na 1 litr wody? (ciepłej, zimnej? ).
Będę robić z słoikach 1 litrowych - zakręcać mocno, średnio, lekko?
Jakie przyprawy?
Komentarz
Dodaje tylko dużo czosnku, liść laurowy, ziele angielskie.
Nie zakręcamy, mam specjalnie kupione do tych celów pończochowe podkolanówki , tzw."antygwałtki". Naciągam je na słoik zamiast nakrętki, nc nie pleśnieje. Aaaa i sól niejodowana.
Wygląda na to, że wszystko do wywalenia, co? Niby pachnie dobrze, ale te szumowiny na wierzchu...
Ta zakręcająca twierdzi że fermentacja jest beztlenowa i trzeba zakręcić dokładnie i nie zaglądać.
A w sumie w wersji z przykrywaniem jaką funkcję ma pełnić ta gaza?
Ja zakręcam słoje i codziennie spuszczam nadmiar dwutlenku węgla. Dbam o to żeby w słoiku były warunki beztlenowe
@Nigella albo @EluniaSylwia znalazłam w occie ryżowym pływające półprzezroczyste krążki, zakładam że to matka octowa, mogę wykorzystać żeby zastartować z własnym octem? Czy to niepotrzebne? Co się z tym robi?
Matka octowa to taki koncentrat, możesz posmarować zmienione miejsce, możesz wrzucić do kąpieli, moczenia stóp itp.