Rolnictwo studia

2»

Komentarz

• Jak rolnik przechodzi na emeryturę może gospodarstwo przepisac jako darowiznę dla dziecka ,może sprzedać, są prace też żeby po przejściu na emeryturę rolnik mógł prowadzić dalej gospodarstwo tak samo jak np właścicielka zakładu fryzjerskiego może mieć emeryturę i dalej zakład fryzjerski prowadzić, nie wiem czy już wszedł ten przepis w każdym razie to bardzo swieża zmiana
    Podziękował(a) 1patia
  • Bez uprawnień rolniczych ciezko uzyskac finanse z Agencji.
    Ale i bez tego da się żyć.
    Choć ich posiadanie ułatwia to zycie ;)
    Podziękował(a) 2Nowa patia
  • Co mi po uprawnieniach jak 1 albo jesteśmy za starzy 2 albo jest za małe gospodarstwo 3 albo nie ma środków na wkład własny czy sf8nansowanie inwestycji bo często dotacji dofinansowania są na tej zasadzie ze najpierw robisz A potem się rozliczasz sprawdzaja czy się zgadza i dopiero wypłacane są środki
    Kawaler jest młody wykształcony z uprawnieniami jest coś takiego jak młody rolnik ,nie kwalifikuje się bo nie ma ok 8 ha bo tyle jest minimum, dzierzawionych gruntów nie może być więcej niż własnego pola bo tak sąsiadka ma ponad 2 ha pola i 2 łąki i by starczyło tylko to jest ponad 100 proc wielkości naszego gospodarstwa, ale sąsiad ciągnik kupił dzięki temu programowi tak więc nie mówię że to złe, choć wolałabym mniej problemów z możliwością zarabiania
  • I żeby nie było, uważam ba jestem wręcz pewna że wykształcenie i WIEDZA , ta wiedza to naj lepiej praktyczna i teoretyczną żeby była, są potrzebne w każdym zawodzie
    Tak samo doszkalanie się i nie mówię tu tylko o kursach takiej wersji szkolnej ,doszkalanie się to też pomóc u sąsiada, patrzenie na jego rozwiązania, i nie robienie wszystkiego "kopiuj- wklej " i biadolenie że się nie sprawdza tylko umiejętność dostosować do własnych potrzeb, umiejętności wybrania tego co potrzebne. A to jest bardzo trudne dla mnie np
    Podziękował(a) 1Izka
  • @Nowa u Ciebie też praca nad wzmocnieniem poczucie wartości, jesteś mądra, pracowita zaradna :)
    Podziękował(a) 2Bea Madzikg
  • Izka powiedział(a):

@Nowa u Ciebie też praca nad wzmocnieniem poczucie wartości, jesteś mądra, pracowita zaradna :)

Co nie zmienia że mam poważne braki w umiejętnościach praktycznych i braki w wiedzy teoretycznej z tym że jeśli chodzi o teoretyczną wiedzę to :
  • Tych serowarskich książek mam jeszcze ze dwie ta najbardziej lubię, bo autorka doprecyzuje moje zmiany w jej mniej lub bardziej autorskich recepturach
  • Ty napisz książkę :)
  • pawelk powiedział(a):

Ty napisz książkę :)

Brak wiedzy , talentu pisarskiego, doświadczenia
    Gdzieś kiedyś zaczęłam pisać "Złote rady Ireny -poradnik o kozach nie mylić z podręcznikiem i weterynarzem "
    Czytasz na własną odpowiedzialność to tak mniej więcej tylko zaczęłam pisać na laptopku zgubiłam hasło dostęp i tak padło z tego fragmentu koleżanka śmiała się tak że było chyba ok
    Podziękował(a) 2jan_u pawelk
  • Pisz @Nowa, nie daj się.
    Podziękował(a) 2Ewaklara Madzikg
  • @Nowa jak dla mnie audiobook mógłby być, masz przyjemny głos do słuchania :)
  • U mnie na studiach połowa przedmiotów była rolniczych, gdyż UR powstał na bazie m.in. dawnej Akademii Rolniczej (trzeba było dać pracę starej kadrze), stąd taki dziwny twór, że po uniwerku mamy mgr inż. Na pierwszym roku tłukliśmy budowę maszyn rolniczych, praktyki były i na farmie i w banku. Wszystkie prawie rolnicze przedmioty zaczynały się od słów ekonomiczne podstawy: nawożenia, hodowli, uprawy itp. Miks totalny. Czy to by się liczyło do uprawnień rolniczych?
  • edytowano marca 2022
    A zdawalas egzamin z kwalifikacji rolniczych ?
  • Nie było. Wcześniejsze roczniki pisały jeszcze pracę inżynierską. Nam już darowano i tylko magister. Tyle że przedmiotów połowa to typowo rolniczych była. Taki przekrój od gleboznastwa poprzez technologię upraw i hodowli, gatunki zwierząt, do towaroznawstwa: roślin i mięs plus do tego labolatoria odpowiednie i do tego podłaczony dział o handlu i ekonomii. Z praktyk na farmie był egzamin też.
  • Zależy jaki kierunek skończyłaś
    Podziękował(a) 1Hanq
  • Najlepiej dopytać się w ARiMR
    Podziękował(a) 1Hanq
  • Jest lista kierunków, po jakich są uprawnienia. Oprócz typowo rolniczych wiem , że jest tam na przykład weterynaria, architektura krajobrazu.
    Podziękował(a) 2Hanq Nowa

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik