Rolnictwo studia

Nie pamiętam w którym wątku była o tym mowa
Znalazłem chyba ciekawa ofertę, ze zniżką chyba 2400 za cały rok.

http://podyplomowe-gliwice.pl/rolnictwo-studia-podyplomowe-online-uprawnienia-rolnicze
«1

Komentarz

• @pawelk promocja trwa tylko do jutra
  • Dobre!! Kusi mnie ta impreza:))) jakbym pyknęła studia przy okazji karmienia piersią? Może się da (turlająca emota)
    Zamiast scrolowac neta stane się rolnikiem "dyplomowanym".

Dzis posadzilam sadzonki bobu to taki ze mnie bardziej ogrodnik amator niz rolnik:))))
  • Ciekawe…. Może bym się skusiła, ale na razie szkoda mi kasy na takie atrakcje.
  • No właśnie, chciałam zaznaczyć, że rolnictwo i ogrodnictwo malkontenci :D ;) wrzucą do jednego worka, ale tak naprawdę o uprawie marchewki, malin i bobu na rolnictwie niewiele się dowiemy - chyba, że na skalę przemysłową :D
  • edytowano marca 2022
    gahana powiedział(a):

No właśnie, chciałam zaznaczyć, że rolnictwo i ogrodnictwo malkontenci :D ;) wrzucą do jednego worka, ale tak naprawdę o uprawie marchewki, malin i bobu na rolnictwie niewiele się dowiemy - chyba, że na skalę przemysłową :D

Te studia raczej nie bardzo rozszerza wiedzę, to bardziej o papier chodzi że y w świetle prawa stać rolnikiem czyli np bez problemu kupić ziemię
    Podziękował(a) 4Bea gahana Madzikg Nowa
  • Ogrodnictwo też daje uprawnienia.
  • 2400 dobra cena, ja płaciłam 3000
  • Miałaś zdalnie?
  • pawelk powiedział(a):

Miałaś zdalnie?

Tak
    Podziękował(a) 1Bea
  • @Wanda napisz wrażenia:))
  • Egzamin trudny?
  • Jak to jest, oni cyklicznie to udostępniają, czy wszystko naraz? A i tak trzeba rok poświęcić, czy można wcześniej jakiś egzamin zdać?
    Podziękował(a) 1Bea
  • Odpowiedzcie dzisiaj ;)
  • Na poziomie technik rolnik bez problemu zdam egzamin , na studiach nie wiem nie interesowała się tym ,
  • A technik ma te same uprawnienia w kwestii kupna ziemi?
  • Tak , zresztą do kupna ziemi wystarczy
    1 kilka lat ubezpieczona w krus np jako domownik lub mając mniej niż 1 ha ziemi na wniosek się ubezpieczyć - jak długo trzeba się dopytać o szczegóły ja z racji całego życia no to nie wiem dokładnie
    2 wystarczy kurs rolniczy
    3 ukończona zasadnicza szkoła kKierunek rolnik ogrodnik i pokrewne
    4 technikum o kierunkach rolniczych
  • 5 można odziedziczyc bez wykształcenia
  • No i 6 to chyba ta podyplomowa
  • Kurs rolniczy ma chyba więcej godzin i trzeba zdać państwowy egzamin z tego co widzę.
    Jest za to tańszy.
    W przypadku podyplomowej chyba już nie trzeba egzaminu?
  • Dzwoniłem egzamin będzie luty marzec 2020 trzy, koszt to jest właśnie 2 400 zajęcia się już zaczęły ale wykłady są dostępne te które już się odbyły do odtworzenia
  • CKZety robią kursy za darmoszkę
    Podziękował(a) 1Ewaklara
  • Ja robiłam w innej szkole, w Przemyślu. Studia online pl. Musiałam napisać pracę dyplomową
  • Temat dla mnie na czasie
    Tata będzie chciał mi zapisać ziemię
  • patia powiedział(a):

Temat dla mnie na czasie
    Tata będzie chciał mi zapisać ziemię

Zasadniczo darowizny w rodzinie bez uprawnien
    Podziękował(a) 2Bea Izka
  • Nowa powiedział(a):

5 można odziedziczyc bez wykształcenia

Chyba nie
    Jak stanowi art. 1059 kc, spadkobiercy dziedziczą z ustawy gospodarstwo rolne, jeżeli w chwili otwarcia spadku:

stale pracują bezpośrednio przy produkcji rolnej albo
    mają przygotowanie zawodowe do prowadzenia produkcji rolnej, albo
    są małoletni bądź też pobierają naukę zawodu lub uczęszczają do szkół, albo
    są trwale niezdolni do pracy.

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-dziedziczenie-gospodarstwa-rolnego-podstawowe-zasady
    Podziękował(a) 1patia
  • Te inteligentne zasady jak rozumiem mają zapobiec żeby giermaniec podły ziemii polskiej nie wykupił?
  • Mojemu mężowi rodzice przepisywali gospodarstwo bez żadnych uprawnień. Co prawda to było kilkanaście lat temu i mogły się przepisy zmienić. Ale coś mi świta, że jakoś na jesieni sąsiad mówił, że jego zięć dostał sporo ziemi rolnej od rodziców niejako w spóźnionym o rok prezencie ślubnym. Zięć ów raczej uprawnień nie ma bo aktualny student fizyki po LO.
    Podziękował(a) 1patia
  • Też mi się tak wydaje, że nikt nie patrzy na uprawnienia i zawody przy przejmowaniu gospodarstwa.
    Mój brat wykształcony i w pracy po po linii medycznej, a przy okazji stał się rolnikiem kiedy otrzymał od rodziców ziemię.
    I sporo wokół młodych ludzi właścicieli ziemi po rodzicach - z bardzo różnym wykształceniem nie- rolniczym.

Podziękował(a) 1patia
  • edytowano marca 2022
    Darowizna wśród krewnych nie wymaga uprawnień, problem jest dopiero w przypadku dziedziczenia , lub w wypadku kupna od obcego ( areału większego niż 1ha)
    Podziękował(a) 3Bea gahana patia
  • O dzięki za informacje. W takim razie muszę doczytać.
    Rodzicom chodzi tez o to, żeby niedługo dostać emeryturę z KRUSu, może to ma jakieś znaczenie przy przepisywaniu ziemi?

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik