Hej ho, hej ho, na grzyby by się szło
Z dzisiejszego spacerku po lesie
Lubię jesień
Lubię jesień
Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!
Komentarz
Nasz grzybiarz.
Uwielbiam jesień, grzyby, mgiełki nad zaoranym polem i te jesienne zapachy lasu
czubajeczka zamszowata a czubajka kania: czubajeczka nie ma na trzonie pierścienia i jest mniejsza (kapelusz ma do 5 cm średnicy), na kapeluszu ma włókienka, nie łuski, to rzadki gatunek w Polsce;
sinoblaszek trujący lub zielonawy a jadalna kania: u dojrzałych osobników sinoblaszka blaszki pod kapeluszem przybierają barwę zielonawą, pierścień na trzonie jest nieruchomy, na razie sinoblaszek trujący nie występuje w Polsce, ale rozprzestrzenia się po Europie, jest też najczęstszą przyczyną zatruć grzybami w Ameryce Północnej, wywołuje ostre zatrucie pokarmowe.
Kania a grzyby jadalne, które można pomylić:
czubajka czerwieniejąca a czubajka kania : czubajka czerwieniejąca czerwienieje po uszkodzeniu i nie ma łusek na trzonie;
czubajka gwiaździsta a czubajka kania : czubajka gwiaździsta jest mniejsza od kani i ma większe plamki na kapeluszu
Skuszone wybrałyśmy się do lasu tuż obok.
Opieniek sporo.
Dziewczyny bawiły się super!
Po zsypaniu prawie pełny kosz po ok 1,5h.
Ale komarów plaga jakaś, nigdy tyle nie było.
wkleiłabyś jakieś zbliżenie?
Z dzisiaj, z maluchami w 20 minut, żal wyjść z lasu, można by kosą kosić.
https://atlasgrzybow.online/opis_grzyba.php?gatunek=Opienka_miodowa
One trochę się różnią wielkością, budową, kolorem zależnie gdzie rosą, na jakim podłożu itp. Mają na kapeluszu ciemne łuski, zwłaszcza młode.
Pospolity bardzo grzyb. Jak jest na niego pora (u nas akurat teraz) to są wszędzie w trawie, w rowie, na łące, pod drzewami, popularnie w skupiskach przy pniaczkach. Najczęściej rosną kępkami, ale zdarzają się tez pojedyncze.
Kopytka z dyni z sosem z opieniek obowiązkowe danie u nas na jesień!
Z tym, że ja dodatkowo dawałam posiekany czosnek, marchewkę oraz cukinię. W sumie dużo warzyw w tej mojej.